Connect with us
Data: 13/04/2024
.

Actualitate

Administrația locală din comuna Ilia, alături de tineri. Pregătiri pentru “Balul Bobocilor” la Liceul Teoretic „Silviu Dragomir”, cu susținere din partea Primăriei

Publicat

pe

Elevii de la Liceul Teoretic “Silviu Dragomir” din comuna Ilia se pregătesc de “Balul Bobocilor”. Evenimentul se va desfășura la Căminul Cultural din localitate, la sfârșitul acestei săptămâni. Această manifestare școlară, importantă pentru elevii de clasa a noua și așteptată cu nerăbdare și emoție de către aceștia, are loc cu susținerea și sprijinul financiar al Primăriei și Consiliului Local al comunei Ilia.

Balul Bobocilor” revine la liceul din Ilia, după o pauză cauzată de pandemie, timp în care acest gen de evenimente nu s-au mai putut organiza. Elevii liceului din comună sunt, în această perioadă, în toiul pregătirilor pentru această manifestare care se va desfășura la Căminul Cultural din localitate, vineri, 4 noiembrie, începând cu ora 17:00. Șapte perechi de „boboci” s-au înscris la ediția din acest an a balului și se vor lupta pentru titlul de „Miss”, respectiv „Mister boboc”, și pentru că totul se rezumă la un concurs între elevi, participanții se vor întrece într-o serie de probe diverse.

Balul Bobocilor” de la Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” din Ilia se va desfășura, anul acesta, cu tema „Liceu TV”. Ca de fiecare dată, Primăria și Consiliul Local al comunei Ilia au oferit sprijin financiar în vederea bunei organizări a evenimentului.

Conducerea administrației publice locale din comuna Ilia și-a manifestat disponibilitatea de a susține organizarea acestui eveniment cu atât mai mult cu cât, în ultimii ani, din cauza pandemiei de COVID-19, nu s-au mai putut desfășura astfel de activități extrașcolare. Susținem și sprijinim activitățile culturale propuse de elevi, cu implicarea dascălilor, a conducerii liceului din comuna noastră. I-am asigurat de tot sprijinul meu și al administrației publice locale în organizarea acestui eveniment, care a fost întrerupt pe perioada pandemiei. Consider că, „Balul Bobocilor” este un eveniment important din viața de liceean, de care tinerii își vor aduce aminte, peste ani, cu plăcere”, a declarat Marius Gabriel Omotă, primarul comunei Ilia.

Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” din comuna Ilia este una dintre cele trei unități de învățământ liceal din mediul rural, din județ. Aici studiază copii nu numai din comuna Ilia, ci mulți și din localități învecinate, precum Lăpugiu de Jos, Dobra, Gurasada, Vorța sau Zam.

În ciuda faptului că funcționează în mediul rural, dascălii de la Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” din Ilia țin aproape de elevi, iar elevii aproape de dascăli, lucru care se reflectă în rezultatele frumoase obținute la examenele naționale, respectiv la Evaluarea Națională și la Bacalaureat. Amintim că, rata de promovare a “examenului maturității”, la Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” din Ilia, a fost, în acest an, de peste 75 la sută.

 

Sprijin constant din partea Primăriei şi CL Ilia

Rezultatele elevilor de la Ilia vorbesc despre calitatea actului de învăţământ. Liceul întrunește condiţiile pentru un învăţământ de calitate, fapt datorat și sprijinului constant oferit de Primăria şi Consiliul Local Ilia. „Ne mândrim cu rezultatele bune obţinute de elevii noştri în ultimii ani, la examenele naționale, cu reuşitele în rândul colegilor profesori care i-au îndrumat pe elevi. Rezultatele bune obţinute de elevi se datorează cadrelor didactice, cât şi Consiliului Local şi Primăriei Ilia, din partea cărora avem întotdeauna susţinere”, a declarat profesorul Romeo Lăscuș, director la Liceul Teoretic Silviu Dragomir” Ilia.

În ceea ce priveşte noul an şcolar 2022-2023, Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” din Ilia și-a îndeplinit planul de școlarizare, având trei clase de a IX-a, două de liceu şi o altă clasă pentru şcoala profesională – specializarea mecanic auto şi ospătar/vânzător în unităţi de alimentaţie.

Advertisement

De menționat că, la Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia s-a finalizat Proiectul „ROSE”, prin intermediul căruia, în cadrul unității de învățământ, s-au desfășurat activități de sprijin și consiliere socio-profesională pentru elevii de liceu, activități remediale la disciplinele de Bacalaureat, activități extra-curriculare, precum și vizite în centre universitare din țară și dotarea unei săli „Aula Magna”, plus multe alte dotări necesare acestei unități de învățământ.

Mai trebuie amintit că, la Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” din Ilia, în această toamnă, se fac demersuri pentru acreditarea școlii profesionale, fiind renovate și dotate atelierele destinate elevilor și, totodată, s-au încheiat și contracte de pregătire practică cu agenți economici.

Actualitate

Copil de 10 ani, rănit ușor, în urma unui accident produs pe DN 76, la Luncoiu de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Un copil, în vârstă de 10 ani, a fost transportat la spital în urma unui accident rutier produs, sâmbătă, pe DN 76, la Luncoiu de Jos.

„Pompierii Secției Brad au intervenit, cu o autospecială de stingere și cu un echipaj SMURD, la un accident auto produs în localitatea Luncoiu de Jos, pe DN 76. La fața locului, salvatorii au constatat că în urma coliziunii dintre două autoturisme un minor, băiat în vârstă de 10 ani, a fost rănit ușor. El a fost transportat, cu ambulanța SMURD, la spitalul din Brad, în stare stabilă. La locul accidentului, pompierii au asigurat măsurile PSI care se impun în astfel de situații. Cauzele accidentului urmează să fie stabilite de instituțiile care au competențe în astfel de situații”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

 

Foto: arhivă

Citeste mai mult ...

Actualitate

Plimbările cu vaporașele de la Șoimuș, pe Mureș – reluate din 19 aprilie. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan

Publicat

pe

Redactat de

Plimbările cu vaporașele de agrement „Stelar” de la Șoimuș, pe râul Mureș, vor fi reluate, începând cu data de 19 aprilie 2024. Primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, a anunțat că sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan.

În 19 aprilie 2024, vom deschide activitatea la Vaporaș Șoimuș. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan. De preferință băieți! CV-urile se depun la Primăria Șoimuș, până la data de 15.04.2024, între orele 09:00 -16:00. Rezervări pentru plimbări pe Mureș, la tel.: 0741152922. Vă așteptăm în comuna noastră!”, a scris, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, Mihai Gabriel Irimie, primarul comunei Șoimuș.

Reamintim că, plimbările de agrement pe râul Mureș au început în vara anului 2022, atunci când primul vaporaș – „Stelar 1”, cu o capacitate de 10 locuri, a intrat în proprietatea Primăriei comunei Șoimuș. Odată cu lansarea acestuia la apă s-a împlinit un vis mai vechi al administrației publice locale din localitate, primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, anunțând, atunci, cu foarte multă bucurie, că, după mai bine de patru decenii și jumătate, Șoimuș are, din nou, vaporaș de agrement pe râul Mureș.

În 2023, administrația publică locală din Șoimuș a mai achiziționat o ambarcațiune, de o capacitate mai mare, de 45 de locuri- „Stelar 2”, adusă din Șantierul Naval de la Orșova.

Cele două vaporașe de agrement sunt puse la dispoziția localnicilor și turiștilor, oferind plimbări de poveste pe râul Mureș.

Advertisement

Cursele de agrement pe râul Mureș vor fi reluate din 19 aprilie 2024.

Călătoriile pe apă pornesc de la pontonul amenajat pe malul râului Mureș, în imediata vecinătate a autostrăzii, aproape de fostul camping Șoimuș. Administrația publică locală a creat și o pagină pe rețeaua de socializare -Vaporaș Șoimuș, pentru a facilita comunicarea cu toți cei interesați de plimbări pe râul Mureș, cu cele două ambarcațiuni.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Educaţie pentru sănătate: 100 de minute despre un subiect pe care elevii nu sunt obișnuiți să-l discute acasă

Publicat

pe

Redactat de

Şase clase de elevi de la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă”, cu vârste între 14 şi 17 ani, au participat, joi, la o lecţie inedită de educaţie despre sănătate, organizată de Cabinetul medical şcolar nr. 3 în colaborare cu psihologul şcolii şi cu un medic specialist de la Cabinetul de planificare familială Deva. Acțiunea a avut ca scop creşterea gradului de informare corectă a adolescenţilor despre riscul bolilor cu transmitere sexuală şi comportamentul orientat spre prevenirea sarcinilor în adolescență.

Pe parcursul a două sesiuni de informare, medicii le-au vorbit adolescenților despre anatomie, contracepţie, protejarea sănătăţii şi a corpului, planificare familială, responsabilitate, decizie, sentimente, emoţii, consimţământ şi rolul esenţial al părintelui în educaţia sexuală a copiilor.

Explicațiile – uneori științifice, dar totuși, pe înțelesul tuturor – au fost completate cu imagini proiectate, videoclipuri educative, demonstrații practice și materiale despre riscurile sarcinii timpurii și consecinţele pe care le au asupra sănătăţii bolile cu transmitere sexuală. Totodată, elevii au avut ocazia să pună întrebări, chiar și sub anonimat, specialiștilor prezenţi la întâlnire.

Educaţia pentru sănătate este un drept al fiecărui adolescent. Cei 150 de liceeni care au fost de acord să participe la acțiune au dovedit că îşi doresc discuţii deschise despre relaţiile sigure și sănătoase. Tinerii admit că au nevoie de informaţii corecte pentru a lua decizii responsabile și sunt convinși că Internetul sau discuțiile între colegi nu reprezintă neapărat cele mai potrivite surse.

Descriind în detaliu transformările corpului uman la diferite vârste, specialistul în planificare familială a explicat că educaţia sexuală a adolescenţilor trebuie să înceapă acasă şi încurajează părinţii să discute cu copiii lor despre orice subiect pe această temă. Medicul a mai punctat că în statele dezvoltate, copiii învaţă încă de la grădiniţă că propriul trup le aparţine. Sunt informaţi despre adulţii de încredere și învaţă să distingă acţiunile nepotrivite de comportamentele normale şi să comunice părinţilor orice situaţie atipică.

Advertisement

La noi însă, părinții încă au rețineri să vorbească deschis cu copiii lor despre subiecte pe care le consideră delicate, iar copiii, la rândul lor, decid să experimenteze pe ascuns ignorând riscurile la care se expun.

„Pentru mine, acțiunea a fost una educativă – a concluzionat, la finalul întâlnirii, un elev de clasa a X-a, care consideră că educația sexuală este, în primul rând, educație pentru sănătate și „fluturii din stomac” nu sunt de ajuns pentru a garanta o relație sigură și sănătoasă. Așadar, oricât de amuzat sau de banal ar părea un asemenea subiect, el trebuie discutat de către fiecare elev cu familia și cu specialiștii. „Altfel, ignoranța ne-ar putea afecta viitorul pentru totdeauna”, a încheiat tânărul.

Direcţia de Asistenţă Socială Deva

Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate