Actualitate
Teatrul de Artă din Deva a început noua stagiune în forță. „Duelul Pianiștilor”, a doua premieră din această toamnă
Noua stagiune a Teatrului de Artă din Deva a debutat în forță, instituția de cultură venind în fața publicului cu noi spectacole de înaltă ținută, oferite în această toamnă. Premiere de excepție și alte producții de calitate completează oferta culturală în noua stagiune. Spectacole valoroase se joacă pe scena edificiului cultural, dar și în deplasare, luna viitoare, în octombrie, teatrul devean participând la un festival internațional, dar și la un nou turneu în Germania.
Teatrul de Artă din Deva a dat startul noii stagiuni 2024-2025 la începutul acestei luni, pe 6 septembrie, cu premiera “Blinding Love” după o idee de Leonard Gershe, în regia lui Ion Mircioagă, spectacol realizat în colaborare cu Teatrul T.A.C.T. din Sighișoara și din distribuția căruia au făcut parte Aurelian Culea, Emilia Banciu, Gianina Iconaru și Ștefan Abrudan.
Spectacolul „Blinding Love” este o combinație unică de emoție și haz și spune o poveste captivantă, narată cu simplitate și profunzime, care invită publicul să reflecteze asupra dreptului fiecăruia de a se afirma. Următoarea reprezentație a spectacolului va avea loc în data de 25 octombrie, la ora 19:00, la Teatrul de Artă Deva.
Pe 4 octombrie, bate gongul pentru cea de-a doua premieră
În 4 octombrie, publicul este invitat la cea de-a doua premieră a stagiunii, la Teatrul de Artă Deva, „Duelul Pianiștilor”, în regia lui Sandu Grecu, după un roman de Mirel Taloș „Strania poveste a unui pian”, care are în centru înfruntarea artistică dintre doi pianişti și elementul pe jumătate realist, pe jumătate «fermecat», reprezentat de un pian. Condiția ideală a artei și culisele vieții artiștilor sunt reunite în acest roman despre artă și viață,despre iubire și crimă, cu accente fantastice și parabolice.
“Duelul Pianiștilor” (reluare cu distribuție nouă) este un spectacol despre creatori și demoni, dragoste și ură, sacrificiu și autodistrugere, talent și aroganță, moralitate și imoralitate. Un spectacol despre lupta interioară a artistului cu propria conștiință. Un spectacol despre noi, artiștii, care ne măcinăm în timp sufletul pentru ca lumea să devină mai bună, mai frumoasă”, spune regizorul Sandu Grecu.
Din distribuție fac parte Lorin Presecan, Aurelian Culea, Eugen Pădureanu, Andreea Pascu, Diana Dănilă, Gianina Iconaru, Mihai Feier, Ramona Băloiu, Dumitru Stegărescu.
Participare la Festivalul Internațional al Dramaturgiei Americane de la Bălți și un nou turneu în Germania
Activitatea artistică a Teatrului de Artă din Deva este una bogată, iar pe lângă reprezentațiile oferite publicului, actorii se pregătesc să participe, luna viitoare, la Festivalul Internațional al Dramaturgiei Americane de la Bălți (Republica Moldova), eveniment de amploare organizat de Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din aceeași localitate. În cadrul acestui festival, va fi prezentată piesa „Interludii”, scrisă de Eugene O’Neill, laureat al Premiului Nobel, adaptată de Alexander Hausvater, o co-producție a Teatrului de Artă Deva cu Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroșani. După aceea, actorii Teatrului de Artă din Deva vor pleca într-un nou turneu, al patrulea, în Germania.
“În 17 octombrie, suntem onorați să participăm la Festivalul Internațional al Dramaturgiei Americane la Bălți, unde vom juca piesa „Interludii”, în regia lui Alexander Hausvater. Începând cu 25 octombrie până în 28 octombrie, Teatrul de Artă Deva susține al patrulea Turneu în Germania, cu dublă sesiune teatrală „Lupul și Oița”, spectacol pentru copii, și „Aniversarea”, în regia lui Eugen Pădureanu. În acest turneu, celebrăm și promovăm valorile și cultura românească alături de colaboratorii noștri din Heidelberg, Stuttgart, Frankfurt și Offenburg. La finalul turneului vom demara repetițiile pentru o nouă premieră, de această dată, un spectacol muzical pentru copii „Motanul Încălțat”, în regia lui Vlad Popescu”, a declarat managerul Teatrului de Artă din Deva, Mihai Panaitescu.
Au trecut 113 ani…
Încă de la începutul anului, Teatrul de Artă din Deva are o activitate intensă, aducând în fața publicului numeroase spectacole deosebite. Pe lângă piesele prezentate, echipa teatrului devean, împreună cu conducerea Consiliului Județean Hunedoara – în subordinea căruia se află instituția de cultură – a marcat într-un mod deosebit împlinirea a 113 ani de la primul spectacol jucat, pe fațada clădirii edificiului cultural aflat în centrul istoric al orașului, fiind dezvelită o plachetă aniversară.
“113 ani… e mult?…e puțin? Cetatea noastră care a dat și numele localității a fost atestată prima dată acum 754 de ani, mai precis în 1269 ca și Castrum Deva, însă prima proclamare a orașului a avut loc în 1848 când Deva a avut primul consiliu ales și și-a luat destinul în propriile mâini. Sfârșitul secolului 19 a marcat o explozie arhitecturală, lucru nemaîntâlnit până în zilele noastre și anume … 1886 Primăria Deva, 1890 Palatul Prefecturii, 1895 Spitalul Orășenesc, 1899 Palatul Justiției. Pe locul fostului local Redut demolat în 1910 s-a ridicat, în nici doi ani, clădirea care în prezent adăpostește Teatrul de Artă din Deva și ce este demn de menționat este faptul că majoritatea fondurilor au fost donații publice. Greu de crezut sau acceptat în 2024… dar dorința de cultură civilizatoare a fost foarte mare. Clădirea a fost edificată în stilul Art Nouveau Maghiar de inspirație Secession Vienez. Aceasta capodoperă arhitecturală aflată astăzi pe lista monumentelor istorice a fost proiectată de celebrul cuplu de arhitecți evrei, Komor Marcell și Dezső Jakab specializați în construcția de sinagogi și săli de concerte în toată Europa. În 23 aprilie 1911 clădirea a fost dată în folosință ca Teatru Orășenesc (Színház), când în sala de spectacole a fost prezentată spectacolul lui Váradi Antal, intitulat “Prologul”. După aceea a fost interpretată opereta “Obsitos” de Emerich Kalman. De-a lungul timpului a suferit numeroase intervenții, fiind necesare lucrări de reparații și modernizare, dar în principiu a rămas la fel, o sală de spectacole specială cu o arhitectură interioară tubulară de operă vieneză cu cupolă și cupoletă ce favorizează o acustică perfectă ce o diferențiază net de alte construcții similare. Astăzi teatrul are 400 de locuri, este teatru de repertoriu cu o trupă de actori permanentă și cu dotări tehnice demne de vremurile pe care le trăim, dar și cu un palmares impresionant de producții proprii din dramaturgia contemporană și clasică”, a declarat managerul Teatrului de Artă Deva, Mihai Panaitescu.
Actualitate
Programul „Casa Verde Fotovoltaice”: Peste 7.600 de înscrieri, în Regiunea Vest
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că înscrierile pentru Regiunea Vest în Programul „Casa Verde Fotovoltaice” s-au încheiat.
Astăzi, 8 octombrie 2024, ora 10:00, a demarat sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în cadrul programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională – „Casa Verde Fotovoltaice”, pentru Regiunea Vest, respectiv judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş.
Bugetul de 229.110.000 lei alocat acestei regiuni a fost rezervat integral prin înscrierea unui număr de 7.637 de persoane fizice, dintre acestea, 999 fiind din județul Hunedoara.
De mâine, 9 octombrie 2024, începând cu ora 10:00, în Programul „Casa Verde Fotovoltaice” se vor putea înscrie unitățile de cult. Bugetul alocat este de 20.100.000 lei, buget ce permite înscrierea a 670 de unități de cult.
Actualitate
680 de copii și adulți cu dizabilități din Deva primesc indemnizația pentru luna septembrie 2024
Un număr de 680 de copii și adulți cu dizabilități din municipiul Deva vor beneficia de indemnizația aferentă lunii septembrie 2024, cu o sumă totală de 1.606.840 lei, care va fi virată în conturile acestora pe 10 octombrie 2024. Aceste plăți sunt destinate persoanelor încadrate în grad de handicap „grav cu asistent personal”.
Majoritatea beneficiarilor își vor primi indemnizațiile direct în conturile bancare, însă, în mod excepțional, 14 persoane cu handicap grav, aflate în curs de instituire a curatelei și care nu dispun încă de un cont bancar, vor putea ridica sumele cuvenite de la casieria Direcției de Asistență Socială Deva. Acest demers asigură sprijinul financiar necesar persoanelor vulnerabile din comunitate.
”680 de copii și adulți cu dizabilități primesc indemnizația pentru luna septembrie 2024. Peste 1.600.000 de lei de la bugetul local al municipiului Deva vor intra, joi, 10 octombrie 2024, în contul persoanelor cu dizabilităţi încadrate în grad de handicap “grav cu asistent personal” – pentru plata indemnizaţiei aferente lunii septembrie 2024. Astfel, suma de 1.606.840 lei reprezintă plata drepturilor băneşti pentru un număr de 680 de copii şi adulţi cu dizabilităţi, din municipiul Deva, care beneficiază de indemnizaţie lunară pentru persoana cu handicap grav. Prin EXCEPŢIE, 14 persoane cu handicap grav, care se află în curs de instituire a curatelei şi, ca atare, nu deţin încă un cont bancar, îşi vor ridica indemnizaţia de la casieria Direcţiei de Asistenţă Socială Deva (Str. I.L. Caragiale, nr. 4, etaj 1) – în zilele de miercuri și joi (9 și 10 octombrie 2024), după următorul program: miercuri, 9 octombrie 2024 – între orele 12:30 – 15:00; joi, 10 octombrie 2024 – între orele 8:30-11:00 și 12:30-15:00. Plata indemnizaţiei se face pe baza actului de identitate al persoanei cu dizabilităţi, precum și al persoanei care se prezintă la casierie pentru ridicarea drepturilor băneşti. De la 1 iulie 2024, cuantumul indemnizației lunare acordate persoanei cu dizabilităţi încadrate în grad de handicap „grav cu asistent personal” este 2.363 lei. Plata indemnizaţiei se asigură de către primăriile în a căror rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana cu dizabilităţi”, informează reprezentanții Direcției de Asistență Socială Deva.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
Actualitate
Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva, gazdă a Campionatului Național de Aeronave Ultraușoare
Aeroclubul Teritorial “Constantin Manolache” Deva găzduiește Campionatul Național de Aeronave Ultraușoare. Competiția, desfășurată în perioada 6 -13 octombrie 2024, reunește, anul acesta, 25 de echipaje formate din pilot și navigator, venite din toate aerocluburile teritoriale.
“În cadrul competiției, echipajele se vor întrece în două probe esențiale: proba de regularitate pe traiect și proba de aterizare de precizie. Proba de regularitate testează capacitatea echipajelor de a naviga cu exactitate pe un traseu prestabilit, respectând cu strictețe timpul și distanțele indicate. Proba de aterizare de precizie aduce un plus de dificultate, deoarece aterizările se punctează în funcție de locul în care aeronava atinge solul într-un careu special marcat. Careul este împărțit în mai multe zone, fiecare atribuită unui punctaj diferit, iar obiectivul piloților este să atingă zona care aduce cele mai multe puncte. Campionatul Național de Aeronave Ultrausoare de la Deva promite să fie o competiție deosebită, în care piloții și navigatorii își vor testa abilitățile la cel mai înalt nivel. Cu provocări complexe și manevre de precizie, evenimentul aduce în prim-plan excelența în aviația ultrausoară și spiritul de echipă”, arată reprezentanții Aeroclubului României.
Aeroclubul Teritorial “Constantin Manolache” Deva a mai găzduit astfel de competiții aviatice, atât naționale, cât și internaționale. În ianuarie 2023, a avut loc Campionatul European de Acrobație, clasa Intermediate. În septembrie 2022 s-a desfășurat Campionatul European de acrobație cu avionul, clasa Advanced. În 2021, tot Aeroclubul Teritorial “Constantin Manolache” Deva a fost gazda Campionatului European de Acrobație Clasa Intermediate, iar în vara lui 2019, pe aerodromul de la Săulești a avut loc Campionatul Mondial de Acrobație cu planorul, toate aceste evenimente reunind cei mai buni piloți din toată lumea.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Modificări în traficul feroviar, în noiembrie, din cauza lucrărilor la infrastructură. Vor fi afectate și trenuri care trec prin județul Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Corvinul a pierdut acasă de la Metalul Buzău
-
Politiccu 2 zile in urma
Prezidenţiale 2024| Termenul pentru depunerea candidaturilor la BEC s-a încheiat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Ștafeta Veteranilor Invictus” a ajuns la Deva. Adusă, în premieră națională, de un grup de copii care a însoțit alergătorii și bicicliștii
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de curent electric, programate în perioada 7 – 11 octombrie, în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Piesa de teatru “O noapte furtunoasă” se joacă la Deva, într-o distribuție de excepție
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Fotbal – tenis: Medalii naționale pentru CSM Deva și Comexim Lupeni
-
Actualitatecu o zi in urma
Incendiu puternic la o casă din Buceș. Intervenția pompierilor a durat peste patru ore