Actualitate
Florica Bercea în dialog cu poeta Paulina Popa
„Poezia este o biserică în care cel ce scrie poate oficia nestingherit”
„Mă detaşez de jocul mizerabil, circul politic, de învrăjbirea neamului meu,
stau în cărţile mele, în poeme şi mă rog lui Dumnezeu pentru semenii mei,
să-i ajute să se trezească, să vădă cu ochii pe care îi au pentru a vedea
şi nu doar pentru a le înfrumuseţa chipul” – Paulina Popa
Te-ai născut într-un sat fabulos, unde Ilene Cosânzene se plimbau libere prin livezi, iar Feţi-Frumoşi priveau cu condescendenţă. Ar putea fi acesta motivul pentru care în bio-bibliografia ta se pot găsi zeci de cărţi pentru copii, unde natura este stăpână?
– Vălaniul este satul în care niciodată nu s-a întâmplat ca natura să fie agresată, unde pădurea, în general toată natura: văi, ape, livezi, dealuri, pâraie, au rămas cumva în fabuloasa lor sălbăticie. O sălbăticie atât de ordonată, atât de curată, de fabuloasă. Dacă mă întorc la copilărie nu văd niciun tablou în amintirile mele, năpădit de bălării, tufăriş, scaieţii cei huliţi, ape lâncezite… etc. În copilărie, acolo în acea sălbăticie ordonată, totul era atât de curat, de întreţinut, de îngrijit. Umblam desculţi prin pădure şi nu-mi amintesc decât ape limpezi. Da, cred că de acolo vin toate poeziile mele, fie pentru copii ori nu. Îmi amintesc de frumuseţea serilor în care bunicul ne citea din Scriptură, de sfârşitul de săptămână când tata venea de la Arad, mereu cu câte o carte (Eminescu, Coşbuc, Iorga, Mark Twain…). Făţii-Frumoşi ori Cosânzenele copiăriei mele erau mai degrabă personajele din istorisirile bibice ale bunicului (Sfântul Petru, Iisus, Feciara Maria, Avraam, Noe, etc…)
Cum a fost viaţa în comunitatea satului Vălani, relaţiile sociale?
– Vălaniul era un sat mic, o comunitate în care oamenii se întâlneau cu bucurie. Ce-i drept, zilele în care erau toţi împreună erau sărbătorile, cănd, incredibil, se întâlneau toţi la biserică, absolut toţi sătenii, chiar dacă pentru a merge la Sfânta Liturghie parcurgeau doi kilometri, treceau, printr-un noroi până la genunchi, un deal, pentru a ajunge acolo. Asta pentru că în Vălani, biserica a fost construită doar în `90. Aici aş vrea să fac o paranteză: mama mea şi tatăl meu, cel plecat la Domnul; au fost distinşi de către Episcopia Aradului, princhiar participarea Inaltpreasfinţitului Timotei, pentru construirea unei biserici în Vălani, biserică sfinţită abia în 1996). Aveam în jur de 10-12 ani când s-a pus problema, pentru prima dată, a construirii unei biserici. A fost mare scandal, şi asta pentru că era mai mult decât un curaj să propui aşa ceva într-o vreme în care era interzis pânăşi zâmbetul, să nu mai vorbim de biserică. Apoi, pe la vârsta de 14 ani, au venit şi l-au rodicat pe bunicul. Îmi amintesc nişte domni îmbrăcaţi în haine din piele, negre. Oameni urâţi şi răi. Doamne, cât am plâns şi cum ne-am rugat până s-a întors bunicul! O lume în care, aşa cum spunea Steinhardt, semenii nu suportau fericirea celuilalt, făcând totul pentru a o spulbera. Mi-e teamă a recunoaşte căşi azi se întâmplă la fel.
Să fie acesta momentul care a declanşat în viaţa ta farmecul poeziei?
– Cred că oamenii care au ochi pentru a vedea, ori altfel spus, cei care au o fărâmă de sensibilitate, o genă artistică, de câte ori se află în mijlocul naturii simt că trăiesc un moment dintr-un film şi că el este actorul, acela care poate, şi chiar face, minuni în acel film. Artistul se consumă, trăieşte actul creator cu o intensitate care declanşează o stare de confundare cu natura. Asta şi pentru că actul creator se produce chiar în momentul în care se şi consumă (asta pentru artist) Trezirea, nu de puţine ori bruscă, determină întrebări: ce este mai important: momentu creaţiei ori obiectul ei, rezultatul, ce ar fi această trăire fără semenii cu care trebuie, sau, cel puţin ar trebui, să împarţi obiectul creaţiei, poemul, tabloul, proza, fragmentul muzical, etc…etc.., cum vei reuşi să declanşezi acea trăire artistică în consumatorul de artă, cum vei reuşi să transmiţi, „acel ceva” fără care creaţia nu este creaţie, celui din faţa ta? Dacă aş fi reuşit un răspuns mulţumitor pentru mine, ţi l-aş spune şi ţie. Cred că, totuşi, un foarte imprtant moment în parcursul creator este emoţia artistică pe care ai reuşit să o trăieşti şi apoi să o transmiţi. Da, cred că acolo în mijlocul naturii s-a declanşt bucuria poeziei. La-nceput putem vorbi despre o poezie a desenului care a glisat uşor, uşor, în vers.
Ai vrea să ne vorbeşti puţin despre momentul debutului tău literar?
– Debutul s-a petrecut la Oradea, cu un poem pe care aş dori să-l redau: „Am desenat odată o frunză,/ a venit vântul şi-a luat-o./ Am desenat odată un copac,/ a prins rădăcini, crescând./ Te-am desenat pe tine-apoi/ dar tu-ai rămas mereu la fel.” Era un poem scurt, despre încremenirea în tipare. Mi-l amintesc pe scriitorul Corneliu Crăciun, cel care era sufletul tinerilor poeţi, alături de Nicolae Brânda şi Gheorghe Pituţ, la Beiuş, cum desfăcea într-o mie de feluri fiecare poem pe care îl scriam. Eram în doliu, murise bunica mea Dora, iar Pituţ mă numea „ Cea cu năframă neagră” şi mult după doliu, am rămas cu acest nume în cercul nostru de la Beiuş. Trăiam cele mai frumoase vise şi nu ştiam că trebuie să am în vedere că poezia este un vis, dar trezirea la realitate trebuie să se întâmple şi, ca urmare, asumarea acestei reveniri la realitate este obligatorie. Încă din momentul debutului literar am ştiut că poezia este viaţa mea şi aşa va fi pentru tot restul pe care Dumnezeu a rânduit să-l trăiesc.
Aminteşti mereu de protecţia divină, de Dumnezeu…
– Cred că tot ce suntem, suntem prin voia lui Dumnezeu şi că nimic nu suntem şi nu vom fi inafara lui Dumnezeu. Nimic nu este fără credinţăşi rugăciune, iar poemul este o scară către ceruri. Îmi amintesc anii în care eram duşi cu forţa la şcoală ori la alte întâlmiri, exact în ziua de Paşti sau de Crăciun. Şi totuşi, în sufletelle noastre era Dumnezeu, chiar dacă pe buze – cel rău. După anii 1990 Dumnezeu s-a mutat pe buze, iar cel rău în suflete. Durerea unei lumi în care domneşte satana şi banul, este cea care determină mari convulsii. Iată presa, mai ales cea vorbită, cum, în subsidiar, ne trensformă în dobitoace Cred că ar trebui să ridicăm următoarea problemă: se acoperă, se trage sub preş, avem parchete, avem trei parchete, dar nu ne asumăm responsabilităţi, avem organizări diferite, există partizanate politice, dar nu avem partizanate ale bunului simţ, nu avem informare, nu avem considerare faţă de semeni, faţă de „fratele nostru”. Cred că numai în momentul în care înţelegem că intervenţia lui Dumnezeu ne poate salva, lumea se va schimba. Ori noi ne punem nădejdea în Uniunea Europeană, (cea cu Premiul Nobel?????), în preşedinţi, în sisteme. Stăm încovoiaţi în faţa politicului, a „partidocraţiei ce sufocă România” vorba lui Lazăr Plăcintă, şi uităm că numai o verticalitate care include, obligatoriu, morala creştină, ne poate salva. Vieţuim într-o ţară în care toţi se vaită într-un mod aproape obscen, şi uităm că nu ne putem impune doar văitându-ne. Ar trebui să avem o atitudine, să ne asumăm această atitudine, să avem o vieţuire creştină, să propovăduim, să credem, să avem aşezarea unei direcţii către libertatea întru Dumnezeu.
Ai vorbit cu uşoare trimiteri social-politice, dar nu te-ai implicat politic.
– Cred că direcţia în care ne îndreptăm, ignorând reclădirea sentimentului de ţară, nu permite implicarea mea, cel puţin acum, într-o asemenea mocirlă. În ţara aceasta, pe care o iubesc cu toată fiinţa, gunoaiele se ridică prea repede la suprafaţă. Cred că ar trebui să fim mai activi, mai demni, să ne detaşăm de coada Europei, să conştientizăm că mulţi vorbesc nefundamentaţi despre România. Cred că merităm un respect care ar putea viza faptul că suntem parteneri, nu suntem supuşii unei porţi. Să nu uităm că avem în noi crâmpeea Duhului Sfânt, că avem inteligenţe de nivel mondial, mari valori literare, artistice, ştiinţifice, sportive. Nu putem uita că oriunde, ori în orice domeniu am căuta, la nivel mondial, găsim nume de români, găsim mari personalităţi româneşti. Trebuie, spun, să nu ignorăm potenţialul care zace în fiecare din noi. Poate, mai simplu: Hai să fim mai luminoşi! Mă sperie atunci când constat că în fruntea acestei ţări stau oameni care văd doar partea goală a paharului, ori care îşi pleacă genunchii în faţa demonului pe numele său, banul şi uită pentru ce, bietul popor român i-a urcat în acele jilţuri de vacă. Poate ar trebui să mă opresc şi pentru că limbajul acesta nu este pe măsura mea poetică. Îl apreciez pe Varujan Vosganian pentru puterea de sta, scriitor fiind, printre mulţi politicieni care se atacă asemenea hienelor, securişti cu arme mudare. Îi văd pe cei tineri şi mă întreb: câtă putere ar trebui să aibă pentru a nu accesa acelaşi limbaj vulgar, pentru a nu fi târâţi în aceiaşi mocirlă? Eu nu forţez nota, eu îmi exprim o idee clară, în viziunea mea.
Ai scris în jur de 25 de cărţi de poezie. Ce este poezia? Ce înseamnă pentru tine poezia? De ce poezie?
Toate cărţile mele vin atunci când vor ele, altfel spus atunci când este predestinat să vină. Cred că la naştere, fiecare dintre noi (sufletul) semneză un contract cu Domnul Dumnezeu, şi tot ce este scris în acel contract, cu siguranţă trebuie îndeplinit. Desigur, omul este înzestrat cu voinţăşi raţiune, şi este liber să hotărască. Un proverb spune: „Dumnezeu îţi dă, dar nu te forţează”. Cel care a citit Scriptura, şi cred că tot mai mulţi se apleacă asupra studiului Sfintei Scripturi, ştiu că este aproape o poruncă înmulţirea talanţilor. Aş vrea să cred că toate cărţile mele sunt scrise cu dorinţa de a îndeplini porunca. Nu ştiu dacă, de fiecare dată am reuşit. Numărul cărţilor nu contează, contează valoarea, esenţa, limbajul simplu, curat, limpede. Apropo de simplu: cred că simplitatea este un element raţional la care ajungem după multe exerciţii spirituale. Raţiunea este aceea care ne ţine cu ochii deschişi. Doamne, câte văluri se aruncă zilnic peste ochii noştri. Cred, cu tărie, că raţiunea este o fiinţă perfectă, cu picioare subţiri, care merge cu multă băgare de seamă printre bolovanii sociali, printre viperele din hăţişurile prin care este obligată să treacă. Poezia, limbajul sufletului, strigătul. Din nefericire, mulţi ani, poetul a fost obişnuit să se ascundă printre cuvinte, se mai întâmplăşi azi, ceea ce duce la o îndepărtare de public. Oricum, d-a lungul timpului, poezia nu s-a adresat unui public foarte larg. Cred că nu este firesc a coborî limbajul la o înţelegere în masă. Societatea a evoluat, asemeni publicul, ceea ce mă face să cred că limbajul, eliberat de balast, al poeziei poate ajunge la , din ce în ce mai mulţi, cei ce iubesc frumosul.Cred că poezia este o biserică în care cel ce scrie poate oficia nestingherit. Pentru mine poezia este o artă. Eu cred că arta, prin trăirea unui sentiment în faţa sa, influenţează societatea aşa cum un vis influienţează individul. Uneori cred că poezia este un vis. Un vis frumos care ar putea preschimba lumea. Poezia este visul, este terapia, este fabulos, este senzaţionalul, este lumina cea mai lumină. Cred în terapia prin frumos, prin poezie, prin artă în general. Expunând omul unei terapii prin artă realizăm un plăcut act de eliberare, de înoire. Poezie, pentru că nu se poate altfel, pentru că emoţionează, vindecă, ridică.
Şi totuşi tot mai puţini cititori. Tot mai puţini consumatori…
– O, nu! Tot mai mulţi consumatori. Poate, tot mai puţini cumpărători. Asta afectând într-adevăr, producţia editorială, dar nu, neaparat, consumul. Noi, editorii suntem afectaţi. Din păcate, internetul este un concurent căruia nu-i putem rezista. Cultura internetului este stăină publicului din România, de aceea „la noi ca la nimeni”, fiecare fură texte, citeşte ce vrea, de unde vrea, nu plăteşte nimeni pentru nimic. Aştept ziua şi nu ştiu dacă eu voi ajnge să văd că arta se plăteşte în funcţie de valoare. Încerc să fac spectacole poetice cu bilet de intrare, cultivând cumva publicul în ideea că valoarea nu se oferă, se cumpără. Fără succes, însă. Mulţi scriitori cred că oferind îşi fac publicitate. Greşit! Niciodată nu vor fi apreciaţi dacă vor oferi cu atâta uşurinţă munca, produsul intelectului lor. Lucrurile de valoare nu se oferă, ca nu cumva tu să rămâi cu nimic.
E vorba cumva de spiritul managerial de care ai dat dovada ş în conducearea Casei de editare Emia?
– Nu uit zilele de început ale Casei de editare Emia. A fost multă dragoste, echilibru, teamă. A fost foarte, foarte multă muncă, nopţi nedormite, drumuri, alergătură, zbatere. Doamne, câtă muncă înmagazinează acestă casă de editare! Iubesc tot ce ţine de Emia, iubesc fiecare carte, fiecare autor, fiecare colţişor, unul mai lumnos, unul mai întunecat, al acestei EMIA. Cum aş putea să „arunc” atâta muncă atâta zbatere?! Uneori am fost puternică, uneori obosită, uneori vulnerabilă, aproape întotdeauna, solară.
Dacă ar fi să reconstruieşti cum ai prefigura lumea ta?
La fel. Nu aş schimba nimic. Dumnezeu a rânduit să mă nasc în satul cu îngeri, cu bunici şi părinţi fabuloşi. Am o familie pe care o iubesc, copii minunaţi, nepoţi ca nişte lăstari viguroşi în mijlocul casei mele. Am poemul meu, cu braţe ocrotitoate, pe care îl iubesc şi mă iubeşte. Aş reconstrui o lume la fel cu cea în care trăiesc, cu prieteni minunaţi. Şi totuşi, aş exclude din lumea mea vulgul şi mizeria social-politică de care mă detaşez, aducând mai multă dragoste cu poemul meu-rugăciune, ca o scară către Dumnezeu
[notification type=”standard”]
Fişă personală
PAULINA POPA (n. 29. 08. 1953, Ciunteşti, judeţul. Arad), poet, publicist, editor. A mai semnat: Alina Cerb, Nana Berce. Părinţii: tatăl, Alexandru Berce, mama, Maria Popa. Studii: Institutul Pedagogic Beiuş (1969-1973). Familia: Se căsătoreşte cu preotul Lucian Popa ( 1975) cu care are două fiice ( Emanuela-Lucia şi Maria-Paulina). Activitatea extraliterară: lucrează în învăţământ la Caransebeş ( 1973 – 1980). Nu mai are voie să lucreze în învăţământ, fiind soţie de preot. Rechemată în învăţământ ( 1990 – 1996). Membru în Consiliul de Administraţie Cofinec-România ( 1995-1997). Înfiinţează la Deva, Casa de Editare Emia, 1997. Activitatea literară: debut cu poemul Jocul desenului meu ( concomitent în Crişana, Oradea şi revista Zbor Alb, Beiuş 1970). Debut editorial cu volumul Rugă Mânuitorului ( 1991). În 1998 pune bazele Revistei de Cultură Semne-Emia a cărei director este. Colaborează la revistele:” Arca”, „Cnvorbiri literare”, România Literară”, „Conta”, „Luceafărul”, „Viaţa Românească”, „Poezia”, „Poesis”, ”Cafeneaua Literară” etc. Din 2000 organizează, anual, la Deva, Festivalul Internaţional de Poezie Emia. Premiul Uniunii Scriitorilor din România, filiala Arad, pentru volumul Rochia nesupunerii (2001); Premiul revistei „Convorbiri Literare” pentru revista Semne (2001); Premiul Sensul iubirii, Drobeta Tr. Severin, pentru volumul Ghilotina sinelui (2004); Premiul revistei Arca pentru volumul Cartea Iordania ( 2008); Premiul pentru Poezie la ediţia a XVI-a a Zilelor „Convorbiri Literare, (aprilie 2012) . Membră a Uniunii Scriitorilor din România, din anul 2000. În anul 2010 i se conferă Titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Deva. Cărţi publicate (poeme): Cu mâinile în flăcăr,i Deva, Editura Călăuza, 1991; Nunta cuvintelor, Timişoara, Editura Helicon, 1995; Aură amară, Timişoara, Editura Helicon, 1996; Căderea, zbor ameţitor / La chute, vol envirant ( Traducerea Paula Romanescu), Timişoara, Editura Helicon, 1997; Cuvinte sărutate de Ingeri, cu o prefaţă de Î.P.S.Timotei, Arhiepiscopul Aradului, 1997; Candoare agresivă, Timişoara, Editura Helicon, 1998; Între tăcere şi tăcere, Timişoara, Editura Helicon, 1998; Ghilotina sinelui, Bucureşti, Editura Vinea, 2000; Rochia nesupunerii, Deva, Editura Emia, 2001; Bărbaţii secolului( cu o prefaţă de Dan Cristea), Bucureşti, Editura Cartea Românească, 2002; Să înşeli moartea cu vorbe de dragoste ( cu o prefaţă de Gellu Dorian), Botoşani, Editura Axa, 2003; Men of the Century ( translated into english by Radu Doru Cosmin), Deva, Editura Emia, 2003; Die maenner des Jahrhunderts ( traducere de Daniel Pop), Deva, Editura Emia, 2003; scrisori către onia snaider scrise de paulina popa, Deva, Editura Emia, 2003; Nepământeanul – antologie de autor, Botoşani, Editura Axa, 2004; Îngerul politic, Deva, Editura Emia, 2004; Lettres a onia snaider ecrites par paulina popa, Deva, Editura Paula, 2006; Departele /Le loinatin / The distance ( traduit par Dessina Cioflica), Deva, Editura Paula, 2006; Cartea Iordania, Deva, Editura Emia, 2008; Altă vorbire / Autre langage (Traduits par Linda Bastide), Paris, Editura Poetes a vos plumes, 2009; Păsări de piatră, Deva, Editura Emia, 2010. Cărţi publicate ( proză): Starea de dialog,Deva, Editura Emia, 2007. Cărţi pentru copii (selectiv): Rugă Mântuitorului, Deva, Editura Călăuza,1991; Cartea cu iepuraşi, Bucureşti, Editura Ion Creangă, 1992; Lângă Tine, Doamne, Beiuş, Editura Buna Vestire, 1995; Un dar pentru mama, Bucureşti, Editura Ametist-92,1995; Cântecul anotimpurilor,Deva, Editura Emia, 1998; Pădurea Cosânzenei / The fairy’s forest, Deva, Editura Emia, 2003; Mami, vine Moş Crăciun!, Deva, Editura Emia, 2009.
Referinţe în volume: Mircea A. Diaconu, Atelierele poeziei, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Ideea Europeană, 2005; Maria Razba, Personalităţi hunedorene. Dicţionar Secolele XV-XX, Biblioteca Judeţeană Hunedoara, 2002; Dumitru Velea, Camera cu pereţii de oglinzi, Craiova, Editura Sitech, 2006; Ştefan Nemecsek, Literatura hunedoreană (de la începuturi până în prezent), Vol. I, Vol. III, Petroşani, Editura Realitatea românească, 2008; Gabriela Chiciudean, Între intenţia autorului şi interpretare, Sibiu, Editura Imago, 2008; Ladislau Daradici, Consideraţii critice asupra liricii Paulinei Popa, Arad, Editura Mirador, 2008; Radu Voinescu, Timpul poeziei, poete contemporane / Time of poetry, contemporary poetesses, Bucureşti, Casa de Editare Odeon, 2009; Dumitru Hurubă, Cititorul de iluzii, Timişoara, Editura Eubeea, 2010. Eugen Evu, Motoare de căutare sau Cartea ca vietate, Editura Rafet, 2012
Referinţe în periodice: Numeroase referinţe în periodice
[/notification]
Actualitate
Două noi proiecte ale administrației din Pestișu Mic
Comuna Pestişu Mic, situată mai ferit de privirile trecătorului, undeva între Deva şi Hunedoara, dar având „graniţă” şi cu alte trei localităţi rurale din judeţ, respectiv Cerbăl, Cârjiţi şi Veţel, are o împărţire destul de interesantă. Astfel, trei dintre satele componente, Ciulpăz, Cutin şi Dumbrava aparţin de Ţinutul Pădurenilor, celelalte aşezări ale comunei Pestişu Mic fiind Almașu Mic, Josani, Mânerău, Nandru, Valea Nandrului şi localitatea de reşedinţă omonimă, fiind „arondate” Văii Mureșului.
Selectați pentru finanțare
În comună, care are o suprafață ce depășește 52 de kilometri pătrați, trăiesc peste 1.200 de oameni, populația fiind în creștere, datorită poziționării geografice, dar și al creșterii gradului de confort. Și pe viitor sunt șanse foarte mari ca acest grad de confort al locuitorilor din Pestișu Mic să continue să crească, administrația publică din comună primind, recent, o veste bună în acest sens. „A fost primită decizia de selecție spre finanțare pentru proiectul cu titlul „Realizare noi capacități de producere a energiei electrice produse din surse regenerabile pentru autoconsum – Comuna Pestișu, Județul Hunedoara”. Acest proiect este finanțat prin Fondul pentru modernizare, Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie şi stocarea energiei – Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entităţi publice, cu o valoare totală a obiectivului de investiții 672.094,69 lei inclusiv TVA. Prin acest proiect se urmărește eficientizarea costurilor legate de iluminatul public, precum și reducerea anuală a emisiilor de gaze cu efect de seră”, a declarat Daniel Saul Dobruțchi, primarul comunei hunedorene Pestișu Mic, care, de luna trecută a început un nou mandat de edil – șef al acestei așezări.
Specific zonelor rurale
Pentru administrația publică locală din Peștișu Mic, dar și pentru cetățenii comunei a mai venit o veste bună. Este vorba despre un proiect specific pentru localitățile din mediul rural, depus de administrația din Pestișu Mic, pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), și care a fost inclus pe lista finală a celor selectate de către autoritățile centrale competente. A fost publicată „Lista finală de proiecte selectate în cadrul apelului PNRR/2023/C3/S/I.2.A-B, aferentă Componentei C3 – Managementul deșeurilor – Investiția 2 – Dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricolecompostabile – Subinvestiția I2.A-B – Sisteme integrate de colectare și valorificare a gunoiului de grajd”. Această listă cuprinde și obiectivul de investiție depus de Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Comuna Pestișu Mic. Proiectul se intitulează „Sistem integrat de colectare și valorificare a gunoiului de grajd – UAT Comuna Pestișu Mic, Județul Hunedoara”, iar valoarea sa este de 3.384.606,94 lei, inclusiv TVA. Obiectivul de investiții este unul complex. Astfel, pe de-o parte, acesta prevede un sistem integrat tipic de colectare și valorificare a gunoiului de grajd compus din mai multe elemente, fiind vorba, mai exact, despre o platformă comunală și 7 platforme individuale pentru fermierii mici și mijlocii din comuna Pestișu Mic, respectiv pentru cei care dețin până la 100 Unități Vită Mare (UVM). Totodată, proiectul prevede și achiziționarea de echipamente pentru gestionarea compostului, respectiv încărcător frontal, tractor, remorcă, mașină de împrăștiat gunoiul de grajd și cisternă vidanjă”, a spus primarul comunei hunedorene Pestișu Mic, Daniel Saul Dobruțchi.
Actualitate
Reforma statului și reforma clasei politice, prioritare pentru PNL!
Alegerile parlamentare de duminică sunt cruciale pentru viitorul nostru. Acum nu mai este vorba despre partide, ci despre țara noastră. Votul pentru PNL este votul pentru România modernă.
Biroul Politic Național a probat azi în unanimitate pachetul de măsuri reformatoare, propuse de președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan. Acestea vor fi suspuse spre aprobare următorului parlament în primele 6 luni de mandat.
PNL urmărește 4 direcții: reforma clasei politice, reforma statului, reguli bune pentru un stat de încredere, economie și dezvoltare.
Reforma clasei politice
Fără reforma lumii politice nu se poate realiza reforma statului.
PNL își asumă reforma clasei politice:
• Reducerea numărului de parlamentari la 300, ținând cont și de reprezentarea minorităților
• Reducerea subvenției pentru partidele politice, între anii electorali
• Limitarea cheltuielilor din campanie decontate și în costuri per vot și stabilirea unui plafon de costuri per vot
• PNL asumă drept criterii de promovare internă rezultatele și profesionalismul
• Reducerea cheltuielilor administrative pentru demnitari (nr de cabinete, vile de protocol)
Reforma statului
PNL propune reforma statului:
1. Reforma administrației centrale:
• În administrația centrală, reducem numărul de ministere și agenții
• Comasarea serviciilor deconcentrate
Specialiștii vor rămâne, șefii vor fi mai puțini, iar structurile piramidale ineficiente vor fi reduse.
• Reducerea numărului de secretari de stat cu cel puțin 50%. Regula de maximum 2 secretari de stat/minister și maximum 3 la ministerele mari
• Audit de eficiență pentru fiecare autoritate centrală și pentru companiile de sta în primele 6 luni ale anului viitor
• Eliminăm sinecurile. Punem preț pe eficiență și rezultate.
Nimeni nu trebuie să ocupe un post de conducere decât dacă este competent și face ceva pentru banii pe care îi primește.
2. Debirocratizare, simplificare, dereglementare
• Comasarea autorităților de reglementare
• Anularea sau simplificarea reglementărilor
• Digitalizare și interconectarea bazelor de date
• Transfer de competențe în teritoriu între instituțiile statului
3. Descentralizare și creșterea eficienței administrației publice locale
Trebuie să mutăm decizia spre autoritățile locale. O țară nu se schimbă din București, ci din miile de localități și dintr-un efort colectiv în fiecare localitate.
• Transfer de competențe, active și responsabilități către autoritățile locale
• Reorganizarea administrativă sau primării organizate mai eficient
• Primăria trebuie să fie un factor de dezvoltare pentru comunități, iar primarul un manager.
• Finanțarea proiectelor de la bugetul de stat pe bază de eficiență și cofinanțare din partea autorităților locale
Totodată, Partidul Național Liberal vine cu reguli bune și clare pentru a pune bazele unui stat de încredere:
1. Analizarea reglementărilor din toate domeniile în așa fel încât să genereze comportamente corecte
2. Creșterea vârstei de pensionare la magistrați
3. Accces corect în serviciile publice (concursuri corecte/ dimensionarea corectă a muncii)
4. Eliminarea inechităților sociale
Nu guvernul schimbă o țară, ci oamenii. Guvernul creează condiții pentru ca oamenii și companiile să schimbe țara. Asta înseamnă o țară de încredere, în care tinerii rămân.
Sunt trasate linii directoare și în ceea ce privește economia și dezvoltarea
1. Continuarea susținerii marilor investiții.
Investițiile urmează infrastructura. PNL susține proiectele mari de infrastructură. Nu vom putea dezvolta o zonă săracă fără o cale de acces. Investițiile străine se opresc cel mai aproape de graniță pentru că nimeni nu vrea să meargă unde nu sunt drumuri.
2. Predictibilitate în reglementările fiscale și susținerea cotei unice
3. Program integrat pentru creșterea producției agricole românești:
– productivitate mai bună prin irigații, întreținerea canalelor și acumulărilor de apă
– procesare, depozitare, ambalare
– cadastrare și diversificarea producției agricole
– sprijinirea certificării produselor tradiționale și agricole
4. Program pentru susținerea exporturilor
– Ajutoare de stat prioritizate pentru tehnologiile noi și pemtru companiile axate pe exporturi
– Susținerea firmelor românești ce pot deveni campioni regionali
5. Susținerea companiilor de tehnologie, a cercetării aplicate și obținerea de brevete
CMF 11240002
Actualitate
Curtea Constituțională a României (CCR) cere renumărarea voturilor valabil exprimate și cele nule din primul tur al alegerilor prezidențiale
Curtea Constituțională a României (CCR) a cerut reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule de la primul tur al alegerilor prezidențiale, de duminică, 24 noiembrie 2024.
Plenul Curții Constituționale a examinat, joi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Vasile Terheș și, cu unanimitate de voturi, a dispus reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule din primul tur al alegerilor prezidențiale.
Comunicatul Curții Constituționale a României:
„În ziua de 28 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Cristian Vasile Terheș (Dosar nr.3671F/2024), și având în vedere art.146 lit.f) din Constituție, art.3 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României, precum și art.37 și 76 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu unanimitate de voturi, a dispus:
1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.
2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.
3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
În aceeași ședință, Plenul Curții Constituționale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024).
Totodată, în Dosarul nr.3670F/2024, a stabilit termen pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central.
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.”
.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Controale în patru comune din județ. Amenzi și lemn confiscat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Incendiu la acoperișul unei case din satul Romoșel
-
Actualitatecu 2 zile in urma
La Lelese se muncește cu folos
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Șoferiță cercetată după ce a lovit un copil pe trecerea de pietoni în Orăștie
-
Actualitatecu o zi in urma
Modernizarea comunei Ilia continuă. Sistem fotovoltaic, montat pe acoperișul sediului primăriei
-
Actualitatecu 2 zile in urma
România, în urna a doua valorică la tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal
-
Actualitatecu 19 ore in urma
Lapoviță, ninsori și vânt puternic
-
Actualitatecu 14 ore in urma
Noi succese hunedorene la Taekwon do ITF