Actualitate
Anunț șoc: „Vom închide toate oficiile poștale din țară!”. Reacția Sindicatului Lucrătorilor Poștali
Directorul general al companiei Poșta Română, Valentin Ștefan, a declarat că oficiile poștale din întreaga țară vor fi închise treptat, iar spațiile în care funcționează acestea ar urma să fie închiriate, principala motivație fiind lipsa de rentabilitate.
„Vom închide oficiile poștale. Miza pentru care încă le ținem deschise este că, totuși, încă avem oameni pentru care avem o datorie morală, care și-au dedicat viața Poștei Române. Sunt oamenii care au lucrat 30-40, unii chiar 50 de ani pentru o companie și nu poți sa le spui: „de mâine caută-ți de lucru”. Așa că, gradual începem să le închidem, să reducem activitatea în oficiile poștale”, a declarat Valentin Ștefan, directorul general al companiei Poșta Română.
Compania a transmis, ulterior, un comunicat în care arată că, de fapt, închiderea oficiilor poștale NU reprezintă o prioritate. “Poșta Română NU ia în considerare reducerea prezenței sale în țară, prezență pe care și-a consolidat-o în ultimii ani, când pentru prima oară, în anul 2023, a reușit să aibă cel puțin un salariat în fiecare UAT din România. Închiderea oficiilor poștale NU reprezintă o prioritate pentru Compania Națională „Poșta Română” S.A. Închiderea și deschiderea de subunități poștale este un proces continuu, început în urmă cu 34 ani. Anual, aproximativ 500 subunități poștale sunt închise, în timp ce multe altele se deschid. (…) În declarațiile sale, Directorul General a ținut să sublinieze faptul că unele oficii poștale sunt neprofitabile și că toate companiile de poștă din Europa au adoptat o politică de reducere a prezenței teritoriale prin oficii poștale. Poșta Română se înscrie în acest trend de modernizare a companiilor de poștă prin transformarea prezenței poștale din România dintr-o prezență mixtă de subunități proprii, închiriate sau în regim de semi-franciză, într-o prezență PUDO (pick-up drop-off points) în sistem propriu sau în regim de franciză. Totodată, Directorul General a declarat că reducerea prezenței prin subunități poștale se face treptat, prin ieșirea naturală a salariaților din sistem, și nu într-un mod abrupt, așa cum s-a întâmplat în Ungaria în anul 2023 și 2024, când au fost închise peste 300 oficii, respectiv 100 oficii poștale”, se arată în comunicat.
Sindicatul Lucrătorilor Poștali a cerut demisia directorului general
Anunțul șefului Poștei Române cu privire la închiderea oficiilor poștale a stârnit îngrijorare în rândul angajaților. Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România (SLPR) a reacționat și a transmis, la rândul său, un comunicat în care condamnă “managementul defectuos” al actualei conduceri a Companiei Naţionale Poşta Română, cerând demisia directorului general Valentin Ştefan.
“Deciziile şi declaraţiile recente, urmate de clarificări contradictorii, reflectă o lipsă totală de viziune, competenţă şi responsabilitate, punând în pericol viitorul acestei instituţii fundamentale pentru infrastructura naţională. Privatizarea şi liberalizarea unor sectoare esenţiale în România au generat multiple provocări şi nemulţumiri în rândul populaţiei. În contextul managementului defectuos al Companiei Naţionale Poşta Română, problema devine şi mai evidentă”, se arată în comunicatul organizaţiei sindicale.
Sindicaliștii mai arată că declarația recentă a directorului general Valentin Ștefan, conform căreia „oficiile poștale nu sunt profitabile și nu au niciun viitor” a generat un val de panică și a subminat încrederea publicului si partenerilor de contract în Compania Națională Poșta Română. “Aceasta nu este prima dată când Directorul General face declarații iresponsabile care afectează grav imaginea companiei. Ulterior, clarificările venite din partea companiei au încercat să contrazică declarația inițială, dar caracterul duplicitar și mincinos al acestei abordări este evident”, se mai arată în comunicatul SLPR.
Pe lângă demisia directorului general, sindicaliştii mai solicită instituirea unui plan naţional de redresare, care să includă modernizarea, diversificarea serviciilor şi recâştigarea încrederii publicului, implicarea angajaţilor şi sindicatelor în procesul de decizie, pentru a asigura transparenţă şi soluţii sustenabile, monitorizarea strictă a activităţii conducerii companiei, pentru a preveni alte greşeli strategice sau declaraţii dezastruoase.
SLPR a solicitat Guvernului să intervină de urgenţă “pentru a proteja acest serviciu public esenţial, să ia măsuri decisive împotriva actualei conduceri şi să iniţieze un plan serios de modernizare şi redresare”.
Actualitate
Investiții în centre rezidențiale din județ. Contractele de finanțare, semnate
Reprezentanții Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Hunedoara au informat că, astăzi, 20 noiembrie 2024, au fost semnate contractele de finanțare, în valoare totală de 643.288,54 lei, finanțare nerambursabilă acordată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, pentru decontarea contravalorii achizițiilor de produse pentru dotarea a șase centre rezidențiale.
Este vorba despre patru Case de tip familial pentru copii cu dizabilități și două Centre de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități, aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Hunedoara – Consiliul Județean Hunedoara, în calitate de beneficiar.
“Aceste investiții au fost aprobate prin Ordinul Ministrului Muncii și Solidarității Sociale nr.3234 din data de 08.11.2024 aprobat de către Doamna Ministru Simona Bucura -Oprescu. Contractele de finanțare au fost semnate de către Doamna Geanina Marina Ian, Director General al D.G.A.S.P.C. Hunedoara , în calitate de beneficiar, și de către Doamna Laura- Simona Sabău, Director Executiv al A.J.P.I.S. Hunedoara, pentru autoritatea finanțatoare- Ministerul Muncii și Solidarității Sociale”, au transmis reprezentanții AJPIS Hunedoara.
Sursa foto: AJPIS Hunedoara
Actualitate
Filmul „Moromeții 3” va avea o proiecție specială la Deva
„Moromeții 3”, unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, va avea o proiecție specială, marți, 26 noiembrie, la Deva. La evenimentul, ce va avea loc începând cu ora 19:00, la Teatrul de Artă din municipiu, vor participa actorii Olimpia Melinte și Alex Cătălin.
Anul 1954 îl pune pe Niculae Moromete la încercare: iubirea tumultoasă cu o femeie măritată, criza de conștiință politică și pierderea încrederii în breasla literară îl copleșesc. Apariția providențială în viața lui a unei tinere poete îi oferă o cale de ieșire din dilemele profesionale și personale, inspirându-l să publice romanul Moromeții.
„Moromeții 3”, regizat de Stere Gulea și surprins prin obiectiv de directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile, a fost prezent deja pe marile ecrane în cadrul mai multor festivaluri de film naționale (TIFF, TIFF Chișinău, Serile Filmului Românesc – Iași, Film în Sat – Peștișani, TIFF Timișoara). Din distribuție fac parte actorii: Horațiu Mălăele, Alex Călin, Olimpia Melinte, Mara Bugarin, Răzvan Vasilescu, Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo, Dana Dogaru, Cuzin Toma, Ana Ciontea Laurențiu Bănescu, Conrad Mericoffer, Ioan Andrei Ionescu, Andreea Bibiri, Ilinca Hărnuț, Dorina Chiriac, cu participarea extraordinară a Oanei Pellea. Producătorii filmului sunt Oana Bujgoi Giurgiu, Tudor Giurgiu.
Filmul se va lansa în cinematografele din întraga țară pe 22 noiembrie.
Actualitate
Unirea DMO, liderul din Liga 4, la prima înfrângere
Sezonul regular din Liga 4 de fotbal Hunedoara se află în plină desfășurare. Ultima etapă disputată, cea de-a XIII-a, a adus câteva rezultate interesante.
Geoagiu se apropie la trei puncte
Cel mai așteptat meci al rundei a fost cel dintre cea de-a patra clasată, Retezatul Hațeg, și liderul neînvins al competiției, Unirea DMO. După un meci disputat, cei de la Hațeg au învins cu 1-0, unicul gol al meciului fiind înscris în debutul jocului, de Iulian Tecsi (4), oaspeții terminând jocul în inferioritate numerică, după ce Andrei Cobliș (85) a fost eliminat pentru două cartonașe galbene. În urma acestui rezultat ambele echipe își păstrează pozițiile în clasament, Unirea DMO rămânând la 34 de puncte, în vreme ce Retezatul are 25. De acest rezultat a profitat ocupanta poziției secunde, Gloria Geoagiu, care s-a apropiat la doar trei puncte de primul loc, după victoria, cu 7-0, de acasă, în fața penultimei clasate, CSM Deva (3 puncte). Geoagiu a avut 3-0 la pauză, prin reușitele lui Silviu Mureșan (14, 40) și Claudiu Marcu (34), au majorat diferența prin Claudiu Marcu (71) și au avut un forcing pe final, când au mai punctat prin Claudiu Marcu (88), Alexandru Juncan (90+1) și Silviu Mureșan (90+2).
Orăștia urcă în clasament
Pe poziția a treia se menține, cu 26 de puncte, Aurul Brad, după victoria de pe terenul celei de-a zecea clasate, Șoimul Băița (10 puncte), cu scorul de 2-0, golurile învingătorilor fiind înscrise în repriza a doua de Mihai Leaha (49) și Ionuț Filipaș (80). În schimb a urcat în clasament Dacia Orăștie, după victoria, la limită, cu 1-0, pe teren propriu, în fața celor de la CSM Vulcan. Golul victoriei celor de la Orăștie, care, cu 13 de puncte și golaveraj +16, au urcat pe cinci, la doar două “lungimi” de poziția a patra, ultima care permite prezența în Final Four, la finalul căruia câștigătoarea va reprezenta județul Hunedoara va juca în barajul de promovare în Liga 3, a fost marcat, în minutele de prelungire de către Sebastian Tatulea (90+3). Vulcanul, cu 18 puncte și golaveraj +7 după această înfrângere, a coborât pe opt.
Simeria, semieșec pe teren propriu
Un rezultat surprinzător s-a înregistrat în meciul CFR Simeria – Victoria Călan, scor 2-2. Oaspeții, care sunt pe locul 9, cu 14 puncte, au condus la pauză cu 1-0, prin golul lui Jan Kalanyos (45) și și-au dublat avantajul imediat după reluare, prin Cristian Mailat (48). Gazdele au redus din handicap prin Devis Cicălău (67), același jucător aducând egalarea în minutele de prelungire (90+5), iar după această remiză Simeria, cu 23 de puncte și golaveraj – 5, coboară pe șase. În schimb pe șapte, cu 18 puncte și golaveraj +9, a urcat Inter Petrila, după victoria de pe terenul ultimei clasate, Minerul Uricani (0 puncte), cu scorul de 6-0. Adrian Duma (8) și Adrian Marioane (9) au stabilit scorul la pauză, în mitanul secund mai punctând Adrian Marioane (57,71), Bogdan Matei (68) și Adrian Duma (82).
Urmează o altă etapă interesantă
Etapa viitoare se joacă la sfârșitul acestei săptămâni și programează câteva jocuri interesante. Mai exact, runda a XIV-a din sezonul regular al Ligii 4 de fotbal Hunedoara propune două capete de afiș. Acestea sunt Unirea DMO – Dacia Orăștie și, respectiv, Aurul Brad – CFR Simeria. Acest lucru, însă, nu înseamnă, că partidele ce mai sunt programate în cadrul etapei nu vor fi atractive, având exemplul ultimei etape disputate. Un meci foarte echilibrat se anunță a fi cel dintre Aurul Brad și CFR Simeria și, dacă ținem cont de evoluțiile din ultima vreme, este greu de dat un favorit clar în întâlnirea dintre Victoria Călan și Retezatul Hațeg, deși oaspeții, cel puțin pe hârtie, pornește cu prima șansă. O posibilă surpriză s-ar putea înregistra și în jocul CSM Deva – CSM Vulcan, deși echipa vizitatoare este cotată ca favorită. Pe de altă parte în meciul Gloria Geoagiu – Minerul Uricani nu prea este loc de surprize, gazdele fiind favorite certe.
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
ANAF: Contribuabilii mici au obligația de a depune Declarația D406 (SAF-T), de la 1 ianuarie 2025
-
Actualitatecu o zi in urma
Șofer prins băut la volan și accident ușor cu victimă minoră în Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Operațiunea „TRACK&BUS” în județul Hunedoara: acțiuni pentru verificarea legalității transportului public de mărfuri și persoane
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Gimnastele din Deva, din nou în topul național
-
Economiccu o zi in urma
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,59% pe an
-
Actualitatecu o zi in urma
Accident rutier pe strada Jieț din Petrila: patru persoane, între care doi copii, au fost rănite
-
Actualitatecu o zi in urma
Restricții pe autostrada A1 Deva – Nădlac, timp de o lună
-
Actualitatecu o zi in urma
Tânăr din Ghelari, cercetat pentru deținere de substanțe interzise