Actualitate
Meciul România – Kosovo, din Nations League, întrerupt

Joi, vineri și sâmbătă s-au jucat meciurile etapei a V-a, penultima din faza grupelor a UEFA Nations League. Printre acestea s-a numărat și partida România – Kosovo, din grupa C2.
Au părăsit terenul
Partida, care a avut loc pe Arena Națională din București era una decisivă pentru desemnarea câștigătoarei grupei din această a treia divizie valorică a competiției. Înaintea meciului, România avea 12 puncte din tot atâtea posibile, iar Kosovo 9, un egal asigurând „tricolorilor” câștigarea grupei, promovarea în divizia superioară și o situare bună în clasamentul cîștigătoarelor de grupe, pe baza căruia se stabilesc cele patru echipe calificate în play-off-ul Campionatului Mondial de fotbal de peste doi ani. Jocul se apropia de sfârșit, scorul era 0-0, kosovarii fiind mult mai periculoși, și a apărut incidentul de care mulți se temeau. A fost o altercație între Rrahmani și Alibec, după un fault al căpitanului oaspeților asupra fotbalistului român, cei doi s-au luat la harță și au intervenit și alții. Mai mult, din tribune s-a strigat „Serbia”, nefiind prima dată când acest incident apare la jocurile dintre dintre selecționate, însă și jucătorii din Kosovo au provocat publicul. În fine, kosovarii au părăsit terenul, și, după mai bine de oră, s-a fluierat finalul meciului, echipa adversă refuzând revenirea pe gazon.
Poziția Federației din Kosovo
Federația din Kosovo consideră că refuzul de a reveni pe teren a fost unul normal. „Federaţia de Fotbal din Kosovo (FFK) condamnă cu fermitate provocările şi comportamentele rasiste care au avut loc în timpul meciului de aseară dintre România şi Kosovo de la Bucureşti, în cadrul UEFA Nations League. Meciul a fost abandonat din cauza scandărilor continue rasiste şi anti-kosovare ale suporterilor români, care au repetat un comportament rasist şi provocator care dăunează grav spiritului fair-play-ului, valorilor fotbalului şi încalcă complet regulamentele şi principiile UEFA. Strigăte precum „Kosovo este Serbia” şi „Serbia, Serbia”, fluierând în timpul intonării imnului naţional al Kosovo, aruncarea cu obiecte dure în stadion şi alte acţiuni ofensive şi provocatoare au fost prezente pe tot parcursul meciului, creând o atmosferă inacceptabilă, care nu a fost sigură pentru jucătorii noştri. FFK avertizase de mai mult de două ori în scris organele relevante ale UEFA despre posibilitatea unor astfel de acţiuni, o dată cu câteva zile înainte de meci şi apoi cu câteva minute înainte de începerea acestuia. În ciuda acestor avertismente, suporterii români au continuat cu un comportament iresponsabil şi discriminator, forţând naţionala Kosovo să părăsească terenul din lipsă de siguranţă şi demnitate. Meciul, care până în momentul întreruperii a avut o performanţă excelentă a naţionalei Kosovo şi un rezultat de 0:0, a escaladat şi mai mult din cauza refuzului suporterilor de a-şi opri scandările rasiste şi provocatoare. În ciuda eforturilor antrenorului nostru, domnul Foda, pentru ca meciul să se joace şi să elimine astfel de acţiuni ale suporterilor români, totuşi şi în pauză comportamentul rasist a continuat. Într-o astfel de situaţie, jucătorii au ales pe bună dreptate să respecte reglementările UEFA împotriva rasismului şi să apere demnitatea statului Kosovo, ca membru egal al UEFA şi FIFA. Mai mult, după meci, un oficial român a intervenit în conferinţa de presă a naţionalei Kosovo, alungând jurnaliştii şi apoi, într-un act inacceptabil, a ameninţat şi agresat un jucător kosovar pe coridoarele stadionului. Acest comportament ruşinos şi inacceptabil a dus la reacţia imediată a reprezentanţilor FFK. Pentru toate aceste abateri grave, FFK a raportat imediat incidentele delegatului meciului şi a început să pregătească o plângere completă cu fapte şi dovezi care va fi înaintată organelor disciplinare ale UEFA. Credem că UEFA va acţiona în conformitate cu valorile sale de bază pentru a condamna ferm limbajul rasist şi alte acţiuni inacceptabile care au avut loc în timpul acestui meci. FFK îşi reafirmă angajamentul de a proteja demnitatea echipei naţionale a Kosovo şi valorile fotbalului, dar şi principiile UEFA şi FIFA pentru fotbal fără politică şi respect pentru „fair play”, ca un joc care trebuie să unească şi nu să dezbine. Rasismul şi discriminarea nu au loc în sport sau în societatea noastră”, a transmis federaţia kosovară de fotbal.
Mesajul FRF
Pe de altă parte, forul de la București și-a exprimat dezamăgirea față de atitudinea întregii delegații din Kosovo. “Federația Română de Fotbal (FRF) își exprimă profunda dezamăgire față de comportamentul delegației Kosovo și al jucătorilor adverși în timpul meciului de vineri seara, din Liga Națiunilor. Considerăm că acuzațiile venite dinspre echipa oaspete sunt nefondate și credem cu fermitate că acțiunile lor au fost premeditate. FRF le mulțumește celor aproape 50.000 de suporteri români prezenți pe stadion pentru menținerea unei atitudini civilizate și pentru că s-au abținut, pe cât posibil, să reacționeze la provocările jucătorilor kosovari. Este important de subliniat că în timpul meciului nu au existat scandări rasiste și nu s-a auzit nici măcar o singură dată sloganul „Kosovo este Serbia”. Mai mult, dorim să reamintim tuturor de decizia luată de Comisia de disciplină a UEFA cu privire la un incident similar în timpul meciului de anul trecut, în care Kosovo a acționat în același mod. Decizia a precizat clar că sloganul „Kosovo este Serbia” nu poate fi clasificat drept rasist și, prin urmare, nu poate declanșa procedura în trei pași. Acest aspect a fost reiterat și de delegatul UEFA în cadrul ședinței tehnice premergătoare meciului de seara trecută, ceea ce dovedește faptul că oficialii kosovari știau care sunt consecințele în momentul în care jucătorii lor au plecat la vestiare. Este regretabil că o echipă de fotbal alege să părăsească terenul și să se retragă în vestiar cu doar două minute înainte de fluierul final, văzând că nu mai are timp să obțină un rezultat favorabil. Această acțiune demonstrează o lipsă de respect față de sport și o desconsiderare totală pentru fair-play. În ceea ce privește presupusul incident de la conferința de presă de după meci, adus în discuție de federația din Kosovo, negăm categoric existența acestuia. Niciun oficial FRF nu a fost implicat și, de fapt, delegația din Kosovo este cea care a inițiat o confruntare cu jurnaliştii români la finalul declarațiilor făcute de oaspeți. Acest lucru poate fi confirmat de toți reprezentanții mass-media prezenți în zona respectivă. FRF crede cu tărie că fotbalul promovează valori care influențează pozitiv societatea și are puterea de a da exemple pentru generațiile viitoare. Din nefericire, comportamentul delegaţiei kosovare şi mai ales al jucătorilor săi, la Bucureşti, serveşte drept exemplu de „cum să nu acţionezi” în sportul profesionist. Așteptăm decizia UEFA în această privință. Cu toate acestea, având în vedere refuzul Kosovo de a încheia meciul pe teren și plecarea jucătorilor la vestiar fără acordul arbitrului, nu poate exista decât un singur rezultat, cel aliniat cu principiile jocului”, a anunțat FRF.
Ce spune regulamentul
Cei de la UEFA au reacționat la scurt timp după incidentele de la București. ”Meciul din Nations League dintre România și Kosovo a fost abandonat. UEFA va comunica informații suplimentare în timp util”, au transmis UEFA. Regulamentul UEFA face referire la ”refuzul de a juca și cazuri similare” în cadrul articolului 25. ”Dacă o asociație refuză să joace sau este responsabilă pentru ca un meci (inclusiv orice lovituri de departajare) să nu aibă loc sau să nu fie jucat în totalitate, Organul de Control, Etică și Disciplină al UEFA declară meciul pierdut de asociația în cauză. Mai mult, dacă circumstanțele cazului justifică acest lucru, Organul UEFA de Control, Etică și Disciplină poate impune orice alte măsuri disciplinare considerate adecvate asociației în cauză, inclusiv descalificarea din competiție. Organul UEFA de Control, Etică și Disciplină poate valida rezultatul așa cum era în momentul în care meciul a fost abandonat, dacă rezultatul meciului a fost în detrimentul asociației responsabile de abandonarea meciului. Dacă o asociație este descalificată în timpul competiției, rezultatele tuturor meciurilor sale sunt declarate nule, iar punctele acordate sunt pierdute. O asociație care refuză să joace sau este responsabilă pentru că un meci nu are loc sau nu este jucat în totalitate poate pierde toate drepturile la plăți de la UEFA, în funcție de gravitatea circumstanțelor. La primirea unei cereri motivate și bine documentate din partea asociației (asociațiilor) vătămate, administrația UEFA poate stabili o sumă de compensare datorată pentru pierderea financiară”, se arată în regulamentul UEFA
Actualitate
Rezultate bune pentru sportivii de la CSȘ Hunedoara

Ultimele zile au adus rezultate bune pentru tinerii legitimați la Clubul Sportiv Școlar (CSȘ) Hunedoara. Aceștia au obținut performanțe remarcabile la trei discipline sportive.
Lupte, atletism și handbal
Cel mai bun rezultat a fost obținut la lupte libere, la Călărași, la Campionatul Național Individual U20. Acolo Denis Huștiu a cucerit medalia de bronz în limitele categoriei de greutate de 86 de kilograme, iar Mădălina Streulea a fost pe locul al cincilea la 55, luptătorii hunedoreni fiind pregătiți de profesorii Mihai Streulea și Ioan Boca.
Performanțe notabile s-au obținut și la atletism. Astfel, la Cluj, la etapa zonală a Campionatului Național U10 – U14, hunedorenii au performat la U13, în proba de 300 de metri, unde la băieți Cătălin Molea și Darius Gavriloaiei au ocupat primele două poziții, în această ordine, iar Ana Gîdei a fost a treia la fete. Alți sportivi de la CSȘ Hunedoara au participat la prima ediție a concursului “West Athletics Run Juniors”, categoriile de vârstă U16 – U18, defășurat la Lugoj. Astfel, Răzvan Toth a câștigat cursa de 800 de metri la U18, iar la U16 ștafeta de 4X100, în componența Alexandru Avrămuțiu, Mihai Cocoș, Lucas Văduva și Alejandro Crețu a fost prima în concurs, Alexandru Avrămuțiu a fost pe doi la 800, iar Giulia Mic a treia la 200. Atleții de la CSȘ Hunedoara sunt antrenați de profesorii Olimpia Lazăr și Mircea Popovici, sub coordonarea directorului clubului, prof. Marieta Ilcu Răileanu și supervizați, voluntar, de prof. Ștefan Beregszaszy, antrenor emerit. În fine, handbalistele junioare IV de la CSȘ Hunedoara au participat la un turneu puternic, la Herculane, la care au luat startul opt echipe. La „Cupa Hercules”, așa cum se numește competiția, fetele pregătite de prof. Angela Dinga, au terminat pe poziția secundă, după clubul gazdă, Hercules, și au depășit în clasament pe HCM Craiova, ACS Novaci, CS Giroc, LPS Banatul Timișoara, CSH Orșova și CSM Slatina.
Actualitate
Eveniment rutier soldat cu doi răniți, în municipiul Lupeni

Astăzi, în jurul orei 13:00, Poliția Municipiului Lupeni a fost sesizată cu privire la producerea unui accident rutier pe DN66A, pe raza municipiului Lupeni.
La fața locului s-au deplasat de urgență polițiștii rutieri, care, în urma cercetărilor preliminare, au stabilit faptul că un tânăr în vârstă de 26 de ani, din orașul Uricani, în timp ce conducea un autoturism din direcția Vulcan – Lupeni, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a părăsit partea carosabilă și a lovit un stâlp.
În urma impactului, atât conducătorul auto, cât și o pasageră în vârstă de 14 ani, din orașul Uricani, au suferit vătămări corporale. Cele două persoane au fost transportate la o unitate medicală din municipiul Lupeni, pentru acordarea de îngrijiri de specialitate.
În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, continuând cercetările în vederea stabilirii cu exactitate a tuturor împrejurărilor producerii accidentului rutier.
Actualitate
Percheziții în Deva, Orăștie și în alte două localități din județ, într-un dosar de trafic de droguri. Patru persoane, reținute

Patru persoane, cu vârste cuprinse între 26 și 40 de ani, au fost reținute, la capătul unor percheziții ce au avut loc în județele Hunedoara, Alba și Cluj, într-un dosar de trafic de droguri. Acestea sunt suspectate că ar fi procurat, manipulat, oferit cu titlu gratuit şi vândut unor consumatori diferite cantităţi de cocaină, canabis, droguri sub formă de cristal şi substanţe psihoactive.
„Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba Iulia, au documentat activitatea infracţională a patru bărbaţi, de 26, 28, 37 şi 40 de ani, cercetaţi pentru trafic de droguri de risc şi mare risc şi pentru efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii. Cercetările efectuate au relevat că, în perioada 2024 – 2025, cei patru bărbaţi ar fi procurat, manipulat, oferit cu titlu gratuit şi vândut unor consumatori din judeţele Alba, Hunedoara şi Cluj, diferite cantităţi de cocaină, canabis, droguri sub formă de cristal şi substanţe psihoactive, cu preţuri cuprinse între 50 şi 450 de lei, pentru un gram”, se arată într-un comunicat transmis de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).
Pe parcursul percheziţiilor domiciliare efectuate în judeţul Alba – municipiul Blaj şi oraşul Ocna Mureş, în judeţul Cluj – localitatea Floreşti, în judeţul Hunedoara – municipiile Deva şi Orăştie, satele Romos şi Balşa, au fost descoperite şi ridicate aproximativ 800 de grame de canabis, aproximativ 100 de grame de droguri de mare risc, sub formă de cristal, 4 cântare electronice, obiecte folosite la ambalarea şi porţionarea drogurilor, 32.100 de lei şi 900 de euro, 10 telefoane mobile, precum şi alte mijloace de probă.
“La data de 20 mai 2025, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus reţinerea celor patru bărbaţi, urmând ca astăzi, 21 mai, acestea să fie prezentate judecătorului de drepturi şi libertăţi, din cadrul Tribunalului Alba, cu propunere de arestare preventivă”, se mai menționează în același comunicat.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Hunedoara şi Cluj, al poliţiştilor din cadrul Poliţiei Municipiului Deva, Poliţiei Municipiului Orăştie, Poliţiei Municipiului Blaj, Poliţiei Municipiului Aiud, precum şi al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Avram Iancu” Alba şi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timişoara.
- Actualitatecu 3 zile in urma
FOTOGALERIE| Revedere emoționantă, după 50 de ani. Generația 100 de la „Decebal” s-a reunit, la o jumătate de secol de la absolvirea liceului
- Actualitatecu 2 zile in urma
Nicușor Dan s-a impus în Deva, Hunedoara și în alte trei localități urbane ale județului
- Actualitatecu 3 zile in urma
Accident pe DN7, la intrare în Deva: șofer de 76 de ani rănit în urma unei coliziuni cu un camion condus de un cetățean polonez
- Actualitatecu 2 zile in urma
Două cazuri de violență domestică, în Hunedoara și Simeria. Dosare penale și ordine de protecție provizorii emise de polițiști
- Actualitatecu 2 zile in urma
Parc de 3,6 hectare în Deva, susținut prin fonduri europene
- Actualitatecu 3 zile in urma
George Simion, președinte în 60 de localități din județul Hunedoara. Nicușor Dan a câștigat doar în 9 localități
- Politiccu 2 zile in urma
Harta votului în țară. Nicușor Dan, președinte al României cu 53,60% din voturi
- Actualitate - Evenimentcu 3 zile in urma
Alegeri prezidențiale, turul 2. Peste 42% dintre hunedorenii cu drept de vot s-au prezentat la urne, până la ora 17:00