Connect with us
Data: 02/11/2024
.

Actualitate

„Reţelele de apă-canal din marile oraşe ale judeţului vor fi reabilitate până în 2015”

Publicat

pe

Acest fapt este posibil graţie unui proiect cu fonduri europene desfăşurat de operatorul Apa Prod SA în parteneriat cu ADI Aqua Prest 

Potrivit unei directive a Uniunii Europene (UE) până în anul 2015 staţiile de epurare care deservesc aglomeraţii urbane de peste zece mii de locuitori, vor trebui să epureze la maxim apele uzate. În caz contrar, autorităţile locale vor fi penalizate cu sume usturătoare.

Operatorul ApaProd SA Deva în parteneriat cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Aqua Prest derulează un proiect în acest sens, finanţat din Fondul European de Coeziune. Directorul executiv al ADI Aqua Prest, Liviu Antal, a răspuns unor întrebări pe această temă.

Pentru început să ne spuneţi ce este şi cu ce se ocupă ADI Aqua Prest?

ADI Aqua Prest este o asociaţie de dezvoltare intercomunitară, constituită la sfârşitul anului 2008, în baza legii speciale 855/2008. Are ca şi membri asociaţi Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara şi un număr de 50 de consilii locale, din care amintesc cele din oraşele Deva, Hunedoara, Călan, Haţeg, Simeria şi Brad. Acestea au delegat serviciul de alimentare cu apă şi canalizare operatorului ApaProd SA Deva. Asociaţia este o construcţie unde toate primăriile care sunt asociate au un scop comun şi o serie de obiective la nivelul tuturor comunităţilor.

Advertisement

Care ar fi obiectivele specifice ale ADI Aqua Prest?

În primul rând se urmăreşte realizarea unui program de investiţii în comun al localităţilor membre, aceasta fiind chiar şi o condiţie obligatorie pentru accesarea fondurilor de coeziune. Un alt obiectiv este şansa de a avea un serviciu de înaltă calitate în oricare dintre localităţile membre şi, cel mai important, la acelaşi preţ. Ca şi rentabilitate este mai uşor să alimentezi cu apă un bloc din Deva decât un sat îndepărtat, dar la nivelul asociaţiei am decis ca pe toată aria de operare, încă de anul trecut, să avem preţul unificat. Astfel că eu la Deva plătesc la fel metrul cub de apă cu cel din Certej sau Dobra. Pe de altă parte, serviciul de alimentare cu apă este delegat operatorului printr-un contact semnat între el şi asociaţie, în numele şi pe seama localităţilor membre. Noi, ADI Aqua Prest, ne ocupăm şi de monitorizarea acestui contract, unde operatorul are nişte indicatori economici pe care trebuie să îi respecte.

Ce beneficii avem noi, ca simpli cetăţeni, de pe urma înfiinţării acestei asociaţii?

Funcţionarea asociaţiei a constituit una din condiţiile obligatorii pentru accesarea de către operatorul ApaProd SA Deva a proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Hunedoara”. Valoarea eligibilă a proiectului este de 106 milioane de euro. Acesta se derulează în aglomeraţiile de peste 10.000 de locuitori, în cele şase oraşe, Deva, Hunedoara, Călan, Haţeg, Simeria şi Brad şi trebuie finalizat până în anul 2015. Scopul proiectului se referă la conformarea cu directivele UE în ceea ce priveşte transportul şi epurarea apelor uzate, precum şi gradul de conectare al populaţiei din aceste oraşe la reţeaua de apă şi canalizare. Schema de finanţare a proiectului este următoarea: 88,16 la sută se finanţează din Fondul European de Coeziune, 10,84 la sută din bugetul de stat şi unu la sută din bugetul local. Peste toate acestea care adunate dau 100 la sută operatorul plăteşte încă 6,19 la sută contribuţia beneficiarului.

Ce obligaţii revin cetăţenilor pentru a putea beneficia de aceste sume considerabile şi de confortul pe care îl aduc aceste investiţii?

Advertisement

Datoria cetăţenilor ar fi să trateze serviciile de alimentare cu apă ca orice alt serviciu şi, prin faptul că există nişte costuri de funcţionare, să înţeleagă să îşi achite obligaţiile contractuale. Mai mult, să fie înţelegători faţă de disconfortul lucrărilor care vor urma. Acestea au început deja la staţiile de epurare, însă atunci când vor începe la reţee, vor crea un disconfort cetăţenilor. Pe de altă parte, ca şi parte a acestui proiect este o analiză cost-beneficiu, în care prin contractul de delegare cu operatorul s-a adoptat un mecanism de tarifare, deci noi, ca şi beneficiari, simţim aceste investiţii, dar în cuantum mult mai mic decât ar fi ele. Acest mecanism a luat în considerare şi pragul de suportabilitate al populaţiei, însă concret mecanismul de tarifare e o actualizare cu nivelul inflaţiei plus o creştere. În 2013, ca şi cuantum va fi o modificare de tarif de plus 47 de bani la metru cub de apă potabilă şi de plus 25 de bani la canalizare. Această majorare de preţ va intra în vigoare până în toamna acestui an. Programele de investiţii la care asociaţia este partener vor continua din 2015, când se vor adresa mai cu seamă comunităţilor mai mici. Asta înseamnă că, undeva, până în 2020, cam toată populaţia judeţului va beneficia de o reţea de apă şi canalizare.

Actualitate

Octogenarul dispărut din Brad, găsit după mai multe ore de căutări. Un câine l-a încălzit toată noaptea

Publicat

pe

Redactat de

Bărbatul, în vârstă de 88 de ani, din municipiul Brad, dat dispărut de familie în urmă cu o zi, a fost găsit după mai multe ore de căutări. Polițiștii l-au depistat pe raza localității, în spatele unui fost abator, pe malul stâng al râului Crișul Alb. Un câine l-a încălzit toată noaptea.

„Având în vedere temperaturile scăzute de pe timpul nopții, la fața locului a fost solicitat un echipaj de ambulanță, care i-a acordat îngrijiri medicale. Ulterior, bărbatul a fost transportat la spital pentru investigații amănunțite, fiind diagnosticat cu hipotermie ușoară și demență. Potrivit primelor declarații, bărbatul ar fi reușit să treacă cu bine peste noapte cu ajutorul unui câine, care i-a stat alături și l-a încălzit. Pe perioada dispariției, persoana în cauză nu a fost victima niciunei infracțiuni”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

În acest caz, au fost informați reprezentanții Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Brad, în vederea luării măsurilor corespunzătoare de îngrijire privind persoanele vârstnice/ vulnerabile.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Polițiștii, profesori pentru o săptămână. Ore de educație rutieră și juridică, susținute în mai multe școli din județ

Publicat

pe

Redactat de

Primul modul din anul școlar 2024-2025 s-a încheiat cu prezența polițiștilor în multe școli din județul Hunedoara.

Având în vedere că, în perioada 21-25 octombrie 2024, școala a fost „altfel”, polițiștii au fost invitații speciali din mijlocul elevilor. Aceștia au susținut ore de educație rutieră și educație juridică.

Lecțiile predate de polițiști, incluse în programul „Săptămâna Altfel”, au vizat și aspecte antibullying, respectiv antidrog.

„Pentru polițiștii prezenți în grădinițele, școlile și liceele din județ, „Săptămâna Altfel” a fost o ocazie bună să transmită elevilor o parte din cunoștințele lor juridice și să îi învețe ce prevede legea în mediul școlar. Reprezentanții structurilor de siguranță școlară, siguranță rutieră, prevenire și ordine publică au adus în atenția copiilor efectele fumatului și consumului de droguri, precum și al traficului de persoane. De asemenea, în urma activităților desfășurate de polițiști, elevii au devenit mai conștienți despre răspunderea contravențională, penală și despre însemnătatea pierderii libertătii. În urma lecțiilor predate de polițiști, cel mai important aspect a vizat faptul că elevii au reținut importanța alegerilor inteligente, morale și nonviolente, dar mai ales sigure pentru vârsta lor”, spun reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

 

Advertisement

Sursa: IPJ Hunedoara

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Tineri prinși cu substanțe interzise asupra lor, în Deva și Petroșani

Publicat

pe

Redactat de

Doi tineri, unul din Deva și altul din Petroșani, au fost depistați având asupra lor substanțe interzise.

Polițiștii au legitimat joi noapte, un grup de trei tineri, în fața unui bloc din reședința de județ.


„În buzunarul pantalonilor unuia dintre tineri, în vârstă de 19 ani, s-ar fi găsit o cantitate de substanță solidă, de culoare brun-închis, cu miros specific plantei de cannabis, ambalată într-o folie din plastic. Asupra celorlalte două persoane, un băiat și o fată, ambii în vârstă de 20 de ani, nu au fost găsite bunuri interzise la deținere. Polițiștii au ridicat substanța solidă identificată asupra primului tânăr, în vederea continuării cercetărilor, urmând a fi predată specialiștilor din cadrul S.C.C.O. Hunedoara”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Și un tânăr de 22 de ani, din municipiul Petroșani, a ajuns în atenția polițiștilor după ce asupra sa s-ar fi găsit substanțe interzise.


„Tânărul a fost identificat de polițiști în seara zilei de 31.10.2024, ora 19:40, într-un autoturism parcat într-o zonă din localitate. Polițiștii au controlat atât autovehiculul, cât și pe șoferul acestuia, un tânăr tot de 22 de ani. În urma controlului ar fi găsit asupra primului tânăr, aflat pe locul pasagerului, un pachet de foițe cu filtru, susceptibile a fi utilizate pentru confectionarea tigaretelor cu substante interzise, si un staniol în care s-ar fi aflat o substanță vegetală de culoare verde-olive, cu miros si aspect specific plantei de canabis. Toate bunurile au fost ridicate în vederea confiscării și transmiterii S.C.C.O. Hunedoara, în vederea continuării cercetărilor”
, au mai informat reprezentanții IPJ Hunedoara.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate