Actualitate
În „DinoGarden”, poveștile Geoparcului Țara Hațegului sunt completate cu o experiență legată de permacultură
Grădina Casei Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, are de acum un nou aspect și o nouă funcționalitate. Ambele au fost obținute în urma proiectului „DinoGarden – permacultură la muzeu” care s-a încheiat recent.
Proiectul și-a propus realizarea unui spațiu funcțional, bazat pe principii de permacultură, în măsură să continue experiența turiștilor care vizitează expoziția „Balauri, dragoni, dinozauri” amenajată la Casa Geoparcului Țara Hațegului.
„Proiectul a avut la bază o nevoie pe care am observat-o în rândul celor care ajungeau în spațiul amenajat în cadrul proiectului. Anul trecut, vizitatorii, voluntarii, partenerii noștri, atunci când veneau la Casa Geoparcului, aveau parte de o curte relativ funcțională, dar cu mare potențial de îmbunătățire. Te întâmpinau potecile înierbate, un foișor în care se putea sta doar dacă era vreme bună pentru că nu avea acoperiș, pe bănci făcute de voluntari din paleți de lemn. În spatele curții era o a doua construcție, care nu mai avea nicio funcționalitate. Am decis să facem ceva ca să utilizăm cât mai bine spațiul și resursele avute la dispoziție și așa a luat naștere ideea acestui proiect de permacultură”, afirmă Maria Crețescu, coordonatoarea proiectului.
În urma unei analize detaliate realizate în cadrul proiectului au fost identificate nevoile celor care desfășoară activități la Casa Geoparcului sau o vizitează. Pentru a adopta cele mai bune soluții, echipa proiectului a lucrat cu un designer de permacultură, Cantemir Păcuraru. Cu ajutorul specialistului a fost realizat un design de permacultură care să răspundă nevoilor deja identificate și care să fie un model de sustenabilitate.
După multe ore de muncă, au fost refăcute aleile și umplute cu pietriș pentru a permite apei pluviale să se infiltreze direct în pământ fără să mai stagneze sau să ajungă în canalizare. Structura din spatele curții a fost transformată într-un foișor de mari dimensiuni, cu mese și bănci, care poate găzdui ateliere la care să participe până la 34 de persoane, de primăvara până toamna, indiferent de vreme. Foișorul are un acoperiș de pe care apa de ploaie este colectată într-un butoi și este utilizată la udatul grădinii în perioade cu precipitații puține. Fostul foișor a fost păstrat, dar a primit un rol foarte important, acela de colectare. Într-o parte au fost realizate două lăzi de compostare, de câte 1 m3 fiecare, pentru materia organică rezultată de la vegetația din curte (iarbă, crengi, fructe căzute din pomi sau alte resturi organice). De cealaltă parte, în fața compostorului, a fost amenajat un spațiu pentru coșuri dedicate colectării selective a gunoiului – menajer, plastic și metal, hârtie.
Au mai fost realizate trei paturi înălțate pentru cultivarea plantelor anuale, numai bune de a fi consumate imediat ce au fost culese. Aceste straturi înălțate au și rol educativ, pentru că vizitatorii pot vedea cum arată, în mediul lor natural, plantele pe care ei le consumă. De asemenea, comunitatea locală poate afla informații despre cum să cultive plante fără să folosească îngrășăminte chimice. Un recipient „turn de râme”, amplasat în unul dintre straturile înălțate, are rol de a produce compostul atât de util pentru fertilizarea solului. De altfel și în zona de birouri a fost amenajat un spațiu de obținere a compostului într-un recipient închis ermetic, bazat pe metoda japoneză bokashi.
„Mulțumită proiectului DinoGarden, am pus bazele unei grădini pădure în care au fost plantate peste 50 de specii noi. Grădina pădure imită o pădure naturală, doar că plantele sunt în marea lor majoritate comestibile pentru oameni și au roluri bine stabilite în acest ecosistem creat. În grădina pădure pe care am creat-o avem șapte straturi de vegetație – pomi fructiferi, arbuști, tufe, plante cățărătoare, plante acoperitoare de sol, rădăcinoase și ciuperci”, mai spune Maria Crețescu.
Utilitatea tuturor amenajărilor din cadrul proiectului a fost testată prin intermediul mai multor activități teoretice îmbinate cu cele practice, la care au participat elevii de la școala parteneră, voluntarii pentru Geoparc și localnici. În urma acestor activități au rezultat trei ateliere noi, cu rol educativ, care să îi ajute pe vizitatori, dar și pe elevii curioși să afle mai multe despre natură, să învețe să recunoască mai bine legumele, cum să colecteze selectiv deșeurile sau chiar să își reamenajeze locuința după principiile permaculturii.
Evenimentul intitulat „Ziua Recoltei” a fost parte din proiect și a reprezentat o bună oportunitate de schimb de semințe și sfaturi valoroase cu membri din comunitatea locală.
Proiectul „DinoGarden – permacultură la muzeu” a fost derulat de Asociația Drag de Hațeg și Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, Universitatea din București. Partenerii în proiect a fost Asociația Femeilor din Santamaria Orlea, Școala Gimnazială din Sîntămăria Orlea și AccentMedia. Proiectul a fost finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România în urma câștigării unui concurs național de proiecte.
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 195 de teritorii din 48 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.
Actualitate
Reforma statului și reforma clasei politice, prioritare pentru PNL!
Alegerile parlamentare de duminică sunt cruciale pentru viitorul nostru. Acum nu mai este vorba despre partide, ci despre țara noastră. Votul pentru PNL este votul pentru România modernă.
Biroul Politic Național a probat azi în unanimitate pachetul de măsuri reformatoare, propuse de președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan. Acestea vor fi suspuse spre aprobare următorului parlament în primele 6 luni de mandat.
PNL urmărește 4 direcții: reforma clasei politice, reforma statului, reguli bune pentru un stat de încredere, economie și dezvoltare.
Reforma clasei politice
Fără reforma lumii politice nu se poate realiza reforma statului.
PNL își asumă reforma clasei politice:
• Reducerea numărului de parlamentari la 300, ținând cont și de reprezentarea minorităților
• Reducerea subvenției pentru partidele politice, între anii electorali
• Limitarea cheltuielilor din campanie decontate și în costuri per vot și stabilirea unui plafon de costuri per vot
• PNL asumă drept criterii de promovare internă rezultatele și profesionalismul
• Reducerea cheltuielilor administrative pentru demnitari (nr de cabinete, vile de protocol)
Reforma statului
PNL propune reforma statului:
1. Reforma administrației centrale:
• În administrația centrală, reducem numărul de ministere și agenții
• Comasarea serviciilor deconcentrate
Specialiștii vor rămâne, șefii vor fi mai puțini, iar structurile piramidale ineficiente vor fi reduse.
• Reducerea numărului de secretari de stat cu cel puțin 50%. Regula de maximum 2 secretari de stat/minister și maximum 3 la ministerele mari
• Audit de eficiență pentru fiecare autoritate centrală și pentru companiile de sta în primele 6 luni ale anului viitor
• Eliminăm sinecurile. Punem preț pe eficiență și rezultate.
Nimeni nu trebuie să ocupe un post de conducere decât dacă este competent și face ceva pentru banii pe care îi primește.
2. Debirocratizare, simplificare, dereglementare
• Comasarea autorităților de reglementare
• Anularea sau simplificarea reglementărilor
• Digitalizare și interconectarea bazelor de date
• Transfer de competențe în teritoriu între instituțiile statului
3. Descentralizare și creșterea eficienței administrației publice locale
Trebuie să mutăm decizia spre autoritățile locale. O țară nu se schimbă din București, ci din miile de localități și dintr-un efort colectiv în fiecare localitate.
• Transfer de competențe, active și responsabilități către autoritățile locale
• Reorganizarea administrativă sau primării organizate mai eficient
• Primăria trebuie să fie un factor de dezvoltare pentru comunități, iar primarul un manager.
• Finanțarea proiectelor de la bugetul de stat pe bază de eficiență și cofinanțare din partea autorităților locale
Totodată, Partidul Național Liberal vine cu reguli bune și clare pentru a pune bazele unui stat de încredere:
1. Analizarea reglementărilor din toate domeniile în așa fel încât să genereze comportamente corecte
2. Creșterea vârstei de pensionare la magistrați
3. Accces corect în serviciile publice (concursuri corecte/ dimensionarea corectă a muncii)
4. Eliminarea inechităților sociale
Nu guvernul schimbă o țară, ci oamenii. Guvernul creează condiții pentru ca oamenii și companiile să schimbe țara. Asta înseamnă o țară de încredere, în care tinerii rămân.
Sunt trasate linii directoare și în ceea ce privește economia și dezvoltarea
1. Continuarea susținerii marilor investiții.
Investițiile urmează infrastructura. PNL susține proiectele mari de infrastructură. Nu vom putea dezvolta o zonă săracă fără o cale de acces. Investițiile străine se opresc cel mai aproape de graniță pentru că nimeni nu vrea să meargă unde nu sunt drumuri.
2. Predictibilitate în reglementările fiscale și susținerea cotei unice
3. Program integrat pentru creșterea producției agricole românești:
– productivitate mai bună prin irigații, întreținerea canalelor și acumulărilor de apă
– procesare, depozitare, ambalare
– cadastrare și diversificarea producției agricole
– sprijinirea certificării produselor tradiționale și agricole
4. Program pentru susținerea exporturilor
– Ajutoare de stat prioritizate pentru tehnologiile noi și pemtru companiile axate pe exporturi
– Susținerea firmelor românești ce pot deveni campioni regionali
5. Susținerea companiilor de tehnologie, a cercetării aplicate și obținerea de brevete
CMF 11240002
Actualitate
Curtea Constituțională a României (CCR) cere renumărarea voturilor valabil exprimate și cele nule din primul tur al alegerilor prezidențiale
Curtea Constituțională a României (CCR) a cerut reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule de la primul tur al alegerilor prezidențiale, de duminică, 24 noiembrie 2024.
Plenul Curții Constituționale a examinat, joi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Vasile Terheș și, cu unanimitate de voturi, a dispus reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule din primul tur al alegerilor prezidențiale.
Comunicatul Curții Constituționale a României:
„În ziua de 28 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Cristian Vasile Terheș (Dosar nr.3671F/2024), și având în vedere art.146 lit.f) din Constituție, art.3 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României, precum și art.37 și 76 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu unanimitate de voturi, a dispus:
1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.
2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.
3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
În aceeași ședință, Plenul Curții Constituționale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024).
Totodată, în Dosarul nr.3670F/2024, a stabilit termen pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central.
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.”
.
Actualitate
Noi succese hunedorene la Taekwon do ITF
Municipiul Focșani a găzduit, recent, o importantă competiție internă de Taekwon do ITF. Printre practicanții de arte marțiale care s-au aliniat la startul de la „Cupa Vrancea” s-au numărat și cei legitimați la două cluburi din județul Hunedoara.
Astfel, cei de la Red Tigers Călan, pregătiți de Cristinel Popa și Cristian Popa, au obținut locul al doilea în clasamentul general pe cluburi, precum și de două ori poziția a treia în ierarhiile de la juniori și, respectiv, pre-juniori. La aceste rezultate se mai adaugă 13 medalii de aur și câte 3 de argint și bronz. Astfel, pentru clubul din Călan au urcat pe podium Alessio Șooș (locul 1 la luptă și măsurarea forței și locul 3 la speed kick), Maria Oprea (locul 1 la luptă și tehnici speciale), Raul Petca (locul 1 la luptă și tehnici speciale), Eva Coțolan (locul 1 la luptă și spedd kick), Alessia Gogoașă (locul 1 la luptă și 2 la speed kick), Alessia Sitaru (locul 1 la luptă și 2 la speed kick), David Gabor (locul 1 la luptă și 3 la speed kick), Tudor Oprescu (locul 1 la luptă și 3 la tehnici speciale), Ioana Ristea (locul 1 la luptă) și Antonia Tănăsoni (locul 2 la luptă). De asemenea, Maria Oprea a fost desemnată cea mai bună competitoare a concursului feminin și al celui de pre-junioare, iar Raul Petca a fost cel mai bun junior.
Totodată, și cei de la Cristal Hațeg, antrenați de Cosmin Oprescu, au avut rezultate excelente, care au obținut 11 medalii, dintre care opt au fost de aur și trei de bronz. Astfel, Adriana Crețu, pe lângă faptul că a fost desemnată cea mai bună junioară II, a fost pe locul 1 la luptă măsurarea forței și tehnici speciale, Mario Ștefan a fost primul la luptă și speed kick și al treilea la măsurarea forței, triplă medaliată fiind și Maia Danciu (locul 1 măsurarea forței și 3 la tehnici speciale și speed kick), în vreme ce Amelia Cărăbaș și Dragoș Popesc s-au impus la luptă. De asemenea, cei de la Hațeg au mai obținut poziția a treia în ierarhia generală a cluburilor, precum și în întrecerea copiilor.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Controale în patru comune din județ. Amenzi și lemn confiscat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Incendiu la acoperișul unei case din satul Romoșel
-
Actualitatecu o zi in urma
Șoferiță cercetată după ce a lovit un copil pe trecerea de pietoni în Orăștie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
La Lelese se muncește cu folos
-
Actualitatecu 24 de ore in urma
Modernizarea comunei Ilia continuă. Sistem fotovoltaic, montat pe acoperișul sediului primăriei
-
Actualitatecu 2 zile in urma
România, în urna a doua valorică la tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal
-
Actualitatecu 13 ore in urma
Lapoviță, ninsori și vânt puternic
-
Actualitatecu o zi in urma
Spectacol folcloric de excepție, de “Ziua Națională a României”, la Deva