Connect with us
Data: 14/09/2024
.

Actualitate

Hunedorenii au dat „mână cu mână”, ca acum 154 de ani

Publicat

pe

Mica Unire, sărbătorită în tot judeţul

Simpozioane, expoziţii de carte, spectacole folclorice organizate în instituţiile de cultură sau în stradă au întregit atmosfera dedicată aniversării actului din 24 Ianuarie 1859

Evenimentul de la 24 ianuarie 1859 şi însemnătatea istorică a acestei zile a fost ieri prilej de voie bună, cântec şi dans pentru hunedorenii din mai toate localităţile din judeţ.

Hora-Unirii-devaMânaţi de sentimentul pe care l-au avut înaintaşii noştri acum 154 de ani, aceştia au dat curs invitaţiilor făcute de principalele instituţii de culturăşi administraţii locale şi au participat la acţiunile dedicate măreţului act al Unirii.

Horă în stradă, după 35 de ani

În municipiul Deva, elevi, profesori, cadre militare, muzeografi sau reprezentanţi ai administraţiei locale şi toţi cetăţenii care au dorit, s-au prins într-o Horă a Unirii. marcând astfel împlinirea a 154 de ani de la marele eveniment. La acţiune organizată în faţa primăriei au luat parte peste 200 de persoane.„Este pentru prima oară, după 35 de ani, când Hora Unirii este ţinută în stradă. Eu cred că orice instituţie de cultură are obligaţia morală de a coborî în stradă, la cetăţeanul de rând. Nu poţi aduce pe toată lumea la muzeu sau la operă, dar trebuie să faci în aşa fel încât să aduci valorile în întâmpinarea publicului larg”, a spus Liliana Ţolaş(foto), directorul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva. Atât devenii care au luat parte la această acţiune, cât şi primul edil al oraşului şi-au exprimat dorinţa de a continua şi anii următori astfel de manifestări dedicate Unirii. „Este un început, este normal, dar cred că trebuie să existe un simbol, cel puţin pentru tineri, care să marcheze Unirea Principatelor din 24 ianuarie”, a declarat primarul municipiului Deva, Petru Mărginean.
Hora-Unirii-(4)Evenimentul a fost precedat de un simpozion ştiinţific organizat de reprezentanţii Cercului Militar din Deva, împreună cu cei din cadrul MCDR şi Asociaţia Culturală „Casina Naţională” din localitate, în care au avut loc o serie de dezbateri referitoare la Unirea Principatelor Române.

Concurs pentru elevi, la bibliotecă

Advertisement

La Biblioteca Judeţeană„Ovid Densusianu” din localitate evenimentele dedicate Unirii Principatelor Române din 1859 au debutat încă de dimineaţă în curtea instituţiei unde elevi, dascăli, angajaţi, dar şi cititori au încins Hora Unirii. Elevii de la Colegiul „Ion Mincu” din localitate, îmbrăcaţi în costume tradiţionale şi cu steaguri fluturând, împreună cu colegii lor de la alte şcoli din municipiu, au dat „mână cu mână” retrăind momentele istorice de acum 153 ani. În sala de lectură a bibliotecii elevii au putut asista la o prezentarea evenimentelor premergătoare actului de la 24 ianuarie din 1859 şi, de asemenea, au putut vizita şi standul de carte dedicat Unirii.

Hora-Unirii-(3)Acţiunile au continuat la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din localitate, unde elevii de la mai multe şcoli şi licee din judeţul Hunedoara au aflat totul despre unire printr-o prezentare făcută de bibliotecari. Concursul ce a urmat cu întrebări legate de tema discutată le-a adus primilor 20 cei mai buni elevi, premii constând în cărţi şi diplome.„Şi în acest an, evocarea Unirii Principatelor a atras un numeros public şi am avut bucuria „să dăm mână cu mână” cu toţi cei care iubesc istoria acestui popor.Nu avem bucurie mai mare decât aceea de a vedea că elevii sunt prezenţi, că vin spre noi în număr din ce în ce mai mare, că se interesează sincer de istoria noastră care, pentru ei, nu este doar o materie rece şi o înşiruire de date seci, ci este cartea în care se găsesc filele devenirii poporului român”, a spus Sebastian Bara, director-manager al Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” din Deva

Spectacole folclorice…

317946_490898427618534_860668931_nŞi municipiul de pe Cerna a îmbrăcat ieri, straie de sărbătoare. Măreţul act al Unirii Principatelor Române a fost celebrat pe platoul casei de cultură din Hunefoara. Evenimentul a fost „gustat” de zeci de elevi din şcolile hunedorene, dascăli şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale. Pe scena din faşa casei de cultură, Ansamblul „Haţegana” a susţinut un spectacol folcloric şi a invitat publicul la joc şi horă.

… şi cuvântări istorice, la Hunedoara

De ziua de naştere a naţiunii române, 24 ianuarie 1859, în incinta Biblioteii municipale din Hunedoara, a avut loc acţiunea „Eminescu şi Unirea”. La eveniment au luat parte zeci de elevi din municipiul de pe Cerna, profesori de istorie care au cuvântat despre importanţa şi consecinţele actului istoric al Unirii, dar şi scriitori din judeţşi membri ai Cenaclului Literar şi de Jurnalism „Victor Isac” din cadrul CARP ,,Speranţa” Hunedoara. Aceştia au recitat poezii despre Eminescu, scrise de ei şi au vorbit despre Unirea Principatelor Române. Tot pe aceleaşi teme, dar pe note muzicale, au fost invitaţi la eveniment cântăreţele de muzică populară Mariana Suciu şi Violeta Deminescu, precum şi grupul de interpreţi şi instrumentişti din cadrul CARP „Speranţa” Hunedoara.

Hora-Unirii-(1)Mână în mână, în jurul „ţării” de pe asfalt

Şi la Haţeg, elevi, profesori, reprezentanţi ai administraţiei locale, precum şi alţi cetăţeni ai oraşului au reconstituit atmosfera de sărbătoare de acum 154 de ani. În Parcul Central din localitate, haţeganii au sărbătorit Unirea Principatelor Române având parte de un moment artistic special organizat de Primăria oraşului şi casa de cultură. Astfel, în jurul conturului hărţii României, desenat pe asfalt cu atenţie de Titus Blaj, artist plastic şi profesor de desen la Clubul Copiilor, s-au prins în horă elevii celor douăşcoli generale din oraş, având în mâini baloane tricolore şi steguleţe. În cadrul programului, a avut loc şi un spectacol folcloristic, dar şi alocuţiuni legate de evenimentele istorice de la 24 ianuarie 1859. „Sărbătorim astăzi (n.red. ieri) un moment istoric cu semnificaţii deosebite. La 24 ianuarie 1859, românii şi-au impus magistral voinţa în faţa puterilor vremii, punând Europa în faţa faptului împlinit. Unirea Principatelor a reprezentat, în primul rând, rezultatul voinţei politice seculare a românilor. (…) Îmi exprim speranţa că hunedorenii, în general, şi haţeganii în particular sunt mândri de apartenenţa lor naţionalăşi că vor şti întotdeauna că au în spate o istorie monumentală, care-i defineşte şi le oferă unicitate în lume”, a spus primarului municipiului Haţeg, Marcel Adrian Goia.

Advertisement

Actualitate

FOTO: Măsuri de protecție sportite pentru siguranța elevilor

Publicat

pe

Redactat de

Încă din prima săptămână de la debutul noului an școlar 2024-2025, zilnic, polițiștii au fost și vor fi în continuare, alături de elevi și cadrele didactice pentru asigurarea unui climat de siguranță.
Odată cu primul sunet de clopoțel, care s-a auzit în toate unitățile de învățământ din județul Hunedoara anunțând începerea noului an școlar, eveniment care a avut loc în data de 09 septembrie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara împreună cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Hunedoara au dispus luarea unor măsuri specifice privind asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar.
Astfel, în perioada 09 – 13 septembrie 2024, au fost angrenate 257 forțe de ordine, care au acționat și vor acționa zilnic în zona școlilor, în sistem integrat, fiecare unitate de învățământ fiind inclusă în itinerariile de patrulare auto și pedestre ale acestora, în scopul prevenirii oricăror fapte de natură antisocială.
De asemenea, 77 de echipaje ale poliției rutiere au acționat și vor acționa în continuare zilnic, în zona unităților de învățământ, în intervalele orare privind intrarea și ieșirea de la cursuri a elevilor, pentru asigurarea fluidizării traficului în zona adiacentă a unităților de învățământ precum și organizarea unor activități pentru respectarea normelor privind circulația pe drumurile publice de către pietoni și de către conducătorii autovehiculelor precum și a conducătorilor auto care asigură transportul școlar.
Au fost derulate 28 de activități de către polițiștii rutieri, fiind verificați 19 conducători auto care asigură transportul școlar cu privire la deținerea de către aceștia a permisului de conducere și a certificatului de competență profesională.
De asemenea, au fost verificate 107 vehiculele destinate transportului de elevi, respectiv privind valabilitatea inspecției tehnice periodice și valabilitatea asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto în caz de accident rutier (autovehicul și bunuri/persoane transportate).
  Activitățile au fost completate cu instruirea persoanelor implicate în transportul școlar – conducători auto și coordonatori de transport – în vederea respectării legislației, a scopului pentru care au fost alocate aceste mijloace, dar și despre conduita preventivă ce trebuie adoptată în trafic.
Precizăm că, autovehiculele special destinate transportului de elevi pot transporta doar elevi și profesori însoțitori la activitățile culturale și educative extracuriculare (festivaluri, cursuri/concursuri școlare, excursii, tabere de creație etc ), nefiind permisă utilizarea în alte scopuri.
Pentru o comunicare cât mai eficientă, la fiecare unitate şcolară au fost afişate datele de contact ale poliţistului responsabil pentru acea unitate școlară, numărul de telefon pentru apelul de urgență 112 și a celui alocat protecției drepturilor copilului 119, precum și alte informații utile privind modalitățile de semnalare a unor evenimente.
În urma elaborării la nivel județean a Planului Teritorial Cadru pentru siguranța școlară, un document programatic în care sunt prevăzute sarcini și obiective pentru toate instituțiile cu atribuții pe linie de siguranță școlară, în această primă săptămână  au fost definitivate planurile locale de acțiune pentru siguranța școlară, fiind constituite grupurile de acțiune la fiecare unitate școlară cu personalitate juridică (respectiv 124 de grupuri) și registrele speciale de evidență a activităților punctuale la toate unitățile de învățământ (251 de registre).
Pe tot parcursul anului școlar se vor derula activități de prevenire a violenței școlare, sens în care la nivel național a fost deja demarată o campanie ce va fi implementată și la nivelul județului nostru.
Campania se numește ,,TĂCEREA E TOT VIOLENȚĂ. VOCEA TA E SOLUȚIA” și are scopul de a crește gradul de conștientizare al părinților, cadrelor didactice, elevilor, precum și la nivel de societate, cu privire la necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, prin prevenirea victimizării minorilor, prevenirea și combaterea delincvenței juvenile și/sau infracționalității în mediul școlar și a traficului și consumului de droguri.
Totodată activitățile din campanie subliniază importanța, mecanismul și beneficiile semnalării/sesizării faptelor antisociale săvârșite în unitățile de învățământ.
Începând din acest an școlar a fost operaționalizat canalul de informare www.sigurantascolara.ro, în care vor fi prezentate informații și recomandări ale instituțiilor responsabile pentru crearea unui climat de siguranță școlară optim, modurile de acțiune, procedurile și legislația incidentă domeniului siguranța școlară, campanii/programe/proiecte de prevenire derulate la nivelul unităților de învățământ și lecții de informare și prevenire, pe diferite teme și cicluri de învățământ, precum și datele de contact ale tuturor entităților naționale și locale cu responsabilități în acest domeniu.
Citeste mai mult ...

Actualitate

Telecabina de la Cetatea Deva repornește astăzi

Publicat

pe

Redactat de

Cetatea Devei rămâne accesibilă pentru vizitatori, telecabina care facilitează urcarea pe fortificație funcționând în regim normal. Telecabina este operativă zilnic între orele 10:00 și 19:00, cu ultima urcare programată la ora 18:15 și ultima coborâre la 18:45.

Pentru cei care preferă să exploreze cetatea pe jos, aceasta poate fi vizitată și pe traseu, accesibil prin Poarta 1. Vizitatorii au la dispoziție trei trasee diferite pentru a ajunge pe vârful cetății. Aceste opțiuni permit turiștilor să se bucure de peisajul impresionant și de istoria locului într-un mod activ și relaxant.

”Telecabina care facilitează accesul pe Cetatea Devei va funcționa în regim normal pentru public. Reamintim că telecabina este funcțională zilnic între orele 10:00-19:00. Ultima urcare cu telecabina este la ora 18:15 iar ultima coborâre este la ora 18:45. Cetatea Devei poate fi vizitată de turiști și la pas, pe la Poarta 1, alegând unul dintre cele trei trasee: traseul nr. 1 – din spatele restaurantului de la Poalele Cetății până la Poarta 1, timp de mers: aproximativ 45 de minute; traseul nr. 2 – de la intrarea în tunel (partea dreaptă) până la Poarta 1, timp de mers: aproximativ 40 de minute; traseul nr. 3 – din fața tunelului (partea stângă) până la Poarta 1, timp de mers: aproximativ 30 de minute”, informează reprezentanții Compartimentului de presă al Primăriei Municipiului Deva.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA

Citeste mai mult ...

Actualitate

Tabăra Salvamont de la Refugiul Bucura și-a încetat activitatea

Publicat

pe

Redactat de

Începând de astăzi, Salvamont Straja Lupeni a finalizat operațiunile de desființare a taberei Salvamont de la Refugiul Bucura.

Această decizie vine ca urmare a sezonului estival și a încheierii activităților de salvare montană în această zonă.

Administrația Parcului Național Retezat face apel către toți turiștii care vizitează zona să respecte regulile de curățenie și să contribuie la menținerea refugiu curat. Este esențial ca vizitatorii să urmeze bunele practici ecologice, să adune deșeurile și să lase locul așa cum l-au găsit, pentru a asigura protecția și conservarea frumuseților naturale ale parcului. De asemenea, Administrația Parcului Național Retezat recomandă turiștilor să fie atenți la semnele și informațiile furnizate pentru a se asigura că activitățile lor nu afectează mediul înconjurător.

FOTO: Salvamont Lupeni
Citeste mai mult ...

Actualitate