Actualitate
Legile Educației, votate în Camera Deputaților
După mai multe luni de dezbateri pe proiectele legilor educației și după săptămâni de deliberări în Comisia pentru Învățământ, au fost supuse la vot cele două inițiative legislative care își propun să îmbunătățească sistemul de învățământ din România.
Îi felicit pe colegii parlamentari, pe cei din staff-ul comisiei și pe cei care au lucrat pentru a îmbunătăți varianta trimisă de Guvern.
În ultimele trei luni, alături de colegii din grupul PSD, am organizat dezbateri în țară pentru a primi feedback de la elevi, studenți, părinți, cadre didactice, oameni de afaceri, autorități locale, reprezentanți ai ONG-urilor și ai cultelor. Am ajuns în toate regiunile țării și am primit peste 1000 de propuneri de amendamente pentru modificarea celor două legi.
Ca în orice democrație funcțională, există viziuni diferite, motiv pentru care nu toate modificările propuse de PSD au trecut de votul comisiei de specialitate, fapt ce demonstrează că deliberările au fost libere și nu au existat linii impuse de conducerea coaliției, așa cum s-a speculat în presă. Proiectul va merge mai departe la Senat, care este cameră decizională, cu speranța că noul cadru legislativ va contribui la îmbunătățirea și dezvoltarea sistemului educațional românesc.
PSD a susținut amendamente care să vină în sprijinul comunității școlare, pornind de la feedback-ul primit în ultimele luni. Dintre toate amendamentele susținute și care au trecut de Comisia pentru Învățământ, le menționez pe următoarele:
-
România are nevoie de forță de muncă specializată, iar învățământul dual este singura modalitate prin care putem să pregătim tinerii pentru meseriile cerute de piața muncii. La propunerea PSD, s-a decis stimularea și atragerea operatorilor economici prin:
-
posibilitatea angajării elevilor cu jumătate de normă la împlinirea vârstei de 16 ani și oferirea de reduceri de taxe pe perioada în care elevii urmează cursurile la școală;
-
oferirea de burse din partea statului și din partea operatorilor economici, dacă aceștia decid astfel.
-
Sănătatea și siguranța elevilor este prioritară pentru Partidul Social Democrat. Cabinete medicale și cabinete stomatologice vor fi înființate în fiecare unitate de învățământ preuniversitar din țară, până în 2027 pentru învățământul special și până în 2030 pentru învățământul de masă.
De asemenea, medicii care termină masteratul didactic vor putea să predea la clase:
-
educație pentru sănătate;
-
nutriție și alimentație sănătoasă – din păcate, suntem pe locul 2 în Uniunea Europeană la rata obezității infantile;
-
noțiuni de igienă;
-
prevenția consumului de droguri și alte substanțe nocive;
-
precum și educație sexuală la clasele mari cu acordul părinților. Lipsa orelor de educație sexuală ne-a plasat în vârful listei mamelor minore la nivelul UE.
-
Siguranța în școli a cadrelor didactice și a elevilor este esențială pentru desfășurarea actului educațional. În proiectele legislative au fost introduse prevederi, precum:
-
monitorizarea cu camere video în sălile de clasă, cu acordul părinților;
-
sancțiuni graduale pentru cadrele didactice care comit abateri disciplinare, pornind de la avertisment scris, la reducerea salariului, și până la desfacerea disciplinară a contractului de muncă;
-
sancțiuni graduale pentru elevii care comit abateri disciplinare, pornind de la mustrare scrisă pentru elevi, la diminuarea burselor și până la exmatriculare;
-
dar și măsuri de securitate în caz de incendiu, risc seismic sau accidente.
-
PSD a propus includerea în planurile-cadru a unor teme care pot asigura starea de bine a elevilor, precum noțiuni pentru acordarea primului ajutor, pentru a preveni cazuri precum tragedia de la Cluj. De altfel, au fost incluse și noțiuni care pot să fie de folos tinerilor, precum educația juridică, educația pentru sănătate, educația financiară și antreprenorială, dar și educația parentală, pentru părinți. Astfel, medicii, economiștii, antreprenorii, juriștii și alți specialiști vor putea preda în școli dacă termină masteratul didactic.
-
Abandonul școlar va fi combătut prin:
-
Extinderea programului de rechizite școlare pentru elevii care provin din medii dezavantajate, grupuri vulnerabile sau pentru mamele și părinții minori.
-
Generalizarea Programului Național „Masă Sănătoasă” la nivelul întregii țări până la începutul anului școlar 2029-2030;
-
Asigurarea gratuității transportului pentru elevi, astfel încât copiii să nu mai trebuiască să parcurgă zeci de kilometri pe jos până la școală;
-
Ore online pentru copiii și tinerii care suferă din cauza unor boli și nu pot ajunge la școală, prin programul „Școala din Spitale”.
-
Reglementarea învățământului din penitenciare și centre de reeducare, pentru ca tinerii și adulții care sunt privați de libertate să poată să își continue parcursul educațional. Ei vor beneficia și de programe de inserție sau reinserție pe piața muncii, printr-o strategie făcută de Ministerului Educației în parteneriat cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Justiției și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
-
Oferirea de burse sociale de 300 de lei pe lună pentru elevii proveniți din medii dezavantajate, grupuri vulnerabile, respectiv elevilor în risc de excluziune socială, neangajați pe piața muncii și înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip „A doua șansă”.
-
Burse lunare în valoare de 700 de lei pentru mamele minore cu condiția frecventării orelor de curs pe perioada anului școlar. Pentru această categorie de elevi s-au inclus și alte prevederi, precum un program de studiu adecvat, programe de învățare remedială, programe de tipul „Școala după școală” și „A doua șansă”, consiliere școlară și administrativă, rechizite și haine.
-
Religia este unul dintre pilonii de bază ai națiunii române, iar Partidul Social Democrat și-a asumat și susținut amendamentele înaintate de cele 13 din 18 culte religioase recunoscute. S-au adoptat mai multe amendamente, printre care și cel care include disciplina Religie ca materie opțională la examenul de bacalaureat pentru elevii de la profilul uman, astfel încât aceștia să își poată valorifica competențele dobândite la această materie.
-
PSD recunoaște și cinstește munca dascălilor și a întregului personal din învățământ. Ei vor putea să lucreze și după împlinirea vârstei de pensionare până la vârsta standard prevăzută de lege pentru bărbaţi, anume vârsta de 65 de ani. Personalul din învățământ va beneficia de o primă în cuantum de două salarii, atunci când contractul individual de muncă va înceta în drept.
-
Copiii personalului din învățământ, inclusiv cel pensionat, sunt scutiţi de plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere la universitate şi beneficiază de gratuitate la cazare în cămine.
-
În ultimii doi ani, peste 20.000 de copiii născuți în afara țării s-au reîntors în România și au fost înscriși în școli. Pentru a preveni cazurile de bullying, excluziune și pentru a le ușura acomodarea, PSD a propus includerea lor în programul „Învățare remedială”.
-
În acele state în care există comunități românești istorice sau însemnate numeric se vor constitui unităţi de învăţământ de tip ”școală românească din afara granițelor țării”, cu predare în limba română. În cadrul lor se vor organiza și cursuri de limbă, cultură și civilizație românească, prin Centrul Național Românesc pentru Învățământ la Distanță.
-
Elevii români din afara granițelor țării, bursieri ai statului român, beneficiază de o reducere de 75% pentru accesul la manifestări culturale sau sportive, pe teritoriul României.
-
Partidul Social Democrat nu a uitat de liceele silvice din țară și a introdus amendamente care să reglementeze situația acestora, alături de liceele agricole. Astfel, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va oferi finanțare liceelor cu profil silvic și va finanța investiții în silvicultură, iar Ministerul Educației va acționa ca partener.
-
Absolvenții colegiilor pedagogice vor putea să dețină funcția de învățător pe perioadă nedeterminată dacă după finalizarea cursurilor preuniversitare, după susținerea concursului național de titularizare și după ocuparea postului de învățător, în termen de 6 ani, vor obține diploma de licență în „pedagogia învățământului preuniversitar”.
-
Asociațile elevilor reprezentative la nivel național, împreună cu Consiliul Național al Elevilor, vor fi parteneri ai Ministerului Educației, alături de reprezentanți ai părinților și sindicatelor. Astfel, se va asigura că vor fi luate cele mai bune decizii printr-o consultare extinsă cu elevii.
-
Durata mandatului de rector va fi de 5 ani, iar o persoană nu va putea deține funcția de rector la aceeași universitate pentru mai mult de două mandate. În calculul numărului maxim de mandate se iau în considerare doar termenele de 5 ani.
-
Drepturile personalului din învățământul superior au fost susținute de PSD. Fiecare categorie de personal va beneficia de gradație de merit, iar salariile lor vor putea să fie majorate de către universități în limita bugetului aprobat.
Astăzi, am votat în calitate de primă cameră sesizată proiectele noului cadru legal pentru învățământ. Ne-am exprimat votul cu convingerea și încrederea că vom contribui în mod pozitiv la îmbunătățirea sistemului. Miza este mare și oricine nu simte presiunea momentului se află în eroare. Prin votul de azi, am influențat parcursul educațional al viitoarelor generații școlare și universitare.
Avem conștiința împăcată pentru că am muncit, zi și noapte, luni întregi, pentru a aduce proiectele acestea cât mai aproape de ideal, având un singur gând: viitorul țării pe care o iubim și viitorul școlii românești.
Natalia-Elena INTOTERO
Deputat PSD Hunedoara
Președintele Comisiei pentru învățământ
Actualitate
La Lelese se muncește cu folos
Comuna Lelese este așezată în partea de Sud-Vest a județului, la o distanță de aproximativ 45 de kilometri față de municipiul Deva. Este situată în ținutul pitoresc al pădurenilor, care cuprinde ramificațiile de Est ale Munților Poiana Ruscă, mărginit la Nord de Valea Mureșului, la Sud de Țara Hațegului, iar spre Est se oprește brusc în Valea Cernei, pe linia Nandru, Teliuc, Hunedoara.
Au depus jurământul
Și la Lelese noii aleși locali au depus jurământul, în comuna din Pădurenime administrația fiind reconfirmată în funcție, în frunte cu Ciprian Gheorghe Achim, care a începutul cel de-al șaptelea său mandat din fruntea acestei așezări rurale. “Au fost mandate în care, cu siguranță, nu am putut realiza tot ceea ce ne-am propus, dar au fost și foarte multe reușite. Ca de obicei, nu mă hazardez în promisiuni, însă, cu siguranță, comuna Lelese se va dezvolta și în continuare. Și, chiar dacă am acumulat multă experiență în funcția de primar, îmi doresc noi provocări. Astfel, îmi propun, pentru următorii patru ani, accesarea de noi fonduri nerambursabile, guvernamentale și europene, pentru finalizarea investițiilor aflate în derulare, modernizări și realizări de noi obiective, la care se adaugă și o promisiune de suflet, cea legată de păstrarea școlii gimnaziale în centrul de comună. Mulțumesc tuturor pentru sprijin și îi asigur pe concetățenii mei că împreună vom construi un viitor mai bun pentru toți”, a declarat Ciprian Gheorghe Achim, primarul comunei hunedorene Lelese.
Pregătiri de iarnă
Comuna are în componență patru sate, respectiv Lelese, Cerișor, Runcu Mare și Sohodol. Multe dintre locuințe, în care trăiesc mai puțin de 400 de oameni, sunt destul de răsfirate, iar în unele zone, în special pe timpul iernii, accesul era destul de dificil. Acum însă, chiar dacă în zonă iarna vine mai repede decât în alte părți, accesul spre gospodării este unul mult nmai bun, datorită reabilitării drumurilor, dar și a utilajelor specifice pe care le are în dotare Primăria comunei Lelese. În cazul în care vor fi ninsori, aceste utilaje vor interveni pe toate drumurile din comună, acestea însumând aproape 100 de kilometri, mai exact 97. Zilele trecute au fost ceva fulgi de nea, dar reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Lelese nu se tem de venirea iernii. „Suntem pregătiți pentru orice, având în stoc atât material antiderapant, cât și sare și nisip. De asemenea, avem în dotare un buldoexcavator pe care îl folosim la încărcat, tractor cu lamă în partea din spate, un multifuncțional specializat în deszăpezire, cu lamă în față și cu accesoriu pentru împrăștiat material, și mai e pe un tractor o sărăriță pentru împrăștiat, pe care o folosim pe ulițele înguste, acolo unde nu putem interveni cu multifunționalul. Aceste utilaje au fost achiziționate pe fonduri europene nerambursabile, iar lucrările de deszăpezire le facem în regie proprie. Datorită acestor dotări nu suntem nevoiți să apelăm la firme specializate în deszăpezire, ceea ce înseamnă o economie extrem de importantă la bugetul local, care este unul destul de redus”, a spus Ciprian Gheorghe Achim, primarul comunei hunedorene Lelese.
Un nou proiect
Pe lângă aceste aspecte de sezon, administrația din Lelese continuă și procesul de modernizare a comunei, în acest sens depunând un nou proiect. „Am depus un proiect la Administrația Fondului de Mediu, pe Programul Iluminat Public 2024, care are o valoare de 500.000 de lei. Prin acest proiect ne propunem să modernizăm rețeaua de iluminat public din comună. Tehnologia a avansat și noi dorim să ținem pasul cu ea. Este un sistem modern, cu reglaj individualizat, cel actual fiind pe automat, proiectul prevăzând înlocuirea elementelor actuale, care au un consum riddicat de energie electrică, cu corpuri de iluminat cu surse LED, precum și completarea și extinderea rețelei existente. În plus, acest sistem aduce reduceri majore la costuri, facturile urmând a fi cu 30-40% mai mici”, a precizat Ciprian Gheorghe Achim, primarul comunei hunedorene Lelese.
Actualitate
România, în urna a doua valorică la tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal
Odată cu încheierea meciurilor din faza grupelor a ediției 2024 – 2025 din UEFA Nations League, au fost stabilite urnele valorice pentru tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal. Întrecerea fotbalistică supremă se va desfășura în vara lui 2026 în SUA, Mexic și Canada.
16 locuri disponibile pentru Europa
La competiția de peste Ocean vor participa, în premieră, 48 de echipe, 16 locuri fiind alocate Europei. În preliminariile europene vor fi 12 grupe, șase dintre acestra urmând să fie compuse din patru echipe, iar celelalte șase vor avea câte cinci formații fiecare. România, pregătită de fostul antrenor al Corvinului, Mircea Lucescu, și care a totalizat maxim de puncte într-una dintre grupele celei de-a treia divizii din UEFA Nations League, rezultat care a dus la promovarea directă în eșalonul superior, este în cea de-a doua urnă valorică. În aceeași urnă valorică se mai află Ucraina, Turcia, Suedia, Țara Galilor, Polonia, Ungaria, Serbia și Grecia, toate clasate înaintea României în clasamentul FIFA, precum și Slovacia, Norvegia și Cehia, poziționate în urma selecționatei tricolore în aceeași ierarhie, aceste echipe neputând juca între ele. În prima urnă valorică sunt, în ordine, Franța, Spania, Anglia, Portugalia, Olanda, Belgia, Italia, Germania, Croația, Elveția, Danemarca și Austria, în cea de-a treia Scoția, Slovenia, Irlanda, Albania, Finlanda, Georgia, Macedonia de Nord, Islanda, Irlanda de Nord, Bosnia, Muntenegru și Israel, în a patra Bulgaria, Luxemburg, Belarus, Armenia, Kosovo, Kazahstan, Azerbaidjan, Estonia, Cipru, Letonia, Feroe și Lituania, iar în ultima Moldova, Malta, Andorra, Gibraltar, Liechtenstein și San Marino. La turneul final se vor califica câștigătoarele celor 12 grupe, celelalte patru locuri disponibile urmând a fi ocupate după un play-off.
Situația din Nations League
În acest play-off merg echipele clasate pe locurile secunde în preliminarii plus cele mai bune patru câștigătoare de grupe din Nations League, care nu se regăsesc în situațiile mai sus menționate. Deci vor fi 16 echipe împărțite în patru grupe de patru echipe, care vor juca în sistem eliminatoriu, cu semifinale și finale, în martie 2026, câștigătoarele urmând a obține calificarea. Cum sunt șanse destul de reduse ca învingătoarele din diviziile superioare ale Nations League, respectiv Spania, Germania, Portugalia și Franța, din primul eșalon, la care se mai adaugă și Anglia, din cel de-al doilea să rateze una dintre primele două poziții în grupe, România are șanse mari să evolueze în play-off dacă nu reușește o clasificare bună. Înaintea României, din Divizia B, sunt Norvegia, Țara Galilor și Cehia, iar celelalte câștigătoare de grupe din eșalonul României sunt Suedia, Macedonia de Nord și Irlanda de Nord.
Tragere la sorți alambicată
Procedura tragerea la sorți pentru preliminarii este una destul de alambicată, fiind legată tot de rezultatele din UEFA Nations League și de play-off-urile acestei competiții. Astfel, e foarte posibil ca pe 13 decembrie, când se va efectua tragerea la sorți, România să nu cunoască numele adversarei din prima urnă valorică, dacă nu îi va ieși în cale Anglia, Elveția, Belgia sau Austria. Și asta pentru că opt dintre posibilelele adversare, locurile 1 și 2 în grupele Nations League, vor juca în sferturile de finală ale competiției, împerecherea fiind Olanda – Spania, Croația – Franța, Danemarca – Portugalia și Italia – Germania. De asemenea, alte două echipe, Belgia și Austria, vor juca în barajul de menținere/promovare în Divizia A, prima urmând a întâlni Ucraina și cea de-a doua Serbia, celelalte meciuri ale acestei faze fiind Turcia – Ungaria și Grecia – Scoția. Practic, capul de serie din grupa României poate fi un un pierzător din play-off-urile în care sunt implicate cele opt echipe implicate în semifinale.
În grupă de cinci echipele
Este cert că România va juca într-o grupă de cinci echipe, întrucât preliminariile vor începe în luna martie a anului viitor, când se joacă și play-off-urile din Nations League. UEFA va dirija în așa fel tragerea la sorți încât echipele din play-off să fie repartizate, cu prioritate, în grupe de patru. Dacă în grupa României vor fi Austria și Belgia, acestea nu vor juca în primele două etape. Implicit, într-o grupă de cinci nu poate fi mai mult decât o singură echipă implicată în play-off. Pe de altă parte, în baza celor mai sus enunțate, România, într-o proporție covârșitoare, nu va putea întâlni, din urna a treia, Scoția, mai sus menționată, dar și Slovenia, Irlanda, Georgia și Irlanda, iar din cea de-a patra Bulgaria, Kosovo și Armenia. Aceste echipe vor juca în play-off-ul de menținere/promovare în Divizia A, programul fiind Kosovo – Islanda, Bulgaria – Irlanda, Armenia – Georgia și Slovacia – Slovenia. Celelalte ferestre de disputare a meciurilor sunt iunie, când se va decide și câștigoarea Nations League și se vor juca meciuri dor din grupe de cinci, septembrie, octombrie și noiembrie 2025, când se va juca în toate grupele.
Actualitate
L-ați văzut! Un bărbat de 38 de ani, din Aninoasa, dat dispărut
Un bărbat, în vârstă de 38 de ani, din orașul Aninoasa, a fost dat dispărut. Polițiștii au fost sesizați de mama acestuia. Femeia le-a relatat oamenilor legii că nu a mai putut lua legătura cu fiul ei din luna august a acestui an.
“Poliția Orașului Aninoasa a fost sesizată, la data de 26 noiembrie, orele 13:10, de o femeie de 66 de ani, cu privire la faptul că nu a mai luat legătura cu fiul său, Cobzac Constantin -Petru (foto), din luna august a acestui an. Din primele verificări, bărbatul de 38 de ani ar fi plecat de acasă, în urmă cu patru ani, să lucreze în construcții, păstrând telefonic legătura cu mama sa. Din luna august a acestui an, nu i-ar mai fi răspuns însă la apelurile telefonice. În cadrul ultimelor convorbiri, bărbatul i-ar fi transmis mamei sale că lucrează la o fermă de animale din județul Ilfov. Polițiștii desfășoară în continuare activități de verificare și cercetare pentru depistarea acestuia”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Semnalmente
Bărbatul dat dispărut are o înălțime de 1,60 m, aproximativ 60 kg, ochi căprui, față rotundă, bărbie rotundă, buze subțiri.
Persoanele care pot oferi informații, ce pot duce la depistarea bărbatului dispărut, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu o zi in urma
Ilie Bolojan noul președinte PNL (PE)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Accident rutier pe DJ 672, la Rișca: Două persoane au fost transportate la spital
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Călin Georgescu, preferatul hunedorenilor în primul tur al alegerilor prezidențiale
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Alegeri prezidențiale – Turul 1. Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale, Tur 1: 19,89 la sută dintre hunedoreni au votat, până la ora 13:00
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Etapă perfectă pentru echipele hunedorene din Liga 3