Comunitate
Proiecte importante ale administrației din Bucureșci
Situată în mirifica Țară a Moților, comuna hunedoreană Bucureșci se întinde pe o suprafață de aproape 70 de kilomteri pătrați. Comuna are peste 1.500 de locuitori, care trăiesc în cinci sate, respectiv localitatea de reședință Bucureșci și așezările aparținătoare Curechiu, Merișor, Rovina și Șesuri.
Rețea de apă la Șesuri
Ca în toate așezările din Țara Moților, dar și din județul Hunedoara, și în comuna Bucureșci întâlnim câteva locuri care trebuie văzute. Situată într-o zonă deluros-montană, comuna hunedoreană Bucureșci se mândrește cu două biserici – monument istoric, ambele din lemn, acestea fiind ctitorite în secolul al XVIII-lea. Este vorba despre lăcașul de cult cu hramul “Înălțarea Sfintei Cruci” din Rovina și biserica “Sfântul Nicolae” din Curechiu. În satul Curechiu mai găsim o moară de apă, dar și o troiță ridicată în 1784, acolo unde, anual, este cinstită, de Ziua Eroilor, așa cum s-a întâmplat și luna trecută, memoria lui Horea, Cloșca și Crișan. De asemenea, mai este un Monument al Eroilor în satul aparținător Șesuri, dar și un loc situat într-un cadru natural deosebit, numit “Valea Techereului” de către locuitorii comunei hunedorene Bucureșci. De asemenea, localitatea a fost, ca toate așezările din Țara Zarandului, un important centru minier, dar acele vremuri au apus. În mod firesc, autoritățile publice locale din comuna Bucureșci au, acum, alte priorități, una dintre acestea fiind extinderea rețelei de apă. “Avem semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Alimentare cu apă sat Șesuri comuna Bucureșci, județ Hunedoara” . Proiectul se derulează prin Programul Național de Investiții (PNI) “Anghel Saligny” , iar valoarea finanțării, care este una una nerambursabilă, este de peste 480.000 de lei. Am depus actele necesare pentru cea de-a doua tranșă de bani din finanțare. Este un proiect de durată, îîn care trebuie respectași pașii legali, și îi asigur pe toți locuitorii din satul Șesuri că investiția merge înainte ”, a declarat primarul comunei hunedorene Bucureșci, Mircea Florin Ghilean.
Masă caldă pentru elevi și preșcolari
Un alt proiect important al reprezentanților administrației publice locale din Bucureșci este cel privind asigurarea unei mese calde pentru elevii și preșcolarii din comună. „A fost aprobat[, de către Consiliul Local Bucureșci, o hotărâre prin care se ascordă o masă caldă pe zi elevilor și preșcolarilor din comună. În momentul de față suntem în stadiul de achiziție publică și sunt toate ppremisele ca, de liuna viitoare, proiectul să fie pus în practică”, a precizat primarul din Bucureșci, Mircea Florin Ghilean.
Sărbătoare de 8 Martie
Și la Bucureșci a fost organizată o acțiune dedicată Zilei Internaționale a Femeii, una în care voia bună a fost predominantă, fiind asezonată cu muzică, bucate alese și băuturi fine. „Am fost onorat să pot organiza această întâlnire cu doamnele și domnișoarele din comuna noastră. Au fost prezenți, alături de noi, la această sărbătoare, prectul Călin Marian, deputatul Vetuța Stănescu și consilieri locali și județeni. Mulți ani cu sănătate tuturor doamnelor și dominișoarelor și le mulțumesc că ne-au fost alături la această manifestare de suflet”, a spus Mircea Florin Ghilean, primarul din Bucureșci.
Bonificații la plata taxelor și impozitelor
Edilii din Bucureșci mai vin cu o veste bună pentru locuitorii comunei, fiind vorba despre bonficațiile acordate la plata taxelor și impozitelor locale. „Taxele și impozitele locale rămân aceleași ca și în 2023. Acestea, însă, au fost ajustate, conform legii, cu rata inflației de anul trecut. Totuși, avem și o veste bună pentru contribuabilii care își plătesc taxele și impozitele până pe 31 martie. Astfel, cetățenii care vor plăti taxele și impozitele până la finalul primului trimestru al anului în curs vor avea o reducere de zece procente din totalul datorat la achitarea acestora. Pe această cale le mulțumesc concetățenilor mei pentru modul în care, în cursul anului trecut, au înțeles să își achite obligațiile fiascale, dar și pentru că, imediat după intrarea în 2024, au început plătească taxele și impozitele locale datorate conform legii”, a menționat primarul comunei hunedorene Bucureșci, Mircea Florin Ghilean.
Actualitate
Trimestrul al IV-lea începe bine la Totești
Localitatea hunedoreană Totești are o suprafață de peste 22 kilometri pătrați, și o populație de aproximativ 2.000 de locuitori. Comuna are în componență patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Cârnești Păclișa și Reea și este, practic, lipită de orașul Hațeg.
Au început lucrările la rețeaua de gaz
Ca de obicei, administrația publică locală din comuna din Țara Hațegului derulează mai multe proiecte de dezvoltare a așezării. Aceste proiecte se derulează cu fonduri provenite din diverse surse de finanțare. „Am semnat, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației contractul pentru înființarea rețelei de gaze naturale în comuna Totești. Este un proiect mare, care se derulează prin Programul Național de Investiții (PNI) “Anghel Saligny”, la care țin foarte mult și pentru acesta s-a depus un mare volum de muncă. Am cuprins în acest proiect toate satele aparținătoare. Este o utilitate necesară perioadei în care trăim. Nu știm ce ne rezervă viitorul și trebuie să avem mai multe alternative. Locuitorii comunei merită și această alternativă, a gazului metan, pe lângă folosirea energiei electrice, a lemnelor de foc şi a buteliilor. Lucrările au început și se desfășoară conform graficului, iar în satul Cârnești acestea se apropie, deja, de finalizare”, a declarat Tiberiu Pasconi, primarul reales al comunei hunedorene Totești.
Marea asfaltare în plină derulare
Începutul trimestrului al IV-lea din acest an mai vine cu o veste bună din Totești, de această dată fiind vorba despre un proiect ce privește infrastructura rutieră. „Una dintre preocupările noastre principale a fost, și este, cea legată de rețeaua de drumuri. Am făcut investiții în acest sens, și acestea continuă, și aici nu vorbesc doar de arterele rutiere, ci și de drumurile de exploatație agricolă. Avem în derulare un proiect ce prevede reabilitarea drumurilor și străzilor interioare, la care se adaugă și amenajarea de podețe, trotuare sau rigole. De asemenea, în acest proiect este prevăzută și asfaltarea drumului care face legătura între localitatea noastră și așezările învecinate Densuș și General Berthelot, la finalizarea acestora putând spune că rețeaua rutieră din Totești va fi complet asfaltată. Operațiunile propriu zise au demarat și în momentul de față se execută lucrări în satul de reședință”, a spus actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Totești, Tiberiu Pasconi.
Locuri ce merită a fi văzute
Comuna Totești, poartă de intrare către Retezat, adăposteşte, în satul Păclişa, un monument istoric, respectiv Castelul Pogany, construit în secolul al XVIII-lea şi modificat în cel următor. Tot la Păclişa s-au mai descoperit şi o aşezare din neolitic, precum şi alte materiale arheologice din vremuri străvechi. Fragmente de factură dacică şi romană s-au mai descoperit şi în satele Toteşti şi Cârneşti, dar şi alte elemente aparţinând epocii bronzului sau evului mediu timpuriu. Despre biserica ortodoxă din Cârneşti se spune că funcţionează din perioada secolelor XV – XVI după Christos. De asemenea, în comună sunt și mai multe lacuri ale amenajării hidroenergetice de pe Râu Mare.
Actualitate
Investiție importantă a administrației din Blăjeni
Comuna Blăjeni este una dintre localitățile rurale mici ale județului Hunedoara, ca număr de locuitori, populația frumoasei așezări din Țara Zarandului fiind de sub 1.000 de oameni, care trăiesc în opt sate, respectiv Blăjeni-Vulcan, Criș, Dragu-Brad, Groșuri, Plai, Reț, Sălătruc și localitatea de reședință omonimă. Acest lucru nu împiedică, însă, administrația publică locală din Blăjeni să implementeze proiecte importante pentru dezvoltarea comunei.
Un utilaj multifuncțional pentru întreaga comunitate
Un ultim exemplu de proiect important pentru întreaga comunitate din Blăjeni este de dată recentă. „Cu puține zile în urmă am finalizat proiectul de investiții «Achiziție utilaj pentru situații de urgență și întreținere domeniu public». Suprafața care va fi deservită de acest utilaj este mare, întrucât comuna este situată într-o zonă cu relief muntos, iar necesitatea achiziționării sale se impune în vederea intervenției prompte pentru îmbunătățirea confortului locuitorilor comunei. De asemenea, la nivelul comunei Blăjeni există o rețea de drumuri comunale și vicinale care necesită lucrări de intervenție în vederea exploatării optime a acestora. Achiziționarea utilajului, respectiv un miniexcavator pe șenile, de dimensiuni reduse, care este venit și este funcțional, permite și executarea unor lucrări pentru întreținerea domeniului public al comunei Blăjeni. Dintre aceste lucrări se pot aminti întreținerea căilor de acces pe timp de iarnă, întreținerea spațiilor verzi, întreținerea drumurilor, intervenții la situații de urgență sau calamități naturale, lucrări de întreținere și decolmatare la șanțuri și rigole în toate satele sau intervenții în locuri greu accesibile ori înguste, unde nu pot acționa alte utilaje ale Primăriei. Este foarte important de subliniat că, având dimensiuni reduse, utilajul poate fi încărcat pe o platformă și transportat în timp util aproape de locurile de intervenție. Achiziția utilajului s-a făcut prin fonduri europene nerambursabile prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară «Țara Zarandului» LEADER GAL, din care facem și noi parte”, a declarat primarul reales al comunei hunedorene Blăjeni, Horia Flavius Jurca.
Locuri ce merită a fi văzute
Prin achiziționarea acestui utuilaj se ușurează activitatea de întreținere a drumurilor, dar și cea de curățenie. Investiția este una utilă, având în vedere că la Blăjeni sunt multe locuri ce merită a fi văzute. „Comuna Blăjeni prezintă niște locuri superbe și are particularitățile sale, precum celebra țuică de cireșe, așa cum este cazul la fiecare așezare din Țara Moților. O vorbă din bătrâni spune că, pentru a fi un bun blăjenar, trebuie să ai cal alb, cireş în poartă şi să te numeşti Candin. Tradiția se păstrează și acum, fiind numeroase gospodării în care se găsesc cireși, sunt mulți proprietari de cai albi și suficienți blăjenari care poartă, cu mândrie, prenumele de Candin. În comună găsim o cascadă şi o peşteră, dar şi două rezervaţii naturale. Bună parte a rezervaţiei naturale Muntele Vulcan se întinde pe teritoriul comunei Blăjeni, cea de-a doua fiind cea de floră naturală de la Băi-Groşuri. Totodată, pe raza comunei noastre avem și două biserici monument istoric, ctitorite în secolul al XIX-lea. De asemenea, va deveni funcțional, în curând și «Centrul de păstrare al tradițiilor și a meșteșugurilor» din localitatea de reședință. Vă așteptăm, cu drag, să ne vizitați” a lansat o invitație de nerefuzat Horia Flavius Jurca, actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Blăjeni.
Actualitate
Evenimente deosebite în comuna Vața de Jos
Comuna Vața de Jos este o frumoasă localitate din Țara Moților. Așezarea zărăndeană are în componență, pe lângă localitatea de reședință omonimă, alte 12 sate, acestea fiind Basarabasa, Birtin, Brotuna, Căzănești, Ciungani, Ocișor, Ociu, Prăvăleni, Prihodiște, Tătărăștii de Criș, Târnava de Criș și Vața de Sus.
În amintirea lui Arsenie Boca
Comuna Vața de Jos este una dintre localitățile rurale mari ale județului Hunedoara, având o populație de aproape 4.000 de locuitori, și se întinde pe o suprafață de peste 200 de kilometri pătrați. În această comună au văzut lumina zilei multe persoane celebre. Printre acestea sunt scriitorul și militantul anticomunist Marcel Petrișor, campionul european și medaliatul olimpic la lupte Roman Codrean, taragotistul Pera Bulz, Tezaur Uman Viu al UNESCO sau arhimandritul Arsenie Boca, canonizat, recent, de Biserica Ortodoxă Română. Recent s-au împlinit 114 ani de la nașetrea lui Arsenie Boca, evenimentul fiind marcat prin oficierea de slujbe religioase în satul în care s-a născut „Sfântul Ardealului”, Vața de Sus. „Pe 22 septembrie a fost săvârșită o slujbă de pomenire a părintelui Arsenie Boca, la biserica din Vața de Sus. Apoi, la finele săptămânii trecute, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Schitul cu hramul „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț” de la Vața de Sus – Bujoara, așezământ monahal ridicat în localitatea natală a Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop, născut în 29 septembrie 1910. La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru cei trecuți la Domnul”, a declarat Liviu Ioan Lință, primarul reales al comunei hunedorene Vața de Jos.
Oaspeți de seamă
În comuna Vața de Jos s-au organizat, în ultima vreme, și competiții sportive importante. „Am organizat o competiție de off-road, “trial Vața de Jos”, unde am avut un număr de participanți peste așteptări, lucru care nu poate decât să ne bucure. De asemenea, s-a încheiat și „Cupa vățană” la fotbal pentru amatori, o competiție de tradiție în comuna noastră. Titlul a fost câștigat de cei Brotuna, care, în finală, i-au învins pe cei de la Prăvăleni, dar câștigătoare au fost toate echipele participante, pe care le felicit pentru dăruire, și, în special, mișcarea în aer liber. Am fost onorați că la festivitatea de premiere au fost alături de noi nume importante din fotbal, respectiv Florin Maxim, antrenorul de la Corvinul Hunedoara, și Cristian Petrean, președintele AJF Hunedoara, cărora le mulțumim”, a spus Liviu Ioan Lință, actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Vața de Jos.
Invitație la „Roadele toamnei”
Un alt eveniment important pentru comunitatea locală din Vața de Jos va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni. „Duminică, 6 octombrie, începând cu ora 12:00, se va desfășura o nouă ediție a manifestării intitulate “Roadele toamnei la Vața”. La loc de cinste vor fi produsele locale, iar aici vorbim despre cele agroalimentare, gastronomice și vânătorești. De asemenea, vor fi prezentate exponate vânîtorești și nu vor lipsi meșterii populari. Cu această ocazie vor fi organizate și ateliere de pictură, olărit și împletit de coșuri de nuiele. Un moment important va fi cel al unui cooking show live, cu produse locale, făcute după rețete autentice din Țara Zarandului. Și, bineînțeles, va fi și un concert folcloric, în care vor evolua artiști locali, dar și invitați speciali, respectiv Cosmin Marta și Florica Tomoioagă. Vă așteptăm să fiți alături de noi”, a lansat o invitație de nerefuzat Liviu Ioan Lință, primarul din Vața de Jos.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Evenimente deosebite în comuna Vața de Jos
-
Actualitatecu o zi in urma
Podiumuri la un concurs național pentru dansatorii deveni
-
Actualitatecu o zi in urma
Liga 5 de fotbal Hunedoara are un nou lider
-
Actualitatecu o zi in urma
Tentativă de înscenare a unui viol, dejucată de polițiști
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat găsit căzut pe marginea drumului, la Cristur. Ar fi fost lovit de o mașină – șoferul vinovat, căutat de poliție
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Lucrări programate. Se sistează apa pe mai multe străzi din Deva, în noaptea de 2 spre 3 octombrie
-
Actualitatecu o zi in urma
Casa Județeană de Pensii Hunedoara: Peste 4000 de pensionari au ieșit din categoria celor care beneficiau de indemnizația socială minimă
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Predare de ștafetă” la Biroul de Presă al IPJ Hunedoara