Connect with us
Data: 25/07/2025
.

Actualitate

Taragoturile au răsunat din nou la Vața de Jos. O nouă ediție reușită a festivalului emblematic în Țara Zarandului

Publicat

pe

 

 

Cei mai renumiți și apreciați interpreți ai taragotului s-au reunit din nou la Vața de Jos, acolo unde, vineri seară, a avut loc „Sărbătoarea Taragotului”. A fost o nouă ediție reușită, a XIII-a, a acestui festival emblematic din Țara Zarandului. La fel ca în fiecare an, evenimentul a reunit taragotiști de renume din țară, alături de interpreți îndrăgiți de folclor autentic.

Sursa foto: Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara

Mari taragotiști și interpreți consacrați, pe scenă

Sărbătoarea Taragotului”, eveniment organizat de Consiliul Județean Hunedoara prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, împreună cu Primăria și Consiliul Local al Comunei Vața de Jos, s-a bucurat, şi în acest an, de prezenţa unui public numeros şi a unor artiști de valoare.

Pe scenă au urcat mari maeștri ai taragotului – Ionel Coza, Nelu Gabor, Dan Gâdea, Mihai Teacă, Calin Borșe, Petrică Popa, Cosmin Marta, Adrian Scorobete, Valentin Bulai, Nicolae Jurj, Adrian Lucaci. Lor li s-au alăturat tineri taragotiști talentați, care duc mai departe tradiția acestui instrument muzical unic, Andrei Nicoară, Raul Igreț, Dragoș Cleș. De asemenea, publicul s-a putut bucura și de recitaluri ale unor îndrăgiți interpreți de muzică populară – Liliana Laichici, Ilie Medrea, Oana Lianu și Vlad Lință. Acompaniați de orchestra condusă de profesorul Ionel Coza și prezentați de Felicia Stoian, artiștii au oferit un spectacol de excepție, aplaudat de un public numeros și entuziast.

De la eveniment nu putea să lipsească maestrul Pera Bulz, originar din Vața de Jos și unul dintre cei mai apreciați taragotiști români, distins cu titlul de „Tezaur Uman Viu UNESCO”. Din cauza unor probleme medicale, Nea‘ Pera nu a putut cânta la taragot, de data aceasta, dar a fost prezent pe scenă și le-a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea acestui eveniment de suflet.

Advertisement

Deschiderea oficială a festivalului a fost făcută de primarul comunei Vața de Jos, Liviu Ioan Lință, care le-a mulțumit tuturor partenerilor și organizatorilor. „Mulțumesc maestrului Pera Bulz – Tezaur Uman Viu, care ne face cinste și duce mai departe faima comunei Vața de Jos. Mulțumim Consiliului Județean Hunedoara și domnului președinte Laurențiu Nistor pentru sprijinul acordat (…) Mulțumim doamnei ministru, Natalia Intotero, care este alături de noi și care ne sprijină în aceste demersuri, și, bineînțeles, co-organizatorului, Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, prin domnul manager Ciprian Roman. Nu este simplu să organizăm atâtea ediții a „Festivalului Taragotului” la Vața de Jos. Sperăm să ducem în continuare această tradiție. Ne-am străduit ca, și în acest an, să fie prezenți cât mai mulți taragotiști din mai multe generații și cât mai mulți soliști vocali de renume”.

Eveniment cultural de suflet

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a subliniat rolul acestui eveniment cultural de suflet. “Am participat, cu mare bucurie, la Sărbătoarea Taragotului”, un eveniment cultural de suflet, desfășurat la Vața de Jos. La cea de-a XIII-a ediție a acestei sărbători cu tradiție, m-am reîntâlnit cu Pera Bulz, instrumentist de excepție, care a făcut cunoscute locurile natale în țară și în lume. Prin contribuția adusă la promovarea culturii tradiționale din Țara Zarandului, a fost distins, pe deplin meritat, cu titlul de Tezaur Uman Viu. La spectacolul organizat de Consiliul Județean Hunedoara, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, în parteneriat cu Primăria Vața de Jos, am avut ocazia să-i ascult pe unii dintre cei mai renumiți taragotiști din țară, alături de alți tineri instrumentiști care le calcă pe urme. Prin ei, tradiția nu se pierde și este dusă mai departe identitatea neamului nostru. Felicitări managerului Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, Ciprian Roman și echipei sale pentru organizarea impecabilă a evenimentului. Mulțumesc tuturor instrumentiștilor și interpreților prezenți în recital care au reușit să încânte publicul prezent”, a transmis Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara.

Unul dintre cele mai îndrăgite festivaluri din județ

La eveniment a participat și deputatul PSD de Hunedoara, Natalia – Elena Intotero, fost ministru al Culturii. „O adevărată pledoarie pentru tradiție, talent și continuitate, cu maeștri ai taragotului care ne-au purtat prin istoria și frumusețea taragotului, un instrument unic românesc. Felicitări tuturor artiștilor, organizatorilor, și celor care susțin, an de an, această sărbătoare identitară. Felicitări domnului primar Liviu Ioan Lință și domnului președinte Laurențiu Nistor, oameni care pun suflet în fiecare inițiativă dedicată comunității, pentru susținerea constantă a culturii și tradiției locale”.

La rândul său, Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, a mulțumit tuturor celor care au fost prezenți la Vața de Jos. Sărbătoarea Taragotului”, la cea de a XIII-a ediție, a adus laolaltă taragotiști de renume din țară, care, alături de interpreți îndrăgiți de folclor autentic, au încântat publicul prezent în număr mare la Vața de Jos. Fiecare moment al spectacolului a fost gândit până în cel mai mic detaliu, iar munca și dăruirea artiștilor și a organizatorilor a fost pe deplin răsplătită de public. Mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi, atât artiștilor care au urcat pe scenă, cât și publicului care a fost alături de noi toți”.

Sărbătoarea Taragotului” de la Vața de Jos este una dintre cele mai îndrăgite manifestări culturale din județul Hunedoara. Festivalul emblematic în Țara Zarandului reunește oameni din toate colțurile țării în jurul unui instrument simbol al identității noastre – taragotul.

Advertisement

Actualitate

Tânără din Lupeni, arestată la domiciliu pentru viol asupra unui minor

Publicat

pe

Redactat de

 

O tânără, în vârstă de 27 de ani, din municipiul Lupeni, a fost arestată la domiciliu sub acuzația de viol asupra unui minor. Aceasta este bănuită că ar fi agresat sexual o fată de 14 ani, cu care locuia.

Pe 22 iulie, tatăl fetei a anunțat Poliția că fiica sa, în vârstă de 14 ani, nu a mai revenit la domiciliu. “Din verificările efectuate, polițiștii au stabilit că minora ar fi plecat de acasă în urmă cu câteva luni să locuiască la domiciliul unei tinere de 27 de ani, din municipiul Lupeni. Polițiștii s-au deplasat la adresa tinerei, unde a fost depistată minora, care a fost condusă la sediul poliției, în vederea continuării cercetărilor”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedara.

În cauză a fost sesizată și Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara.

În urma probatoriului administrat, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de viol asupra unui minor, iar la data de 24 iulie 2025 au dispus reținerea tinerei pentru 24 de ore. Aceasta a fost depusă la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Alba și a fost prezentată astăzi Judecătoriei Petroșani, care a dispus măsura arestului la domiciliu, pentru 30 de zile.

Advertisement

 

Foto: captură video IPJ Hunedoara
Citeste mai mult ...

Actualitate

SCRISOARE DESCHISĂ Sindicatul Național al Gărzii de Mediu

Publicat

pe

Redactat de

SCRISOARE DESCHISĂ
Către:
Guvernul României
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
Parlamentul României – Comisiile pentru Mediu
Administrația Prezidențială
Stimați decidenți,
Sindicatul Național al Garzii de Mediu (SNGM) vă adresează această scrisoare deschisă pentru a vă atrage atenția asupra unei situații care a depășit de mult pragul îngrijorării și care riscă să genereze consecințe ireversibile asupra mediului, sănătății publice și siguranței naționale: colapsul funcțional al Gărzii Naționale de Mediu.
Sănătatea mediului este astăzi în România o problemă de siguranţă naţională. Infracționalitatea de mediu crește cu cca 7% anual, adică de aproape trei ori mai repede decât PIB-ul mondial!!! România nu face excepție!
În timp ce poluatorii, traficanţii de deșeuri ilegale, infractorii de mediu au mijloace tot mai sofisticate pentru a face și acoperi infracţiunile la adresa mediului, noi, comisarii GNM, avem obligații tot mai mari și drepturi tot mai mici.
Garda Națională de Mediu are, conform legii, atribuții esențiale pentru prevenirea și combaterea poluării, a deșeurilor ilegale, a distrugerii habitatelor naturale, a incendiilor de vegetație necontrolate, a exploatărilor ilegale și a oricăror fapte cu impact negativ asupra mediului și sănătății cetățenilor. Cu toate acestea, realitatea din teren este alarmantă:
• România are un comisar GNM la 45.000 de locuitori. În alte state europene, acest raport este de 1 la 5.000 – 10.000.
• Mai puțin de 500 de comisari activi trebuie să gestioneze peste 250.000 km², într-un context de creștere a infracționalității de mediu.
• Comisarii de mediu sunt trimiși în teren fără echipamente de protecție, fără dotări corespunzătoare, fără pregătire continuă și fără statut profesional clar.
• Nivelul de salarizare nu reflectă volumul, complexitatea și riscurile activității. Posturile nu mai sunt atractive pentru specialiști, iar uzura fizică și psihică duce la plecări constante din sistem.
Suntem tot mai încărcați cu misiuni tot mai specializate, inclusiv din zona de activitate a altor instituții, fără a primi instrumente de acțiune pe măsură.
Lipsiți de suport juridic, de suport logistic adecvat și de suport psihologic, acum suntem pe lista tăierilor sporurilor pentru conditii vătămătoare.
Pentru comisarii de mediu, reducerea sporurilor pentru condiții vătămătoare înseamnă un atentat la demnitatea profesională, la minima siguranță fizică și financiară.
Conform responsabilităților legale pe care le avem, noi, comisarii de mediu, exercităm controale în medii profund toxice: gropi de gunoi, instalații industriale chimice, depozite de deșeuri medicale contaminate, incineratoare de deșeuri, stații de epurare, fabrici de ciment, rafinării.
Avem analize realizate de instituții abilitate care confirmă riscurile la adresa sănătății noastre la care ne supunem, zi de zi, în exercițiul funcțiunii.
Astfel, conform expertizei întocmite de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Muncii–INCDPM „Alexandru Darabont” București, activitatea comisarilor Gărzii Naționale de Mediu (GNM) se desfășoară în medii care implică expunerea frecventă la factori de risc biologic și chimic cu potențial ridicat de afectare a sănătății, fapt ce justifică în mod obiectiv acordarea sporului pentru condiții vătămătoare.
Nu avem un serviciu de permanență clar reglementat! Avem nevoie de un statut al comisarului GNM care să nu mai lase loc de ambiguități privind misiunea noastră profesională.
Munca noastră e una de linia întâi, plină de responsabilități, dar și plină de pericole! Apărarea mediului nu poate fi făcută la ”fără frecvență”!
Un GNM funcţional nu este doar o obligaţie internă, ci şi un angajament extern. România riscă sancţiuni europene drastice pentru nerespectarea directivelor de mediu, inclusiv a celor privind poluarea aerului, gestionarea deşeurilor sau protecţia biodiversităţii.
Cine are interesul să lase cale liberă celor care prejudiciază mediul și în acest fel, sănătatea publică, ținând GNM într-o stare de subfinanțare cronică??!
Chiar nu se înțelege că prejudiciul adus statului și societății, sănătății publice de către cei care fac infracțiuni de mediu, tot mai multe și tot mai grave, este de sute de ori mai mare decât resursele bugetare care ar trebui alocate pentru o motivare echitabilă și corectă a angajaților GNM, pentru finanțarea adecvată a acestei instituții!? Fiecare infracţiune de mediu nesancţionată înseamnă pierderi bugetare, daune ireversibile asupra sănătăţii publice şi costuri uriaşe de remediere ulterioară. E mai scump să nu avem Gardă Naţională de Mediu funcţională decât să o finanţăm adecvat!
Solicităm adoptarea de urgență a următoarelor măsuri:
1. Renunțarea la reducerile/ tăierile de sporuri pentru condiții vătămătoare în GNM
2. Reglementarea Serviciului de Permanență în GNM
3. Adoptarea Statutului profesional al comisarului de mediu care să definească atribuţiile, incompatibilităţile, riscurile specifice si protecția juridică a personalului din teren
4. Creșterea numărului de posturi pana la un raport rezonabil comisari/locuitori, în conformitate cu standardele europene
5. Dotarea comisarilor cu echipamente de protecție adecvate activității desfășurate
6. Alinierea salarizării la nivelul de responsabilitate, risc și incompatibilitate profesională, similar cu alte structuri cu atribuții de control și ordine publică.
7. Asigurarea formării profesionale continue, printr-un sistem dedicat, permanent și adaptat noilor provocări din domeniul mediului.
Dacă instituţiile statului aleg să ignore realitatea din teren, atunci îşi asumă deschis complicitatea la degradarea sănătăţii publice şi la proliferarea criminalităţii de mediu. SNGM nu va accepta pasiv acest dezastru anuntat! SNGM este pregătit să utilizeze toate pârghiile legale pe care le are la dispoziție pentru a-și apăra drepturile legale și legitime.
Avem încredere că veți ajuta instituțional ca Garda Națională de Mediu să fie, măcar acum în al 12-lea ceas, repusă cu adevărat în funcțiune. Pentru binele public! Fiți apărătorii celor care apără dreptul constituțional al românilor la un mediu sănătos!
Nu cerem privilegii. Cerem un sistem funcțional, în care să putem proteja ceea ce ne-a mai rămas: sănătatea, pădurile, apele, aerul și viitorul.
Un stat care nu-și protejează mediul devine, mai devreme sau mai târziu, un stat toxic pentru proprii cetățeni.
Lipsa acțiunii înseamnă complicitate. Să nu spuneți mai târziu că nu ați știut.
Cu considerație,
Sindicatul Național al Gărzii Naționale de Mediu
23 iulie 2025
Citeste mai mult ...

Actualitate

Mai multe cazuri de violență în familie în județ: Tată bătut de fiu, soră agresată de frate. Polițiștii hunedoreni intervin ferm

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii hunedoreni au intervenit, în această săptămână, în mai multe cazuri de violență în familie, înregistrate în diverse localități ale județului. În fiecare situație, oamenii legii au acționat rapid, luând măsuri legale ferme.

La Băcia, miercuri seară, un bărbat de 77 de ani a fost agresat de fiul său. „Un bărbat de 42 de ani, pe fondul consumului de alcool și a unui conflict cu tatăl său, în vârstă de 77 de ani, s-a deplasat la domiciliul acestuia și l-a agresat fizic. În acest caz, polițiștii au demarat cercetări pentru violență în familie, iar în urma administrării probatoriului, în cursul zilei de ieri, bărbatul de 42 de ani a fost reținut pentru 24 de ore și introdus în Centrul de Reținere și Arest Preventiv Gorj, urmând a fi prezentat magistraților, în vederea luării măsurilor legale”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Un alt incident a avut loc la Petrila, ieri după-amiază, când o femeie a sesizat Poliția cu privire la faptul că ar fi fost lovită de fiul ei, de 34 de ani, aflat sub influența alcoolului, ca urmare a unui conflict verbal. Formularul de risc a confirmat existența unui pericol iminent, iar polițiștii au emis ordin de protecție provizoriu pentru cincizile. Cercetările continuă sub aspectul comiterii infracțiunii de violență în familie.

În aceeași zi, la Lupeni, polițiștii au intervenit după ce o femeie a sesizat că un minor, în vârstă de 16 ani, din Lupeni, ar fi spart geamurile locuinței, un televizor și și-a agresat sora, în vârstă de 13 ani. Și în acest caz, polițiștii au constatat existența unui risc crescut de violență și s-a emis un ordin de protecție provizoriu. Polițiștii au întocmit, în acest caz, dosar penal pentru violență în familie și distrugere.

Intervenție, anchetă și protecție – trei direcții de acțiune

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara acționează prompt și integrat în toate în cazurile de violență domestică, intervenind atât pentru aplanarea conflictelor, emiterea ordinelor de protecție provizorii, întocmirea dosarelor penale și dispunerea de măsuri preventive, dar și prin acțiuni de informare în cadrul campaniei de prevenire „ Scuzele nu schimbă realitatea ”, menită să atragă atenția asupra normalizării abuzului în multe familii și comunități. Toleranța față de orice formă de agresiune este zero. Siguranța fiecărui cetățean este o prioritate.

Advertisement

Mesaj pentru victime

• Nu rămâneți în tăcere!
• Apelați 112 în orice situație de pericol!
• Cereți sprijin – poliția vă poate oferi protecție imediată.
• Violența nu se „rezolvă” cu scuze. Se repetă. Spune STOP!

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate