Connect with us
Data: 06/12/2024
.

Actualitate

“Roadele toamnei” – prezentate la Vața de Jos. Eveniment plin de culoare, delicii culinare și multă voie bună

Publicat

pe

Eveniment plin de culoare, delicii culinare și multă voie bună, la Vața de Jos, acolo unde, duminică, au fost sărbătorite roadele toamnei. Manifestarea, organizată de Primăria și Consiliul Local al comunei Vața de Jos, în parteneriat cu Grupul de Acțiune Locală (GAL) Țara Zarandului și Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Hunedoara, a reunit, și în acest an, producători locali, dar și numeroși localnici. Cei prezenți au fost invitați să deguste delicioasele produsele gastronomice autentice, să viziteze expozițiile de animale, să admire exponatele vânătorești, să descopere poveștile lor fascinante, dar și să se bucure de programul artistic pregătit de organizatori.

Intitulat „Roadele toamnei la Vața”, evenimentul a fost organizat cu prilejul „Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești” și s-a desfășurat în târgul de animale din comună, într-o atmosferă deosebită.

Ceaunele cu gulaș ori tocăniță de vânat au dat în clocot, iar cei prezenți au avut parte și de alte bunătăți, realizate din produse naturale după rețete tradiționale: de la zacuscă, murături, mezeluri românești, dulceață de ardei iute, miere naturală, palincă de pere din Apuseni sau afinată de pe Muntele Găină, până la produse de artizanat din lemn, săpunuri naturale ori săculeți cu lavandă sau uleiuri esențiale și multe altele.

Lingura dă… gustul”

Cei prezenți au putut vizita standurile, dar și degusta din produsele delicioase, unele preparate chiar la fața locului, iar producătorii locali au dezvăluit și câteva secrete ale gulașului perfect. „Carnea trebuie să fie cum trebuie și condimentată bine, ceapa are un rol important…”. „Lingura dă gustul”, a completat un alt localnic din Vața de Jos. „Am venit să încercăm să facem unul dintre cele mai delicioase ceaune. Sper să ne și iasă. Este un amestec de carne de vânat și legume, specific zonei, vânătorilor. Cu morcovi delicioși, iar restul sunt secrete …”, a adăugat acesta.

Un al producător prezent la eveniment a pregătit o tocăniță de vițel la ceaun, „cu carne de vită de la poalele muntelui Găina, dar și cu un pic de chimion” printre ingrediente, asezonată cu murături de casă.

Nu a lipsit nici pâinea proaspăt scoasă din cuptor, „făcută de bunica”, dar și alte bunătăți de toamnă.

„Pitica”, „Lăptuca”, „Șuvițata” și alte cornute s-au lăsat admirate de participanți

Și păstorii și-au scos cele mai frumoase exemplare din turmă și le-au prezentat la eveniment. „Să fie sănătate și să ne țină Dumnezeu mult și bine să ne putem îngriji animalele și să contribuim mai departe la dezvoltarea comunei, asta ne dorim”, a spus și Dragomir Crișan, venit la manifestare din satul Ociu. „Eu am venit cu patru capre. Sunt și de lapte și de carne. Asta-i „Pitica”, ea e „Lăptuca”, cealaltă „Șuvițata”, „Mistreața” și asta-i „Văcuța” pentru că-i mai mare și are lapte mult”, a mai spus fermierul, făcând, în același timp, și prezentările.

Mircea Dinescu – invitat special al evenimentului, și în acest an

Și în acest an, invitat special al evenimentului a fost cunoscutul poet și om de televiziune Mircea Dinescu, în cadrul emisiunii „Poezie și delicatețuri” de la Prima TV.

Advertisement

Ca de obicei, producătorii locali au fost premiați, iar participanții la manifestare au avut prilejul să se bucure nu numai de roadele toamnei, de produsele tradiționale, dar și de un frumos program artistic.

Prin acest gen de evenimente, administrația publică locală își dorește să promoveze producătorii locali și produsele acestora, și nu orice fel de produse, ci românești, tradiționale, naturale și fără conservanți. „Am invitat producători din comuna noastră pentru a-și promova produsele lor tradiționale și ne bucurăm că, în această frumoasă zi de toamnă, este multă lume la Vața de Jos. Cu această ocazie, invităm pe toți cei care doresc să vină să ne viziteze, să viziteze punctele gastronomice locale din comuna noastră, stațiunea – care s-a deschis de curând. (…) Vom continua să organizăm acest tip de evenimente și îi vom promova pe producătorii locali cât putem de mult. Sperăm ca, în cel mai scurt timp, să putem face o cooperativă agricolă în care să-i unim pe toți și produsele lor astfel încât acestea să ajungă pe lanțul scurt pe masa consumatorilor și a turiștilor care vin în stațiunea Vața de Jos. (…) Ei duc o muncă asiduă, grea. Noi ne dorim să-i sprijinim în tot ceea ce fac și tocmai de aceea organizăm astfel de evenimente pentru a-i promova pe dânșii, produsele lor și, bineînțeles, comuna Vața de Jos. (…) Ne străduim să-i promovăm pentru ca tinerii să înțeleagă că pot să facă bani din agricultură și din ceea ce produc ei acasă. Ne dorim ca tinerii să se întoarcă, să rămână la noi în comună și chiar să trăiască din aceste produse, să mânânce o mâncare sănătoasă din roadele pământului, din comuna Vața de Jos”, a declarat Liviu Ioan Lință, primarul comunei Vața de Jos.

Prefectul județului, alături de producătorii locali

Printre producătorii locali, participanți la eveniment, s-a aflat, și la ediția din acest an, prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, care a apreciat expoziția de produse tradiționale și de animale și i-a felicitat pe organizatori, în primul rând pe primarul comunei Vața de Jos, Liviu Ioan Lință, pentru organizarea acestei manifestări.

Vreau să salut efortul administrației publice locale, a domnului primar Liviu Lință care, în fiecare an, organizează acest gen de manifestari ce aduc fața consumatorilor producătorii locali din Țara Zarandului(…) O varietate de produse tradiționale, de la virșli, plăcinte și tot ceea ce înseamnă recoltele toamnei. Mulțumim tuturor celor care s-au implicat și au venit alături de fermierii noștri și doresc să amintesc și instituțiile deconcentrate ale statului, pornind de la Direcția Județeană pentru Agricultură, la APIA, AFIR și Direcția Sanitar – Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). „Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești” se sărbătorește în fiecare an, prin lege, în data de 10 octombrie. Sunt prezenți într-un număr mare producători din Vața de Jos și din toată Țara Zarandului și îndemn pe toată lumea să vină aici să vadă pentru că avem cu ce să ne mândrim, iar producțiile noastre românești sunt cele mai bune”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.

Așa cum se știe, în data de 10 octombrie, prin Legea 168/2017, este celebrată „Ziua Națională a Produselor Tradiționale Românești”. Am ales să sărbătorim, astăzi, la Vața, împreună cu producătorii de produse tradiționale românești și să celebrăm truda lor și să-i felicităm”, a declarat, la rândul său, Claudiu Grama, directorul DAJ Hunedoara.

Pe lângă Direcția pentru Agricultură Județeană Hunedoara, GAL Țara Zarandului, instituții prezente la eveniment au mai fost AFIR, APIA, Agenția Națională a Zonei Montane.

Atmosfera de voie bună a fost întreținută de artiștii invitați: Diana Selagea, Pera Bulz, Teodora Larisa Petruț, Mihaela Oprea, Vlad Lință, Dorinel Gavrileț, acompaniamentul fiind susținut de grupul instrumental condus de prof. Ionel Coza.

Advertisement

Actualitate

“Lumina de la Bethleem” – Concert caritabil de Crăciun, la Deva

Publicat

pe

Redactat de

Și în acest an, la Deva, va avea loc concertul caritabil de Crăciun “Lumina de la Bethleem”. Fondurile colectate vor fi direcționate către un tânăr elev, în vârstă de 17 ani, care a suferit mai multe intervenții chirurgicale craniene. Concertul va avea loc în data de 22 decembrie, de la ora 18:00, în Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din municipiu.

 

Concertul de Crăciun „Lumina de la Bethleem” ajunge, anul acesta, la cea de-a 18-a ediție și va fi susținut de părintele Radu Trifon, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul al Episcopiei Devei și Hunedoarei, alături de tinerii muzicieni Filip și Ioan Trifon, Alin Gheju și Norbert Kasler.

Publicul prezent va avea ocazia să asculte cunoscute colinde și cântece de Crăciun, piese clasice și moderne. Ca de obicei, intrarea la eveniment va fi liberă. Pentru cei departe, concertul va fi transmis şi pe Facebook de către părintelui Mircea Mihuleț, inspector media al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Dragii mei, iată că ne vedem din nou la Casa de cultură din Deva, în data de 22 decembrie, ora 18:00, ca să cântăm și să vorbim frumos despre Nașterea Lui Hristos, despre obiceiurile de Crăciun, despre ce ESTE, dar și despre ce NU este această sărbătoare, despre oameni, despre viața noastră în Hristos, dar și despre viața irosită în afara Lui Hristos!”, a scris, pe rețeaua de socializare, părintele Radu Trifon.

Advertisement

Ca de fiecare dată, și în acest an, concertul „Lumina de la Bethleem” va avea un scop caritabil. De data aceasta, se vor strânge donații în bani pentru Fabian, un tânăr elev de 17 ani din Hunedoara, care a suferit șapte intervenții chirurgicale craniene și mai urmează, din nefericire, altele.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Deva: Grădinița cu Program Normal nr. 2, complet modernizată și extinsă

Publicat

pe

Redactat de

Administrația locală din Deva anunță finalizarea lucrărilor de reabilitare, modernizare, extindere și echipare a Grădiniței cu Program Normal nr. 2, situată pe Aleea Salcâmilor. Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de lei (echivalentul a 1,2 milioane de euro), marchează o investiție majoră în infrastructura educațională a orașului, creând un mediu modern și sigur pentru educația preșcolară.

Principalele lucrări executate

Transformarea unității de învățământ a inclus o serie de îmbunătățiri esențiale:

Modernizarea instalațiilor: Refacerea completă a instalațiilor electrice, sanitare și termice, cu înlocuirea corpurilor de încălzire.

Ventilație și climatizare: Implementarea unui sistem modern de ventilație și climatizare pentru un mediu interior confortabil.

Tehnologie avansată: Integrarea unui sistem inteligent de administrare a clădirii (BMS), care optimizează consumul de energie.

Advertisement

Reabilitarea clădirii: Refacerea sălilor de clasă, holurilor și scărilor, schimbarea tâmplăriei interioare și exterioare, anveloparea clădirii și înlocuirea șarpantei.

Extinderea capacității: Construirea a două săli de grupă suplimentare, a unui bloc alimentar, izolator, vestiare și grupuri sanitare moderne.

Amenajarea curții: Crearea unor locuri de joacă noi, zone verzi și platforme dedicate depozitării deșeurilor.

Dotări moderne pentru educație de calitate

Unitatea a fost echipată cu videoproiectoare, sisteme audio, televizoare, laptopuri, mobilier modern, imprimante, precum și echipamente pentru blocul alimentar și pentru igienă (mașini de spălat vase și rufe). Aceste dotări asigură un proces educativ eficient și o experiență plăcută pentru copii și personal.

Advertisement

Impact asupra comunității

Noua grădiniță oferă un mediu de învățare modern și sigur pentru preșcolari, contribuind la dezvoltarea educațională și socială a comunității din Deva. Investiția demonstrează angajamentul administrației publice locale față de educația timpurie, asigurând condiții optime pentru ca cei mici să aibă un start solid în viață.

Primăria Deva continuă să prioritizeze proiectele care susțin dezvoltarea infrastructurii educaționale și îmbunătățirea calității vieții în municipiu.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Sezonul de iarnă începe la Straja: 4 instalații funcționale și distracție pe zăpadă din 7 decembrie

Publicat

pe

Redactat de

Complexul Montana di Straja dă startul sezonului de iarnă 2024-2025 începând cu sâmbătă, 7 decembrie, oferind pasionaților de sporturi de iarnă ocazia să se bucure de pârtii pregătite și instalații funcționale.

Programul de deschidere

Începând cu ora 09:00, iubitorii de schi și snowboard sunt așteptați la baza pârtiei Constantinescu, unde va avea loc deschiderea oficială a sezonului. Evenimentul va continua cu primele urcări ale zilei cu telescaunul 4 Alfa, urmate de coborâri spectaculoase pe traseul prin pădure, care duce către telescaunul 2.

Instalații disponibile

Pentru acest prim weekend de iarnă, patru instalații vor fi operaționale: teleski Constantinescu; telescaun 4 Alfa; telescaun 2; telegondola.

Organizatorii menționează că instalația de nocturnă nu va fi funcțională în acest weekend, însă pârtiile deschise și peisajele spectaculoase promit o experiență de neuitat pentru toți vizitatorii.

Advertisement

O invitație la distracție

Reprezentanții Complexului Montana di Straja încurajează turiștii să participe la deschiderea oficială și să profite de condițiile excelente oferite de stațiune. „Vă așteptăm cu zăpadă, voie bună și trasee pregătite pentru distracție!”, transmit organizatorii.

Stațiunea Straja, recunoscută pentru peisajele sale pitorești și facilitățile moderne, își reconfirmă statutul de destinație de top pentru sporturile de iarnă din România.

FOTO: FACEBOOK COMPLEXUL MONTANA STRAJA

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate