Actualitate
Andre Rieu va concerta, via satelit, şi în faţa devenilor
Teatrul de Artă din Deva va transmite, din nou, live şi în format HD, concertul anual al lui Andre Rieu, cel cunoscut şi sub numele de „Regele Valsului”. Evenimentul va avea loc în 13 iulie, de la ora 21:00 şi va fi transmis în direct de la Maastricht, oraşul natal al compozitorului. În cadrul concertului Andre Rieu va fi acompaniat de faimoasa lui orchestră Johann Strauss, soprane, tenorii cât şi o serie de invitaţi speciali. Biletele pentru spectacol se pot procura de la Agenţia Teatrală din Deva la preţul de 40 de lei.
Actualitate
Noi proiecte ale administrației din Crișcior
Situată în legendara Țară a Moților, comuna Crișcior, cu o populație de circa 4.000 de locuitori, este una dintre localitățile rurale mari din județul Hunedoara. Comuna se întinde pe o suprafață mai mare de 40 de kilometri pătrați și are în componență localitatea de reședință Crișcior și satele aparținătoare Gurabarza, Valea Arsului și Zdrapți.
Se trece la digitalizare
Ca mai toate localitățile din Țara Moților, și Crișciorul a fost un important centru minier, activitate care, acum, din păcate, ține de istorie. Mineritul a făcut ca unele zone centrale ale comunei să arate ca la oraș. Acest lucru, însă, nu înseamnă că aici nu sunt obiective care merită a fi văzute. Astfel, aici funcționează schitul „Sfânta Treime”, pe raza satului Gurabarza. De asemenea, pot fi vizitate și două biserici cu o vechime apreciabilă, fiind vorba despre cea de zid, din Crișcior, ctitorită în secolul al XIV-lea, și cea de lemn de la Zdrapți, ridicată în 1852.
De asemenea, în Crișcior mai există un monument al eroilor, dar și un muzeu al satului, care dezvăluie multe dintre tradițiile zărăndene. De asemenea, în comună există și un liceu, nu multe localități rurale din țară având așa ceva pe raza lor administrativ teritorială. Liceul Tehnologic „Crișan” din Crișcior, așa cum este titulatura oficială a unității de învățământ, se află într-un amplu proces de modernizare și reabilitare, iar lucrările merg bine, apropiindu-se de finalizare. De asemenea, a fost reabilitat și modernizat sediul primăriei, urmând ca instituția să treacă la digitalizare, în urma unui proiect ce va fi depus de administrația locală, realeasă în funcție la alegerile din luna iunie a acestui an. „Joi, 19 septembrie, se lansează Programul Național pentru Transformarea Digitală a Autorităților Publice Locale. Acest program, derulat prin Ministerul Cercetării, Inovării și Dezvoltării și numit, pe scurt, DigiLocal, asigură o finanțare de maxim 75.000 de lei pentru primăriile de comune, iar noi avem documentația întocmită și o vom depune odată cu deschiderea sesiunii aferente. DigiLocal este primul program integrat de digitalizare a administrațiilor publice locale. Primăriile sunt instituțiile cu care cetățenii interacționează cel mai des. Prin acest program se dorește interconectarea sistemelor informatice ale administrațiilor cu Ghișeul.ro, platforma oficială de plăți online a statului român, pentru plata simplă, rapidă și sigură a serviciilor publice digitale, a taxelor și a impozitelor, dezvoltarea de interfețe standardizate pentru comunicarea cu cetățenii, site-uri care să fie accesibile prin câteva clickuri, astfel încât populația să utilizeze ușor și sigur serviciile publice electronice, consolidarea securității cibernetice la nivelul administrației locale, pentru că serviciile digitale locale sunt cele mai accesate de cetățeni și, mai ales, achiziția echipamentelor IT pentru creșterea capacității administrative și asigurarea interoperabilității, astfel încât oamenii să nu mai facă drumuri inutile și să nu mai stea la cozi. Finanțarea se va acorda pe principiul «primul venit, primul servit» și suntem optimiști”, a declarat Ovidiu Ilie Furdui, primarul reales al comunei hunedorene Crișcior.
Fonduri pentru silvo-mediu
Pe de altă parte, administrația publică locală din Crișcior a depus documentația necesară pentru obținerea de subvenții de la Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) pentru pădurile aflate în proprietatea publică și privată a comunei. „Este vorba despre o schemă de ajutor de stat pe domeniul silvo-mediu și climă, acordată de APIA, cu fonduri europene nerambursabile, pe Intervenția DR – 07. Prin accesarea acestor subvenții vom putea proteja mult mai bine zonele împădurite pe care le avem în proprietate și, mai ales, vom putea exploata, în condiții cât mai favorabile, cu tehnologie modernă, masa lemnoasă la care avem dreptul prin lege. Vor fi subvenții de 38 de euro pe hectar pentru protejare și de 137 de euro pe hectar pentru exploatare, acestea fiind acordate anual. Programul are o valabilitate de cinci ani și ne vine în ajutor întrucât, deși avem proiectul de introducere a gazului metan, lemnele sunt necesare”, a mai spus actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui.
Actualitate
Microbuz cu șapte persoane, implicat într-un accident rutier, la Merișor. A fost activat Planul Roșu de Intervenție
Un microbuz în care se aflau șapte persoane a fost implicat într-un accident rutier, produs pe raza localității Merișor. Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție.
“În urmă cu scurt timp, a avut loc un accident rutier pe raza localității Merișor, în care a fost implicat un microbuz în care se aflau 7 persoane. Având în vedere numărul persoanelor implicate, pentru optimizarea misiunii de răspuns, la nivelul județului Hunedoara a fost activat Planul roșu de intervenție. La fața locului au fost alocate de urgență o autospecială de descarcerare, 2 ambulanțe SMURD, o autospecială de transport personal și victime multiple și 2 ambulanțe ale Serviciului de Ambulanță Județean. De asemenea, a fost prealertat elicopterul SMURD. După prima evaluare la locul evenimentùlui, 2 persoane necesită îngrijiri medicale, celelalte fiind în afara oricărui pericol”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.
ISU Hunedoara a mai transmis că, în urma accidentului rutier, două femei în vârstă de 19, respectiv 35 de ani, au fost asistate medical la locul intervenției, fără a fi necesar transportul acestora la spital.
Din cauza accidentului, circulația rutieră a fost temporar blocată pe sensul de mers Hațeg – Petroșani.
Sursa foto: ISU Hunedoara
Actualitate
BURSE ȘCOLARE 2024 – 2025. Modificări privind bursele sociale. Câte tipuri de burse pot primi elevii și pe ce criterii se acordă acestea
Anul școlar 2024-2025 aduce modificări importante în sistemul de acordare a burselor școlare în învățământul preuniversitar de stat – în special, în privința bursei sociale, singurul tip de burse de care pot beneficia și elevii din învățământul primar.
Modificările sunt reglementate de noua Metodologie-cadrul de acordare a burselor, aprobată prin Ordinul ME nr. 5.518/2024.
Astfel, principalele NOUTĂȚI vizează:
– luarea în calcul a venitului pentru acordarea bursei sociale în cazul elevilor din familii monoparentale
– creșterea limitei de vârstă, de la 18 la 30 de ani, pentru acordarea bursei sociale în cazul elevilor neangajați pe piața muncii și înscriși în învățământul cu frecvență redusă sau programele de tip „A doua șansă”
– introducerea unui nou tip de bursă – bursa de reziliență, acordată pentru a motiva elevii cu rezultate medii să progreseze
Elevii din învățământul preuniversitar de stat pot primi 7 tipuri de burse, în anul școlar 2024 – 2025. Bursele școlare se acordă la cerere, iar unele dintre categorii pot fi cumulate.
Sumele alocate pentru burse sunt neimpozabile și nu sunt luate în considerare la calculul venitului net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea venitului minim garantat, precum și pentru alte beneficii de asistență socială.
TIPURILE de burse, CUANTUMUL minim și CRITERIILE de acordare:
– BURSA DE EXCELENȚĂ OLIMPICĂ I – între 925 lei/lună și 3.700 lei/lună. Se acordă elevilor de gimnaziu și liceu care obțin premiile I, II, III, mențiune sau medalii asimilate acestor distincții la olimpiadele școlare internaționale și campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației. Se plătește pe toată durata anului școlar următor obținerii distincției. (Cuantumul bursei se raportează la nivelul salariului minim brut pe economie, la data acordării bursei).
– BURSA DE EXCELENȚĂ OLIMPICĂ II – 700 lei/lună. Recompensează eleviide gimnaziu și liceu care obțin premiile I, II, III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației. Se plătește pe toată durata anului școlar următor obținerii distincției.
– BURSA DE MERIT – 450 lei/lună. Se acordă elevilor de gimnaziu și liceu (mai puțin elevii din clasele a V-a și a IX-a) cu media generală pe anul școlar anterior mai mare sau egală cu 9,50; elevilor din clasa a V-a cu media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu 9,50; elevilor din clasa a IX-a cu media de admitere în învățământul liceal sau profesional și dual mai mare sau egală cu 9,50; elevilor care au obținut premiile I, II și III la etapele județene ale olimpiadelor școlare, premiul I la etapele naționale ale concursurilor școlare și extrașcolare, medalia de aur la campionate naționale organizate de federațiile sportive naționale olimpice. Bursa se plătește pe perioada cursurilor școlare.
-BURSA DE REZILIENȚĂ – 300 lei/lună. Se acordă elevilor de gimnaziu și liceu (mai puțin elevii din clasele a V-a și a IX-a) cu media generală cel puțin 7 în anul școlar anterior; elevilor din clasa a V-a cu media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu 7; elevilor din clasa a IX-a cu media de admitere în învățământul liceal sau profesional și dual mai mare sau egală cu 7; elevilor cu afecțiuni oncologice sau cornice.
-BURSA SOCIALĂ – 300 lei/lună. Se acordă elevilor din învățământul primar, gimnazial, liceal, „A doua șansă” sau cu frecvență redusă, care provin din familii cu venituri mici (sub 50% din salariul minim net pe economie, pe membru de familie); elevilor din familii monoparentale cu venit pe membru de familie mai mic de un salariu minim net pe economie; elevilor cu unul sau ambii părinți decedați și elevilor asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială; elevilor cu deficiențe/afectări funcționale produse de boli și elevilor cu afecțiuni oncologice sau cronice; elevilor proveniți din familii care beneficiază de venit minim de incluziune. Bursa socială se acordă și pe perioada vacanțelor școlare.
– BURSA TEHNOLOGICĂ – 300 lei/lună. În anul școlar 2024 – 2025, se acordă doar elevilor înmatriculați în cadrul specializărilor din învățământul profesional, inclusiv dual, nivel 3 EQF/CNC.
– BURSA PENTRU MAMELE MINORE – 700 lei/lună. Se acordă mamelor minore care revin la școală (cursuri de zi) după naștere, cu condiția menținerii statutului de minor. Se acordă pe perioada cursurilor școlare, cu excepția lunilor în care elevele cumulează minimum 60 de absențe nemotivate.
Tipurile de burse care pot pot fi CUMULATE:
– bursa socială se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II/ bursa de merit/bursa de reziliență și cu bursa tehnologică
– bursa tehnologică se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II/ bursa de merit/bursa de reziliență și cu bursa socială
– bursa pentru mamele minore se poate cumula cu toate tipurile de burse școlare
Direcția de Asistență Socială Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
A început implementarea proiectului pentru o școală ecologică în comuna Pestișu Mic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 76, în apropiere de Vălișoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Zăpada s-a așternut, la mijloc de septembrie, în zonele montane înalte
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Vetuța Stănescu: ”PSD este în epoca isteriei politice, după ce și-a dinamitat electoratul fidel din județul Hunedoara”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Universitatea din Petroșani, printre instituțiile acreditate pentru formare psihopedagogică în anul universitar 2024-2025
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 16 – 20 septembrie, în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Traficul feroviar a fost oprit temporar pe secțiunea Deva – Ilteu. Șase trenuri de călători, afectate
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Sensul giratoriu de pe DN 66, din Hațeg, ar putea fi finalizat luna aceasta