Connect with us
Data: 15/06/2024
.

Comunitate

Profesorii din Sarmizegetusa au dus dinozaurii în Polonia

Publicat

pe

Uniunea Europeană (UE) a alocat, pentru perioada 2021 – 207, un buget de peste 25 de miliarde de euro pentru Progamul Educațional Erasmus+. Scopul general al acestui program este realizarea de schimburi de experiență între elevi și cadre didactice din țări de pe Bătrânul Continent, inclusiv pentru cele care nu sunt membre ale UE.

Pe Erasmus +

Printre unitățile de învățământ care au aplicat pentru acest program se numără și Școala Gimnazială din comuna hunedoreană Sarmizegetusa. O delegație a acestei unități de învățământ , formată din profesorii Simona Crainic, Flavia Nicoară și Alina Taurescu, a participat, recent, la o acțiune în Polonia, prin Erasmus+, în programul “Talking with dinosaurs” (Vorbind cu dinozaurii). “În cadrul proiectului Erasmus + “Talking with dinosaurs”, a avut loc, la școala coordonatoare din Kozieglowy, Polonia, prima mobilitate, la care au luat parte și trei profesori de la Școala Gimnazială Sarmizegetusa. La această întâlnire, pe lângă gazde și cei de la școala noastră, au participat și colegii lor din instituțiile partenere din Turcia și Portugalia. Scopul întâlnirii a fost realizarea unui plan de lucru pentru viitoarele mobilități cu elevi, crearea de activități și materiale pentru lecții STEAM și studierea fosilelor de dinozaur existente în Polonia. Astfel, s-au realizat fișe de lucru, dino cards și jocuri diverse în scopul familiarizării elevilor cu efectele schimbării climatice. Punctul de pornire al workshop-urilor a fost dispariția dinozaurilor și cauzele care au generat acest lucru. Apoi s-au vizitat Cracovia și lagărul de concentrare de la Auschwitz și s-a gătit, alături de elevii din școala coordonatoare, o salată specific poloneză. De asemenea, s-au realizat întâlniri online cu elevii școlilor partenere din acest proiect și s-au prezentat materiale referitoare la geoparkurile existente în aceste regiuni. Pe baza materialelor prezentate au fost realizate chestionare kahoot la care elevii au raspuns online. Elevii din școala coordonatoare, alături de profesorii participanți la această mobilitate au creat postere cu dinozauri, au participat la un workshop pe tema descoperirii de fosile de dinozauri in Polonia și au realizat un jurnal cu insemnări adunate în timpul LTT nr. 1. Totodată, s-a vizitat Bobolice, cu cele două castele vechi din Jura Krakowsko-Czestochowska. Vizita s-a încheiat cu un workshop despre pietre și fosile. De asemenea participanții au avut ocazia de a învăța fabricarea florilor ornamentale la o mică fabrică de prelucrare a lemnului. Următoarea mobilitate va avea loc în perioada 14-19 octombrie 2024. La această activitate vor participa două cadre didactice și patru elevi de la școala noastră”, a declarat Leontin Dorin Hibais, primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa.

Au adus Spania în Țara Hațegului

De altfel, în ultima vreme, reprezentanți ai Școlii Gimnaziale din Sarmizegetusa au mai luat parte și la alte acțiuni, iar un elev al acestei unități de învățământ a obținut o performanță remarcabilă la un concurs național. La rândul său, administrația publică locală din comuna Sarmizegetusa derulează un program de modernizare a școlii. “Școala Gimnazială Sarmizegetusa este parteneră în derularea proiectului “Călătorie prin Geoparcuri din Europa”. Recent a avut loc, la Râu de Mori, o acțiune din cadrul acestui proiect, cu șase școli participante, în care elevii noștri, coordonați de profesorii Simona Crainic și Argentina Tonca, au realizat o prezentare a Geoparcului Internațional UNESCO Catalunya Central și au pregătit un stand despre Spania, cu materiale diverse: cărți, steaguri, panouri, mâncare și băutură tradițională. De asemenea, un elev de-al nostru, Gabriel Tonca, a obținut cel mai bun punctaj din județul Hunedoara la Concursul Național de Geografie “Terra – Mica Olimpiadă de geografie”.

Pe de altă parte noi, ca administrație locală, am demarat, pentru unitatea de învățământ, un proiect, pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pe Componenta 15 – Educație, pentru dotarea cu echipamente IT pentru digitalizarea resurselor de învățare și dotarea cu mobilier a sălilor de clasă”, a spus primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa, Leontin Dorin Hibais.

Comunitate

La Băița s-a ales, din nou, continuitatea

Publicat

pe

Redactat de

Băiţa este una dintre cele mai mari localităţi rurale ale judeţului Hunedoara, fiind, în acelaşi timp, şi o importantă aşezare din Ţara Zarandului. Comuna Băiţa are în componenţă, pe lângă localitatea de reședință omonimă, satele Barbura, Căinelu de Sus, Crăciuneşti, Fizeş, Hărţăgani, Lunca, Ormindea, Peștera, Sălişte şi Trestia.

Unul dintre cei mai longevivi primari

Cele 11 sate ale comunei Băița se întind pe o suprafață de peste 110 kilometri pătrați, iar aici trăiesc aproximativ 3.700 de oameni. În urma alegerilor locale, de duminică, 9 iunie, primarul comunei Băița, Damian Diniș, a fost reales în funcție, urmând a prelua al șaptelea mandat consecutiv în fruntea localității, alături de echipa sa. „Mulțumesc celor care m-au votat, dar și celor care nu m-au votat. Îi asigur pe toți locuitorii comunei că voi fi același primar deschis la solicitările tuturor, alături de echipa cu care am colaborat și până acum. Vom face, în continuare, totul, pentru dezvoltarea comunei noastre”, a spus Damian Diniș.

Continuarea proiectelor

Bucuria succesului a trecut repede, iar reprezentanții administrației publice locale au reintrat „în pită”, având multe proiecte pentru viitor. Prioritatea rămâne, însă, continuarea proiectelor care au impact asupra întregii comunități. „Pe parte de infrastructură vom continua modernizarea ulițelor, drumurilor comunale și a celor vicinale. De asemenea, pe partea economică, vom continua sprijinirea locuitorilor comunei în obținerea de fonduri europene și guvernamentale pentru investiții, susținând inițiativele de dezvoltare locală, atragerea și susținerea investitorilor prin crearea unui mediu favorabil investițiilor și oferirea de facilități și informații necesare pentru dezvoltarea economică a comunei și dezvoltarea agro-turismului și promovarea turistică a comunei Băița prin inițiative de marketing și infrastructură turistică. Pe parte de educație vor continua acțiunile de stimularea materială a elevilor cu rezultate deosebite la învățătură și concursuri școlare, pentru a încuraja excelența academică, precum și a investițiilor în Școala Gimnazială Băița pentru a menține standardele educaționale ridicate și a oferi tinerilor cele mai bune oportunități de învățare. În ce privește partea socială, vom continua să acordăm o atenție deosebită pentru îmbunătățirea serviciilor medicale, atât pentru oameni, cât și pentru animale, asigurând accesul la îngrijiri de calitate, dar și pentru implementarea măsurilor de sprijin pentru familiile defavorizate, inclusiv ajutoare de urgență, pentru îmbunătățirea condițiilor de viață. De asemenea, vom sprijini, în continuare, organizarea și susținerea evenimentelor cultural-sportive din calendarul tradițional al comunei, promovând tradițiile locale și coeziunea comunității. Și, nu în ultimul rând, vor continua acțiunile de recompensare a familiilor care împlinesc 50 de ani de căsătorie, recunoscând stabilitatea și valorile familiale”, a declarat primarul reales al comunei Băița, Damian Diniș.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Proiecte în derulare ale administrației din Beriu

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Beriu, cu o populație de peste 3.500 de locitori, este una dintre cele mai mari așezări rurale din județul Hunedoara. Localitatea are opt sate componente, respectiv Beriu, Căstău, Cucuiş, Măgureni, Orăştioara de Jos, Poieni, Sereca şi Sibişel, și se întinde pe o suprafață de aproape 185 de kilometri pătrați.

S-a ales continuitatea

În urma alegerilor locale desfășurate duminică, 9 iunie, în urma votului exprimat de locuitorii comunei Beriu, primarul în exercițiu, Emil Moise Bîc, va începe un nou mandat în fruntea acestei așezări, câștigând scrutinul cu o majoritate confortabilă. Le mulțumesc concetățenilor mei că mi-au acordat încrederea lor. De asemenea, le mulțumesc și celor care nu m-au votat și îi asigur, pe toți, că voi, în continuare, primarul tuturor locuitorilor comunei Beriu”, a declarat Emil Moise Bîc.

Investiții de peste 14 milioane de lei în perioada următoare

Bucuria succesului a fost una scurtă, în comuna Beriu fiind multe proiecte în curs de implementare. Nu avem mult timp pentru a sărbători, întrucât în comună avem multe proiecte în derulare, care nu pot fi neglijate. Astfel, pe Programul Național de Investiții (PNI) «Anghel Saligny» avem două proiecte în derulare, fiind vorba despre «Modernizare străzi în comuna Beriu – Faza II» și, respectiv, «Refacere podeț în satul Căstău și amenajare albie pârîu Cucuiș». Cu fonduri de la bugetul local lucrăm intens la proiectul «Amenajare cabinete medicale la parter bloc 1 Beriu». De asemenea, avem în derulare un proiect finanțat prin Administrația Fondului de Mediu (AFM), fiind vorba despre cel intitulat «Stație de reîncărcare vehicule electrice în satul Beriu». Alte două proiecte aflate în derulare sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este vorba despre «Dezvoltarea infrastructurii ITC/TIC în Beriu» și «Dotarea cu mobilier și materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale «Constantin Daicoviciu» Beriu». Tot cu finanțare prin PNRR și în colaborare cu Consiliul Județean (CJ) Hunedoara suntem parteneri în alte două proiecte. Unul dintre acestea, «Implementarea a 3.000 km de trasee cicloturistice la nivel național», așa cum îi spune și numele, se derulează la nivelul întregii țări, iar cel de-al doilea, respectiv «Microbuz electric Școlar pentru Școala Beriu», este unul pe plan local. Valoarea însumată a acestor proiecte pe care le derulăm, în prezent, în localitatea noastră, depășește suma de 14 milioane de lei”, a declarat primarul reales al comunei hunedorene Beriu, Emil Moise Bîc.

Citeste mai mult ...

Comunitate

Administrația din Sarmizegetusa derulează proiecte importante de dezvoltare

Publicat

pe

Redactat de

Toată lumea ştie că localitatea hunedoreană Sarmizegetusa a fost capitala Daciei Romane, de aici plecând, practic, formarea poporului român. În prezent, comuna Sarmizegetusa, situată în Ţara Haţegului, la limita cu judeţul Caraş – Severin, are o populaţie de aproximativ 1.200 de locuitori, care locuiesc în cinci sate, acestea fiind localitatea de reşedinţă omonimă şi aşezările aparţinătoare Breazova, Hobiţa – Grădişte, Păucineşti şi Zeicani.

Pentru comunitate

În această localitate cu o istorie bogată reprezentanții administrației publice derulează mai multe proiecte de dezvoltare, cu impact, în primul rând, asupra comunității locale. “Cu fonduri de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) avem în lucru un proiect privind reabilitarea unor cămine culturale din satele aparținătoare. Este vorba despre lăcașurile de cultură din satele aparținătoare Breazova, Păucinești și Zeicani, precum și cel din localitatea de reședință. La cel de la Zeicani urmează a se finaliza, în curând, lucrările la acoperiș, iar la celelate este o chestiune de zile până se vor semna actele de recepție a lucrărilor. Pe de altă parte, doresc să anunț că, în perioada imediat următoare, se va face recepția lucrărilor de la rețeaua de canalizare din satele Sarmizegetusa, Hobița – Grădiște și Breazova, unde avem deja introdusă apa, investiția fiind realizată cu fonduri de pe Programul Național de Investiții (PNI) «Anghel Saligny». Mai doresc să precizez că pentru unitatea de învățământ din centrul de comună avem un proiect, pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pe Componenta 15 – Educație, pentru dotarea cu echipamente IT pentru digitalizarea resurselor de învățare și dotarea cu mobilier a sălilor de clasă, care se află în plină derulare. Pe de altă parte, prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) din care facem parte mai avem un proiect privitor la dezvoltarea parcului de utilaje și a componentelor – anexe, necesar pentru creșterea calității activităților privind gospodărirea comunală, aici fiind vorba, printre altele, despre drujbe, motocositoare, vidanjă, picon pentru buldoexcavator, cupe de taluz și altele, care, de asemenea, ne vor parveni în curând”, a declarat primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa, Leontin Dorin Hibais.

Locuri ce merită a fi văzute

Aceste proiecte vor avea un impact pozitiv și asupra numeroșilor turiști care vizitează obiectivele istorice și turistice din comuna Sarmizegetusa. Fără îndoială cel mai cunoscut edificiu din comună este acela al ruinelor capitalei Daciei Romane, din satul de reşedinţă, iar această bogăţie istorică nu a fost ignorată, de-a lungul timpului, de autorităţile publice locale de aici, fiind intens promovat. De asemenea, pe raza comunei, de unde se poate pleca spre valea Râului Mare și înspre Munții Retezat, mai pot fi văzute urmele cetății dacice de la Zeicani sau situl arheologic de la Breazova, iar în Sarmizegetusa este deschisă o secție a Muzeului Civilizației Dacice și Romane de la Deva”, a făcut o scurtă prezentare a localității pe care o administrează Leontin Dorin Hibais, primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate