
Proiect european de promovare turistică
Situl istoric din judeţ va sta „la aceiaşi masă” cu amplasamente de gen din alte trei ţări şi va fi propus ca loc demn de vizitat amatorilor de vacanţe din toată lumea
Una dintre cele mai importante destinaţii turistice legată de istoria romană se află în judeţul Hunedoara, iar, timp de mai bine de un an, va beneficia de promovare la nivel naţional şi internaţional prin intermediul unui proiect european.
Situl Sarmuzegetusa Ulpia Traiana este inclus, alături de alte patru amplasamente de gen din România, dar şi din Serbia, Croaţia şi Bulgaria în proiectul intitulat „Ruta împăraţilor romani” ce va fi derulat în cele patru ţări începând din mai 20123 şi până în octombrie 2014. Scopul acestuia este promovarea turistică a destinaţiilor prin participarea la târguri internaţionale de specialitate, dar şi dezvoltarea de proiecte comune celor patru ţări.
Drum deschis spre Europa
Apulum, Histria, Adamclisi, Roşia Montanăşi Sarmizegetusa Ulpia Traiana, acestea sunt cele cinci situri romane din ţară pentru a căror promovare au fost alocaţi bani europeni. Proiectul „Ruta împăraţilor romani” a fost aprobat recent şi a obţinut finanţare, iar acest lucru înseamnă încă o şansă ca locurile demne de văzut din judeţul Hunedoara să beneficieze de un număr crescut de vizitatori. „Ne bucurăm foarte mult că am fost incluşi în acest proiect pentru care am muncit încă de anul trecut. Dincolo de promovarea pe care o va avea situl Sarmizegetusa Ulpia Traiana, acest proiect aduce judeţul Hunedoara, şi implicit muzeul din Deva în elita europeană, deci practic ne deschide drumul în vederea accesării de fonduri europene pe componenta de patrimoniu, pentru restaurarea a tot ceea ce înseamnă sit istoric. Acum avem cu adevărat o şansă să obţinem bani de la Uniunea Europeană pentru nişte investiţii care altfel ar fi fost imposibil de pus în practică. Noi am făcut un studiu de fezabilitate referitor la reabilitarea Capitoliului de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, iar valoarea acestuia este de 1,9 milioane de lei, bani pe care am putea să-i obţinem doar de la Uniunea Europeană”, a declarat Liliana Ţolaş (foto mic), managerul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva, instituţie care administrează situl Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Aceasta mai spune că prima publicitate intensă a acestei destinaţii va fi făcută, în martie, la târgul de turism de la Berlin, ai cărui vizitatori vor primi pliante sau broşuri cu informaţii despre Sarmizegetusa Ulpia Traiana, dar şi CD-uri cu aplicaţii multimedia pe aceiaşi temă.