Actualitate
Cereri masive de finanțare pentru sănătate: Regiunea Vest depășește valoarea națională a apelului pentru investiții în ambulatorii
Nevoia de investiții majore în sectorul sănătății devine tot mai evidentă, iar solicitările de finanțare din fonduri europene venite din partea spitalelor și administrațiilor publice locale și județene subliniază această urgență. În cadrul recentului apel lansat prin Programul Sănătate, destinat investițiilor în infrastructura ambulatoriilor sanitare, valoarea proiectelor depuse de Regiunea Vest a depășit valoarea totală alocată la nivel național.
Cu un total de 13 cereri de finanțare însumând peste 30 de milioane de euro, Regiunea Vest a depășit semnificativ bugetul total al apelului, care este de doar 21,205 milioane de euro la nivel național. În mod particular, microregiunea ITI Valea Jiului a beneficiat de o alocare dedicată de 6 milioane de euro din acest buget.
„Dacă facem un calcul simplu, constatăm că nevoile, la nivel național, sunt de aproape nouă ori mai mari raportat la alocarea de care a beneficiat apelul. Regiunea noastră nu face excepție și sperăm să fie acoperite, ca finanțare, cât mai multe dintre aceste cereri. Se resimte o nevoie acută de investiții în domeniul medical, fie că vorbim de starea clădirilor în care funcționează spitalele publice, fie că vorbim de partea de dotări, de echipamente și aparatură medicală, și ne dorim ca prin Programul Sănătate să ne pliem pe nevoile din teritoriu și să investim fondurile europene țintit”, a declarat Adrian Mariciuc, director general adjunct al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, Organism Intermediar pentru Programul Sănătate în Regiunea Vest.
Apelul pentru „Investiții în infrastructura publică a ambulatoriilor unităților sanitare/ structurilor sanitare publice – dotare” s-a încheiat recent, la finele săptămânii trecute. La nivel național, au fost depuse un total de 78 de proiecte din regiunile mai puțin dezvoltate, cu o valoare cumulată de 186 de milioane de euro. Acest volum impresionant de cereri depuse ilustrează interesul și nevoia acută de modernizare și dotare a infrastructurii sanitare din România.
Deși bugetul disponibil este semnificativ mai mic decât valoarea totală a cererilor depuse, aceste proiecte reflectă dorința autorităților locale și județene de a îmbunătăți serviciile medicale pentru cetățeni. Investițiile în infrastructura ambulatoriilor, esențiale pentru accesul rapid la servicii de sănătate de calitate, rămân o prioritate pentru dezvoltarea sectorului sanitar din regiunile mai puțin dezvoltate.
Programul Sănătate oferă astfel o oportunitate esențială pentru modernizarea sistemului medical din România, dar cererile de finanțare în exces față de bugetul alocat evidențiază faptul că este nevoie de fonduri suplimentare pentru a acoperi toate nevoile regiunilor și a asigura un acces echitabil la îngrijire medicală de calitate.
Această situație reflectă, o dată în plus, necesitatea unor investiții strategice continue pentru a sprijini dezvoltarea sistemului sanitar românesc și pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor.
În județul Hunedoara cereri de finanțare au fost făcute pentru sanatoriile din Brad și Geoagiu, Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara Spitalul de Urgență Petroșani și Primăria Municipiului Lupeni din ITI Valea Jiului, prin Consiliul Județean Hunedoara.
FOTO: FACEBOOK AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST-ADR VEST
Actualitate
Curtea Constituțională a României (CCR) cere renumărarea voturilor valabil exprimate și cele nule din primul tur al alegerilor prezidențiale
Curtea Constituțională a României (CCR) a cerut reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule de la primul tur al alegerilor prezidențiale, de duminică, 24 noiembrie 2024.
Plenul Curții Constituționale a examinat, joi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Vasile Terheș și, cu unanimitate de voturi, a dispus reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule din primul tur al alegerilor prezidențiale.
Comunicatul Curții Constituționale a României:
„În ziua de 28 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Cristian Vasile Terheș (Dosar nr.3671F/2024), și având în vedere art.146 lit.f) din Constituție, art.3 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României, precum și art.37 și 76 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu unanimitate de voturi, a dispus:
1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.
2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.
3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
În aceeași ședință, Plenul Curții Constituționale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024).
Totodată, în Dosarul nr.3670F/2024, a stabilit termen pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central.
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.”
.
Actualitate
Noi succese hunedorene la Taekwon do ITF
Municipiul Focșani a găzduit, recent, o importantă competiție internă de Taekwon do ITF. Printre practicanții de arte marțiale care s-au aliniat la startul de la „Cupa Vrancea” s-au numărat și cei legitimați la două cluburi din județul Hunedoara.
Astfel, cei de la Red Tigers Călan, pregătiți de Cristinel Popa și Cristian Popa, au obținut locul al doilea în clasamentul general pe cluburi, precum și de două ori poziția a treia în ierarhiile de la juniori și, respectiv, pre-juniori. La aceste rezultate se mai adaugă 13 medalii de aur și câte 3 de argint și bronz. Astfel, pentru clubul din Călan au urcat pe podium Alessio Șooș (locul 1 la luptă și măsurarea forței și locul 3 la speed kick), Maria Oprea (locul 1 la luptă și tehnici speciale), Raul Petca (locul 1 la luptă și tehnici speciale), Eva Coțolan (locul 1 la luptă și spedd kick), Alessia Gogoașă (locul 1 la luptă și 2 la speed kick), Alessia Sitaru (locul 1 la luptă și 2 la speed kick), David Gabor (locul 1 la luptă și 3 la speed kick), Tudor Oprescu (locul 1 la luptă și 3 la tehnici speciale), Ioana Ristea (locul 1 la luptă) și Antonia Tănăsoni (locul 2 la luptă). De asemenea, Maria Oprea a fost desemnată cea mai bună competitoare a concursului feminin și al celui de pre-junioare, iar Raul Petca a fost cel mai bun junior.
Totodată, și cei de la Cristal Hațeg, antrenați de Cosmin Oprescu, au avut rezultate excelente, care au obținut 11 medalii, dintre care opt au fost de aur și trei de bronz. Astfel, Adriana Crețu, pe lângă faptul că a fost desemnată cea mai bună junioară II, a fost pe locul 1 la luptă măsurarea forței și tehnici speciale, Mario Ștefan a fost primul la luptă și speed kick și al treilea la măsurarea forței, triplă medaliată fiind și Maia Danciu (locul 1 măsurarea forței și 3 la tehnici speciale și speed kick), în vreme ce Amelia Cărăbaș și Dragoș Popesc s-au impus la luptă. De asemenea, cei de la Hațeg au mai obținut poziția a treia în ierarhia generală a cluburilor, precum și în întrecerea copiilor.
Actualitate
Tânăr din Deva prins cu substanțe suspecte. Dosar penal pentru deținere de droguri
Dosar penal întocmit de către polițiști, ca urmare a depistării unui tânăr ce deținea substanțe susceptibil a face parte din categoria celor interzise
La data de 28 noiembrie 2024, în jurul orei 01:00, polițiștii Biroului Ordine Publică Deva au observat, pe o stradă din Deva, trei tineri care manifestau un comportament ciudat.
În urma legitimării, polițiștii au stabilit că cei trei sunt din municipiul Deva și sunt în vârstă de 18 și de 19 ani. Ca urmare a efectuării controlului corporal, asupra unuia dintre tineri, în vârstă de 19 ani, polițiștii au găsit o cantitate de substanță solidă, de culoare brun-închis, ambalată în folie din plastic.
În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, iar substanța respectivă a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor, de către polițiștii S.C.C.O. Hunedoara.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Ilie Bolojan noul președinte PNL (PE)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Controale în patru comune din județ. Amenzi și lemn confiscat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu la acoperișul unei case din satul Romoșel
-
Actualitatecu o zi in urma
Șoferiță cercetată după ce a lovit un copil pe trecerea de pietoni în Orăștie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
România, în urna a doua valorică la tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal
-
Actualitatecu 2 zile in urma
La Lelese se muncește cu folos
-
Actualitatecu 18 ore in urma
Modernizarea comunei Ilia continuă. Sistem fotovoltaic, montat pe acoperișul sediului primăriei
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Incendiu într-un apartament din Vulcan. Un bărbat a suferit arsuri, iar o femeie un atac de panică