Actualitate
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, la Deva. Întâlnire cu fermierii, crescătorii de animale și autorități locale
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, s-a aflat, astăzi, la Deva, cu prilejul unei Conferințe Regionale pentru prezentarea Planului Național Strategic (PNS) 2023-2027. Evenimentul, organizat în cadrul „Caravanei Cunoașterii”, prin intermediul Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală, din cadrul AM PNDR, s-a desfășurat la sediul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara. În fața unei săli pline, demnitarul a prezentat oportunitățile privind sprijinul financiar de care fermierii din diferite sectoare agricole pot beneficia.
Peste 300 de persoane, autorități locale, fermieri, consultanți și membri ai cooperativelor agricole, au luat parte la conferința regională prezidată de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, la Deva. În cadrul evenimentului, ce s-a adresat în principal fermierilor, organizațiilor societății civile și partenerilor economici, au fost aduse în atenție noutățile introduse de PNS 2023-2027, respectiv mutarea accentului de la conformitate către rezultate și performanță, creșterea ambițiilor în materie de mediu și climă și bunăstarea animalelor, extinderea sectoarelor pentru care se acordă finanțare prin PNS, bunăstarea la taurine, irigații în sisteme locale, investiții în perdele de protecție etc..
„Vorbim despre 15,8 miliarde de euro, o sumă importantă pe care țara trebuie să o folosească”
Ministrul Petre Daea a declarat că PNS 2023-2027 trebuie să fie cunoscut în detaliu de către toți cei interesați a-l aplica, suma de 15,8 miliarde de euro fiind pusă la dispoziție pentru dezvoltarea agriculturii, bani care trebuie să ajungă la fermieri. Demnitarul a subliniat că este vorba despre un plan „echilibrat”, realizat „printr-un efort extraordinar și printr-o angajare administrativă”, așezat pe 1.900 de pagini. „Acest plan într-un concept nou, creionat, implementat, pe o structură bugetară, este al României și trebuie făcut cunoscut, este al țării și trebuie implementat, este al nostru și trebuie să-l folosim. Într-un cuvânt, trebuie să facem în așa fel încât cele 15,8 miliarde de euro să ajungă în România. (…) Acest lucru putem să-l facem cu o singură condiție, să-l cunoaștem. Din acest motiv, am declanșat această caravană a cunoașterii (…) Implementarea presupune cunoaștere, cunoșterea presupune informare, iar informarea înseamnă să mergi direct la sursă. Sursa suntem noi, de aceea am venit către dumneavoastră și vă mulțumesc pentru că ați dat curs acestei întâniri”, a spus, la întâlnirea cu fermierii de la Deva, ministrul Agriculturii.
El a prezentat părțile componene ale PNS 2023-2027, insistând pe elementele de interes. „Două lucruri sunt esențiale. Și anume, sursele de finanțare au rămas aceleași. Atât din fondurile acestea europene pentru dezvoltarea rurală, cât și cea de garantare rurală. (…) Deci, rămân cei doi piloni pe care îi cunoșteați dumneavoastră, existând această posibilitate de a trece de la un pilon la altul (…). Vorbim despre 15,8 miliarde de euro, o sumă importantă pe care țara trebuie să o folosească. Iată de ce trebuie să se înțeleagă și să cunoaștem acest PNS și trebuie să-l executăm întocmai, prin respectarea mecanismelor și a procedurii. în așa el încât banii să ajungă direct și repede la fermieri și să nu avem surpriza unor corecții financiare”, a mai spus ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Județul Hunedoara, pe locul al doilea din țară ca număr de proiecte destinate fermierilor din zona montană
La rândul său, Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, i-a felicit pe ministrul Petre Daea și pe membrii echipei care au lucrat la realizarea acestui program de dezvoltare a agriculturii românești, afirmând că, în urma eforturilor depuse de către aceștia, România are șansa de a transforma agricultura românească într-una realmente competitivă. „Banii care vor veni prin PNS – 15,8 miliarde de euro – sunt un sprijin valoros. Agricultura românească are nevoie de investiții în tehnologie și producție, în modernizarea infrastructurii rurale, în transport și desfacere. Județul Hunedoara se înscrie, la rândul său, în acest trend al modernizării agriculturii și al creșterii potențialului agricol. Creșterea animalelor (în special a ovinelor și bovinelor), cultivarea cerealelor, producția de lactate și produse procesate din carne în ferme care au devenit investiții de succes, până la cultivarea fructelor de pădure în zonele montane, ne asigură că, și pe viitor, agricultura din județul Hunedoara va avea un cuvânt important de spus. Ne încurajează și faptul că județul nostru se clasează pe locul al doilea la nivel național ca număr de proiecte depuse și aprobate destinate fermierilor din zona montană cu o valoare de 2,6 milioane de euro Preocuparea pentru sprijinirea tinerilor fermieri, dar și reabilitarea și modernizarea sistemelor de irigații sunt alte două componente de bază ale Planului Național Strategic 2023 – 2027. Sistemele de irigații au un rol primordial în asigurarea unor culturi de calitate, îndestulătoare, în condițiile în care, în ultimii ani, rezervele de apă din sol sunt deficitare, iar producția are de suferit din cauza secetei prelungite. Alocarea a peste 500 de milioane de euro pentru irigații va contribui cu siguranță la dezvoltarea acestui sector, inclusiv la noi, în județul Hunedoara. Cred că fermierii din județul Hunedoara sunt pregătiți să depună proiecte și să atragă fonduri pentru a-și asigura viitorul în acest domeniu esențial al economiei naționale. Este vital să avem grijă de acest sector care ne asigură hrana de zi cu zi. Mai cred că o dată cu lansarea acestui plan, vor exista mulți tineri pricepuți care se vor așeza în zona rurală pentru a-și deschide ferme de animale sau păsări, capacități agricole de producție sau de depozitare a recoltelor. România are nevoie de o agricultură făcută de oameni pentru oameni!”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara.
La conferința regională au luat parte și prefectul județului, Călin Petru Marian, împreună cu cei doi subprefecți, Lőrincz Széll și Gheorghe Bogdan Urdea. „România are o strategie de dezvoltare a agriculturii coerentă și echilibrată, iar prin intermediul Planului Național Strategic PAC 2023 – 2027, fermierii români și agricultura românească vor beneficia de 15.83 milioane de euro. În cadrul acestui eveniment, am reiterat poziția mea publică față de agricultura românească: fermierii români, mediul privat de afaceri care investește în acest sector și mai ales populația țării, au nevoie de cât mai multă predictibilitate și stabilitate și sper ca prin îndeplinirea obiectivelor prevăzute în noul Plan Național Strategic să obținem acest deziderat și să aducem plus-valoare în agricultura românească. Voi susține cu fermitate toate inițiativele și proiectele agricultorilor hunedoreni pentru ca investițiile în domeniul agriculturii să fie finalizate cu succes și pentru a avea un sector agricol puternic, rezilient și competitiv!”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.
Vizită scurtă în piața agroalimentară din Deva
Înainte de întâlnirea cu fermerii, crescătorii de animale și reprezentanții unităților administrativ -teritoriale din județ, ministrul Petre Daea, însoțit de Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara, a mers în piața agroalimentară din Deva, unde s-a întâlnit cu producătorii agricoli și a cumpărat din produsele pe care aceștia le aveau la comercializare.“Întâlnirea cu producătorii agricoli din județul Hunedoara a fost de bun augur pentru că dialogul a lămurit câteva din aspectele câte vizează activitatea acestora și sprijinul pe care îl oferă în acest an Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Mă bucur că ministrul Petre Daea a făcut și cumpărături la Deva, pentru că astfel are ocazia să aprecieze calitatea fructelor și legumelor produse în județul nostru”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara.
Actualitate
Anca Todoni, evoluție onorabilă la Australian Open
La Melbourne a început Australian Open, primul turneu de Grand Slam de tenis din acest an. La competiție participă și tenismene din România, țara noastră neavând reprezentant la masculin.
Cu origini din Lupeni
Printre tenismenele românce care s-au aliniat la start s-a numărat și Anca Todoni, tânăra jucătoare de 20 de ani având originile în Valea Jiului, la Lupeni. Anca Todoni a fost în premieră pe tabloul principal de la Melbourne, după ce a trecut de calificări, unde a trecut de Victoria Jimenez (Andorra) cu 6-1, 4-6, 6-4, de Leyre Romero (Spania), cu 6-3, 6-2 și cu același scor de Varvara Lepchenko (SUA), fost număr 19 mondial. În turul 1 Anca Todoni a avut parte de o tragere la sorți nefastă, adversară fiindu-i nr. 5 mondial, chinezoaica Zheng Qinwen, finalista ediției trecute și dublă campioană olimpică în 2024. Anca Todoni, nr. 110 mondial, a făcut un prim set excelent, pe care l-a pierdut la tiebreak, la 3, iar în cel de-al doilea, pe fondul unei ușoare accidentări, a cedat cu 1-6, în chiar meciul de debut al competiției. Pentru tenismena cu origini în Valea Jiului urmează turneul WTA 500 de la Linz, din Austria, care începe pe 27 ianuarie, unde, de asemenea, va juca în calificări.
Două românce merg mai departe
Tot în primul tur, Sorana Cârstea (101 WTA) a piedut, cu un dublu 46, de la favorita 26, Elina Svitolina, din Ucraina, care este pe locul 23 mondial. Pe de altă parte, România va avea două jucătoare în turul secund. Una dintre acestea este Jaquline Cristian (73 WTA), care a trecut, cu 6-2, 4-6, 7-6 (10-7 în super tiebreak) de croata Petra Matric (12 WTA), Lucky Looser din calificări dar fost nr.14 mondial. În turul 2 Jaqueline Cristian va juca cu italianca Lucia Bronzetti (78 WTA), care a trecut, cu 6-2 (7-6 (2) de fostul lider mondial Viktoria Azarenka, din Belarus, nr. 20 WTA și favorită 21. Ce-a de-a doua româncă din turul doi se va ști după meciul Irina Begu 983 WTA) și Gabriela Ruse (156 WTA), venită din calificări. Câștigătoarea acestei confruntări va juca cu învingătoarea din meciul în care se vor întâlni americancele Madison Keys (20 WTA) și favorită 19 la Australian Open și Ann Li (93 WTA).
Actualitate
FOTO: Accident rutier pe Calea Zarandului din Deva. Un bărbat de 73 de ani, transportat la spital
Pompieri militari ai Detașamentului Deva au intervenit, cu puțin timp în urmă, cu o autospecială de intervenție la un accident rutier care a avut loc în Deva, pe Calea Zarandului, la ieșirea spre Arad.
Accidentul s-a produs în urma impactului dintre un autocamion și un autoturism. Ocupantul autoturismului, un bărbat în vârstă de aproximativ 73 de ani, a fost transportat cu o ambulanță a Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara la spitalul din Deva pentru investigații medicale de specialitate. Conducătorul auto al autocamionului nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.
Pompierii militari au asigurat măsurile specifice de prevenire și stingere a incendiilor și de curățare a porțiunii de drum pe care a avut loc accidentul rutier.
Cauzele producerii accidentului urmează să fie stabilite de către organele abilitate.
FOTO: ISU Hunedoara
Actualitate
121 de misiuni și intervenții în perioada 10 – 12 ianuarie 2025
În weekend-ul care a trecut, echipajele de salvatori din cadrul ISU Hunedoara au participat la 121 de misiuni și intervenții.
Echipajele SMURD au intervenit la 90 cazuri pentru acordarea ajutorului medical de urgență, iar în sprijinul Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara s-a acționat în 8 situații care au necesitat aceste intervenții.
În aceste 3 zile, pompierii militari au intervenit pentru stingerea a 7 incendii. Două dintre ele s-au produs în localitățile Bucium Orlea, din comuna Sântămărie Orlea și Ormindea, din comuna Băița.
Astfel, vineri, 10 ianuarie, la sosirea pompierilor pentru stingerea incendiului din satul Bucium Orlea ardeau generalizat o casă de locuit, garajul și anexele gospodăriei. Suprafața afectată de flăcări a fost de aproximativ 200 metri pătrați, iar intervenția promptă a pompierilor a salvat de la distrugere o parte importantă a casei. Într-o anexă cuprinsă de foc au fost găsite 4 animale (două vaci și doi porci) care au murit din cauza efectelor incendiului.
Sâmbătă, 11 ianuarie, în urma unui incendiu, flăcările au distrus acoperișul unei case din localitatea Ormindea. S-a intervenit de urgență în zona hornului pentru localizarea incendiului, astfel încât focul să nu afecteze o suprafață mai mare a casei.
La evaluarea pagubelor, după lichidarea incendiului și finalizarea intervenției, s-a constatat că a ars o suprafață de aproximativ 30 metri pătrați din acoperișul cu structură de lemn, acoperit cu țiglă.
De asemenea, în această perioadă, echipajele operative au gestionat prompt 5 situații de urgență generate de producerea accidentelor rutiere. În niciunul dintre aceste cazuri nu s-au înregistrat victime.
Între 10 și 12 ianuarie, pompierii au desfășurat 6 activități de patrulare, informare preventivă și recunoaștere în teren. Totodată, în 5 situații s-a acționat în sprijinul comunității.
În continuare, salvatorii hunedoreni vor fi la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical persoanelor aflate în dificultate.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu la acoperișul unei case din satul Ormindea
-
Actualitatecu o zi in urma
INSP – Informare privind Metapneumovirusul uman (HMPV). Este un virus respirator obișnuit
-
Actualitatecu o zi in urma
UPDATE| O tânără de 17 ani și fiica ei în vârstă de nicio lună, date dispărute
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Accident pe trecerea de pietoni. O femeie și un minor au fost răniți
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Cinci atracții turistice din județul Hunedoara, în competiția „Destinația Anului”. Finaliștii, anunțați pe 25 ianuarie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Registrul Agricol – termene înregistrare: Devenii care au în proprietate terenuri agricole sau silvice și utilaje, obligați să le declare
-
Actualitatecu o zi in urma
Corvinul, 2-2 la transferuri
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
Au rămas, în toiul iernii, fără agoniseala de o viață. Apel la ajutor pentru o familie din satul Bucium – Orlea