Connect with us
Data: 16/04/2024
.

Actualitate

Taximetrist ameninţat cu un cuţit de doi clienţi: „Dă-ne cheile maşinii şi banii!”

Publicat

pe

Cursă cu peripeţii ca-n filme

Incidentul s-a petrecut în noaptea de miercuri spre joi, la Hunedoara, poliţiştii reuşind să-l prindă pe unul dintre cei doi indivizi agresivi în mai puţin de o jumătate de oră

taximetrist amenintat 2Prin clipe de groază a trecut un taximetrist de 43 de ani, din Hunedoara, în noaptea de miercuri spre joi, după ce s-a trezit ameninţat cu un cuţit de doi clienţi pe care îi luase în maşină pentru a-i transporta spre zona Răcăştia din imediata apropiere a localităţii. Lama de cuţit rece, pe care a simţit-o în spate, la gât, i-a dat fiori de moarte taximetristului, care după ce a scăpat de cei doi indivizi a anunţat imediat poliţiştii, spunându-le tot coşmarul prin care a trecut.

Taximetristul a povestit că i-a luat pe cei doi clienţi din staţia aflată în zona Union din Hunedoara. Era cu puţin înainte de miezul nopţii când indivizii s-au urcat în maşină. I-au cerut taximetristului să-i ducă până la Răcăştia, doar că, în momentul în care au ajuns pe strada Furnalelor din oraş, cei doi i-au cerut taximetristului să oprească maşina pentru a-şi satisface nevoile fiziologice. Au coborât amândoi, iar când s-au întors unul dintre ei a urcat lângă şofer şi l-a prins după gât, spunându-i să le dea cheile taxi-ului, o Dacia Logan, şi banii pe care îi încasase până atunci. În acest timp, celălalt individ a deschis portiera maşinii, cea din dreptul taximetristului, l-a prins şi el de gât şi l-a înţepat cu un cuţit în ceafă, spunându-i şi acesta să le dea banii şi autoturismul. Apoi taximetristul a fost tras afară din maşinăşi buzunărit de cei doi, care i-au luat pormoneul în care avea actele personale, 65 de lei şi i-au smuls şi staţia de emisie-recepţie, după care au demarat în trombă, abandonându-l pe taximetrist în mijlocul străzii. Nu au mers foarte mult, fiindcă cel care a condus autoturismul se afla în stare de ebrietate, iar după aproximativ 30 de metri, au intrat într-un stâlp de iluminat public, abandonând maşina şi fugind.

taximetrist amenintatPrinşi şi reţinuţi

Poliţiştii au demarat imediat cercetările pentru a-i prinde pe cei doi indivizi. Astfel că, la circa o jumătate de oră de la comiterea faptei, oamenii legii au reuşit să pună mâna pe unul dintre suspecţi. Este vorba despre un bărbat de 36 de ani, din localitate, care a fost imediat reţinut pentru tâlhărie. În ceea ce îl priveşte pe cel de-al doilea individ, un tânăr de 24 de ani, din oraş, poliţiştii i-au dat acestuia de urmă în cursul zilei de ieri. Amândoi urmează să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Hunedoara cu propunere de arestare preventivă.

Colegii taximetristului sunt îngroziţi de cele întâmplate şi spun că se tem pentru viaţa lor, simţindu-se fără apărare. Şi asta pentru că niciodată nu pot şti cine li se urcă în maşină.

Advertisement

Actualitate

Lansarea volumului „Avram Iancu – Caracterul european al Revoluției Române din 1848-1849” al distinsului istoric dr. Gheorghe Firczak

Publicat

pe

Redactat de

Recent, la București, la Palatul Parlamentului, a avut loc un eveniment de o importanță deosebită pentru cultura și istoria țării noastre: lansarea volumului „Avram Iancu – Caracterul european al Revoluției Române din 1848-1849”. Prestigioasa lucrare poartă semnătura distinsului istoric hunedorean, dr. Gheorghe Firczak și a fost publicată la Editura „Cetate” Deva.

O lucrare de referință

Într-o atmosferă plină de emoție și reverență față de trecutul glorios al națiunii române, participanții au avut privilegiul să descopere și să sărbătorească figura emblematică a lui Avram Iancu, unul dintre eroii Revoluției de la 1848, cu un impact european remarcabil. Autorul, însoțit de o echipă de oameni de cultură și istorici de prestigiu, a adus în fața publicului o cercetare exhaustivă și profundă, oferind noi perspective și înțelegeri asupra perioadei tumultuoase a revoluției române din secolul al XIX-lea. Cu un limbaj riguros și o argumentație solidă, dr. Gheorghe Firczak a reușit să pună în lumină caracterul european al luptei pentru dreptate și libertate desfășurate de Avram Iancu și camarazii săi.

Momente de excepție

După o serie de discursuri pertinente, în care s-au subliniat valoarea incontestabilă a lucrării, precum și profesionalismul autorului, evenimentul cultural a culminat cu un moment folcloric de excepție.

Instrumentiștii Eugen-Ion Bulz, fiul marelui Pera Bulz – Tezaur Uman Viu din patrimoniul UNESCO, din comuna Vața de Jos, alături de profesorii Ionel Coza și Florin Luca au încântat audiența cu muzica tradițională din Țara Moților, loc de unde își are originea și eroul nemuritor Avram Iancu. Această evocare a spiritului popular a adus un omagiu adânc și autentic valorilor și tradițiilor care au alimentat lupta pentru independență și demnitate națională.

Dublu eveniment

Lansarea volumului „Avram Iancu – Caracterul european al Revoluției Române din 1848-1849” a reprezentat nu doar un moment de celebrare a trecutului glorios al României, ci și o oportunitate de a înțelege mai bine rădăcinile și aspirațiile unei națiuni spre libertate și demnitate.

Advertisement

Este un pas important în procesul de (re)descoperire și (re)definire a identității naționale și a rolului României în contextul european și mondial. Tot cu această ocazie a avut loc și lansarea unui DVD în care sunt prezentate aspecte din viața și activitatea mareului revoluționar Avram Iancu. Evenimentul de la Palatul Parlamentului a fost organizat de către Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale, Uniunea Culturală a Rutenilor din România, Asociața Județeană a Răniților Revoluției și a Urmașilor Eroilor Martiri Hunedoara – Deva, și Clubul Parlamentarilor “Ion Rațiu”, alături de Trustul Media SERVUS HUNEDOARA.

La finalul evenimentului, moderat de Francisc Gal, autorul lucrării, dr. Gheorghe Firczak, și Ioana Popescu, directorul televiziunii online SERVUS HD TV, au oferit celor prezenți câte un exemplar cu autograf al volumului și cu un DVD ce cuprinde emisiuni dedicate Bicentenarului Avram Iancu.

 

Dr. Gheorghe Firczak, autor

„Iată că am putut veni la Palatul Parlamentului pentru al sărbători pe Avram Iancu. În carte veți vedea că am găsit foarte multe similitudini între felul în care s-a desfășurat Revoluția pașoptistă la români și felul în care s-a desfășurat la la ruteni, cum s-a adresat anumitor conducători, Avram Iancu, și ce le-a spus acelorași conducători Adolf Dobrianski, unul dintre principalii lideri ai rutenilor din parioada 1848 – 1849. Nu vreau să spun foarte multe. Sper să vorbească volumul în locul meu în mintea și inimile dumnevoastră. Vreau să subliniez doar un singur lucru și să aduc un omagiu. Poate veți spune că sunt lipsit de modestie, dar așa m-am simțit eu atunci când scriam. Mă gândeam la celebrul personaj al lui George Călinescu, Bietul Ioanide, celebrul arhitect care lucra, și, în timp ce el lucra soția intra în cameră, îi ducea cafeluța sau niște fructe sau ceaiuri. Ei, așa s-a întâmplat cu mine. Deci, pe lângă mine, ca autor, și soția mea a avut cel puțin, cel puțin sufletește, un rol în scrierea acestei cătți și vreau să îi mulțumesc. Și mulțumiri speciale domnului primar Gorcea, de la Baia de Criș și domnilor virtuozi ai muzicii populare românești, pe care eu o iubesc”.

 

Advertisement

Iulius Firczak, președinte executiv și deputat UCRR

„Doresc să mulțumesc colegilor din Parlament, din Grupul parlamentar al minorităților naționale, pentru că sunt prezenți alături de noi, colegilor deputați de la PNL și PSD care sunt alături de noi, și, bineînțeles, tuturor membrilor Uniunii Culturale a Rutenilor din România și simpatizanților, care sunt alături de noi la acest eveniment”.

 

 

Valentin Popescu, director general Trustul Media Servus Hunedoara

„Avem o mare mulțumire că trustul nostru de presă are colaboratori precum dr. Gheorghe Firczak. De trei ani domnia sa realizează o emisiune de cultură și istorie și suntem printre puținele televiziuni locale care se pot mândri cu acest gen de emisiuni, pentru că dacă nu cunoaștem istoria, nu cunoaștem nimic. În momentul în care domnia sa mi-a spus despre carte, la care am scris postfața cu mare plăcere, am îmbrățișat imediat ideea. Am realizat 500 de DVD – uri, cu aceste emisiuni pe care dr. Gheorghe Firczak le-a realizat, patru la număr, despre Avram Iancu, la ultima având onoarea de a fi invitat. Puteți găsi pe acestea aceste emisiuni foarte intersante, despre care nu voi divulga nimic, lăsând publicului plăcerea de a le viziona. Sunt niște emisiuni extraordinare și, fără a-l flata, este o mare plăcere să vezi câtă istorie cunoaște domnul Firczak. De altfel, i-am și transmis că nu cred că voi mai găsi o persoană care cunoaște atâta istorie. Sunt convins că domnia sa va mai scrie multe cărți. Ne bucurăm, încă o dată, că vom continua acest gen de emisiuni, de cultură și istorie, în care domnia sa vorbește nu doar despre Uniunea Culturală a Rutenilor din România, ci și despre întreg spectrul istoric. Felicitări domnului doctor și mulțumiri că ne este colaborator și îi urez multă sănătate”

 

Advertisement

Varujan Pambuccian, liderul Grupului minorăților naționale din Parlament

„Lumea când vorbește de cărți de istorie se gândește la cărți imense. Dar, câteodată, o carte de genul acesta poate însemna mult mai mult. Cred că e o carte care a fost scrisă și cu mintea, și cu inima și, cunoscându-l pe Gheorghe Firczak, cred că așa a scris-o. Are informație foarte corectă, foarte clar expusă, dar, în același timp, se referă la o perioadă care îi este foarte dragă, cea a Revoluției de la 1848, la momentul în care națiunile europene au început să aibă conștiință de sine. 1848 a fost un moment foarte important pentru toate națiunile europene. Pentru națiunea română sentimentul ăsta transpare foarte clar în cartea pe care a scris-o dr. Firczak, prin faptul că vorbim de un sentiment de apartenență națională din ce în ce mai clar, mai profund cristalizat, și prin gestul pe care l-a făcut Avram Iancu, de a genera o Revoluție, care avea un profund fuindament național. Și, în felul ăsta, cred că trebuia înțeleasă replica pe care a avut-o acel moț care ne-a spus că unii au înțeles-o cu mintea, dar el a înțeles-o cu inima. Cred că este una dintre lecțiile cele mai importante pe care le-am primit în viață și mă bucur foarte mult că avem aici o carte care pune alături, combină, mintea cu inima, atunci când se referă la un lucru absolut fundamental, care este sentimentul de apartenență națională. ”

 

Liviu Mihaiu Gorcea, primarul comunei Baia de Criș

„Îl felicit pe domnul Gheorghe Firczak și vă spun că rar mi-a fost dat să văd atâta omenie la un om care este rutean și, din păcate pentru noi, nu este din Țara Moților. Sunt convins că știți foarte bine că din 1861 și până în 1876 Baia de Criș a fost capitala comitatului românesc Zarand. Sigur că, la patru ani după moartea lui Avrămuț, și am avut o discuție și cu domnul doctor pe această temă, s-a terminat cu această capitală a noastră, a moților. Fac parte dintr-o zonă în care noi am avut exploatări la suprafață și exploatări subterane. Patriotismul nu este numai iubirea pământului pe care te-ai născut. Este, dacă se poate spune așa, și iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de țară”

 

Lect. Univ. dr. Ilie Gherheș

„Îi mulțumesc domnului dr. Gheorghe Firczak pentru această invitație, pe care îl cunosc din 1995, de când a făcut un simpozion de istorie și terologie agrară unde eu, tânăr fiind, m-a impresionat și m-a stimulat deosebit de mult. N-am văzut niciodată atâția academicieni întruniți la un loc. De când îl cunosc pe domnul Firczak, de pe când era deputat, a făcut ceva pentru etnia aceasta a rutenilor. I-a înscris pe ruteni în constelația celorlalte etnii din România și, astfel, țara noastră, este mult mai frumoasă, mult mai bogată, mult mai frecventabilă în noul tezaur al Europei. Ce m-a impresinoat la această carte a fost dedicația. Foarte rar găsești o dedicație pe o carte scrisă în numele tatălui. Domnul doctor dedică această carte tatălui său și doamnei profesor de istorie Viorica Igelsky, prezentă aici în sală. Cartea, după părerea mea, este un adevărat eseu, care te limpezește, te răcorește, te primenește spiritual. Cu o calitate deosebită a expunerii, istoria devine mai înțeleasă și mai firească, mai limpede. Istoria este, totuși, de la cauză la efect. Face trecerea de la conștiința noastră de neam, de popor, la cea de națiune unitară. Cartea este o contribuție remarcabilă la tezaurul istoriografic pașoptist, dar și despre Avram Iancu. Cititorul reușește, de-a lungul paginilor cărții, să redescopere istorie și, mai mult decât atât, să aibă impresia că și el a știut aceste adevăruri, unele dintre acestea nefiind atât de limpede lămurite. Autorul, datorită experienței sale, dovedește o suveranitate senină și o serenitate proprie unui dacăl de vocație, un dascăl desăvârșit, reușind un discurs de o aleasă ținută științifică, dincolo de clișeele îndoctrinate despre subiectele istorice. În noaptea de 10 spre 11 septembrie 1872 Avram Iancu a murit. Probabil multă lume știe că Avram Iancu n-a avut cruce la mormânt și a primit crucea unui preot din satul Țebea, care este aceeași și în prezent. Parcă și acesta este un destin românesc sau un destin al eroilor noștri. După cum știm a fost o înmormântare cu o jelanie imensă, una grandioasă, națională. Îi felicit pe autorii prefaței, postfaței și al concluziilor. Simion Bărnuțiu a avut o vorbă după un discurs despre români și maghiari, în care spunea «am zis și m-am mântuit». Probabil că această carte a fost scrisă de către istoricul Gheorghe Firczak în ideea că se va mântui ca profesor de istorie, ca istoric”.

Advertisement

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Căutările persoanei posibil înecate, suspendate

Publicat

pe

Redactat de

Căutările pentru persoana posibil înecată în lacul de acumulare al Barajului Hațeg, din localitatea Sântămăria Orlea, au ajuns la a treia zi fără să ofere vreun rezultat concret.

Operațiunea de intervenție de astăzi a implicat echipaje extinse, printre care s-au numărat scafandri pompieri de la ISU Alba și ISU Hunedoara, alături de scafandri de la Serviciile Salvamont din județele Gorj, Harghita, Mureș și Hunedoara.

”Cea de-a treia zi a căutărilor persoanei posibil înecate în lacul de acumulare al Barajului Hațeg, din localitatea Sântămăria Orlea, s-au încheiat fără niciun rezultat. La intervenția de astăzi au participat scafandri pompieri de la ISU Alba și ISU Hunedoara, dar și scafandri de la Serviciile Salvamont din județele Gorj, Harghita, Mureș și Hunedoara. Astăzi, la misiunea de căutare s-au folosit aparate speciale pentru detectarea corpurilor de dimensiuni medii și mari, aflate sub apă, acționând, totodată, și scafandri”, transmite ISU Hunedoara.

În funcție de starea vremii, căutările vor fi reluate. Județul Hunedoara se află sub incidența unei atenționări meteorologice „Cod galben ” de averse, grindină, descărcări electrice și vijelii, valabil până în data de 17.04.2024, ora 20.00.
De asemenea, meteorologii au transmis și o informare meteo de instabilitate atmosferică, valabilă până în data de 18.04.2024, ora 20.00.

FOTO: ISU Hunedoara

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Transport public local gratuit pentru aproximativ 7.000 de pensionari din Deva – plafon majorat

Publicat

pe

Redactat de

Conducerea municipalității devene dorește majorarea plafonului de venituri până la care pensionarii din oraș pot beneficia de transport public local gratuit.

Ca urmare a creșterii punctului de pensie, de la 1 ianuarie 2024, o anumită categorie de pensionari rămâne fără gratuitate la transportul public local. Primarul municipiului Deva, Florin Oancea, a inițiat un proiect de hotărâre prin care plafonul să fie majorat, de la 1.500 lei la 2.000 de lei.

„Ne prețuim seniorii pentru ceea ce au făcut de-a lungul zecilor de ani, pentru orașul nostru! Având în vedere că, de la 1 ianuarie 2024, punctul de pensie a crescut la 2.032 de lei, o anumită categorie de pensionari rămâne fără gratuitatea la transportul public local din municipiul Deva. Pentru a-i ajuta pe acești pensionari, am hotărât să inițiez un proiect de hotărâre de consiliu local, prin care să creștem plafonul de la 1.500 lei la 2.000 de lei. Voi supune proiectul la vot consilierilor locali, în ședința ordinară din această lună. Astfel, pensionarii la care li s-au mărit pensiile, nu vor mai fi nevoiți să scoată din buzunar costul biletelor de călătorie pentru transportul public local. Biletele vor fi gratuite! Este un efort bugetar în plus la bugetul local, dar consider că o pensie de 2.000 de lei nu este mare, în condițiile în care rata inflației a crescut, lucru care presupune prețuri mai mari la alimente, produse, servicii etc.. Acest efort financiar este, în primul rând, o recunoaștere a contribuției seniorilor noștri care au muncit o viață pentru comunitatea locală. Din evidențele Casei Județene de Pensii, în Deva sunt în jur de 7000 de pensionari care se încadrează în acest plafon. Pensionarii noștri merită să fie răplătiți de către administrația publică locală, respectați și să ducă o viață demnă!”, a declarat Nicolae-Florin Oancea, primarul Municipiului Deva.

Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate