Connect with us
Data: 29/11/2024
.

Actualitate - Eveniment

Lansări de excepţie în cadrul „Salonului Hunedorean al Cărţii”. Actorul Dorel Vişan, comisarul Traian Berbeceanu şi părintele Constantin Necula, printre oaspeţi

Publicat

pe

Patru zile dedicate pasionaţilor de lectură din judeţul Hunedoara, întâlniri cu scriitori cunoscuţi şi o varietate de volume, puse în vânzare la preţuri atractive de peste 130 de edituri, din toată ţara, prezente. De toate acestea au avut parte hunedorenii care au trecut pragul „Salonului Hunedorean al Cărţii”, eveniment de succes, organizat de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara -Deva şi care s-a desfăşurat, în perioada 16-19 octombrie, în Salle D‘Or din incinta Deva Mall.

Seria de evenimente culturale, propuse de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara, în cadrul ediţiei de anul acesta, a XX-a, a „Salonului Hunedorean al Cărţii”, s-a încheiat sâmbătă, când a avut loc lansarea cărţii lui Traian Berbeceanu, „Radiografia unei mârşăvii judiciare”. Sala s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea de oameni prezenţi la lansarea volumului semnat de fostul comisar şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba-Iulia, o carte autobiografică a celebrului poliţist.

Radiografia unei mârșăvii judiciare” cuprinde, de fapt, memoriile recente ale unui polițist angajat în lupta împotriva crimei organizate din România. Fostul șef al BCCO Alba -Iulia a scris această carte despre lupta împotriva crimei organizate și cazul care a fost instrumentat împotriva lui, cititorii având ocazia să afle, din paginile volumului, “cealaltă parte a poveștii”.Vă mulțumesc mult de tot pentru prezență. Vă mulțumesc și pentru acum și pentru atunci, momente foarte importante pentru mine. Le mulțumesc prietenilor și jurnaliștilor din presa locală care au fost alături de mine, atunci când împotriva mea s-a declanșat acea ticăloșie”, a spus Traian Berbeceanu, în faţa publicului numeros.

Traian Berbeceanu a condus Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, care are competenţă în judeţele Alba, Hunedoara şi Sibiu, din anul 2005 până în 2011. În 2007 a primit distincţia de poliţist al anului în România pentru destructurarea unei grupări specializate în furt de fier vechi din judeţul Hunedoara, denumită „Hidra”. Un număr de 49 de persoane au fost atunci trimise în judecată pentru activităţi de furt de fier vechi în valoare de milioane de euro din zona industrială a municipiului Hunedoara. De la momentul respectiv, BCCO Alba Iulia a ocupat în fiecare an primul loc pe ţară în competiţia cu structurile similare.

Supranumit „Comisarul Cattani”, Traian Berbeceanu este unul dintre cei mai cunoscuți polițiști din România, recunoscut pentru integritate și eficiență.

 

Actorul Dorel Vişan, prezent la Deva în ipostază de poet

Printre evenimentele cele mai așteptate la „Salonul Hunedorean al Cărții” din acest an a fost şi întâlnirea cu îndrăgitul actor Dorel Vișan, prezent, de data aceasta, la Deva în ipostază de poet și eseist.

Cunoscutul actor şi-a lansat două volume: „Cântece pentru glas și toacă” (versuri) și, în premieră națională la Deva, volumul de eseuri „Cine-i păzește pe paznici? Gânduri de zi și de noapte”, ambele apărute la Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca. „Binecunoscut publicului românesc, dar și celui de dincolo de granițe, ca un actor de teatru și film de mare valoare, creatorul unor roluri memorabile care au rămas în inimile celor care știu să aprecieze un veritabil talent actoricesc, Dorel Vișan a devenit un nume important și în peisajul literar românesc din zilele noastre. Talentul său artistic remarcabil a trecut dincolo de personajele întruchipate pe ecran și pe scenă, dincolo de replică și de jocul actoricesc, și s-a materializat în vers și în proză. (…) Cei care vor citi poeziile lui Dorel Vișan din volumul „Cântece pentru glas și toacă” vor înțelege adevărul aprecierii criticului literar Constantin Cubleșan care spune că actorul, „intră (…) în rândul atâtor iluștri animatori ai scenei naționale, care și-au dublat argumentele pentru un loc în Panteon prin cultivarea versului, cu toată profesionalitatea unui scriitor autentic”, a declarat Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara- Deva.

În premieră, la Deva, a fost lansat și volumul de eseuri al lui Dorel Vișan, intitulat „Cine-i păzește pe paznici? Gânduri de zi și de noapte”, volum prefațat de scriitorul Mircea Radu Iacoban.

Publicul, aflat în număr foarte mare la lansare, a apreciat prezența, la Deva, a maestrului Dorel Vișan. La final, actorul și scriitorul a oferit autografe pe cele două volume lansate.

Advertisement

 

Întâlnire şi cu părintele Constantin Necula

Un alt moment mult aşteptat, ce a avut loc tot în cadrul „Salonului Hunedorean al Cărţii”, a fost întâlnirea cu binecunoscutul părinte Constantin Necula care şi-a prezentat, la Deva, trei cărţi publicate în acest an.

Cea mai recentă dintre acestea, scrisă în acest an, „în una dintre cele mai dureroase veri românești”, cum spune autorul în prefață, poartă titlul „Întru Adormire lumea nu ai părăsit… Meditații în Postul Adormirii Maicii Domnului”. Cu acelaşi prilej, au mai fost lansate alte două cărți ale celebrului preot, „Duminici în dar. Predici și gânduri” și „Împreună cu Hristos. Cultura creștină a prevenției”. Toate cele trei cărți au văzut lumina tiparului, anul acesta, la Editura Agnos din Sibiu.

Absolvent al Facultății de Teologie „Andrei Șaguna“ din Sibiu și doctor în Teologie, specializarea Catehetică-Omiletică și Pedagogie creștină, preotul Constantin Necula este o personalitate ecleziastă foarte cunoscută în spațiul public. Este autorul a zeci de volume de predici, de studii și articole de teologie ortodoxă, dar și de cărți pentru copii și tineret. A tradus, de asemenea, numeroase studii în limbile franceză, italiană, germană, conferințele sale fiind urmărite cu un interes aparte. «Preotul Constantin Necula găsește punți directe de comunicare cu oameni din toate straturile sociale și de toate vârstele, știe să-și apropie cititorii, auditorii, enoriașii de valorile fundamentale ale creștinismului. Se bucură de prețuirea și admirația unui public extrem de larg, care află răspunsuri la întrebările legate de viața, tot mai complicată și mai plină de încercări, pe care o trăiește. Este un slujitor al bisericii care a înțeles perfect provocările secolului XXI, un preot cu o gândire lipsită total de închistare și rigiditate, care ne învață că nimic nu se poate înfăptui în viață fără credință în Dumnezeu și în Iisus Hristos (…) Și la această întâlnire, în fața unui public extrem de numeros și de interesat, preotul Constantin Necula a găsit subiecte cu care a reținut atenția celor prezenți și tot ceea ce a rostit a rămas pentru multă vreme în sufletele celor prezenți”, a declarat Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara -Deva.

Actualitate

Un nou “val” de alegeri: parlamentarele

Publicat

pe

Redactat de

Românii cu drept de vot sunt, din nou, chemați la urne. Duminica aceasta, va avea loc scrutinul electoral în urma căruia se vor stabili membrii celor două camere ale Parlamentului: Senatul și Camera Deputaților.

 

Campania electorală pentru alegerile parlamentare se va încheia mâine, 30 noiembrie, la ora 07:00, urmând ca votul să se exercite duminică, în 1 Decembrie, de „Ziua Națională a României”. Ca de obicei, scrutinul electoral va avea loc între orele 07:00 -21:00, cu posibilitatea prelungirii până la orele 23:59, în situația în care în incinta secției de votare sau la coadă vor mai exista cetățeni care încă nu și-au exercitat dreptul de vot. La fel ca la prezidențiale, în județul Hunedoara sunt așteptați la urne aproximativ 363.000 de cetățeni. Aceștia își vor putea exprima opțiunea electorală în cele 524 de secții de vot înființate pe raza județului. În cadrul aceluiași scrutin, cetățenii vor vota pentru ambele camere ale Parlamentului: Senatul și Camera Deputaților.

Puzderie de candidați

Un număr 31 formațiuni politice și alianțe, dar și 19 organizații ale minorităților naționale s-au înscris în cursa pentru desemnarea viitorului Parlament al României. Din județul Hunedoara, pe liste sunt peste 200 de pretendenți pentru cele nouă mandate disponibile, şase la Camera Deputaților şi trei la Senat. Mai exact, pentru Camera Deputaților sunt 154 de candidați, iar pentru Senat sunt 64 de candidați.

Advertisement

Conform Legii nr. 208/2015, alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024 se desfășoară prin scrutin de listă și repartizare proporțională. Viitorii membri ai celor două camere ale Parlamentului se aleg din toate partidele care au depășit pragul electoral de cinci la sută din totalul voturilor exprimate sau care au obținut cel puțin 20 la sută din voturile din patru circumscripții. În cazul alianțelor, pragul electoral este mai ridicat, respectiv opt la sută dacă sunt formate din cel puțin două partide, nouă la sută pentru alianțele de trei partide și 10 la sută pentru alianțele cu mai multe partide.

Numărul de mandate obținute în Parlament diferă de la un județ la altul în funcție de circumscripție și de numărul de locuitori. Sunt 43 de circumscripții electorale la nivelul celor 41 de județe ale țării, o circumscripție pentru municipiul București și o circumscripție pentru diaspora. Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori.

Parlamentul României are, în momentul de față, o componență de 465 de parlamentari: 330 de deputați și 136 de senatori. Județul Hunedoara este reprezentat în organul legislativ suprem al țării de nouă parlamentari, șase deputați și trei senatori.

Reamintim că, ultimele alegeri parlamentare România au avut loc pe data de 6 decembrie 2020.  În acest an electoral, românii au trecut deja prin alegerile locale, europarlamentare și primul tur al alegerilor prezidențiale. Turul al doilea pentru prezidențiale, programat să aibă loc pe 8 decembrie, va încheia alegerile din 2024.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

800 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Orăștie

Publicat

pe

Redactat de

Orăștia împlinește sâmbătă, 30 noiembrie, 800 de ani de la prima atestare documentară, cu acest prilej va avea loc manifestarea culturală „Poveștile Orăștiei”.

Două zile pline la Sinagogă

Evenimentele vor debuta vineri, 29 noiembrie, de la ora 16:30, la Sala expozițională „Sinagoga” din Orăștie, cu vernisajul expoziției de fotografii ce surprind Orașul Paliei între 1900 și 1970. Despre municipiu va conferenția dr. Mihai Căstăian, pentru ca, apoi, publicul să fie invitat la Salonul de artă plastică orăștiană. Vor expune Jesi Filip, Mircea Zdrenghea, Alexandru Mihăilean și Rodica Șofan, aflată la debutul său pe simeze. Despre tablouri vor vorbi autorii și custodele expoziției, jurnalistul Dan Orghici.

Pasiunea pentru pictură și culoare am descoperit-o în ianuarie 2019, cu totul întâmplător. Îmi plac culorile, iar ceea ce aștern pe pânză e în concordanță cu starea și gândurile mele. Sâmbătă, 30 noiembrie, cu începere de la ora 16:30, la Sala expozițională „Sinagoga” din Orăștie, publicul este invitat la o vizionare videoclipuri compuse din fotografiile pe care le-am primit sau le-am achiziționat de-a lungul timpului ce au ca temă Orăștia și locuitorii ei. Vom încheia manifestarea cu șederi la vorbă cu și despre orăștieni și Orăștie, răspunzând invitației la povești prof. Adrian Secui, dr. Mihai Căstăian, arh. Dan Enedy și alții. În cele opt secole de istorie, Orăștia a cunoscut și perioade de prosperitate, dar și perioade de restriște. În trecutul său, Orașul a fost reședință de zonă apoi de plasă, iar azi este orașul care ar putea contribui cel mai mult la dezvoltarea turistică a județului nostru. Asemenea unei cetăți, un oraș are obligația să nu se predea niciodată! Toată istoria noastră ne obligă! Avem toate motivele să fim mândri de istoria orașului. Aniversăm Orăştia privind cu încredere în viitor, cu oameni creativi şi harnici, cu dragoste pentru urbea în care trăiesc. La multe secole orăștieni și ție Orăștie!”, a transmis Dan Orghici.

 

Intrarea la evenimente este liberă, în limita locurilor din sală.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Tânăr din Deva prins cu substanțe suspecte. Dosar penal pentru deținere de droguri

Publicat

pe

Redactat de

Dosar penal întocmit de către polițiști, ca urmare a depistării unui tânăr ce deținea substanțe susceptibil a face parte din categoria celor interzise

La data de 28 noiembrie 2024, în jurul orei 01:00, polițiștii Biroului Ordine Publică Deva au observat, pe o stradă din Deva, trei tineri care manifestau un comportament ciudat.
În urma legitimării, polițiștii au stabilit că cei trei sunt din municipiul Deva și sunt în vârstă de 18 și de 19 ani. Ca urmare a efectuării controlului corporal, asupra unuia dintre tineri, în vârstă de 19 ani, polițiștii au găsit o cantitate de substanță solidă, de culoare brun-închis, ambalată în folie din plastic.
În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, iar substanța respectivă a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor, de către polițiștii S.C.C.O. Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate