Actualitate
În „DinoGarden”, poveștile Geoparcului Țara Hațegului sunt completate cu o experiență legată de permacultură
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2023/10/1.Geoparc_permacultura.jpeg)
Grădina Casei Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, are de acum un nou aspect și o nouă funcționalitate. Ambele au fost obținute în urma proiectului „DinoGarden – permacultură la muzeu” care s-a încheiat recent.
Proiectul și-a propus realizarea unui spațiu funcțional, bazat pe principii de permacultură, în măsură să continue experiența turiștilor care vizitează expoziția „Balauri, dragoni, dinozauri” amenajată la Casa Geoparcului Țara Hațegului.
„Proiectul a avut la bază o nevoie pe care am observat-o în rândul celor care ajungeau în spațiul amenajat în cadrul proiectului. Anul trecut, vizitatorii, voluntarii, partenerii noștri, atunci când veneau la Casa Geoparcului, aveau parte de o curte relativ funcțională, dar cu mare potențial de îmbunătățire. Te întâmpinau potecile înierbate, un foișor în care se putea sta doar dacă era vreme bună pentru că nu avea acoperiș, pe bănci făcute de voluntari din paleți de lemn. În spatele curții era o a doua construcție, care nu mai avea nicio funcționalitate. Am decis să facem ceva ca să utilizăm cât mai bine spațiul și resursele avute la dispoziție și așa a luat naștere ideea acestui proiect de permacultură”, afirmă Maria Crețescu, coordonatoarea proiectului.
În urma unei analize detaliate realizate în cadrul proiectului au fost identificate nevoile celor care desfășoară activități la Casa Geoparcului sau o vizitează. Pentru a adopta cele mai bune soluții, echipa proiectului a lucrat cu un designer de permacultură, Cantemir Păcuraru. Cu ajutorul specialistului a fost realizat un design de permacultură care să răspundă nevoilor deja identificate și care să fie un model de sustenabilitate.
După multe ore de muncă, au fost refăcute aleile și umplute cu pietriș pentru a permite apei pluviale să se infiltreze direct în pământ fără să mai stagneze sau să ajungă în canalizare. Structura din spatele curții a fost transformată într-un foișor de mari dimensiuni, cu mese și bănci, care poate găzdui ateliere la care să participe până la 34 de persoane, de primăvara până toamna, indiferent de vreme. Foișorul are un acoperiș de pe care apa de ploaie este colectată într-un butoi și este utilizată la udatul grădinii în perioade cu precipitații puține. Fostul foișor a fost păstrat, dar a primit un rol foarte important, acela de colectare. Într-o parte au fost realizate două lăzi de compostare, de câte 1 m3 fiecare, pentru materia organică rezultată de la vegetația din curte (iarbă, crengi, fructe căzute din pomi sau alte resturi organice). De cealaltă parte, în fața compostorului, a fost amenajat un spațiu pentru coșuri dedicate colectării selective a gunoiului – menajer, plastic și metal, hârtie.
Au mai fost realizate trei paturi înălțate pentru cultivarea plantelor anuale, numai bune de a fi consumate imediat ce au fost culese. Aceste straturi înălțate au și rol educativ, pentru că vizitatorii pot vedea cum arată, în mediul lor natural, plantele pe care ei le consumă. De asemenea, comunitatea locală poate afla informații despre cum să cultive plante fără să folosească îngrășăminte chimice. Un recipient „turn de râme”, amplasat în unul dintre straturile înălțate, are rol de a produce compostul atât de util pentru fertilizarea solului. De altfel și în zona de birouri a fost amenajat un spațiu de obținere a compostului într-un recipient închis ermetic, bazat pe metoda japoneză bokashi.
„Mulțumită proiectului DinoGarden, am pus bazele unei grădini pădure în care au fost plantate peste 50 de specii noi. Grădina pădure imită o pădure naturală, doar că plantele sunt în marea lor majoritate comestibile pentru oameni și au roluri bine stabilite în acest ecosistem creat. În grădina pădure pe care am creat-o avem șapte straturi de vegetație – pomi fructiferi, arbuști, tufe, plante cățărătoare, plante acoperitoare de sol, rădăcinoase și ciuperci”, mai spune Maria Crețescu.
Utilitatea tuturor amenajărilor din cadrul proiectului a fost testată prin intermediul mai multor activități teoretice îmbinate cu cele practice, la care au participat elevii de la școala parteneră, voluntarii pentru Geoparc și localnici. În urma acestor activități au rezultat trei ateliere noi, cu rol educativ, care să îi ajute pe vizitatori, dar și pe elevii curioși să afle mai multe despre natură, să învețe să recunoască mai bine legumele, cum să colecteze selectiv deșeurile sau chiar să își reamenajeze locuința după principiile permaculturii.
Evenimentul intitulat „Ziua Recoltei” a fost parte din proiect și a reprezentat o bună oportunitate de schimb de semințe și sfaturi valoroase cu membri din comunitatea locală.
Proiectul „DinoGarden – permacultură la muzeu” a fost derulat de Asociația Drag de Hațeg și Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, Universitatea din București. Partenerii în proiect a fost Asociația Femeilor din Santamaria Orlea, Școala Gimnazială din Sîntămăria Orlea și AccentMedia. Proiectul a fost finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România în urma câștigării unui concurs național de proiecte.
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2023/10/5.Geoparc_permacultura.jpeg)
Sursa: Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 195 de teritorii din 48 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.
Actualitate
Proiect important semnat de administrația din Vețel
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/coaj-Vetel.jpg)
Vești bune pentru locuitorii comunei Vețel. Reprezentanții administrației publice din această așezare rurală hunedoreană au semnat, de curând, un contract extrem de important pentru comunitatea locală.
Extinderea și reabilitarea rețelei de apă
Este vorba despre reabilitarea și extinderea rețelei de apă în satele de munte ale comunei, contractul fiind semnat săptămâna trecută. “La sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) din București, am semnat un contract extrem de important pentru comunitatea noastră! Este vorba despre finanțarea necesară pentru reabilitarea și extinderea sistemului de alimentare cu apă în satele Muncelu Mic, Runcu Mic, Muncelu Mare și Boia Bârzii. Această investiție este pentru oamenii din comuna Vețel, pentru siguranța, sănătatea și confortul acestora. Știm cât de important este accesul la apă potabilă și ne asigurăm că fiecare gospodărie va avea condiții mai bune. Finanțarea este de 3.798.201,37 lei, iar valoarea totală a investiției este de 4.010.909,48 lei. Muncim pe toate planurile, suntem preocupați de toate problemele cu care se confruntă cetățenii comunei și ne dorim să comunicăm cât mai bine și transparent. Știm că fiecare sat contează, de aceea ne implicăm activ pentru a aduce îmbunătățiri în toate localitățile comunei noastre! Nu ne oprim aici! Lucrăm continuu pentru dezvoltarea comunei, pentru proiecte noi și pentru a aduce investiții care să îmbunătățească viața fiecărui locuitor. Le mulțumesc concetățenilor mei pentru sprijin, încredere și pentru că suntem împreună în acest drum al dezvoltării”, a transmis Gheorghe Capșa, primarul comunei hunedorene Vețel.
Pentru satele de munte
Finanțarea pentru acest proiect vine pe Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”, iar obiectivul este ca satele de munte ale comunei Vețel, respectiv Muncelu Mic, Runcu Mic, Muncelu Mare și Boia Bârzii să beneficieze de alimentare cu apă, dar și de stații de tratare a apei. Lungimea rețelei de distribuție este de 11.200 de metri, vor fi 548 de beneficiari direcți ai acestei investiții, fiind vorba despre numărul de locuitori ce vor fi deserviți, iar pe lângă rezervorul de înmagazinare existent va funcționa și noua stație de tratare a apei.
Pe șantierele din comună se lucrează cu folos
Și mai sunt și alte vești bune care vin de la Vețel, acestea fiind cele legate de lucrările de pe șantiere, care, ținând cont de condițiile meteo favorabile, sunt în plină desfășurare. „Am continuat vizitele de lucru pe șantierele din satul Mintia, unde se desfășoară mai multe investiții importante. Astfel, pe strada Izvorului se toarnă rigole noi carosabile, esențiale pentru un sistem de scurgere eficient. De asemenea, pe strada Mureșului am verificat calitatea reasfaltării, care a fost rectificată conform contractului, pentru a respecta standardele asumate. Se lucrează intens în comuna Vețel! Monitorizăm fiecare proiect, pentru ca lucrările să fie finalizate la timp și la calitate maximă. În paralel, activitatea zilnică din cadrul compartimentelor Primăriei continuă la fel de intens. De la gestionarea cererilor cetățenilor, eliberarea documentelor și avizelor, până la implementarea noilor proiecte, echipa noastră este implicată pentru ca administrația locală să funcționeze eficient și transparent”, a anunțat primarul comunei hunedorene Vețel, Gheorghe Capșa.
Cu finanțare tot pe „Saligny”
Și acest proiect, intitulat “Modernizare străzi și drumuri în localitatea Mintia, comuna Vețel, județul Hunedoara”, are finanțare asigurată tot prin PNI „Anhel Saligny”. Valoarea proiectului este de 14.233.952,13 lei și, în urma implementării acestuia, vor fi modernizate 7,756 km de străzi și drumuri echipate tehnico-edilitar din localitatea Mintia, lucrări necesare pentru ca circulația autovehiculelor și a pietonilor să se desfășoare în condiții optime.
Urmează și gazul
De asemenea, administrația publică locală din comuna hunedoreană Vețel mai are depus un proiect ce va fi finanțat tot prin PNI „Anghel Saligny”, valoarea acestuia fiind de 11.980.672,15 lei. Este vorba despre proiectul intitulat „Extindere rețele de distribuție și racorduri de gaze naturale în localitățile Vețel, Mintia, Leșnic, Herepeia, Bretelin și Căoi, comuna Vețel”. În prezent se elaborează documentația tehnică necesară, urmând, apoi, semnarea contractului de finanțare la MDLPA. Obiectivele proiectului sunt extinderea rețelelor de distribuție precum și creșterea numărului de racorduri de gaze naturale pentru localitățile Vețel, Mintia, Leșnic, Herepeia, Bretelin și Căoi.
Actualitate
Cursuri de perfecționare pentru antrenorii de fotbal
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2024/03/stadioane-1.jpg)
Școala Federală de Antrenori a organizat un curs de perfecționare pentru antrenorii deținători ai Licenței UEFA C din județul Hunedoara, la care au participat 20 de antrenori.
Cursul a avut o durată de cinci ore, primele trei fiind dedicate tematicii interactive pe următorii piloni: “Jucătorul”, “ Mediul”, „Meciul” și „Structura lecției de antrenament pentru juniori cu vârsta între 10 și 13 ani”. În ultimele două ore, participanții au realizat activități practice cu două grupe de copii de 10 ani, sub îndrumarea lectorului Marius Sîrbu. Aceste activități au vizat aplicarea lecției de antrenament, incluzând exerciții și metode specifice planificării antrenamentului sportiv la fotbal. Aceste sesiuni fac parte dintr-o nouă metodologie de formare a antrenorilor, cu accent pe dezvoltarea jucătorului, conform cerințelor pentru licențele UEFA. În data de 26 februarie, un alt grup de 20 de antrenori din județul Hunedoara va participa la o sesiune similară, scopul principal fiind îmbunătățirea calității fotbalului prin educarea continuă a antrenorilor.
Cursurile din județ sunt coordonate de Marius Sîrbu, coach educator al Școlii Federale de Antrenori.
Actualitate
Incendiu la un vagon al trenului IR 1823: Pasagerii evacuați în siguranță
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2021/10/subcetate-tren.jpg)
Un incendiu a izbucnit luni la prânz într-un vagon din compunerea trenului Interregio 1823, care circula între stațiile Măldăieni și Radomirești, obligând la evacuarea de urgență a pasagerilor, potrivit celor de la Clubferoviar.ro
Focul a fost observat în interiorul grupului sanitar al ultimului vagon, iar degajarea de fum a fost cauzată cel mai probabil de surse externe, neafectând instalațiile interne ale vagonului.
Deși pasagerii nu au fost în pericol, aceștia au fost redistribuiți rapid în celelalte vagoane de către personalul trenului, iar trenul a continuat călătoria în siguranță. Vagonul afectat a fost detașat din garnitura trenului, iar autoritățile au fost informate. Serviciul 112 a fost alertat și o echipă de intervenție a ajuns imediat la fața locului.
În urma incidentului, circulația pe firul I al Magistralei 100, pe secțiunea Mihăiești – Radomirești, a fost temporar blocată, iar trenurile care circulau pe această rută au fost redirecționate pe firul II. Trenul IR 1823, care plecase din stația București Nord cu o întârziere de 38 de minute, urma să ajungă la destinația finală, stația CF Deva, la ora 19:18.
Autoritățile feroviare au început o anchetă pentru a stabili cauzele exacte ale incendiului, în conformitate cu legislația în vigoare.
FOTO: ARHIVĂ
- Actualitatecu 3 zile in urma
Tragedie la Sibișel. Pieton decedat după ce a fost lovit de un autoturism
- Actualitatecu 2 zile in urma
Tânărul care a ucis un pieton pe DJ 705F a fost reținut. Se afla sub influența substanțelor psihoactive
- Actualitatecu o zi in urma
Actualizare| Mai mulți baloți de paie au ars în urma incendiului de la Sântămărie Orlea
- Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 17 – 21 februarie, în județul Hunedoara
- Actualitatecu 21 de ore in urma
ArcelorMittal Hunedoara și-a întrerupt temporar activitatea. Angații, în șomaj tehnic
- Actualitatecu 14 ore in urma
Incendiu la un vagon al trenului IR 1823: Pasagerii evacuați în siguranță
- Actualitatecu 18 ore in urma
Hunedoara: „Grădinile” de lângă blocuri – desființate
- Actualitatecu 3 zile in urma
Petrila investește în siguranță: licitație pentru un sistem inteligent de management urban