Actualitate
Valorile Geoparcului – subiect de studiu și formare multidisciplinară pentru studenți ai Universității din București
Ce este un Geoparc Internațional UNESCO? Care este rolul lui în dezvoltarea Țării Hațegului? Au fost doar două dintre întrebările la care au trebuit să caute răspunsuri echipa de studenți și cadre didactice de la Universitatea din București. Geologi, geografi, filozofi au participat la o practică multidisciplinară.
Programul de practică din acest an și-a propus să-i provoace pe studenți să se familiarizeze cu cele mai noi abordări practice în etica dezvoltării durabile a unei microregiuni cum este geoparcul. Studenții au colectat date direct din teren și au avut posibilitatea să discute cu membrii echipei, cu partenerii și cu voluntarii Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.
Andrada și Alexandra sunt studente la Facultatea de Filosofie și au venit în această practică cu o oarecare teamă. Credeau că se va vorbi mult despre roci, sau pietre cum le spun ele, despre fosile și timp geologic cu care nu erau deloc familiarizate. Când s-a lăsat descoperit la fața locului, Geoparcul s-a dovedit a fi cu totul altceva decât și-au imaginat.
„Până să ajung, eu mă raportam așa, cu foarte multă curiozitate, și cu o întrebare de tipul, vai dar ce o să fac eu de la Filosofie cu oameni de la Geologie? Ei știu despre ce se întâmplă acolo, știu despre pietre, eu nu știu așa multe despre Științele Pământului. Ce o să fac eu, cu ce o să contribui? Și, între timp, mi s-a părut că am cu ce să contribui, chiar dacă sunt de la Filosofie. De fapt fiecare poate contribui, indiferent de studiile pe care le-a făcut, pentru că aici nu e doar despre pietre, e despre mai multe povești. E, așa, o împletitură de povești, povestea pietrelor cu povestea oamenilor. Și, din ce am observat la discuțiile de grup, e foarte interesant să vezi din câte unghiuri poți să privești dezvoltarea comunitară”, afirmă Andrada Stanciu, studentă la masterul de Etică Aplicată în Societate, Afaceri și Organizații de la Facultatea de Filosofie a Universității din București.
„Mi se pare interesant că nu este o tabără de geologie, cum credeam. Nu este doar despre asta și pretextul acesta de Științele Pământului sau de analiză a epocilor prin care Pământul a trecut, se concentrează pe anumite valori. Și cred că punctul central nu este studierea pietrelor, ci mai de grabă valorile care se reflectă în mai multe ipostaze, în mai multe domenii. E interesant cum dezvoltarea durabilă aduce laolaltă atât de multe, atât de mulți oameni”, consideră Alexandra Podea, studentă la masterul de Istoria și Circulația Ideilor Filosofice de la Facultatea de Filosofie a Universității din București.
Andreea, studentă la Facultatea de Geografie a fost impresionată de legăturile și interacțiunile dintre oamenii locului și s-a bucurat să descopere Geoparcul drept un laborator în care experimentează materiile studiate.
„Eu vin de la Facultatea de Geografie, Știința Mediului mai exact, și am făcut și fac în continuare tot felul de materii care includ informații specifice unui Geoparc. De la geologie, la hidrologie, meteorologie, partea de mediu cu case sustenabile și protecția mediului și, evident, geografia generală”, spune cu entuziasm Andreea Marin, studentă în anul III licență, la Știința Mediului de la Facultatea de Geografie.
Este pentru al doilea an când studenți de la Universitatea din București vin să facă studii aplicate în Geoparc. Anul trecut deplasarea lor s-a făcut în cadrul programului CIVIS – Open Labs, iar studenții și cadrele didactice au fost doar de la facultăți ale Universității din București axate pe studiul Științelor Pământului. De data aceasta, Geoparcul s-a dovedit teritoriul propice pentru studiul interdisciplinar și pentru o experiență aparte.
„A fost provocatoare pentru că în primul rând tot geoparcul e o provocare intelectuală, culturală, științifică și mai ales umană. A fost provocatoare în al doilea rând pentru că au fost împreună studente și studenți de la Facultatea de Geologie și Geofizică de la Facultatea de Geografie și de la Facultatea de Filosofie. Și, în al treilea rând, a fost provocatoare pentru că programul a fost intens, variat și a trebuit cumva să extragem de aici ideile fundamentale”, apreciază Constantin Vică, lector la Facultatea de Filosofie a Universității din București, coordonator al masterului de Etică Aplicată.
Experiența practicilor studențești din ultimii doi ani și mai ales reacțiile participanților dovedesc că Geoparcul este teritoriul care se adaptează perfect la studiul universitar multidisciplinar, la nivel național și internațional.
„Cred că e cel mai bun cadru. Geoparcul e foarte bine definit teritorial, are parteneriate, are la bază cercetări multidisciplinare și asta înseamnă rezultate și, foarte important, are la bază o experiență de lucru cu comunitățile de 20 de ani. Și, bineînțeles, geoparcul are o echipă profesionistă care îi ajută pe studenți și pe profesori să descopere activitățile, rezultatele activităților și mai ales impactul în comunitate și la nivel național și internațional, în același timp. Din discuțiile de până acum și din reacțiile participantilor reiese că acest tip de practici multidisciplinare ar trebui continuate prin școli de vară și ne propunem să organizăm anul viitor o școală de vară cu studenți din diverse domenii ale Universității din București, Dar mai ales ne gândim să organizăm o școală de vară internațională în cadrul Consorțiului CIVIS”, consideră Alexandru Andrășanu, coordonatorul programului de practică și director al Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.
Înainte de sosirea în Geoparc, studenții au participat la o serie de webinarii care să îi ajute să se familiarizeze cu conceptul de Geoparc. În perioada următoare ei vor realiza un raport de cercetare, pe baza datelor colectate și analizate. Raportul va cuprinde o analiză critică a obiectivelor și rezultatelor Geoparcului.
Prezența în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului a studenților și cadrelor didactice de la cele trei facultăți s-a desfășurat în cadrul proiectelor finanțate de Universitatea din București pentru aplicații practice.
Sursa: Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului
Actualitate
O hunedoreancă la Campionatul European de handbal feminin
În perioada 28 noiembrie – 15 decembrie se va desfășura cea de-a XVI-a ediție a Campionatului European (CE) de handbal feminin. La competiția care va fi găzduită de Austria, Elveția și Ungaria participă, în premieră, 24 de reprezentative.
România, prezentă la toate edițiile
Printre cele 24 de participante se numără și România, care a participat, până în prezent, la toate edițiile competiției, cea mai bună performanță a „tricolorelor” fiind o medalie de bronz, obținută la ediția din 2010, găzduită de Danemarca și Norvegia. La precedenta ediție a „europenelor” de handbal feminin, desfășurată în Slovenia, Macedonia de Nord și Muntenegru, România s-a clasat pe locul al doisprezecelea.
În grupe, la Debrecen
La ediția din 2024 România a fost repartizată în grupa B, alături de Muntenegru, Serbia și Cehia, toate meciurile urmând a se juca în Ungaria, la Debrecen. Handbalistele din țara noastră vot întâlni, în ordine, Cehia, pe 29 noiembrie, Muntenegru, pe 1 decembrie, și Serbia, pe 3 decembrie, toate partidele urmând a se desfășura cu începere de la ora 19:00. Muntenegru este bronzul ediției trecute, Serbia nu a depășit faza grupelor în urmă cu doi ani, iar Cehia nu s-a calificat la turneul final. Din prima fază a competiției merg mai departe, în faza grupelor principale, primele două clasate din fiecare grupă. Pe partea de tablou a României sunt, în grupa A, Suedia, Ungaria, Macedonioa de Nord și Turcia, iar din grupa C Danemarca, Elveția, Croația și Feroe, iar primele două clasate de aici merg în semifinale, în vreme ce echipele de pe trei vor juca finala pentru locurile 5-6. Grupa principală de pe traseul României se va juca tot la Debrecen, în zilele de 5, 6, 8 și 10 decembrie, iar cealaltă la Viena. Meciurile pentru stabilirea ierarhiei finale se vor disputa la Viena, pe 13 și 15 decembrie.
Sonia Seraficeanu ne reprezintă județul
Din lotul României, care nu trece prin cea mai bună perioadă, face parte și Sonia Seraficeanu. Extrema dreaptă, născută la 25 iulie 1997, la Hunedoara, a început handbalul la CSȘ din localitatea natală, ulterior mai evoluând la CSȘ Mediaș, Mureșul Târgu Mureș, Cetate Deva, U Cluj, CSM Slatina, Minaur Baia Mare și Gloria Bistrița, unde este legitimată și în prezent. Sportiva în vârstă de 27 de ani a mai jucat la „mondialele” din 2019, precum și la ultimele două ediții ale CE. Din lotul României pentru EURO 2024 mai fac parte portarii Bianca Curmenţ (Corona Braşov), Diana Ciucă (Rapid Bucureşti) și Daciana Hosu (CSM Bucureşti), extrema dreaptă Oana Borş (HC Dunărea Brăila), interii dreapta: Daria Bucur (Gloria Buzău) și Alicia Gogîrlă (SCM Râmnicu Vâlcea), centrii Rebeca Necula (SCM Râmnicu Vâlcea), Andreea Popa (Dunărea Brăila) și Alisia Boiciuc (Corona Braşov), interii stânga Bianca Bazaliu (Gloria Bistriţa), Sorina Grozav (CS Rapid Bucureşti), și Ştefania Stoica (ambele Rapid Bucureşti), extremele stânga Alexandra Dindiligan (CSM Bucureşti) și Corina Lupei (Dunărea Brăila) și pivoții Lorena Ostase (Rapid Bucureşti), Mirabela Coteţ (Dunărea Brăila) și Ştefania Jipa (Gloria Buzău), antrenor principal fiind Florentin Pera.
Grupa A (Debrecen)
Ungaria vs Turcia (28 noiembrie, ora 18:00)
Suedia vs Macedonia de Nord (28 noiembrie, ora 20:30)
Suedia vs Ungaria (30 noiembrie, ora 18:00)
Macedonia de Nord vs Turcia (30 noiembrie, ora 20:30)
Macedonia de Nord vs Ungaria (2 decembrie, ora 18:00)
Turcia vs Suedia (2 decembrie, ora 20:30)
Grupa B (Debrecen)
România vs Cehia (29 noiembrie, ora 18:00)
Muntenegru vs Serbia (29 noiembrie, ora 20:30)
Muntenegru vs România (1 decembrie, ora 18:00)
Serbia vs Cehia (1 decembrie, ora 20:30)
Serbia vs România (3 decembrie, ora 18:00)
Cehia vs Muntenegru (3 decembrie, ora 20:30)
Grupa C (Basel)
Spania vs Portugalia (28 noiembrie, ora 18:00)
Franța vs Polonia (28 noimbrie, ora 20:30)
Polonia vs Portugalia (30 noiembrie, ora 18:00)
Franța vs Spania (30 noiembrie, ora 20:30)
Polonia vs Spania (2 decembrie, ora 18:00)
Portugalia vs Franța (2 decembrie, ora 20:30)
Grupa D (Basel)
Elveția vs Feroe (29 noiembrie, ora 18:00)
Danemarca vs Croația (29 noiembrie, ora 20:30)
Croația vs Feroe (1 decembrie, ora 18:00)
Danemarca vs Elveția (1 decembrie, ora 20:30)
Feroe vs Danemarca (3 decembrie, ora 18:00)
Croația vs Elveția (3 decembrie, ora 20:30)
Grupa E (Innsbruck)
Austria vs Slovacia (28 noiembrie, ora 18:00)
Norvegia vs Slovenia (28 noiembrie, ora 20:30)
Norvegia vs Austria (30 noiembrie, ora 18:00)
Slovenia vs Slovacia (30 noiembrie, ora 20:30)
Slovenia v Austria (2 decembrie, ora 18:00)
Slovacia vs Norvegia (2 decembrie, ora 20:30)
Grupa F (Innsbruck)
Țările de Jos v Islanda (29 noiembrie, ora 18:00)
Germania vs Ucraina (29 noiembrie, ora 20:30)
Țările de Jos vs Germania (1 decembrie, ora 18:00)
Islanda vs Ucraina (1 decembrie, ora 20:30)
Ucraina vs Țările de Jos (3 decembrie, ora 18:00)
Islanda vs Germania (3 decembrie, ora 20:30)
Actualitate
Spectacol folcloric de excepție, de “Ziua Națională a României”, la Deva
Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva vă invită duminică, 1 Decembrie 2024, începând cu ora 18:00, la un spectacol folcloric extraordinar, dedicat Zilei Naționale a României.
Evenimentul va avea loc în parcarea Centrului Comercial „Shopping City Deva”, locație aleasă din considerente legale, având în vedere desfășurarea alegerilor parlamentare în ziua de 1 Decembrie.
Ziua Națională a României este un moment de mare însemnătate pentru toți românii.
La Deva, pe lângă manifestările oficiale, această zi va fi marcată și printr-un spectacol folcloric care va aduna pe scenă nume mari ale muzicii și dansului popular românesc. Între artiștii care vor urca pe scenă se numără: Sava Negrean Brudașcu, Mihaela și Ciprian Istrate, Ovidiu Homorodean, Mariana Deac, Mirela Mănescu, Bogdan Toma, Nicolae Flaviu Cristea, Ovidiu Olari, Vlad Lință și Mihaela Oprea, alături de grupul de copii „Tineri în Cetate”. Aceștia vor fi acompaniați de orchestra „Rapsodia” din Arad, sub bagheta dirijorului Vasile Rus. De asemenea, va urca pe scenă și Ansamblul Folcloric „Silvana” al Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva, coregraf Andrei Gabor. Evenimentul va culmina cu un foc de artificii grandios, la ora 21:30. Spectacolul va fi prezentat de Corina Butnariu, iar atmosfera va fi una de sărbătoare, cu momente de neuitat.
Vă invităm alături de noi, pentru a celebra Ziua Națională a României într-un mod special!
Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva
Actualitate
Egal pentru juniorii de la West Deva
Sezonul regular din campionatul Național de futsal U19 se apropie de final. Într-un meci contând pentru etapa a V-a, penultima, ACS West Deva a întâlnit, pe teren propriu, pe Șoimii Șimand, ambele echipe fiind deja calificate în faza superioară a competiției, Liga Elitelor.
După un meci spectaculos, partida s-a încheiat la egalitate, scor 5-5. Arădenii au deschis scorul prin Darius Găleanu (4), iar devenii au întors rezultatul prin reușitele lui Alexandru Budai (9) și Adrian Rotariu (10). Apoi, echipa din Șimand a avut o revenire puternică și a intrat la pauză cu 4-2, grație reușitelor semnate de Florin Năstase (11), Darius Găleanu (13) și Raul Tomuța (18). Gazdele au redus din handicap, după pauză, prin Alexandru Budai (26), iar oaspeții au refăcut ecartul de două goluri după reușita lui Andrei Cordoș (32). Finalul a aparținut celor de la ACS West, care au reușit să egaleze, până la final, prin „dubla” lui Hassan Kolbudak, iar meciul s-a încheiat cu scorul de 5-5. În cealaltă partidă a rundei, CFR Timișoara a învins, acasă, cu 12-2, pe Real Craiova. Înaintea ultimei etape. Șoimii Șimand este pe primul loc, cu 13 puncte, West Deva ocupă poziția secundă, cu 10 puncte, CFR Timișoara este pe trei, cu 6 puncte, iar Real Craiova, fără puncte contabilizate, este ultima în serie. În ultima etapă a sezonului regular, la mijlocul lui decembrie, Deva joacă la Craiova, celălalt meci fiind Șimand – Timișoara.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Ilie Bolojan noul președinte PNL (PE)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Călin Georgescu, preferatul hunedorenilor în primul tur al alegerilor prezidențiale
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Alegeri prezidențiale – Turul 1. Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat în județul Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
Controale în patru comune din județ. Amenzi și lemn confiscat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Tânăr de 19 ani, din Hunedoara, reținut. Ar fi condus fără permis o mașină furată și a fugit de polițiști
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Rezultate exit -poll – Alegeri prezidențiale, Turul I. Luptă strânsă pentru locul al doilea în finala prezidențială
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu la acoperișul unei case din satul Romoșel
-
Actualitatecu o zi in urma
România, în urna a doua valorică la tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal