Angajați ai mai multor instituții din județ, ce aparțin de Ministerul Muncii, au protestat astăzi. Salariați de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Hunedoara, Casa Județeană de Pensii Hunedoara și Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Hunedoara au ieșit, dimineață, în fața sediilor instituțiilor în care lucrează, principalele nemulțumiri ale acestora fiind legate de salarii, condițiile de lucru și volumul de muncă ridicat.
“Priviți în jurul vostru și veți vedea oameni epuizați, care lucrează multe ore suplimentare pentru un salariu care se dorește a fi unul corect. Suntem profesioniști, suntem dedicați și suntem demni de respect și recunoaștere. Avem dreptul la un trai decent și la o muncă respectată, iar noi cerem exact asta! Este revoltător să vedem cum alți colegi din alte ministere se bucură de beneficii și salarii consistente, în timp ce noi suntem nevoiți să acceptăm de ani buni batjocură și dispreț din partea guvernanților, a celor care ar trebui să ne reprezinte interesele. Așadar, spunem „Ajunge!” Nu vrem să mai tolerăm să fim subestimați și tratați discriminatoriu. Suntem aici pentru a cere cu tărie, condiții de muncă adecvate, personal suficient pentru a face față cerințelor activității noastre și o remunerare pe măsura activității depuse”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Naţional al Salariaţilor din Instituţiile Ministerului Muncii.
Sindicaliștii cer respect și tratament echitabil din partea guvernanților și a factorilor decizionali, remunerare corectă și condiții de muncă adecvate. „Este timpul pentru schimbare! Nu putem continua să acceptăm tratamentul nedrept și ignorarea nevoilor noastre legitime. Cerem guvernanților să acționeze în interesul nostru și să recunoască contribuția noastră la societate. Solicităm sprijinul publicului și a colegilor noștri din diverse sectoare. Uniți în voce și acțiune, putem determina schimbarea de care avem atâta nevoie. Suntem profesioniști, suntem dedicați, suntem oameni. Este timpul să fim tratați cu respect și să fim recunoscuți pentru munca noastră. Ajunge!”, se mai arată în același comunicat.
Protest spontan și la DSP Hunedoara
Un protest spontan a avut loc, astăzi, și la DSP Hunedoara. Angajații acestei instituții au cerut, la rândul lor, venituri mai mari, la fel cum salariații Casei de Asigurări de Sănătate au obținut, în urma protestului, o majorare salarială.
Proteste similare au avut loc la nivel național.
„Lucrătorii din Direcțiile de Sănătate Publică și personalul TESA din instituțiile sanitare au fost, fără prea multă judecată, eliminați din proiectul de lege care a acordat, miercuri, colegilor din Casele de asigurări de sănătate creșteri substanțiale de venituri! Nu vrem sub nicio formă să fim înțeleși greșit: salariații din CNAS și CJAS-uri au dreptul să fie corect remunerați, dar legiuitorii trebuie să găsească soluții pentru menținerea unui echilibru obligatoriu în piața muncii pentru că altfel, sistemele se vor prăbuși mai devreme sau mai târziu! Toată pandemia ne-am plâns că nu există specialiști în DSP-uri, iar pe cei pe care îi avem i-am exploatat la maxim, au făcut ore suplimentare pe care nu le vor putea compensa cu timp liber niciodată iar de plătit, nici atât! Ne plângem cu toții, manageri de spitale, guvernanți, autorități locale, sindicate că personalul TESA din spitale este din ce în ce mai deprofesionalizat, dar nu facem nimic pentru a face mai atractive funcțiile de director economic, responsabil achiziții, jurist etc. din sistem! Iar acum, după ce câteva luni bune proiectul de lege despre care facem vorbire ”a amăgit” acești lucrători, ne aflăm în ipoteza în care au fost complet omiși de la masa care a îndestulat o categorie foarte restrânsă, de altfel, de salariați! Federația SANITAS trage un puternic semnal de alarmă în legătură cu această situație și atrage atenția guvernanților că dezechilibrul tocmai creat a provocat deja foarte multă nemulțumire în rândul salariaților din DSP-uri și a personalului TESA din spitale, iar această nemulțumire se rostogolește ca un bulgăre de zăpadă de câțiva ani buni, ani în care acești salariați au așteptat răbdători punerea în aplicare a Legii 153/2017, apoi apariția noii legi a salarizării bugetare, ani în care bulgărele a tot crescut iar acum ne este teamă, nouă, sindicatelor, că se va declanșa avalanșa protestelor spontane pe care nimic nu o va mai putea opri! Ar trebui să vă fie teamă și dumneavoastră, domnilor guvernanți și parlamentari! Noi vom continua să ne batem pentru drepturile lor!”, au transmis reprezentanții Federației „Sanitas”.
