Connect with us
Data: 28/06/2024
.

Comunitate

Fonduri europene obținute de administrația din Bucureșci

Publicat

pe

Situată în mirifica Țară a Moților, comuna hunedoreană Bucureșci se întinde pe o suprafață de aproape 70 de kilomteri pătrați. Comuna are peste 1.500 de locuitori, care trăiesc în cinci sate, respectiv localitatea de reședință Bucureșci și așezările aparținătoare Curechiu, Merișor, Rovina și Șesuri.

Proiecte importante

Ca toate localitățile zărăndene, și Bucureșci a fost un important centru minier. Acele vremuri au trecut, însă, din minerit rămânând doar amintirea. Revenind la zilele noastre, trebuie spus că administrația publică locală din comuna hunedoreană Bucureșci depune toate diligențele pentru modernizarea așezării și creșterea gradului de confort al locuitorilor. Pe lângă investițiile realizate, edilii din comuna hunedoreană Bucureșci au asigurate surse de finanțare și pentru alte proiecte extrem de importante. „Avem asigurată finanțare nerambursabilă pentru mai multe proiecte de dezvoltare a comunei, care vor începe în curând. Aici este vorba despre regularizarea Văii Curechiului prin îndiguire cu gabioane pentru protejarea gospodăriilor si construcția de noi poduri, renovarea și reparația Bisericii Ortodoxe – monument istoric – din satul Rovina, extinderea rețelelor de apă și canalizare, modernizarea dispensarului uman, reabilitarea sediului primăriei pe sesiunea de eficiență energetică în clădiri publice), montarea unui releu pentru telecomunicații în satul Curechiu și aducerea fibrei optice în satele Rovina, Merișor și Curechiu și, nu în ultimul rând, ealizarea unui proiect pentru alimentarea cu gaz metan”, a declarat primarul comunei hunedorene Bucureșci, Mircea Florin Ghilean.

Locuri ce merită a fi văzute

Ca în toate așezările din Țara Moților, dar și din județul Hunedoara, și în comuna Bucureșci întâlnim câteva locuri care trebuie văzute. Situată într-o zonă deluros-montană, comuna hunedoreană Bucureșci se mândrește cu două biserici – monument istoric, ambele din lemn, acestea fiind ctitorite în secolul al XVIII-lea. Este vorba despre lăcașul de cult cu hramul “Înălțarea Sfintei Cruci” din Rovina și biserica “Sfântul Nicolae” din Curechiu. În satul Curechiu mai găsim o moară de apă, dar și o troiță ridicată în 1784, acolo unde, anual, este cinstită, de Ziua Eroilor, memoria lui Horea, Cloșca și Crișan. De asemenea, mai este un Monument al Eroilor în satul aparținător Șesuri, dar și un loc situat într-un cadru natural deosebit, numit “Valea Techereului” de către locuitorii comunei hunedorene Bucureșci.

Comunitate

La Pestișu Mic se păstrează tradițiile

Publicat

pe

Redactat de

Luna iunie este una plină de evenimente cultural – artistice și sportive în comuna hunedoreană Pestișu Mic. Au fost, în această lună, în comuna Pestișu Mic, un spectacol dedicat Zilei Internaționale a Copilulului, o expoziție chinologică și o competiție de enduro.

Duminică, 30 iunie, în satul Dumbrava

Evenimentele nu se opresc aici, Primăria comunei Pestișu Mic mai organizând unul. Este vorba despre nedeea pădurenească din satul Dumbrava, care se va desfășura duminică, 30 iunie. „Promovăm tradițiile locale prin organizarea unei nedei pădurenești. Evenimentul va avea loc duminică, 30 iunie, în satul aparținător Dumbrava. Începând cu ora 10:00 se va săvârși slujba Sfintei Liturghii, la Biserica Ortodoxă din satul Dumbrava, iar de la ora 14:30  va avea loc sfeștania căminului cultural din Dumbrava.  Spectacolul folcloric va începe de la ora 15:00. Așadar  vă invităm cu mare drag la o nedee pădurenească alături de îndrăgiți interpreți de muzică populară din comuna noastră și nu numai. Vă așteptăm cu mult drag alături de noi la o manifestare în cadrul căreia buna dispoziție este obligatorie”, a lansat o invitație de nerefuzat Saul Daniel Dobruțchi, primarul reales al comunei hunedorene Pestișu Mic, care va începe un al doilea mandat în această funcție. „ Vreau să mulțumesc în mod deosebit cetățenilor din comuna Pestișu Mic care au avut încredere în mine și m-au votat. Transmit echipei de campanie din toată inima un mare mulțumesc, precum și tuturor celor implicați, oameni care m-au sprijinit și mi-au fost alături în toată această perioadă. Vă mulțumesc pentru sprijinul și atenția pe care mi-ați acordat-o în această campanie electorală atipică, cu bune și cu rele. Aceste lucruri mi-au dat tăria de a lupta cu și mai multă încredere până la final. Mulțumesc tuturor celor care au votat pentru continuitate, și, nu, în ultimul rând, și celor care nu ne-au votat, dar le pasă de viitorul comunei noastre. Indiferent de rezultatul obținut, așa cum am promis și în campania electorală, eu oricum voi continua să fiu aproape de voi, să vă ascult problemele pentru a le găsi soluții, să vă susțin și să intervin acolo unde va fi nevoie de implicarea mea, fie în calitate de primar al comunei Pestișu Mic sau ca simplu cetățean”, a trasmis Saul Daniel Dobruțchi.

Nume cunoscute

Revenind la nedeea de duminică, 30 iunie, la căminul cultural din satul Dumbrava, pe scenă vor urca nume cunoscute ale folclorului. Astfel, vor cânta și îi vor încânta pe cei prezenți la această manifestare Bogdan Toma, care este născut în Dumbrava și cetățean de onoare al comunei Pestișu Mic, Ciprian Roman, Mariana Suciu, Ana Anuțoiu, Răzvan Mihonesc, Maya Muntean, Maria Cutrean Popovici, Dragoș Crăciunescu, Marius Toma, Mihai Oprean, Marius Oprean, Andrei Iancu, Denisa Mircea și Vlad Toronilă, invitat special fiind Dumitru Stoicănescu. De asemenea, vor mai evolua Ansamblul de Jocuri și Obiceiuri Pădurenești din Ciulpăz și Dumbrava, Ansamblul „Hațegana” și Ansamblul „Cerbălana”. Acompaniamentul muzical va fi asigurat de Grupul Instrumental „Hunedorenii”, condus de către Ovidiu Pintilei, iar spectacolul va fi prezentat de Crinela Buciuman.

Citeste mai mult ...

Comunitate

Primarul în funcție din Densuș va lucra în slujba comunității din Consiliul Local

Publicat

pe

Redactat de

Situată în mirifica Țară a Hațegului, comuna Densuș are în componență șapte sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Criva, Hățăgel, Peșteana Peștenița, Poieni și Ștei. Comuna se întinde pe o suprafață de peste 135 de kilometri pătrați, iar aici trăiesc mai bine de 1.500 de oameni.

Mesaj plin de fair – play

Cei care domiciliază în Densuș au votat, în număr mare, la alegerile din 9 iunie. În urma votului exprimat, comuna Densuș va avea un nou primar. Primarul în exercițiu a transmis un mesaj plin de fair-play după afișarea rezultatelor și a anunțat că își va continua munca în slujba comunității din funcția de consilier local sau din cea de viceprimar, după cum arată majoritatea din legislativul din Densuș. „Mulțumesc tuturor sutelor de cetățeni ai comunei Densuș care m-au susținut și au dorit ca eu să continui în funcția de primar, pentru un al treilea mandat Nu s-a întâmplat cum au dorit ei, însă eu îi îndemn să fie calmi la fel cum sunt și eu, și să nu fie supărați pentru că viața merge înainte. Îmi voi duce mandatul la capăt și voi munci până în ultima zi a acestuia pentru toți cetățenii comunei Densuș, așa cum am făcut-o în toți acești ani de când sunt primar. Le mulțumesc și celor care i-au votat pe contracandidații mei și le spun că eu am muncit întotdeauna pentru ca toți cetățenii comunei Densuș să beneficieze de condiții cât mai bune de viață, indiferent dacă m-au votat sau nu. Îi doresc succes viitorului primar și sper să facă lucruri bune pentru comuna noastră.Mulțumesc și colegilor mei de partid, pentru că împreună am reușit să câștigăm cele mai multe mandate în Consiliul Local. Îmi doresc să-i reprezentăm cu demnitate pe cei care ne-au acordat votul și să nu le trădăm încrederea, fie ca și viceprimar, fie ca și consilieri locali”, a declarat Adrian Ioan Vîrtopean, primarul în funcție al comunei Densuș.

Finalizarea proiectelor în derulare

Primarul în funcție al comunei Densuș își propune ca, până la finele mandatului, undeva în prima jumătate a lunii octombrie, să avanseze cât mai mult lucrările de la proiectele care sunt în curs de implementare. „Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) avem semnate contracte de finanțare pentru proiecte depuse pe Componenta 10 – Fondul Local. Este vorba despre «Reabilitarea moderată a construcției Școală Densuș», valoarea totală a proiectului fiind de 2.914.827,93 lei, «Reabilitarea moderata a Scolii Ștei», în vederea creșterii eficienței energetice a clădirii, valoarea totală a investiției fiind de 795.766,77 lei, «Digitalizarea Comunei Densuș, prin dezvoltarea infrastructurii TIC», în valoare de 1.611.006,29 lei și “Dotarea cu mobilier și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar de pe raza comunei Densuș”, de 566.032,58 lei. Toate aceste proiecte sunt în plin proces de implementare. De asemenea, În cursul lunii martie au început lucrările din cadrul proiectului „Reabilitare și modernizare a drumurilor comunale din comuna Densuș”. Durata prevăzută pentru finalizarea lucrărilor este de 10 luni, iar după încheierea acestora, există o perioadă de trei ani în care se pot notifica eventualele defecte sau probleme apărute. Proiectul are o valoare de 10.107.615 lei și prevede reparații la suprafața drumurilor, asigurarea unui drenaj corespunzător și alte lucrări necesare pentru a asigura durabilitatea și calitatea investiției. Acest proiect, care se desfășoară prin Programul Național de Investiții (PNI) “Anghel Saligny” și vizează Drumul Comunal Densuș- Peșteana și infrastrucura rutieră din intravilanul satului aparținător Poieni, vine în continuarea altuia, derulat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, prin care s-au făcut lucrări similare și în alte așezări”, a precizat primarul în funcție al comunei hunedorene Densuș, Adrian Ioan Vîrtopean.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Comunitate

La Blăjeni s-a ales continuitatea

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Blăjeni este una dintre localitățile rurale mici ale județului Hunedoara, ca număr de locuitori, populația frumoasei așezări din Țara Zarandului fiind de sub 1.000 de oameni. Aceștia trăiesc în opt sate, respectiv Blăjeni-Vulcan, Criș, Dragu-Brad, Groșuri, Plai, Reț, Sălătruc și localitatea de reședință omonimă.

Un al patrulea mandat

Și la Blăjeni cetățenii au participat la alegerile locale din 9 iunie, și i-au acordat girul, din nou, primarului în funcție, Horia Flavius Jurca. Primarul din Blăjeni mulțumește celor care l-au reales și își dorește ca toți cei ce vor fi implicați în legislativul local să aibă, ca și el însuși, un singur scop: dezvoltarea comunei. “Vă mulțumesc din suflet, dragi locuitori ai comunei Blăjeni, pentru participarea dumneavoastră la aceste alegeri. Fiecare vot a contat, indiferent de opțiunea exprimată si apreciez enorm implicarea fiecăruia dintre dumneavoastră! Celor care m-ati votat, vă mulțumesc pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o, vă sunt profund recunoscător. Votul dumneavoastră exprimat este o dovadă a dorinței de a continua împreună pe drumul dezvoltării și al bunăstării pentru comunitatea noastră. Celor care nu m-ati votat, vă respect decizia! Vă asigur că voi fi primarul tuturor și mă angajez să vă reprezint cu onestitate și deschidere! Doresc să mulțumesc echipei mele de consilieri, care s-a dedicat trup și suflet pentru a face posibil acest rezultat. Sunt convins că, împreună, vom reuși să continuăm ceea ce am început! Angajamentul meu este de a vă reprezenta cu cinste, transparență și dedicare. Vă asigur că ușa mea va fi întotdeauna deschisă pentru sugestii, probleme și propuneri, pentru că doar prin dialog și colaborare vom reuși să atingem obiectivele noastre. Vă mulțumesc, încă o dată, pentru participare, sprijin și susținere”, a transmis primarul reales al comunei hunedorene Blăjeni, Horia Flavius Jurca, care va începe al patrulea său mandat în această funcție.

Continuarea proiectelor începute sunt prioritare

În mod firesc, prioritatea zero a actualului și viitorului primar din Blăjeni o reprezintă finalizarea proiectelor aflate în derulare, iar acestea nu sunt puține în comuna zărăndeană. „Comuna are o suprafață de peste 90 de kilometri pătrați, iar satele sunt destul de răsfirate și situate la o altitudine destul de mare. Așa că una dintre principalele noastre preocupări este să avem drumuri cât mai bune, care să facă legătura între sate. În acest sens, am semnat, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, un contract de finanțare în valoare de 9,8 milioane de lei, pentru modernizarea drumurilor vicinale și a celor de interes local. Proiectul se derulează prin Programul Național de Investiții «Anghel Saligny» și urmează licitația, iar eu am speranța că lucrările efective vor începe cât mai curând. Totodată, pe fonduri proprii lucrăm la amenajarea unei capele în satul de reședință. Aceasta va funcționa într-o clădire publică administrativă, care nu mai era folosită, iar recepția lucrărilor va fi făcută în curând. De asemenea, un alt proiect aflat la care vom face recepția în perioada imediat următoare este «Centrul de păstrare al tradițiilor și a meșteșugurilor», derulat în colaborare cu Muzeul ASTRA din Sibiu, și finanțat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), GAL Țara Zarandului și bugetul local Este o finalitate a discuțiilor pe care le-am început în iarnă. Prin acest proiect ne-am propus să restaurăm 180 de obiecte etnografice și vom implica 12 meșteri din Blăjeni pentru a asigura varul necesar, învelitorile din paie și nu numai, atât în muzeul ASTRA, cât și în comună”, a mai spus actualul și viitorul primar din Blăjeni, Horia Flavius Jurca.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate