Actualitate
“Roadele toamnei” – prezentate la Vața de Jos. Eveniment plin de culoare, delicii culinare și multă voie bună
Eveniment plin de culoare, delicii culinare și multă voie bună, la Vața de Jos, acolo unde, duminică, au fost sărbătorite roadele toamnei. Manifestarea, organizată de Primăria și Consiliul Local al comunei Vața de Jos, în parteneriat cu Grupul de Acțiune Locală (GAL) Țara Zarandului și Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Hunedoara, a reunit, și în acest an, producători locali, dar și numeroși localnici. Cei prezenți au fost invitați să deguste delicioasele produsele gastronomice autentice, să viziteze expozițiile de animale, să admire exponatele vânătorești, să descopere poveștile lor fascinante, dar și să se bucure de programul artistic pregătit de organizatori.
Intitulat „Roadele toamnei la Vața”, evenimentul a fost organizat cu prilejul „Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești” și s-a desfășurat în târgul de animale din comună, într-o atmosferă deosebită.
Ceaunele cu gulaș ori tocăniță de vânat au dat în clocot, iar cei prezenți au avut parte și de alte bunătăți, realizate din produse naturale după rețete tradiționale: de la zacuscă, murături, mezeluri românești, dulceață de ardei iute, miere naturală, palincă de pere din Apuseni sau afinată de pe Muntele Găină, până la produse de artizanat din lemn, săpunuri naturale ori săculeți cu lavandă sau uleiuri esențiale și multe altele.
„Lingura dă… gustul”
Cei prezenți au putut vizita standurile, dar și degusta din produsele delicioase, unele preparate chiar la fața locului, iar producătorii locali au dezvăluit și câteva secrete ale gulașului perfect. „Carnea trebuie să fie cum trebuie și condimentată bine, ceapa are un rol important…”. „Lingura dă gustul”, a completat un alt localnic din Vața de Jos. „Am venit să încercăm să facem unul dintre cele mai delicioase ceaune. Sper să ne și iasă. Este un amestec de carne de vânat și legume, specific zonei, vânătorilor. Cu morcovi delicioși, iar restul sunt secrete …”, a adăugat acesta.
Un al producător prezent la eveniment a pregătit o tocăniță de vițel la ceaun, „cu carne de vită de la poalele muntelui Găina, dar și cu un pic de chimion” printre ingrediente, asezonată cu murături de casă.
Nu a lipsit nici pâinea proaspăt scoasă din cuptor, „făcută de bunica”, dar și alte bunătăți de toamnă.
„Pitica”, „Lăptuca”, „Șuvițata” și alte cornute s-au lăsat admirate de participanți
Și păstorii și-au scos cele mai frumoase exemplare din turmă și le-au prezentat la eveniment. „Să fie sănătate și să ne țină Dumnezeu mult și bine să ne putem îngriji animalele și să contribuim mai departe la dezvoltarea comunei, asta ne dorim”, a spus și Dragomir Crișan, venit la manifestare din satul Ociu. „Eu am venit cu patru capre. Sunt și de lapte și de carne. Asta-i „Pitica”, ea e „Lăptuca”, cealaltă „Șuvițata”, „Mistreața” și asta-i „Văcuța” pentru că-i mai mare și are lapte mult”, a mai spus fermierul, făcând, în același timp, și prezentările.
Mircea Dinescu – invitat special al evenimentului, și în acest an
Și în acest an, invitat special al evenimentului a fost cunoscutul poet și om de televiziune Mircea Dinescu, în cadrul emisiunii „Poezie și delicatețuri” de la Prima TV.
Ca de obicei, producătorii locali au fost premiați, iar participanții la manifestare au avut prilejul să se bucure nu numai de roadele toamnei, de produsele tradiționale, dar și de un frumos program artistic.
Prin acest gen de evenimente, administrația publică locală își dorește să promoveze producătorii locali și produsele acestora, și nu orice fel de produse, ci românești, tradiționale, naturale și fără conservanți. „Am invitat producători din comuna noastră pentru a-și promova produsele lor tradiționale și ne bucurăm că, în această frumoasă zi de toamnă, este multă lume la Vața de Jos. Cu această ocazie, invităm pe toți cei care doresc să vină să ne viziteze, să viziteze punctele gastronomice locale din comuna noastră, stațiunea – care s-a deschis de curând. (…) Vom continua să organizăm acest tip de evenimente și îi vom promova pe producătorii locali cât putem de mult. Sperăm ca, în cel mai scurt timp, să putem face o cooperativă agricolă în care să-i unim pe toți și produsele lor astfel încât acestea să ajungă pe lanțul scurt pe masa consumatorilor și a turiștilor care vin în stațiunea Vața de Jos. (…) Ei duc o muncă asiduă, grea. Noi ne dorim să-i sprijinim în tot ceea ce fac și tocmai de aceea organizăm astfel de evenimente pentru a-i promova pe dânșii, produsele lor și, bineînțeles, comuna Vața de Jos. (…) Ne străduim să-i promovăm pentru ca tinerii să înțeleagă că pot să facă bani din agricultură și din ceea ce produc ei acasă. Ne dorim ca tinerii să se întoarcă, să rămână la noi în comună și chiar să trăiască din aceste produse, să mânânce o mâncare sănătoasă din roadele pământului, din comuna Vața de Jos”, a declarat Liviu Ioan Lință, primarul comunei Vața de Jos.
Prefectul județului, alături de producătorii locali
Printre producătorii locali, participanți la eveniment, s-a aflat, și la ediția din acest an, prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, care a apreciat expoziția de produse tradiționale și de animale și i-a felicitat pe organizatori, în primul rând pe primarul comunei Vața de Jos, Liviu Ioan Lință, pentru organizarea acestei manifestări.
„Vreau să salut efortul administrației publice locale, a domnului primar Liviu Lință care, în fiecare an, organizează acest gen de manifestari ce aduc fața consumatorilor producătorii locali din Țara Zarandului(…) O varietate de produse tradiționale, de la virșli, plăcinte și tot ceea ce înseamnă recoltele toamnei. Mulțumim tuturor celor care s-au implicat și au venit alături de fermierii noștri și doresc să amintesc și instituțiile deconcentrate ale statului, pornind de la Direcția Județeană pentru Agricultură, la APIA, AFIR și Direcția Sanitar – Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). „Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești” se sărbătorește în fiecare an, prin lege, în data de 10 octombrie. Sunt prezenți într-un număr mare producători din Vața de Jos și din toată Țara Zarandului și îndemn pe toată lumea să vină aici să vadă pentru că avem cu ce să ne mândrim, iar producțiile noastre românești sunt cele mai bune”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.
“Așa cum se știe, în data de 10 octombrie, prin Legea 168/2017, este celebrată „Ziua Națională a Produselor Tradiționale Românești”. Am ales să sărbătorim, astăzi, la Vața, împreună cu producătorii de produse tradiționale românești și să celebrăm truda lor și să-i felicităm”, a declarat, la rândul său, Claudiu Grama, directorul DAJ Hunedoara.
Pe lângă Direcția pentru Agricultură Județeană Hunedoara, GAL Țara Zarandului, instituții prezente la eveniment au mai fost AFIR, APIA, Agenția Națională a Zonei Montane.
Atmosfera de voie bună a fost întreținută de artiștii invitați: Diana Selagea, Pera Bulz, Teodora Larisa Petruț, Mihaela Oprea, Vlad Lință, Dorinel Gavrileț, acompaniamentul fiind susținut de grupul instrumental condus de prof. Ionel Coza.
Actualitate
Alegeri prezidențiale – Turul 1. Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat în județul Hunedoara
În județul Hunedoara, rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale indică o competiție strânsă între principalii candidați.
Călin Georgescu conduce clasamentul cu 37.104 voturi, reprezentând 22,34% din sufragii. Ion-Marcel Ciolacu se află pe locul al doilea, la o distanță foarte mică, acumulând 36.706 voturi, adică 22,1%. George-Nicolae Simion completează podiumul, cu 30.973 voturi (18,65%).
Pe locul al patrulea se situează Elena-Valerica Lasconi, care a obținut 24.283 de voturi (14,62%), urmată de Nicolae-Ionel Ciucă, cu 13.626 de voturi (8,2%). Mircea-Dan Geoană ocupă locul șase, având 9.926 de voturi (5,98%).
Restul candidaților au înregistrat procente mai mici, Cristian Diaconescu obținând 3,24%, iar Hunor Kelemen și Cristian-Vasile Terheș au înregistrat procente sub 2%. Candidații Ana Birchall, Ludovic Orban și alții au avut rezultate nesemnificative, sub pragul de 1%.
Actualitate
Vești bune din comuna Zam
Situată pe Valea Mureșului, comuna Zam, cu o populație de circa 1.500 de locuitori, este una dintre localitățile rurale din județul Hunedoara de dimensiune medie la acest capitol. Comuna Zam, însă, se întinde pe o suprafață mare, de peste 160 de kilometri pătrați, și, în afară de localitatea de reședință omonimă, mai are în componență alte 12 sate, respectiv Almaș Săliște, Almășel, Brășeu, Cerbia, Deleni, Godinești, Micănești, Pogănești, Pojoga, Sălciva, Tămășești și Valea.
Pentru un mediu curat
Mai menționăm că aceia care trec prin comuna Zam pot vizita mai multe locuri interesante. Mai exact, pe raza administrativ teritorială a comunei Zam întâlnim șase biserici declarate monumente istorice, plus un castel care are aceeași clasificare. De asemenea, mai sunt patru lăcașe de cult cu o vechime considerabilă, două rezervații naturale, precum și un sit inclus în rețeaua europeană «Natura 2000». În acest sens, preocuparea administrației locale pentru păstrarea unui mediu curat este una firească. „Recent, Primăria comunei Zam a sprijinit organizarea unei noi acțiuni de reciclare. O firmă specializată în domeniu a ridicat, de la domiciliile solicitanților, aparate electrice și electrocasnice vechi sau uzate. Iar cei care au predat astfel de deșeuri au participat la o tombolă”, a declarat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei hunedorene Zam.
Facilități fiscale
Edilii din comuna Zam vin și cu alte vești bune pentru locuitorii comunei. „În conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului 107/2024 se instituie unele facilități fiscale și se aprobă procedura de anulare a acesoriilor și majorărilor aferente obligațiilor bugetare principale până la data de 31.08.2024 inclusiv, datorate bugetului local de către contribuabili, persoane fizice și juridice. Aceștia pot depune notificările până la data de 25.11.2024, termenul de plată fiind prelungit până la data de 20.12.2024. Precizez că anularea majorărilor și accesoriilor se aplică doar contribuabililor care achită debitele integral”, a spus primarul comunei Zam, Sorin Ionel Nistor.
Iarna nu îi ia prin surprindere
Și în comuna Zam a căzut prima ninsoare, însă administrația publică locală de aici nu a fost luată prin surprindere de venirea iernii. „Procedăm la fel ca în fiecare an înainte de venirea iernii. Astfel, am asigurat combustibiul necesar încălzirii pe perioada sezonului rece la unitățile de învățământ, dar și la celelalte instituții publice care funcționează pe raza comunei noastre. De asemenea, avem pe stoc material antiderapant și tot ceea ce mai este nevoie pentru a interveni la ninsori. Și utilajele sunt pregătite pentru a interveni, dacă este cazul. Nu ne dorim zăpezi abundente, dar este bine să fim pregătiți, pentru ca venirea iernii să nu ne ia prin surprindere”, a precizat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei Zam.
S-a ales viceprimarul
Primarul Sorin Ionel Nistor, aflat la al patrulea său mandat în această funcție, și ceilalți aleși locali au depus jurămintele de credință în cursul lunii octombrie. În cursul acestei luni, în cadrul unei ședințe extraordinare de Consiliu Local, a fost ales și viceprimarul comunei Zam. „Colegul meu de partid, consilierul local Alin Cristian Butaș, a fost ales, cu unanimitate de voturi, în cadrul unei ședințe extraordinare, viceprimar al comunei Zam. Le mulțumesc tuturor consilierilor pentru încrederea acordată și sunt convins că vom face o echipă bună, care să lucreze în sluijba cetățenilor, pentru dezvoltarea localității noastre”, a menționat primarul comunei hunedorene Zam, Sorin Ionel Nistor.
Actualitate
Rezultate exit -poll – Alegeri prezidențiale, Turul I. Luptă strânsă pentru locul al doilea în finala prezidențială
Primele rezultate ale exit-poll-urilor arată că Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a obţinut 25% din voturi și intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Se poartă o luptă strânsă pentru locul al doilea. Elena Lasconi, candidatul USR, s-ar afla pe poziția a doua cu un procent de 18%, urmată îndeaproape de Călin Georgescu, candidat independent, care ar fi obținut 16% din voturi, conform exit-poll-urile anunțate, duminică seară, de principalele televiziuni.
Rezultate exit -poll CURS
Marcel Ciolacu (PSD) 25%
Elena Lasconi (USR) 18 %
Călin Georgescu (independent) 16 %
George Simion (AUR) 14 %
Nicolae Ciucă (PNL) 13 %
Rezultate exit -poll CIRA
Marcel Ciolacu (PSD) 25 %
Elena Lasconi (USR) 18 %
Călin Georgescu (independent) 16 %
George Simion (AUR) 15 %
Nicolae Ciucă (PNL) 14 %
Rezultate exit-poll AVANGARDE
Marcel Ciolacu (PSD) 25 %
Elena Lasconi (USR) 18 %
Călin Georgescu (independent) 16 %
George Simion (AUR) 15 %
Nicolae Ciucă (PNL) 14 %
Rezultate ARA
Marcel Ciolacu (PSD) 27%
Elena Lasconi (USR) 18%
George Simion (AUR) 15%
Călin Georgescu (independent) 14%
Nicolae Ciucă (PNL) 11%
Numărătoarea oficială a voturilor va decide cine intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, care va fi în 8 decembrie.
Primul tur al alegerilor prezidențiale în cifre (situația în județul Hunedoara), la închiderea urnelor – ora 21:00
Număr alegători înscriși pe listele permanente -363.541
Votanți pe listele permanente-150.708
Votanți pe listele suplimentare-17.532
Votanți cu urna mobilă- 2.090
Total votanți – 170.330 (dintre care 120.183 în mediul urban, iar 50.147 în cel rural)
Prezență la urne- 46,85 % la sută
-
Actualitatecu o zi in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu 15 ore in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Activitatea Serviciului Permise și Înmatriculări Hunedoara, afectată de avaria de la RAR. Operațiuni, temporar suspendate
-
Actualitatecu o zi in urma
FOTO: Accident cu patru victime în municipiul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Acces gratuit la prevenție, diagnostic și monitorizare a bolilor grave pentru persoanele asigurate
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Noapte de foc pentru pompierii hunedoreni