Connect with us
Data: 27/11/2024
.

Actualitate

Primul proiect de știință participativă care îi provoacă pe elevii, profesorii, voluntarii și comunitățile locale din Geoparc să acționeze sustenabil

Publicat

pe

Calitatea surselor alternative de apă (ex. fântâni, izvoare) de pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului și în ce măsură consumul apei are impact asupra schimbărilor climatice și a calității vieții noastre vor fi analizate în cadrul unui proiect de știință participativă (citizen science). Este primul proiect educațional derulat în Țara Hațegului care reunește Universitatea din București și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, șase școli din Rețeaua EduGeoparc, dintre care trei școli UNESCO, grupul de Voluntari pentru Geoparc și două ONG-uri locale. Proiectul este susținut de Biroul UNESCO pentru Știință și Cultură în Europa.

Proiectul intitulat „Punem sustenabilitatea la treabă! Cercetare științifică și implicare comunitară pentru dezvoltare durabilă în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului” urmărește să conecteze cercetarea științifică de la nivel universitar cu educația preuniversitară și să o apropie mai mult de publicul larg. În acest context, Universitatea din București și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vor contribui cu metodologii de cercetare pentru sprijinirea profesorilor, elevilor și voluntarilor în activități de colectare a probelor de apă, precum și cu analiza și interpretarea informațiilor.

Pe parcursul săptămânii trecute au avut loc întâlniri între două cercetătoare ale Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și elevii și profesorii din școlile EduGeoparc implicate în proiect dar și cu un grup de voluntari pentru Geoparc. Conf. univ. dr. Nicoleta Brișan, prodecan al Facultății de Știința și Ingineria Mediului și cercetător științific dr. Carmen Roba i-au ajutat pe elevi și pe voluntari să înțeleagă cât de importantă este apa pentru viață și cât de multă apă consumăm în realitate, în activități de zi cu zi. De asemenea, participanții au avut posibilitatea, cu ajutorul unui kit special, să analizeze o parte dintre parametrii care oferă indicații privind calitatea apei. Unii elevi au analizat probe de apă pe care le luaseră chiar din fântânile sau izvoarele din curțile lor.

Acesta a fost doar un prim pas în cadrul proiectului. În cursul lunii martie va avea loc o campanie de recoltare de probe de apă de pe teritoriul Geoparcului de către elevi și voluntari, urmând ca acestea să fie analizate împreună cu profesorii. Datele obținute vor fi urcate pe o platformă și vor sta la baza realizării unui raport de cercetare și a unor materiale educaționale, evaluarea amprentei de apă în cadrul programului Voluntari pentru Geoparc și a activităților ce implică infrastructura de turism asigurată de două ONG-uri partenere ale Geoparcului. De asemenea, va fi realizată o strategie de sustenabilitate pentru cele două ONG-uri și se va defini un mod de lucru orientat spre protecția mediului și sustenabilitate atât în cazul elevilor, cât și al voluntarilor.

În proiectul „Punem sustenabilitatea la treabă” participă Universitatea din București, administrator al Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cele trei școli UNESCO de pe teritoriul Geoparcului: Liceul Teoretic „I.C. Brătianu” Hațeg, Școala Gimnazială Sîntămăria – Orlea și Școala Gimnazială Densuș precum și Liceul „Prof. Bora Tit Liviu” Baru, Școala Gimnazială Bretea Română și Școala Gimnazială Sarmizegetusa. Lor li se alătură grupul de Voluntari pentru Geoparc, Asociația Drag de Hațeg și Asociația Femeilor din Santamaria – Orlea.

Proiectul „Sustainability at work! Research and community driven action for sustainable development in Hateg Country UNESCO Global Geopark ” a obținut o finanțare în urma unui concurs internațional de proiecte. Concursul a fost organizat de Biroul Regional UNESCO pentru Știință și Cultură în Europa și abrdn Charitable Foundation (aCF) în cadrul programului pe 3 ani dedicat promovării dezvoltării durabile în siturile și desemnările din cadrul programelor UNESCO din Europa și America de Nord.


Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 195 de teritorii din 48 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare  gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Sursa: Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului

Actualitate

O hunedoreancă la Campionatul European de handbal feminin

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 28 noiembrie – 15 decembrie se va desfășura cea de-a XVI-a ediție a Campionatului European (CE) de handbal feminin. La competiția care va fi găzduită de Austria, Elveția și Ungaria participă, în premieră, 24 de reprezentative.

România, prezentă la toate edițiile

Printre cele 24 de participante se numără și România, care a participat, până în prezent, la toate edițiile competiției, cea mai bună performanță a tricolorelorfiind o medalie de bronz, obținută la ediția din 2010, găzduită de Danemarca și Norvegia. La precedenta ediție a europenelorde handbal feminin, desfășurată în Slovenia, Macedonia de Nord și Muntenegru, România s-a clasat pe locul al doisprezecelea.

În grupe, la Debrecen

La ediția din 2024 România a fost repartizată în grupa B, alături de Muntenegru, Serbia și Cehia, toate meciurile urmând a se juca în Ungaria, la Debrecen. Handbalistele din țara noastră vot întâlni, în ordine, Cehia, pe 29 noiembrie, Muntenegru, pe 1 decembrie, și Serbia, pe 3 decembrie, toate partidele urmând a se desfășura cu începere de la ora 19:00. Muntenegru este bronzul ediției trecute, Serbia nu a depășit faza grupelor în urmă cu doi ani, iar Cehia nu s-a calificat la turneul final. Din prima fază a competiției merg mai departe, în faza grupelor principale, primele două clasate din fiecare grupă. Pe partea de tablou a României sunt, în grupa A, Suedia, Ungaria, Macedonioa de Nord și Turcia, iar din grupa C Danemarca, Elveția, Croația și Feroe, iar primele două clasate de aici merg în semifinale, în vreme ce echipele de pe trei vor juca finala pentru locurile 5-6. Grupa principală de pe traseul României se va juca tot la Debrecen, în zilele de 5, 6, 8 și 10 decembrie, iar cealaltă la Viena. Meciurile pentru stabilirea ierarhiei finale se vor disputa la Viena, pe 13 și 15 decembrie.

Advertisement

Sonia Seraficeanu ne reprezintă județul

Din lotul României, care nu trece prin cea mai bună perioadă, face parte și Sonia Seraficeanu. Extrema dreaptă, născută la 25 iulie 1997, la Hunedoara, a început handbalul la CSȘ din localitatea natală, ulterior mai evoluând la CSȘ Mediaș, Mureșul Târgu Mureș, Cetate Deva, U Cluj, CSM Slatina, Minaur Baia Mare și Gloria Bistrița, unde este legitimată și în prezent. Sportiva în vârstă de 27 de ani a mai jucat la mondialeledin 2019, precum și la ultimele două ediții ale CE. Din lotul României pentru EURO 2024 mai fac parte portarii Bianca Curmenţ (Corona Braşov), Diana Ciucă (Rapid Bucureşti) și Daciana Hosu (CSM Bucureşti), extrema dreaptă Oana Borş (HC Dunărea Brăila), interii dreapta: Daria Bucur (Gloria Buzău) și Alicia Gogîrlă (SCM Râmnicu Vâlcea), centrii Rebeca Necula (SCM Râmnicu Vâlcea), Andreea Popa (Dunărea Brăila) și Alisia Boiciuc (Corona Braşov), interii stânga Bianca Bazaliu (Gloria Bistriţa), Sorina Grozav (CS Rapid Bucureşti), și Ştefania Stoica (ambele Rapid Bucureşti), extremele stânga Alexandra Dindiligan (CSM Bucureşti) și Corina Lupei (Dunărea Brăila) și pivoții Lorena Ostase (Rapid Bucureşti), Mirabela Coteţ (Dunărea Brăila) și Ştefania Jipa (Gloria Buzău), antrenor principal fiind Florentin Pera.


Grupa A (Debrecen)

Ungaria vs Turcia (28 noiembrie, ora 18:00)

Suedia vs Macedonia de Nord (28 noiembrie, ora 20:30)

Suedia vs Ungaria (30 noiembrie, ora 18:00)

Advertisement

Macedonia de Nord vs Turcia (30 noiembrie, ora 20:30)

Macedonia de Nord vs Ungaria (2 decembrie, ora 18:00)

Turcia vs Suedia (2 decembrie, ora 20:30)

Grupa B (Debrecen)

România vs Cehia (29 noiembrie, ora 18:00)

Muntenegru vs Serbia (29 noiembrie, ora 20:30)

Advertisement

Muntenegru vs România (1 decembrie, ora 18:00)

Serbia vs Cehia (1 decembrie, ora 20:30)

Serbia vs România (3 decembrie, ora 18:00)

Cehia vs Muntenegru (3 decembrie, ora 20:30)

Grupa C (Basel)

Spania vs Portugalia (28 noiembrie, ora 18:00)

Advertisement

Franța vs Polonia (28 noimbrie, ora 20:30)

Polonia vs Portugalia (30 noiembrie, ora 18:00)

Franța vs Spania (30 noiembrie, ora 20:30)

Polonia vs Spania (2 decembrie, ora 18:00)

Portugalia vs Franța (2 decembrie, ora 20:30)

Advertisement

Grupa D (Basel)

Elveția vs Feroe (29 noiembrie, ora 18:00)

Danemarca vs Croația (29 noiembrie, ora 20:30)

Croația vs Feroe (1 decembrie, ora 18:00)

Danemarca vs Elveția (1 decembrie, ora 20:30)

Feroe vs Danemarca (3 decembrie, ora 18:00)

Advertisement

Croația vs Elveția (3 decembrie, ora 20:30)

Grupa E (Innsbruck)

Austria vs Slovacia (28 noiembrie, ora 18:00)

Norvegia vs Slovenia (28 noiembrie, ora 20:30)

Norvegia vs Austria (30 noiembrie, ora 18:00)

Slovenia vs Slovacia (30 noiembrie, ora 20:30)

Advertisement

Slovenia v Austria (2 decembrie, ora 18:00)

Slovacia vs Norvegia (2 decembrie, ora 20:30)

Grupa F (Innsbruck)

Țările de Jos v Islanda (29 noiembrie, ora 18:00)

Germania vs Ucraina (29 noiembrie, ora 20:30)

Țările de Jos vs Germania (1 decembrie, ora 18:00)

Advertisement

Islanda vs Ucraina (1 decembrie, ora 20:30)

Ucraina vs Țările de Jos (3 decembrie, ora 18:00)

Islanda vs Germania (3 decembrie, ora 20:30)

Citeste mai mult ...

Actualitate

Spectacol folcloric de excepție, de “Ziua Națională a României”, la Deva

Publicat

pe

Redactat de

Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva vă invită duminică, 1 Decembrie 2024, începând cu ora 18:00, la un spectacol folcloric extraordinar, dedicat Zilei Naționale a României.

Evenimentul va avea loc în parcarea Centrului Comercial „Shopping City Deva”, locație aleasă din considerente legale, având în vedere desfășurarea alegerilor parlamentare în ziua de 1 Decembrie.

Ziua Națională a României este un moment de mare însemnătate pentru toți românii.

La Deva, pe lângă manifestările oficiale, această zi va fi marcată și printr-un spectacol folcloric care va aduna pe scenă nume mari ale muzicii și dansului popular românesc. Între artiștii care vor urca pe scenă se numără: Sava Negrean Brudașcu, Mihaela și Ciprian Istrate, Ovidiu Homorodean, Mariana Deac, Mirela Mănescu, Bogdan Toma, Nicolae Flaviu Cristea, Ovidiu Olari, Vlad Lință și Mihaela Oprea, alături de grupul de copii „Tineri în Cetate”. Aceștia vor fi acompaniați de orchestra „Rapsodia” din Arad, sub bagheta dirijorului Vasile Rus. De asemenea, va urca pe scenă și Ansamblul Folcloric „Silvana” al Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva, coregraf Andrei Gabor. Evenimentul va culmina cu un foc de artificii grandios, la ora 21:30. Spectacolul va fi prezentat de Corina Butnariu, iar atmosfera va fi una de sărbătoare, cu momente de neuitat.

Vă invităm alături de noi, pentru a celebra Ziua Națională a României într-un mod special!

Advertisement

Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva

 

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Egal pentru juniorii de la West Deva

Publicat

pe

Redactat de

Sezonul regular din campionatul Național de futsal U19 se apropie de final. Într-un meci contând pentru etapa a V-a, penultima, ACS West Deva a întâlnit, pe teren propriu, pe Șoimii Șimand, ambele echipe fiind deja calificate în faza superioară a competiției, Liga Elitelor.

După un meci spectaculos, partida s-a încheiat la egalitate, scor 5-5. Arădenii au deschis scorul prin Darius Găleanu (4), iar devenii au întors rezultatul prin reușitele lui Alexandru Budai (9) și Adrian Rotariu (10). Apoi, echipa din Șimand a avut o revenire puternică și a intrat la pauză cu 4-2, grație reușitelor semnate de Florin Năstase (11), Darius Găleanu (13) și Raul Tomuța (18). Gazdele au redus din handicap, după pauză, prin Alexandru Budai (26), iar oaspeții au refăcut ecartul de două goluri după reușita lui Andrei Cordoș (32). Finalul a aparținut celor de la ACS West, care au reușit să egaleze, până la final, prin dublalui Hassan Kolbudak, iar meciul s-a încheiat cu scorul de 5-5. În cealaltă partidă a rundei, CFR Timișoara a învins, acasă, cu 12-2, pe Real Craiova. Înaintea ultimei etape. Șoimii Șimand este pe primul loc, cu 13 puncte, West Deva ocupă poziția secundă, cu 10 puncte, CFR Timișoara este pe trei, cu 6 puncte, iar Real Craiova, fără puncte contabilizate, este ultima în serie. În ultima etapă a sezonului regular, la mijlocul lui decembrie, Deva joacă la Craiova, celălalt meci fiind Șimand – Timișoara.

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate