Connect with us
Data: 06/12/2024
.

Actualitate

Scriitorul Alec Blenche, unul dintre cei mai îndrăgiți autori de carte pentru copii, și-a lansat, la Deva, cartea „Aventuri în Țara Emoțiilor”

Publicat

pe

Scriitorul Alec Blenche, unul dintre cei mai îndrăgiți autori de carte pentru copii, a fost oaspete al „Salonului Hunedorean al Cărții”, de la Deva, în cadrul căruia și-a lansat un nou volum pentru cei mici. Este vorba despre cartea „Aventuri în Țara Emoțiilor”, apărută la Editura Univers.

Alec Blenche este creatorul seriei de cărți pentru copii cu Erus și prietenii săi și unul dintre cei mai citiți autori de cărți pentru cei mici.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Editura Univers din București, a organizat, sâmbătă, în cadrul « Salonului Hunedorean al Cărții » o întâlnire cu scriitorul de literatură pentru copii Alec Blenche, care și-a lansat cartea « Aventuri în Țara Emoțiilor », apărută la Editura Univers.

Sursa: Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva

«Alec Blenche este un nume bine cunoscut micilor cititori și părinților acestora, este autorul a peste 30 de cărți și e considerat cel mai de succes scriitor de cărți pentru copii din România, la ora actuală. Cărțile sale merg direct la sufletul celor mici care îndrăgesc eroii cu care Alec Blenche le face cunoștință în povestiri pline de farmec. Copiii îi cunosc deja pe Erus, pe pisoiul Jup, pe prințul Păpădie, pe Pac și Mac, pe baronul Van Pișkel și atâția alți eroi care i-au purtat pe cei mici în lumea minunată a magiei, a visului, a poveștilor mereu tinere. De data aceasta, ei s-au întâlnit cu Emma, cu prietenul ei, unicornul Lily, cu eroi care personifică cele mai importante virtuți omenești: domnul Curaj, domnișoara Compasiune, domnul Respect, domnișoara Modestie, domnul Încredere, domnul Optimism și altele, cea mai de preț virtute fiind Iubirea. Dragostea pentru literatura pentru copii i s-a sădit în suflet în copilărie, când asculta povești de pe plăcile de vinil, când mergea la bunici și intra parcă într-o lume de basm”, spune Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva.

Alec Blenche iubește copiii, își iubește fetița, pe Emma, iubește legătura extraordinară pe care a realizat-o cu micii lui cititori și se află în permanentă legătură cu aceștia. „Eu îmi doresc pentru copilul meu să își trăiască viața după cum îi bate inima. Să trăiască corect, să își urmeze pasiunea. Să aibă un vis care să o facă fericită pe ea, dar și pe cei din jur. Consider că cele mai importante valori pentru un copil sunt răbdarea, generozitatea, iubirea și recunoștința. Dacă acestea sunt învățate și structurate bine în primii ani de viață, restul lucrurilor se vor așeza mult mai clar și mai ușor peste această fundație morală”, spune scriitorul Alec Blenche.

Potrivit lui Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cartea „Aventuri în Țara Emoțiilor” are o trăsătură extrem de importantă : «Pe lângă tonul copilăresc, pe lângă firul narațiunilor, din ea se desprind foarte multe învățăminte care, odată asimilate de copii, îi vor ajuta să dobândească cele mai importante virtuți. Micii cititori vor învăța ce este prietenia, generozitatea, compasiunea, loialitatea, modestia, sinceritatea, respectul și să nu-și piardă niciodată încrederea în ei. Putem spune că, în general, cărțile lui Alec Blenche sunt un adevărat cod moral care dorește și reușește să meargă direct la sufletul copiilor care vor avea ce învăța din fiecare pagină pe care Alec Blenche le-a scris-o cu o adevărată dragoste de părinte. Valoarea cărții este sporită de frumoasele ilustrații realizate de Doina Zavadschi și Ion Andrei Puican. Și cartea lansată la ediția de anul acesta a Salonului este, așa cum spune autorul însuși, „dătătoare de încredere, curaj și, mai presus de orice, bucuria de a trăi cu autenticitate, a învăța și a crește”. În era internetului, a calculatorului, a smartphone-ului, faptul că Alec Blenche le dăruiește copiilor cărți adevărate, frumos scrise, frumos ilustrate, cărți pe care ei le vor citi cu plăcere este un lucru extraordinar pentru care autorul lor merită toată admirația și recunoștința noastră”, mai spune Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva.

La final, scriitorul Alec Blenche a oferit autografe micilor cititori.

Advertisement

Actualitate

Moș Nicolae cu realizări pentru administrația din Orăștioara de Sus

Publicat

pe

Redactat de

Situată în Munții Orăștiei, comuna Orăștioara de Sus are o populație de peste 2.000 de locuitori, fiind considerată o așezare rurală de dimensiuni medii la această categorie din județul Hunedoara. Comuna are o suprafață de aproape 23.000 de hectare, ceea ce înseamnă o întindere foarte mare, și are în componență opt sate, respectiv Bucium, Costești, Costești – Deal, Grădiștea de Munte, Ludeștii de Jos, Ludeștii de Sus, Ocolișu Mic și localitatea de reședință, Orăștioara de Sus.

A început marea asfaltare

În ultima perioadă în comuna Orăștioara de Sus au început lucrările efective la un proiect extrem de important, ce vizează modernizarea infrastructurii rutiere. „Pot să anunț că au început lucrările la un proiect depus pe Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”. Acest proiect are o valoare de peste 2,5 milioane de euro și prevede modernizarea drumurilor interioare din localitatea de reședință și din satul aparținător Bucium. Iar dacă acest proiect este la început, un alt proiect important pentru comunitatea locală a fost finalizat de puțin timp. Este vorba despre sistemul de supraveghere video, lucrările din cadrul acestui proiect fiind recepționate”, a declarat Vasile Marian Inășescu, primarul comunei hunedorene Orăștioara de Sus.

Vești bune pentru copii

Și copiii au parte de vești bune, mai ales că astăzi îl sărbătorim pe Moș Nicolae. „Cu siguranță elevii din comună ne vor pregăti, ca de obicei, un spectacol de colinde, pe care îl așteptăm cu nerăbdare. Copiilor le transmit că Moș Crăciun va fi, și el, prezent la acest spectacol, și nu va veni cu mâna goală, fiecare elev urmând a primi un cadou, conform tradiției, din partea administrației. Tot pentru copii, dar și pentru părinți, mai transmit că anul viitor vom beneficia și de un microbuz electric pentru transportul elevilor”, a precizat primarul din Orăștioara de Sus, Vasile Marian Inășescu.

Așteaptă sărbătorile

Și reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Orăștioara de Sus se pregătesc de venirea sărbătorilor de iarnă. „Din păcate, actualele prevederi legale nu ne permit nouă, ca administrație, să organizăm tradiționalul concert de colinde de Crăciun, dar acest lucru nu înseamnă că nu ne pregătim de Sărbători. Astfel, în fiecare sat va fi împodobit câte un brad, iar în zilele următoare va fi pusă în funcțiune și instalația de iluminat festiv”, a spus Vasile Marian Inășescu, primarul din Orăștioara de Sus.

Pregătiți de iarnă

Pe de altă parte, administrația publică locală din Orăștioara de Sus nu se pregătește doar de sărbători, ci și de eventualele ninsori, însă acestea nu îi vor lua prin surprindere pe edilii din comună. „Am asigurat stocul de materiale antiderapante în caz de intervenții. Aceste intervenții le vom face în regie proprie, cu utilajele pe care le avem în dotare, pe raza comunei fiind o rețea de drumuri pe care le avem în administrare de 40 de kilometri. De asemenea, au fost asigurate lemnele necesare încălzirii pentru unitățile școlare și celelalte instituții publice de pe raza comunei. Deci iarna nu ne va lua prin surprindere”, a afirmat primarul comunei hunedorene Orăștioara de Sus, Vasile Marian Inășescu.

Locuri ce merită a fi văzute

Comuna Orăștioara de Sus este una plină de vestigii istorice, pe raza sa aflându-se trei dintre cele șase Cetăți Dacice incluse în Patrimoniul Mondial Cultural UNESCO. Mai exact, pe raza comunei întâlnim reședința regală a Statului Dac, cetatea Sarmizegetusa Regia, din satul Grădiștea de Munte, care face parte din patrimoniul UNESCO, acolo mai fiind și un castru roman, precum și mai multe situri arheologice. Celelalte două cetăți din patrimoniul UNESCO, Blidaru și Cetățuie, se află pe teritoriul satului Costești, tot aici mai aflându-se și o fortificație dacică. De asemenea, în comună mai avem și alte vestigii istorice de factură dacică și romană. Astfel, la Ocolișu Mic este o fortificație dacică, iar la Bucium și Costești – Deal sunt castre romane, la fel ca și în locurile numite Comărnicel, Muncel – Godeanu și Dealul Șesului.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

S-au aprins luminițele de sărbători și s-a deschis „Târgul de Iarnă”, la Deva

Publicat

pe

Redactat de

Luminițele de sărbători au fost aprinse la Deva, joi seară, în Ajun de Moș Nicolae, când a avut loc și deschiderea „Târgului de Iarnă”, amenajat în Piața Unirii, din centrul istoric al orașului. 

„Astăzi, am aprins luminițele care aduc magia Crăciunului în orașul nostru. Vă invităm să vă bucurați de Târgul de Crăciun și să trăiți fiecare moment de poveste al acestei perioade speciale”, a transmis Lucian Ioan Rus, primarul municipiului Deva.

Până pe 7 ianuarie 2025, târgul va fi deschis zilnic, expozanți din județ și din alte zone ale țării țării fiind prezenți cu produse și bucate tradiționale specifice sărbătorilor de iarnă. Pe scena amplasată în Piața Unirii vor avea loc concerte de colinde și cântece de Crăciun susținute de ansambluri și interpreți renumiți din zonă și din țară. În perioada 14-15 decembrie și 21-22 decembrie, târgul va găzdui spectacole de colinde, iar în 19 decembrie 2024, va avea loc un concert de colinde la Catedrala Adormirea Maicii Domnului.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Bucuria celor mici. Seara în care copiii își lustruiesc ghetuțele. La noapte, vine Moș Nicolae

Publicat

pe

Redactat de

Copiii își lustruiesc ghetuțele, în această seară, în așteptarea lui Moș Nicolae. Cei cuminţi vor găsi dulciuri şi jucării, iar cei obraznici nuieluşe. Se spune că, în fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moş Nicolae vine, punctual, lăsându-le celor mici în cizmuliţe daruri. Spre deosebire, de Moş Crăciun, acesta nu se arată niciodată. Povestea darurilor împărţite pe furiş în noaptea de Sfântul Nicolae începe din vechime.

 

Născut în jurul anului 280, în localitatea Patara Lichiei, și trecut la cele veșnice în jurul anului 345, în localitatea Mira (astazi Kocademre, Turcia), Sfântul Nicolae este cel mai cunoscut și iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe.

Legendele povestesc despre dragostea lui pentru copii, despre bunătatea lui şi despre miracolele pe care le-a făptuit. Probabil, cea mai cunoscută poveste este aceea care dă ştire despre felul în care a ajutat trei surori. Se spune că, Sfântul Nicolae a ajutat trei fete sărmane din oraşul său, aducându-le dar de zestre, noaptea, fără să fie văzut. Cele trei fete trăiau într-o sărăcie lucie, motiv pentru care tatăl lor plănuia să le vândă, crezând că astfel se va îmbogăţi. Plânsetele şi rugăminţile fetelor nu l-au înduplecat pe bătrânul cu suflet hain. Sfântul Nicolae a aflat despre suferinţa lor şi noaptea, pe furiş, el a aruncat o pungă plină cu galbeni în odaia fetei celei mai mari. Astfel, ea a reuşit să se mărite. La fel a făcut Moşul şi în următorii doi ani, iar celelalte două fete au reuşit să se aşeze şi ele la casele lor.

Povestea lui a ajuns şi în «Ţara lui Moş Crăciun»

Advertisement

Cu şase sute de ani mai târziu, ţarul rus Vladimir a vizitat Constantinopolul şi auzind de toate aceste poveşti frumoase despre episcopul Nicolae a decis să-l proclame sfântul Rusiei. Poveştile au ajuns chiar şi până în Laponia, la oamenii care călătoresc cu saniile trase de reni. Cei trei saci cu aur, pe care i-a dăruit Nicolae celor trei surori, l-au făcut să ajungă în atenţia comercianţilor din Italia de Nord. El era reprezentat în statui şi imagini, ţinând în mâini cei trei săculeţi cu aur, iar mai târziu, când a devenit sfântul comercianţilor, sacii au devenit mingi de aur, care îi reprezentau pe cămătari.

Dacă în ghetuţele copiilor cuminţi, Moş Nicolae lasă dulciuri şi jucării, micuţii neastâmpăraţi găsesc şi câte o nuieluşă. Ideea nuieluşei care pedepseşte are la bază un episod din viaţa marelui ierarh din secolul al IV –lea, la sinodul de la Niceea când blândul Nicolae l-a pălmuit pe ereticul Arie, poate chiar cu mâna aflată astăzi în biserica Sfântul Gheorghe cel Nou, din Bucureşti. Palma Sfântului Nicolae este închipuită în zilele noastre în tradiţionala nuieluşă.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate