Connect with us
Data: 20/07/2024
.

Actualitate

„Sanitarii pricepuţi” din liceele şi şcolile din Hunedoara s-au întrecut la salvat de vieţi

Publicat

pe

Concurs şcolar, faza locală

Acordarea primului ajutor în caz de înec, a unor răni la mână sau a unor arsuri s-au numărat printre probele pe care au trebuit să le treacă, ieri, mai multe echipaje de elevi hunedoreni pentru a demonstra că sunt „Sanitari pricepuţi”.

Sanitarii priceputi hunedoara (1)Toate acestea au făcut parte din faza locală a concursului şcolar cu acelaşi nume, care s-a desfăşurat la Colegiul Naţional de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara. Competiţia a adunat cinci echipaje de la şcoli generale şi licee din municipiu, micii sanitari demonstrând că sunt în stare, prin dotări şi cunoştinţe, să contribuie la salvarea de vieţi în cazul unor accidente. Printre organizatorii concursului se numără Primăria Hunedoara, Subfiliala de Cruce Roşie din localitate şi biblioteca municipală.

Test grilă  şi „victime” salvate „cu brio”

Circa 30 de elevi, împărţiţi în cinci echipaje, s-au adunat ieri la Colegiul Naţional de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara pentru a lua parte la faza pe municipiu a concursului „Sanitarii pricepuţi”. Echipele au reprezentat liceul gazdă, Colegiul Tehnologic „Constantin Bursan” şi patru şcoli generale din Hunedoara. Pentru a-şi demonstra cunoştinţele în domeniul salvării de vieţi, micii sanitari au avut de trecut două probe: una practică şi una teoretică. Un test grilă care a cuprins zece întrebări, toate pe tema acordării primului ajutor, a verificat teoretic nivelul informaţiilor deţinute de către elevi şi a contribuit la punctajul final obţinut de fiecare echipaj.

Sanitarii priceputi hunedoara (4)

Îmbrăcaţi adecvat, elevii au demonstrat că ştiu să acorde primul ajutor

Îmbrăcaţi în halate albe, aşa cum îi stă bine oricărui membru al personalului medical, şi dotaţi cu tărgi, instrumente şi o trusă sanitară completă, cele cinci echipaje au intrat în proba practică, desfăşurată în sala de sport a Colegiului Naţional de Informatică „Traian Lalescu”. Nişte bileţele pregătite de juriu şi trase la sorţi au stabilit încercarea prin care trebuia să treacă fiecare echipaj pentru a demonstra că posedă cunoştinţe temeinice de acordare a primului ajutor. De la răni deschise, arsuri, probleme cardio-pulmonare, leziuni toracice şi căi respiratorii blocate, toate s-au numărat printre accidentele suferite de „victimele” ce trebuiau salvate de tinerii sanitari pricepuţi. „Echipaje au trebuit să acorde primul ajutor victimelor şi să le transporte până la locul unde ar veni maşina de salvare. Elevii au fost foarte bine pregătiţi şi au demonstrat că pot oricând salva vieţi. Se vede că participă la cursurile de specialitate din şcoli cu profesori sau asistenţi medicali”, a afirmat Lucia Tănase, bibliotecar în cadrul Bibliotecii Municipale Hunedoara.

În final, juriul format din asistenţi medicali a stabilit că echipajele de la „Traian Lalescu”, atât cel format din liceeni, cât şi din elevi de şcoală generală, au cei mai pricepuţi sanitari, fiind desemnate câştigătoarele concursului. Cele două echipaje au fost recompensate cu diplome şi vor participa la faza judeţeană a competiţiei ce va avea loc tot la Hunedoara, în data de 8 iunie.

Advertisement

 

Actualitate

Cod portocaliu de furtună în mai multe localități din județ

Publicat

pe

Redactat de

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică „nowcasting” – Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică, valabilă sâmbătă, de la ora 13:55, până la ora 15:00.

Localitățile vizate sunt: Hunedoara, Deva, Orăștie, Călan, Simeria, Hațeg, Pui, Râu de Mori, Sântămăria-Orlea, Beriu, Bretea Română, Sălașu de Sus, Ghelari, Romos, Geoagiu, Teliucu Inferior, Orăștioara de Sus, Boșorod, Densuș, Rapoltu Mare, Turdaș, Băcia, Totești, Răchitova, Sarmizegetusa, Pestișu Mic, Mărtinești, General Berthelot, Toplița, Cârjiți, Lelese.

Se vor semnala averse torențiale care vor acumula 25…35 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină.

A fost emis mesaj RO- ALERT.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Plimbări de poveste. Mocănița de la Crișcior circulă la fiecare sfârșit de săptămână, până în septembrie

Publicat

pe

Redactat de

Mocănița de la Crișcior, din Țara Moților, oferă plimbări de poveste turiștilor și localnicilor, și în această vară. Trenul „pufăie” pe șine, de la începutul acestei luni, în fiecare sâmbătă și duminică, până pe 14 septembrie.

Călători mici și mari sunt invitați la o plimbare de poveste cu mocănița de la Crișcior, veche de peste un secol.

În această vară, trenul circulă în fiecare sâmbătă și duminică, în perioada 2 iulie- 14 septembrie 2024, cu plecări din Gara Crișcior, la orele 11:00, 13:00 și 15:00, și din Brad, de la Gara CFR, la orele 12:00, 14:00 și 16:00 (cursa de la ora 16:00 nu are retur).

Mocănița străbate cei şapte kilometri ai traseului dintre Brad şi Crişcior, iar plimbarea durează în jur de 45 de minute. Şi asta pentru că bătrâna mocăniţă, veche de mai bine de 100 de ani, circulă cu o viteză de circa 15 kilometri la oră.

Sursa foto: Calea Ferata Ingusta Crișcior – Brad/Facebook

Calea ferată pe care circulă mocăniţa a fost construită în anul 1907, pentru transportul de cărbune către Uzina Electrică din Gura Barza.

Pe lângă plimbarea cu mocănița, turiștii mai pot vizita Atelierul de locomotive din Crișcior și Muzeul Aurului din Brad, unic în Europa.

Advertisement

Prețul unui bilet pentru plimbarea dus-întors este de 30 de lei pentru adulți, respectiv 20 lei pentru copii. Cei care doresc să facă o plimbare cu mocănița de la Crișcior sunt rugați să facă rezervări la numărul de telefon 0745-932.108.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Maeștri ai taragotului, în frunte cu celebrul Pera Bulz, au urcat pe scenă la Vața de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Cei mai renumiți și apreciați interpreți ai taragotului s-au reunit, din nou, la Vața de Jos, acolo unde, vineri seară, a avut loc „Sărbătoarea Taragotului”. De la eveniment nu putea să lipsească Pera Bulz, originar din localitate, unul dintre cei mai renumiți instrumentiști de la noi și printre puținii români care au primit titlul de „Tezaur Uman Viu UNESCO”.

Sărbătoarea Taragotului” s-a bucurat, şi în acest an, de prezenţa unui public numeros şi a unor solişti de valoare. Alături de mari maeștri ai taragului, în frunte cu celebrul Pera Bulz, nelipsit de la această manifestare anuală desfăşurată la Vaţa de Jos, au mai urcat pe scenă, în faţa asistenţei numeroase, tineri instrumentiști, precum și soliști consacrați de muzică populară.

Astfel, i-au încântat pe cei prezenți maeștri ai taragotului Pera Bulz, Ionel Coza, Dan Gâdea, Mihai Mariș, Gigi Tăbăcar, Cristian Totpati, Petrică Popa, Ionel Sabo, Remus Novac, Adrian Scorobete, Nicolae Jurj, Adrian Lucaci, Alexandru Cobori, Gabriel Demian, alături de interpreții invitați în recital Olguța Berbec, Ciprian Roman, Ghiță Călțun Brancu, Vlad Lință. De acompaniament s-a ocupat orchestra condusă de prof. Ionel Coza. Evenimentul a fost prezentat de Felicia Stoian.

Sursa foto: Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara/Facebook

Cu multă bucurie, am participat la „Sărbătoarea taragotului” de la Vața de Jos. Evenimentul cultural aflat la ediția a XII-a a adus pe scenă mari maeștri ai taragotului, tineri instrumentiști, precum și soliști consacrați de muzică populară. Spectacolul a fost pe deplin apreciat de publicul numeros prezent la această sărbătoare a cântecului popular românesc și a tradițiilor. (…) Vața de Jos este comuna natală a taragotistului Pera Bulz, distins cu titlul de Tezaur Uman Viu pentru întreaga contribuție adusă la păstrarea și promovarea folclorului autentic. Cu ajutorul taragotului, Pera Bulz a făcut cunoscută lumii întregi moștenirea culturală a Țării Zarandului”, a transmis Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara.

 

 

Advertisement

La festivalul emblematic din Vața de Jos a fost prezentă și deputatul Vetuța Stănescu, președintele PNL Hunedoara, alături de alți colegi de-ai săi liberali. „Sunetul inconfundabil al taragotului a răsunat și anul acesta în inima stațiunii Vața, acolo unde virtuozi ai muzicii populare românești și-au dat întâlnire la Sărbătoarea Taragotului. Am asistat la un adevărat regal al taragotului, alături de păstrători ai folclorului autentic și mă bucur că această tradiție este continuată și transmisă din generație în generație. Am fost prezentă la Sărbătoarea Taragotului din comuna Vața alături de colegii din PNL Hunedoara și de locuitorii din această zonă care au arătat de fiecare dată respectul cuvenit păstrătorilor folclorului autentic” .

Sărbătoarea Taragotului” de la Vața de Jos s-a aflat, anul acesta, la ediția a XII-a.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Hunedoara, prin Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara, împreună cu Primăria comunei Vața de Jos.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate