Comunitate
Proiecte importante ale administrației din Bucureșci
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2024/03/Colaj-Bucuresci-e1710392771281.jpg)
Situată în mirifica Țară a Moților, comuna hunedoreană Bucureșci se întinde pe o suprafață de aproape 70 de kilomteri pătrați. Comuna are peste 1.500 de locuitori, care trăiesc în cinci sate, respectiv localitatea de reședință Bucureșci și așezările aparținătoare Curechiu, Merișor, Rovina și Șesuri.
Rețea de apă la Șesuri
Ca în toate așezările din Țara Moților, dar și din județul Hunedoara, și în comuna Bucureșci întâlnim câteva locuri care trebuie văzute. Situată într-o zonă deluros-montană, comuna hunedoreană Bucureșci se mândrește cu două biserici – monument istoric, ambele din lemn, acestea fiind ctitorite în secolul al XVIII-lea. Este vorba despre lăcașul de cult cu hramul “Înălțarea Sfintei Cruci” din Rovina și biserica “Sfântul Nicolae” din Curechiu. În satul Curechiu mai găsim o moară de apă, dar și o troiță ridicată în 1784, acolo unde, anual, este cinstită, de Ziua Eroilor, așa cum s-a întâmplat și luna trecută, memoria lui Horea, Cloșca și Crișan. De asemenea, mai este un Monument al Eroilor în satul aparținător Șesuri, dar și un loc situat într-un cadru natural deosebit, numit “Valea Techereului” de către locuitorii comunei hunedorene Bucureșci. De asemenea, localitatea a fost, ca toate așezările din Țara Zarandului, un important centru minier, dar acele vremuri au apus. În mod firesc, autoritățile publice locale din comuna Bucureșci au, acum, alte priorități, una dintre acestea fiind extinderea rețelei de apă. “Avem semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Alimentare cu apă sat Șesuri comuna Bucureșci, județ Hunedoara” . Proiectul se derulează prin Programul Național de Investiții (PNI) “Anghel Saligny” , iar valoarea finanțării, care este una una nerambursabilă, este de peste 480.000 de lei. Am depus actele necesare pentru cea de-a doua tranșă de bani din finanțare. Este un proiect de durată, îîn care trebuie respectași pașii legali, și îi asigur pe toți locuitorii din satul Șesuri că investiția merge înainte ”, a declarat primarul comunei hunedorene Bucureșci, Mircea Florin Ghilean.
Masă caldă pentru elevi și preșcolari
Un alt proiect important al reprezentanților administrației publice locale din Bucureșci este cel privind asigurarea unei mese calde pentru elevii și preșcolarii din comună. „A fost aprobat[, de către Consiliul Local Bucureșci, o hotărâre prin care se ascordă o masă caldă pe zi elevilor și preșcolarilor din comună. În momentul de față suntem în stadiul de achiziție publică și sunt toate ppremisele ca, de liuna viitoare, proiectul să fie pus în practică”, a precizat primarul din Bucureșci, Mircea Florin Ghilean.
Sărbătoare de 8 Martie
Și la Bucureșci a fost organizată o acțiune dedicată Zilei Internaționale a Femeii, una în care voia bună a fost predominantă, fiind asezonată cu muzică, bucate alese și băuturi fine. „Am fost onorat să pot organiza această întâlnire cu doamnele și domnișoarele din comuna noastră. Au fost prezenți, alături de noi, la această sărbătoare, prectul Călin Marian, deputatul Vetuța Stănescu și consilieri locali și județeni. Mulți ani cu sănătate tuturor doamnelor și dominișoarelor și le mulțumesc că ne-au fost alături la această manifestare de suflet”, a spus Mircea Florin Ghilean, primarul din Bucureșci.
Bonificații la plata taxelor și impozitelor
Edilii din Bucureșci mai vin cu o veste bună pentru locuitorii comunei, fiind vorba despre bonficațiile acordate la plata taxelor și impozitelor locale. „Taxele și impozitele locale rămân aceleași ca și în 2023. Acestea, însă, au fost ajustate, conform legii, cu rata inflației de anul trecut. Totuși, avem și o veste bună pentru contribuabilii care își plătesc taxele și impozitele până pe 31 martie. Astfel, cetățenii care vor plăti taxele și impozitele până la finalul primului trimestru al anului în curs vor avea o reducere de zece procente din totalul datorat la achitarea acestora. Pe această cale le mulțumesc concetățenilor mei pentru modul în care, în cursul anului trecut, au înțeles să își achite obligațiile fiascale, dar și pentru că, imediat după intrarea în 2024, au început plătească taxele și impozitele locale datorate conform legii”, a menționat primarul comunei hunedorene Bucureșci, Mircea Florin Ghilean.
Actualitate
Proiect important semnat de administrația din Vețel
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/coaj-Vetel.jpg)
Vești bune pentru locuitorii comunei Vețel. Reprezentanții administrației publice din această așezare rurală hunedoreană au semnat, de curând, un contract extrem de important pentru comunitatea locală.
Extinderea și reabilitarea rețelei de apă
Este vorba despre reabilitarea și extinderea rețelei de apă în satele de munte ale comunei, contractul fiind semnat săptămâna trecută. “La sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) din București, am semnat un contract extrem de important pentru comunitatea noastră! Este vorba despre finanțarea necesară pentru reabilitarea și extinderea sistemului de alimentare cu apă în satele Muncelu Mic, Runcu Mic, Muncelu Mare și Boia Bârzii. Această investiție este pentru oamenii din comuna Vețel, pentru siguranța, sănătatea și confortul acestora. Știm cât de important este accesul la apă potabilă și ne asigurăm că fiecare gospodărie va avea condiții mai bune. Finanțarea este de 3.798.201,37 lei, iar valoarea totală a investiției este de 4.010.909,48 lei. Muncim pe toate planurile, suntem preocupați de toate problemele cu care se confruntă cetățenii comunei și ne dorim să comunicăm cât mai bine și transparent. Știm că fiecare sat contează, de aceea ne implicăm activ pentru a aduce îmbunătățiri în toate localitățile comunei noastre! Nu ne oprim aici! Lucrăm continuu pentru dezvoltarea comunei, pentru proiecte noi și pentru a aduce investiții care să îmbunătățească viața fiecărui locuitor. Le mulțumesc concetățenilor mei pentru sprijin, încredere și pentru că suntem împreună în acest drum al dezvoltării”, a transmis Gheorghe Capșa, primarul comunei hunedorene Vețel.
Pentru satele de munte
Finanțarea pentru acest proiect vine pe Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”, iar obiectivul este ca satele de munte ale comunei Vețel, respectiv Muncelu Mic, Runcu Mic, Muncelu Mare și Boia Bârzii să beneficieze de alimentare cu apă, dar și de stații de tratare a apei. Lungimea rețelei de distribuție este de 11.200 de metri, vor fi 548 de beneficiari direcți ai acestei investiții, fiind vorba despre numărul de locuitori ce vor fi deserviți, iar pe lângă rezervorul de înmagazinare existent va funcționa și noua stație de tratare a apei.
Pe șantierele din comună se lucrează cu folos
Și mai sunt și alte vești bune care vin de la Vețel, acestea fiind cele legate de lucrările de pe șantiere, care, ținând cont de condițiile meteo favorabile, sunt în plină desfășurare. „Am continuat vizitele de lucru pe șantierele din satul Mintia, unde se desfășoară mai multe investiții importante. Astfel, pe strada Izvorului se toarnă rigole noi carosabile, esențiale pentru un sistem de scurgere eficient. De asemenea, pe strada Mureșului am verificat calitatea reasfaltării, care a fost rectificată conform contractului, pentru a respecta standardele asumate. Se lucrează intens în comuna Vețel! Monitorizăm fiecare proiect, pentru ca lucrările să fie finalizate la timp și la calitate maximă. În paralel, activitatea zilnică din cadrul compartimentelor Primăriei continuă la fel de intens. De la gestionarea cererilor cetățenilor, eliberarea documentelor și avizelor, până la implementarea noilor proiecte, echipa noastră este implicată pentru ca administrația locală să funcționeze eficient și transparent”, a anunțat primarul comunei hunedorene Vețel, Gheorghe Capșa.
Cu finanțare tot pe „Saligny”
Și acest proiect, intitulat “Modernizare străzi și drumuri în localitatea Mintia, comuna Vețel, județul Hunedoara”, are finanțare asigurată tot prin PNI „Anhel Saligny”. Valoarea proiectului este de 14.233.952,13 lei și, în urma implementării acestuia, vor fi modernizate 7,756 km de străzi și drumuri echipate tehnico-edilitar din localitatea Mintia, lucrări necesare pentru ca circulația autovehiculelor și a pietonilor să se desfășoare în condiții optime.
Urmează și gazul
De asemenea, administrația publică locală din comuna hunedoreană Vețel mai are depus un proiect ce va fi finanțat tot prin PNI „Anghel Saligny”, valoarea acestuia fiind de 11.980.672,15 lei. Este vorba despre proiectul intitulat „Extindere rețele de distribuție și racorduri de gaze naturale în localitățile Vețel, Mintia, Leșnic, Herepeia, Bretelin și Căoi, comuna Vețel”. În prezent se elaborează documentația tehnică necesară, urmând, apoi, semnarea contractului de finanțare la MDLPA. Obiectivele proiectului sunt extinderea rețelelor de distribuție precum și creșterea numărului de racorduri de gaze naturale pentru localitățile Vețel, Mintia, Leșnic, Herepeia, Bretelin și Căoi.
Actualitate
Lămuriri privind majorarea taxei de salubrizare la Geoagiu. Tensiuni în ședința de CL
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/Geoagiu.jpg)
Cuantumul taxei speciale de salubrizare a fost motiv de dispută în Consiliul Local al Orașului Geoagiu. Noul preț a fost aprobat în ultima ședință, una plină de tensiuni. Primarul Ovidiu Vlad a explicat motivul pentru care se impune majorarea acestei taxe, începând cu data de 1 februarie 2025, administrația publică locală fiind obligată să aplice această măsură.
În cadrul ședinței Consiliului Local al Orașului Geoagiu, la care a participat și directorul ADI Deșeuri, Dan Stoian, primarul Ovidiu Vlad a prezentat situația și necesitatea majorării taxei speciale de salubrizare, la 18 lei/persoană pe lună, în cazul utilizatorilor casnici, respectiv 403,50 lei /mc pentru agenți economici și instituții publice, începând cu prima zi a lunii februarie.
Potrivit primarului orașului Geoagiu, Ovidiu Vlad, măsură este obligatorie pentru a evita sistarea serviciului de colectare a deșeurilor, operatorul de salubritate notificând administrația locală că nu își mai poate desfășura activitatea fără acoperirea costurilor reale. Edilul -șef spune că situația, lăsată moștenire de la vechea conducere a orașului, a fost generată de neactualizarea tarifelor în ultimii doi ani, deși acest lucru era o obligație legală. Mai mult, mai spune primarul, s-a ajuns în situația în care din valoarea taxei de salubrizare încasate la bugetul local de la utilizatorii casnici și non – casnici nu se recuperează decât în jur de 50 la sută din valoarea facturilor emise de operatorul serviciului de salubritate pentru cantitățile de deseuri colectate, transportate și depozitate, motiv pentru care se impune majorarea cuantumului acesteia, pentru a acoperi valoarea serviciilor prestate către alți utilizatori, decât Primăria Geoagiu, care plătește serviciile pentru toate punctele de lucru pe care le are și pentru deșeurile abandonate pe domeniul public.
Contre în timpul ședinței de CL
Subiectul a stârnit contre în timpul ședinței de CL. “Haideți să lăsăm polemica aceasta. Este vorba despre cetățenii din Geoagiu, despre oamenii care plătesc și oamenii aceștia merită să-i tratăm cu respect (…) Vă mai spun ceva, tot pentru că lucrurile nu au fost făcute așa cum trebuie și au fost ținute cumva electoral, dacă e să fim deschiși, se încasează doar de la jumătate din populația din Geoagiu taxa aceasta. (…) Greșelile trecutului să le oprim! De astăzi să fie un moment zero și să mergem mai departe sănătos. În Geoagiu, sunt 5.600 de oameni, taxă plătesc 3.600. Dintre aceștia, doar vreo 3.200 au plătit efectiv (…) Avem o situație, nu vreau să o mai repet, lăsată la greaua moștenire (...) Trebuie să găsim soluții pentru situația dată. Mi se pare aberant, când noi am găsit aici un dezastru, pe care încercăm să-l rezolvăm cât se poate de repede, să avem atâta dezinvoltură, să venim aici să dezinformăm mai departe. Realitatea e simplă, cifrele sunt astea (…) Noi va trebui să plătim gunoi. Va trebui să ne aliniem la ceea ce se întâmplă în județ, în țară și în Europa. Și Geoagiu, cu toții facem parte din țara aceasta, indiferent că-i place cuiva sau nu-i place”, a spus, în plenul ședinței de CL, primarul orașului Geoagiu, Ovidiu Vlad.
“Calcul prezentat este făcut pe cei 5.500 de oameni, adică noi, din momentul de față, trebuie să facem toate eforturile ca toată lumea din Geoagiu care generează gunoi să plătească pentru că așa este corect.(…) Calculul este acela prin care toată lumea plătește. În cazul în care nu se plătește, vom rămâne mai departe cu probleme”, a adăugat primarul Ovidiu Vlad.
„Primăria nu beneficiază de acești bani!”
Edilul -șef al orașului Geoagiu a subliniat faptul că primăria nu beneficiază de acești bani, ei fiind colectați și transferați integral către operatorul de salubritate. „Primăria nu beneficiază de acești bani! Ei sunt colectați și transferați integral către operatorul de salubritate. Plata acestui serviciu din alte surse ale bugetului local ar putea fi considerată ilegală. Astfel, ajustarea taxei este singura soluție pentru a continua acest serviciu esențial. Tarifele pentru serviciile de salubritate prestate la CMID au fost majorate de Consiliul Județean Hunedoara încă din anul trecut și reflectă costurile reale ale colectării, transportului și depozitării deșeurilor. Noi, ca administrație locală, nu facem nimic altceva decât să ne conformăm acestei decizii. Această decizie este strict administrativă, obligatorie și menită să protejeze sănătatea publică”, a mai precizat primarul orașului Geoagiu, Ovidiu Vlad.
Actualitate
Orașul Geoagiu va avea o creșă. Primarul Ovidiu Vlad: “După ani de așteptare, trecem la fapte!”
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/01/475159187_1052834173552886_7273800012764676153_n.jpg)
Orașul Geoagiu va avea o creșă, ce va oferi condiții moderne și sigure pentru micuții din localitate. Primarul Ovidiu Vlad a semnat, astăzi, la sediul Companiei Naționale de Investiții (CNI), actul adițional prin care s-au obținut sumele necesare pentru ca proiectul „Construire Creșă – Geoagiu” să devină realitate.
“După ani de așteptare, trecem la fapte! Primăria Geoagiu și-a asumat predarea terenului și asigurarea tuturor utilităților necesare, astfel încât lucrarea să fie finalizată la termen. În perioada imediat următoare, vor fi întreprinse toate demersurile urgente pentru ca acest obiectiv să fie dus la bun sfârșit fără întârzieri”, a transmis Ovidiu Vlad, primarul orașului Geoagiu.
Va putea găzdui până la 40 de copii
Creșa va fi construită pe strada Calea Romanilor, nr. 149, în Geoagiu, și va avea o capacitate de patru grupe, putând găzdui până la 40 de copii, Investiția este finanțată prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Licitația pentru acest proiect a fost organizată de CNI, iar contractul de finanțare nr. 105600 a fost semnat, la data de 14 septembrie 2022, între Ministerul Dezvoltării (coordonator PNRR), CNI (structură de implementare) și Primăria Orașului Geoagiu (beneficiar). „Lucrurile încep să prindă contur la Geoagiu! Continuăm să lucrăm pentru viitorul comunității noastre”, a mai transmis primarul orașului Geoagiu, Ovidiu Vlad.
Sursa foto: Primăria Orașului Geoagiu/Facebook
- Actualitatecu 3 zile in urma
Tragedie la Sibișel. Pieton decedat după ce a fost lovit de un autoturism
- Actualitatecu 2 zile in urma
Tânărul care a ucis un pieton pe DJ 705F a fost reținut. Se afla sub influența substanțelor psihoactive
- Actualitatecu o zi in urma
Actualizare| Mai mulți baloți de paie au ars în urma incendiului de la Sântămărie Orlea
- Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 17 – 21 februarie, în județul Hunedoara
- Actualitatecu 22 de ore in urma
ArcelorMittal Hunedoara și-a întrerupt temporar activitatea. Angații, în șomaj tehnic
- Actualitatecu 19 ore in urma
Hunedoara: „Grădinile” de lângă blocuri – desființate
- Actualitatecu 15 ore in urma
Incendiu la un vagon al trenului IR 1823: Pasagerii evacuați în siguranță
- Actualitatecu 3 zile in urma
Petrila investește în siguranță: licitație pentru un sistem inteligent de management urban