Connect with us
Data: 13/04/2024
.

Actualitate

Premii obținute de elevi ai Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, la două concursuri de specialitate

Publicat

pe

Elevii și profesorii de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva se pregătesc de vacanță cu inimile pline de satisfacții profesionale. Rezultatele recent obținute la concursuri de profil îi motivează să anticipeze cu emoție revenirea la școală, întrucât sezonul olimpiadelor și concursurilor școlare abia a luat startul.

Un grup de 22 de elevi, de la secția de Muzică, a reprezentat cu cinste Liceul la Concursul de Teoria Muzicii „Tudor Ciortea”, desfășurat la Brașov, între 2-3 februarie. Aflat la a treia ediție, concursul organizat de Liceul Vocațional de Muzică „Tudor Ciortea” s-a adresat elevilor din clasele I-XII din școli/licee de muzică și s-a desfășurat pe trei secțiuni, în funcție de ciclul de învățământ. Concursul a reunit aproape 250 de elevi, reprezentând 17 școli, licee sau colegii de muzică din 15 județe din țară. Între aceștia, 18 din cei 22 de elevi ai Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, coordonați cu dăruire și profesionalism de profesorii lor Demian Ana-Maria, Demian Flaviu și Vânătoru Camelia, s-au distins prin prestația lor, obținând numeroase premii.

Premiul I – Elisabeta Lazăr (clasa I, prof. Ana-Maria Demian), Natan Fedur (clasa a II-a, prof. Flaviu Demian), Aimée Nopcea (clasa a II-a, prof. Ana-Maria Demian), Iedida Ami Costa și Alexandra Ioana Lungu (ambele clasa a V-a, prof. Ana-Maria Demian), Gabriel Jurjiu-Țandrău (clasa a VII-a, prof. Ana-Maria Demian), Samuel Marinică (clasa a VIII-a, prof. Camelia Vânătoru), Iosia Emanuel Costa (clasa a X-a, prof. Ana-Maria Demian)

Premiul II – Elisei Radu (clasa a IX-a, prof. Ana-Maria Demian)

Premiul III – Anamaria Demian (clasa a II-a, prof. Ana-Maria Demian), Matei Fedur (clasa a II-a, prof. Flaviu Demian), Timotei Lazăr (clasa a II-a, prof. Ana-Maria Demian), Anais Pârva (clasa a II-a, prof. Ana-Maria Demian), Robert Andrei Vincze (clasa a II-a, prof. Camelia Vânătoru), Petra Radu (clasa a V-a, prof. Camelia Vânătoru)

Mențiune – Daniela Coșteanț (clasa a II-a, prof. Flaviu Demian), Daria Maria Lungu (clasa a II-a, prof. Ana-Maria Demian), Carina Maria Malea (clasa a II-a, prof. Camelia Vânătoru)

Începutul anului a venit cu o veste bună și pentru eleva Alexandra Maria Măluțan, din clasa a X-a Muzică, ea fiind câștigătoarea premiului III la Concursul Internațional de Muzică „Da Capo”, organizat de Asociația Culturală „Music Stars”.

Advertisement

Sub îndrumarea profesoarei Andreea Bogdan, Alexandra studiază canto muzică ușoară și participă constant la concursuri de specialitate. Concursul care i-a reconfirmat talentul a ajuns la a treia ediție și s-a desfășurat online în două etape la finalul anului 2023, și a adus laolaltă zeci de concurenți – interpreți ai unei mari varietăți de genuri muzicale. Secțiunile concursului s-au adresat cu generozitate atât interpreților vocali (solo sau ansambluri) de muzică ușoară, folclorică sau canto clasic, cât și interpreților instrumentali (solo sau ansabluri), incuzând categorii precum muzică de cameră și muzică de film.

“Pentru elevii și profesorii Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, concursurile de specialitate reprezintă o platformă unde talentul, pasiunea și munca consecventă se întrepătrund și rodesc spre bucuria întregului colectiv. Ne mândrim cu premianții noștri și le dorim mult succes la următoarele concursuri”, spune prof. Andreea Lupu, responsabil pentru relația cu presa, de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.

Actualitate

Copil de 10 ani, rănit ușor, în urma unui accident produs pe DN 76, la Luncoiu de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Un copil, în vârstă de 10 ani, a fost transportat la spital în urma unui accident rutier produs, sâmbătă, pe DN 76, la Luncoiu de Jos.

„Pompierii Secției Brad au intervenit, cu o autospecială de stingere și cu un echipaj SMURD, la un accident auto produs în localitatea Luncoiu de Jos, pe DN 76. La fața locului, salvatorii au constatat că în urma coliziunii dintre două autoturisme un minor, băiat în vârstă de 10 ani, a fost rănit ușor. El a fost transportat, cu ambulanța SMURD, la spitalul din Brad, în stare stabilă. La locul accidentului, pompierii au asigurat măsurile PSI care se impun în astfel de situații. Cauzele accidentului urmează să fie stabilite de instituțiile care au competențe în astfel de situații”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

 

Foto: arhivă

Citeste mai mult ...

Actualitate

Plimbările cu vaporașele de la Șoimuș, pe Mureș – reluate din 19 aprilie. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan

Publicat

pe

Redactat de

Plimbările cu vaporașele de agrement „Stelar” de la Șoimuș, pe râul Mureș, vor fi reluate, începând cu data de 19 aprilie 2024. Primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, a anunțat că sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan.

În 19 aprilie 2024, vom deschide activitatea la Vaporaș Șoimuș. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan. De preferință băieți! CV-urile se depun la Primăria Șoimuș, până la data de 15.04.2024, între orele 09:00 -16:00. Rezervări pentru plimbări pe Mureș, la tel.: 0741152922. Vă așteptăm în comuna noastră!”, a scris, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, Mihai Gabriel Irimie, primarul comunei Șoimuș.

Reamintim că, plimbările de agrement pe râul Mureș au început în vara anului 2022, atunci când primul vaporaș – „Stelar 1”, cu o capacitate de 10 locuri, a intrat în proprietatea Primăriei comunei Șoimuș. Odată cu lansarea acestuia la apă s-a împlinit un vis mai vechi al administrației publice locale din localitate, primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, anunțând, atunci, cu foarte multă bucurie, că, după mai bine de patru decenii și jumătate, Șoimuș are, din nou, vaporaș de agrement pe râul Mureș.

În 2023, administrația publică locală din Șoimuș a mai achiziționat o ambarcațiune, de o capacitate mai mare, de 45 de locuri- „Stelar 2”, adusă din Șantierul Naval de la Orșova.

Cele două vaporașe de agrement sunt puse la dispoziția localnicilor și turiștilor, oferind plimbări de poveste pe râul Mureș.

Advertisement

Cursele de agrement pe râul Mureș vor fi reluate din 19 aprilie 2024.

Călătoriile pe apă pornesc de la pontonul amenajat pe malul râului Mureș, în imediata vecinătate a autostrăzii, aproape de fostul camping Șoimuș. Administrația publică locală a creat și o pagină pe rețeaua de socializare -Vaporaș Șoimuș, pentru a facilita comunicarea cu toți cei interesați de plimbări pe râul Mureș, cu cele două ambarcațiuni.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Educaţie pentru sănătate: 100 de minute despre un subiect pe care elevii nu sunt obișnuiți să-l discute acasă

Publicat

pe

Redactat de

Şase clase de elevi de la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă”, cu vârste între 14 şi 17 ani, au participat, joi, la o lecţie inedită de educaţie despre sănătate, organizată de Cabinetul medical şcolar nr. 3 în colaborare cu psihologul şcolii şi cu un medic specialist de la Cabinetul de planificare familială Deva. Acțiunea a avut ca scop creşterea gradului de informare corectă a adolescenţilor despre riscul bolilor cu transmitere sexuală şi comportamentul orientat spre prevenirea sarcinilor în adolescență.

Pe parcursul a două sesiuni de informare, medicii le-au vorbit adolescenților despre anatomie, contracepţie, protejarea sănătăţii şi a corpului, planificare familială, responsabilitate, decizie, sentimente, emoţii, consimţământ şi rolul esenţial al părintelui în educaţia sexuală a copiilor.

Explicațiile – uneori științifice, dar totuși, pe înțelesul tuturor – au fost completate cu imagini proiectate, videoclipuri educative, demonstrații practice și materiale despre riscurile sarcinii timpurii și consecinţele pe care le au asupra sănătăţii bolile cu transmitere sexuală. Totodată, elevii au avut ocazia să pună întrebări, chiar și sub anonimat, specialiștilor prezenţi la întâlnire.

Educaţia pentru sănătate este un drept al fiecărui adolescent. Cei 150 de liceeni care au fost de acord să participe la acțiune au dovedit că îşi doresc discuţii deschise despre relaţiile sigure și sănătoase. Tinerii admit că au nevoie de informaţii corecte pentru a lua decizii responsabile și sunt convinși că Internetul sau discuțiile între colegi nu reprezintă neapărat cele mai potrivite surse.

Descriind în detaliu transformările corpului uman la diferite vârste, specialistul în planificare familială a explicat că educaţia sexuală a adolescenţilor trebuie să înceapă acasă şi încurajează părinţii să discute cu copiii lor despre orice subiect pe această temă. Medicul a mai punctat că în statele dezvoltate, copiii învaţă încă de la grădiniţă că propriul trup le aparţine. Sunt informaţi despre adulţii de încredere și învaţă să distingă acţiunile nepotrivite de comportamentele normale şi să comunice părinţilor orice situaţie atipică.

Advertisement

La noi însă, părinții încă au rețineri să vorbească deschis cu copiii lor despre subiecte pe care le consideră delicate, iar copiii, la rândul lor, decid să experimenteze pe ascuns ignorând riscurile la care se expun.

„Pentru mine, acțiunea a fost una educativă – a concluzionat, la finalul întâlnirii, un elev de clasa a X-a, care consideră că educația sexuală este, în primul rând, educație pentru sănătate și „fluturii din stomac” nu sunt de ajuns pentru a garanta o relație sigură și sănătoasă. Așadar, oricât de amuzat sau de banal ar părea un asemenea subiect, el trebuie discutat de către fiecare elev cu familia și cu specialiștii. „Altfel, ignoranța ne-ar putea afecta viitorul pentru totdeauna”, a încheiat tânărul.

Direcţia de Asistenţă Socială Deva

Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate