Actualitate
Teatrul de Artă din Deva a început noua stagiune în forță. „Duelul Pianiștilor”, a doua premieră din această toamnă
Noua stagiune a Teatrului de Artă din Deva a debutat în forță, instituția de cultură venind în fața publicului cu noi spectacole de înaltă ținută, oferite în această toamnă. Premiere de excepție și alte producții de calitate completează oferta culturală în noua stagiune. Spectacole valoroase se joacă pe scena edificiului cultural, dar și în deplasare, luna viitoare, în octombrie, teatrul devean participând la un festival internațional, dar și la un nou turneu în Germania.
Teatrul de Artă din Deva a dat startul noii stagiuni 2024-2025 la începutul acestei luni, pe 6 septembrie, cu premiera “Blinding Love” după o idee de Leonard Gershe, în regia lui Ion Mircioagă, spectacol realizat în colaborare cu Teatrul T.A.C.T. din Sighișoara și din distribuția căruia au făcut parte Aurelian Culea, Emilia Banciu, Gianina Iconaru și Ștefan Abrudan.
Spectacolul „Blinding Love” este o combinație unică de emoție și haz și spune o poveste captivantă, narată cu simplitate și profunzime, care invită publicul să reflecteze asupra dreptului fiecăruia de a se afirma. Următoarea reprezentație a spectacolului va avea loc în data de 25 octombrie, la ora 19:00, la Teatrul de Artă Deva.
Pe 4 octombrie, bate gongul pentru cea de-a doua premieră
În 4 octombrie, publicul este invitat la cea de-a doua premieră a stagiunii, la Teatrul de Artă Deva, „Duelul Pianiștilor”, în regia lui Sandu Grecu, după un roman de Mirel Taloș „Strania poveste a unui pian”, care are în centru înfruntarea artistică dintre doi pianişti și elementul pe jumătate realist, pe jumătate «fermecat», reprezentat de un pian. Condiția ideală a artei și culisele vieții artiștilor sunt reunite în acest roman despre artă și viață,despre iubire și crimă, cu accente fantastice și parabolice.
“Duelul Pianiștilor” (reluare cu distribuție nouă) este un spectacol despre creatori și demoni, dragoste și ură, sacrificiu și autodistrugere, talent și aroganță, moralitate și imoralitate. Un spectacol despre lupta interioară a artistului cu propria conștiință. Un spectacol despre noi, artiștii, care ne măcinăm în timp sufletul pentru ca lumea să devină mai bună, mai frumoasă”, spune regizorul Sandu Grecu.
Din distribuție fac parte Lorin Presecan, Aurelian Culea, Eugen Pădureanu, Andreea Pascu, Diana Dănilă, Gianina Iconaru, Mihai Feier, Ramona Băloiu, Dumitru Stegărescu.
Participare la Festivalul Internațional al Dramaturgiei Americane de la Bălți și un nou turneu în Germania
Activitatea artistică a Teatrului de Artă din Deva este una bogată, iar pe lângă reprezentațiile oferite publicului, actorii se pregătesc să participe, luna viitoare, la Festivalul Internațional al Dramaturgiei Americane de la Bălți (Republica Moldova), eveniment de amploare organizat de Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din aceeași localitate. În cadrul acestui festival, va fi prezentată piesa „Interludii”, scrisă de Eugene O’Neill, laureat al Premiului Nobel, adaptată de Alexander Hausvater, o co-producție a Teatrului de Artă Deva cu Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroșani. După aceea, actorii Teatrului de Artă din Deva vor pleca într-un nou turneu, al patrulea, în Germania.
“În 17 octombrie, suntem onorați să participăm la Festivalul Internațional al Dramaturgiei Americane la Bălți, unde vom juca piesa „Interludii”, în regia lui Alexander Hausvater. Începând cu 25 octombrie până în 28 octombrie, Teatrul de Artă Deva susține al patrulea Turneu în Germania, cu dublă sesiune teatrală „Lupul și Oița”, spectacol pentru copii, și „Aniversarea”, în regia lui Eugen Pădureanu. În acest turneu, celebrăm și promovăm valorile și cultura românească alături de colaboratorii noștri din Heidelberg, Stuttgart, Frankfurt și Offenburg. La finalul turneului vom demara repetițiile pentru o nouă premieră, de această dată, un spectacol muzical pentru copii „Motanul Încălțat”, în regia lui Vlad Popescu”, a declarat managerul Teatrului de Artă din Deva, Mihai Panaitescu.
Au trecut 113 ani…
Încă de la începutul anului, Teatrul de Artă din Deva are o activitate intensă, aducând în fața publicului numeroase spectacole deosebite. Pe lângă piesele prezentate, echipa teatrului devean, împreună cu conducerea Consiliului Județean Hunedoara – în subordinea căruia se află instituția de cultură – a marcat într-un mod deosebit împlinirea a 113 ani de la primul spectacol jucat, pe fațada clădirii edificiului cultural aflat în centrul istoric al orașului, fiind dezvelită o plachetă aniversară.
“113 ani… e mult?…e puțin? Cetatea noastră care a dat și numele localității a fost atestată prima dată acum 754 de ani, mai precis în 1269 ca și Castrum Deva, însă prima proclamare a orașului a avut loc în 1848 când Deva a avut primul consiliu ales și și-a luat destinul în propriile mâini. Sfârșitul secolului 19 a marcat o explozie arhitecturală, lucru nemaîntâlnit până în zilele noastre și anume … 1886 Primăria Deva, 1890 Palatul Prefecturii, 1895 Spitalul Orășenesc, 1899 Palatul Justiției. Pe locul fostului local Redut demolat în 1910 s-a ridicat, în nici doi ani, clădirea care în prezent adăpostește Teatrul de Artă din Deva și ce este demn de menționat este faptul că majoritatea fondurilor au fost donații publice. Greu de crezut sau acceptat în 2024… dar dorința de cultură civilizatoare a fost foarte mare. Clădirea a fost edificată în stilul Art Nouveau Maghiar de inspirație Secession Vienez. Aceasta capodoperă arhitecturală aflată astăzi pe lista monumentelor istorice a fost proiectată de celebrul cuplu de arhitecți evrei, Komor Marcell și Dezső Jakab specializați în construcția de sinagogi și săli de concerte în toată Europa. În 23 aprilie 1911 clădirea a fost dată în folosință ca Teatru Orășenesc (Színház), când în sala de spectacole a fost prezentată spectacolul lui Váradi Antal, intitulat “Prologul”. După aceea a fost interpretată opereta “Obsitos” de Emerich Kalman. De-a lungul timpului a suferit numeroase intervenții, fiind necesare lucrări de reparații și modernizare, dar în principiu a rămas la fel, o sală de spectacole specială cu o arhitectură interioară tubulară de operă vieneză cu cupolă și cupoletă ce favorizează o acustică perfectă ce o diferențiază net de alte construcții similare. Astăzi teatrul are 400 de locuri, este teatru de repertoriu cu o trupă de actori permanentă și cu dotări tehnice demne de vremurile pe care le trăim, dar și cu un palmares impresionant de producții proprii din dramaturgia contemporană și clasică”, a declarat managerul Teatrului de Artă Deva, Mihai Panaitescu.
Actualitate
Modernizarea comunei Ilia continuă. Sistem fotovoltaic, montat pe acoperișul sediului primăriei
Un sistem fotovoltaic de 35,7 kW a fost montat pe acoperișul clădirii sediului Primăriei comunei Ilia, în cadrul unui proiect de eficientizare energetică pentru care administrația publică a reușit să obțină finanțare. Prin realizarea acestei investiții, autoritățile locale își propun să-și asigure independența energetică, dar și reducerea costurilor facturilor la energie electrică.
Investițiile continuă în comuna Ilia, una dintre cele mai mari așezări rurale din județul Hunedoara. Printre numeroasele proiecte, care se derulează în această perioadă, menite să contribuie la dezvoltarea localității și pentru care administrația publică locală s-a străduit și a reușit să obțină finanțare, este și cel care vizează eficientizarea energetică a sediului primăriei, un proiect important din punct de vedere economic.
Prieteni cu mediul, dar și cu bugetul
Un număr de 84 de panouri fotovoltaice microcristaline, care vor genera energie electrică din surse regenerabile, au fost montate pe acoperișul sediului Primăriei comunei Ilia. Potrivit reprezentanților Primăriei comunei Ilia, proiectul, în valoare de 80.000 de euro, finanțat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale -AFIR, include trei componente: kit fotovoltaic, baterii de stocare și sistem de climatizare.
Contractul de finanțare pentru acest proiect important a fost semnat în vara acestui an, la AFIR Timișoara, de primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă, aflat la cel de-al șaselea mandat.
Prin această investiție, administrația publică locală din comuna Ilia își dorește să devină independentă energetic, în același timp, urmărindu-se diminuarea valorii facturilor de curent electric. Dincolo de aspectele financiare, folosirea energiei solare aduce cu sine numeroase alte de beneficii.
Un astfel de sistem fotovoltaic prezintă mai multe avantaje, mai ales în contextul creșterii costurilor pentru enegie. Prin implementarea acestui proiect de instalare a panourilor fotovoltaice, Primăria comunei Ilia reușește, în primul rând, să reducă valoarea cheltuielilor la energia electrică pentru sediul său. Astfel, banii economisiți din facturile de curent electric pot fi redirecționați pentru alte proiecte de dezvoltare a comunității locale. De asemenea, o investiție de acest gen reprezintă producerea/consumarea de energie „verde”, absolută gratuită, ceea ce înseamnă și un mediu mai curat.
Costurile facturilor, mai mici cu circa 40.000 de lei pe an
Primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă, a explicat că, montarea sistemului fotovoltaic de 35,7 kW pe acoperișul sediului primăriei localității, în cadrul acestui proiect pentru care s-a reușit să se obțină finanțare, va produce 39.000 kwh anual, fapt ce va determina o economie considerabilă la bugetul local.
“Ne bucurăm că am reușit să obținem finanțare și pentru acest proiect important din punct de vedere economic. În primul rând, această investiție diminuează, în mod considerabil, cheltuielile bugetului local, afectate de consumul de energie electrică. Am estimat că reducem factura la energie cu aproximativ 40.000 de lei anual”, a precizat primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă.
Panourile fotovoltaice, amplasate pe acoperișul sediului Primăriei comunei Ilia, au fost puse în funcțiune și urmează, în viitor, să fie conectate direct la rețeaua națională de alimentare cu energie electrică.
Actualitate
O hunedoreancă la Campionatul European de handbal feminin
În perioada 28 noiembrie – 15 decembrie se va desfășura cea de-a XVI-a ediție a Campionatului European (CE) de handbal feminin. La competiția care va fi găzduită de Austria, Elveția și Ungaria participă, în premieră, 24 de reprezentative.
România, prezentă la toate edițiile
Printre cele 24 de participante se numără și România, care a participat, până în prezent, la toate edițiile competiției, cea mai bună performanță a „tricolorelor” fiind o medalie de bronz, obținută la ediția din 2010, găzduită de Danemarca și Norvegia. La precedenta ediție a „europenelor” de handbal feminin, desfășurată în Slovenia, Macedonia de Nord și Muntenegru, România s-a clasat pe locul al doisprezecelea.
În grupe, la Debrecen
La ediția din 2024 România a fost repartizată în grupa B, alături de Muntenegru, Serbia și Cehia, toate meciurile urmând a se juca în Ungaria, la Debrecen. Handbalistele din țara noastră vot întâlni, în ordine, Cehia, pe 29 noiembrie, Muntenegru, pe 1 decembrie, și Serbia, pe 3 decembrie, toate partidele urmând a se desfășura cu începere de la ora 19:00. Muntenegru este bronzul ediției trecute, Serbia nu a depășit faza grupelor în urmă cu doi ani, iar Cehia nu s-a calificat la turneul final. Din prima fază a competiției merg mai departe, în faza grupelor principale, primele două clasate din fiecare grupă. Pe partea de tablou a României sunt, în grupa A, Suedia, Ungaria, Macedonioa de Nord și Turcia, iar din grupa C Danemarca, Elveția, Croația și Feroe, iar primele două clasate de aici merg în semifinale, în vreme ce echipele de pe trei vor juca finala pentru locurile 5-6. Grupa principală de pe traseul României se va juca tot la Debrecen, în zilele de 5, 6, 8 și 10 decembrie, iar cealaltă la Viena. Meciurile pentru stabilirea ierarhiei finale se vor disputa la Viena, pe 13 și 15 decembrie.
Sonia Seraficeanu ne reprezintă județul
Din lotul României, care nu trece prin cea mai bună perioadă, face parte și Sonia Seraficeanu. Extrema dreaptă, născută la 25 iulie 1997, la Hunedoara, a început handbalul la CSȘ din localitatea natală, ulterior mai evoluând la CSȘ Mediaș, Mureșul Târgu Mureș, Cetate Deva, U Cluj, CSM Slatina, Minaur Baia Mare și Gloria Bistrița, unde este legitimată și în prezent. Sportiva în vârstă de 27 de ani a mai jucat la „mondialele” din 2019, precum și la ultimele două ediții ale CE. Din lotul României pentru EURO 2024 mai fac parte portarii Bianca Curmenţ (Corona Braşov), Diana Ciucă (Rapid Bucureşti) și Daciana Hosu (CSM Bucureşti), extrema dreaptă Oana Borş (HC Dunărea Brăila), interii dreapta: Daria Bucur (Gloria Buzău) și Alicia Gogîrlă (SCM Râmnicu Vâlcea), centrii Rebeca Necula (SCM Râmnicu Vâlcea), Andreea Popa (Dunărea Brăila) și Alisia Boiciuc (Corona Braşov), interii stânga Bianca Bazaliu (Gloria Bistriţa), Sorina Grozav (CS Rapid Bucureşti), și Ştefania Stoica (ambele Rapid Bucureşti), extremele stânga Alexandra Dindiligan (CSM Bucureşti) și Corina Lupei (Dunărea Brăila) și pivoții Lorena Ostase (Rapid Bucureşti), Mirabela Coteţ (Dunărea Brăila) și Ştefania Jipa (Gloria Buzău), antrenor principal fiind Florentin Pera.
Grupa A (Debrecen)
Ungaria vs Turcia (28 noiembrie, ora 18:00)
Suedia vs Macedonia de Nord (28 noiembrie, ora 20:30)
Suedia vs Ungaria (30 noiembrie, ora 18:00)
Macedonia de Nord vs Turcia (30 noiembrie, ora 20:30)
Macedonia de Nord vs Ungaria (2 decembrie, ora 18:00)
Turcia vs Suedia (2 decembrie, ora 20:30)
Grupa B (Debrecen)
România vs Cehia (29 noiembrie, ora 18:00)
Muntenegru vs Serbia (29 noiembrie, ora 20:30)
Muntenegru vs România (1 decembrie, ora 18:00)
Serbia vs Cehia (1 decembrie, ora 20:30)
Serbia vs România (3 decembrie, ora 18:00)
Cehia vs Muntenegru (3 decembrie, ora 20:30)
Grupa C (Basel)
Spania vs Portugalia (28 noiembrie, ora 18:00)
Franța vs Polonia (28 noimbrie, ora 20:30)
Polonia vs Portugalia (30 noiembrie, ora 18:00)
Franța vs Spania (30 noiembrie, ora 20:30)
Polonia vs Spania (2 decembrie, ora 18:00)
Portugalia vs Franța (2 decembrie, ora 20:30)
Grupa D (Basel)
Elveția vs Feroe (29 noiembrie, ora 18:00)
Danemarca vs Croația (29 noiembrie, ora 20:30)
Croația vs Feroe (1 decembrie, ora 18:00)
Danemarca vs Elveția (1 decembrie, ora 20:30)
Feroe vs Danemarca (3 decembrie, ora 18:00)
Croația vs Elveția (3 decembrie, ora 20:30)
Grupa E (Innsbruck)
Austria vs Slovacia (28 noiembrie, ora 18:00)
Norvegia vs Slovenia (28 noiembrie, ora 20:30)
Norvegia vs Austria (30 noiembrie, ora 18:00)
Slovenia vs Slovacia (30 noiembrie, ora 20:30)
Slovenia v Austria (2 decembrie, ora 18:00)
Slovacia vs Norvegia (2 decembrie, ora 20:30)
Grupa F (Innsbruck)
Țările de Jos v Islanda (29 noiembrie, ora 18:00)
Germania vs Ucraina (29 noiembrie, ora 20:30)
Țările de Jos vs Germania (1 decembrie, ora 18:00)
Islanda vs Ucraina (1 decembrie, ora 20:30)
Ucraina vs Țările de Jos (3 decembrie, ora 18:00)
Islanda vs Germania (3 decembrie, ora 20:30)
Actualitate
Spectacol folcloric de excepție, de “Ziua Națională a României”, la Deva
Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva vă invită duminică, 1 Decembrie 2024, începând cu ora 18:00, la un spectacol folcloric extraordinar, dedicat Zilei Naționale a României.
Evenimentul va avea loc în parcarea Centrului Comercial „Shopping City Deva”, locație aleasă din considerente legale, având în vedere desfășurarea alegerilor parlamentare în ziua de 1 Decembrie.
Ziua Națională a României este un moment de mare însemnătate pentru toți românii.
La Deva, pe lângă manifestările oficiale, această zi va fi marcată și printr-un spectacol folcloric care va aduna pe scenă nume mari ale muzicii și dansului popular românesc. Între artiștii care vor urca pe scenă se numără: Sava Negrean Brudașcu, Mihaela și Ciprian Istrate, Ovidiu Homorodean, Mariana Deac, Mirela Mănescu, Bogdan Toma, Nicolae Flaviu Cristea, Ovidiu Olari, Vlad Lință și Mihaela Oprea, alături de grupul de copii „Tineri în Cetate”. Aceștia vor fi acompaniați de orchestra „Rapsodia” din Arad, sub bagheta dirijorului Vasile Rus. De asemenea, va urca pe scenă și Ansamblul Folcloric „Silvana” al Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva, coregraf Andrei Gabor. Evenimentul va culmina cu un foc de artificii grandios, la ora 21:30. Spectacolul va fi prezentat de Corina Butnariu, iar atmosfera va fi una de sărbătoare, cu momente de neuitat.
Vă invităm alături de noi, pentru a celebra Ziua Națională a României într-un mod special!
Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Ilie Bolojan noul președinte PNL (PE)
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Călin Georgescu, preferatul hunedorenilor în primul tur al alegerilor prezidențiale
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Controale în patru comune din județ. Amenzi și lemn confiscat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Tânăr de 19 ani, din Hunedoara, reținut. Ar fi condus fără permis o mașină furată și a fugit de polițiști
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu la acoperișul unei case din satul Romoșel
-
Actualitatecu 2 zile in urma
România, în urna a doua valorică la tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal
-
Actualitatecu o zi in urma
La Lelese se muncește cu folos
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Râsul, carnivorul enigmatic al Retezatului, monitorizat în habitatul său natural